Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NiMh akku-töltő
Az én tapasztalatom:
dV/dt módhoz: több sorba kapcsolt cellánál problémás, ha a cellák más időpillanatban telnek meg. Egy 6 cellás csomagnál ez akár 6db egymás utáni feszültség változás is lehet, na ilyenkor mikor van kész a töltés? dT/dt módhoz: ha túl kicsi az áram az akkumulátorhoz viszonyítva (ez relatív, pl. 0.5C is lehet), és nem éri el a melegedés a lekapcsolási határt, akkor nem lesz a töltés lekapcsolva... Ezt befolyásokja a tél/nyár hőmérséklet különbsége, töltő által kifújt meleg, nap rásüt az akksira, és máris lehetnek problémák. Szerencsére már csak elvétve használnak NiMh/NiCd cellákat.
Szia, Nem látom pontosan 2, vagy 3 tüske van a csatlakozóban? Mert ha 3 lehet van benne egy hőérzékelő, amit fel tudnál használni. Több szétsuedett fúró akku-pack -ban találtam, amiket átalakítottam LiIon -osra. Ki kellene mérni.
Szia!
Nincsen benne érzékelő, az érzékelő 4 tüskés ugyan, de csak a táp plusz minusz van bekötve.
Hali!
Ez így jogos, de ezt a részt a gyorstöltéshez írtam. 1C alatt nem sok értelme. Akkupakkra nem is gondoltam mikor írtam. Ekkor a legalsó cella feszültségét mérjük csak, így a többi olyan lesz amilyen. Ha nincs rá lehetőség akkor marad a dT/dt. De, ha már ennyire eltérők a cellák, akkor úgy is kuka az egész pakk, nem? Idézet: „Ezt befolyásokja a tél/nyár hőmérséklet különbsége, töltő által kifújt meleg, nap rásüt az akksira, és máris lehetnek problémák.” Nem hiszem, hogy egy töltési ciklus alatt átmegy az időjárás nyárból télbe, vagy fordítva. Bár mostanában elég hisztérikus! Egyébként sem szép dolog a napon hagyni. Ha meg a töltő ráfujja a meleget az akkura, akkor azt én nem használnám.
Nálam minden NiMh akksi kuka (szelektív), teljesen mindegy, milyen az állapota. Ezt a legalsó cella figyelést még sehol nem láttam, biztosan létezik, de szerintem ritka. Modellautóknál használt 6-7 soros NiMh cellás pakkok töltésekor is az egész pakk feszültsége van figyelve. Nem korrekt, az a lényeg.
Litokala töltők árama beállítható az NI-MH aksik töltése során?
Azért kérdezem, mert az 500-as leírása 1-2-3A-es töltőáramot ír az NI-MH-hoz. Én nem szeretném a 900mAh-s LADDA aksit gyorstölteni. Nekem megfelelne a 0,1-0,2C töltés éjszaka. Ha nem tudja lehetséges, hogy jobb ha én építek. Akkor már lehetne impulzusos töltő. Erre van javasolt kapcsolási rajzotok? Esetleg egy uC-vel?
Sziasztok! Van 2 db NiMH 1.2V 2600 mAh akku. A kérdésem hogy tőltésnél hány A - re érdemes beállítani a töltőt? Egy Imax B6Ac töltöm van.
Tizede a kapcitásnak, 11 órán keresztül.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
Köszönöm! Olyat tudok állítani hogy 0,2 vagy 0,3 A
Az jó lesz. Figyeld a cellát, ha langyosodik, kész a töltés! Ha tudja a cellád a névleges kapacitást, akkor ez a langyosodás tényleg csak 11 óra után következik be.
Ou akkor most gáz van mert megy 173 perce. Fent vagyok még egy darabig, csak kérdés merjem e úgy hagyni éjszakára ezzel szoktam tölteni a li ion akkukat is csak akkor át állítom li ion ra. Amikor kész szokott csirippelni
A B6-hoz lehet kapni hőérzékelő szenzort.
Pl. itt. Mágnes van benne, rátapad az akkura. A menüben meg be lehet állítani a hőfokot, hogy mikor kapcsolja ki a töltést.
Én nem hagynám. Pukkant már szét NiMh akksim töltés közben. Mondjuk felébrednél rá úgyis. Töltés közben gáz fejlődik/fejlődhet, plusz mikor feltöltődött az akksi, a bele folyó áramból hő lesz. Ha nem tud az akksi hűlni, mert pl. betakartad, vagy párna alatt van, stb., akkor problémáid lesznek.
Állítsd le a töltést, aztán majd máskor folytatod.
Lehet, de max. Vladcepes-nek kell ilyen szenzor. Én nem foglalkozok NiMh akksikkal, nem éri meg.
Bocs, Neki szántam a választ, csak mellétapiztam a telón...
Lehet csinálni is, azt hiszem Lm395-ből ha jól emlékszem, sokkal olcsóbban kijön úgy.
Köszönöm! Már nézem, meg is rendelem. Gondolom ezt bármely akksi töltésnél jó (érdemes) használni.
Köszi! Nincs letakarva (azért azt nem tenném) Olvastam olyat hogy a NiMh akkut ha nem töltöd fel teljesen akkor (amilyen okos megjegyzi és pl: feltöltöm 80-90 % ra akkor legközelebb is csak annyira fogja feltölteni és így tovább. Remélem jól fogalmaztam,valami ilyesmit olvastam. Hogy ez igaz e? ...
A NiCd akkuknál létezik a memóriaeffektus jelensége, ami NiMH esetén elhanyagolható.
Az én B6(V2) töltőm menüjében van időzítés, és bevitt kapacitás szerinti biztonsági leállítás.
Értem. Akkor lefekvésnél kikapcsolom aztán majd holnap folytatom. Igen ezt én is olvastam az enyémnek a neműében,de még nem jutottam odáig hogy ezt kitanulmányozzam.
Az akkut válaszd le a töltőről éjszakára.
Igen, az megtörtént. köszi! Az IMax jobb alsó sarkában a kijelzőn ugye azt jelzi hogy hány mA-t pumpált bele. ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2021
Nem ilyenre gondolsz? Bővebben: Link
Még egy kérdés. Tudom hogy ez NiMh topik de a kérdés félig az. Az Xbox kontrollerbe lettek véve ezek a NiMh akkuk. Érdemes lenne e lecserélni Li-ion ra? Van 1,2V os Li-Ion akku? Ha igen akkor tudnám majd tölteni az IMax al? Úgy tudom ott 3,7V Li ion a legkisebb .
Szia! A LiFePO4 3,2V +/- kb 0.5V töltöttségtől függően a legkisebb feszültségű Li alapú akku.
Ha rendszeresen használod a kontrollereket, van elég garnitúra akkud és normális töltőd, akkor a NiMh is jó. Ha van olyan kontrollered amit hónapokig pihentetsz, mert többet játszol otthon egyedül, mint közösen a többiekkel, akkor merülhet le önkisüléssel a NiMh, míg a lítiumnak ilyen baja nincs. A kontrollert átbarkácsolni viszont macerás lehet.
Szia!
Értem! Na de a kontrollerbe nem sok az a 3,2V-t? Mert most a 2x1,2V akku van benne. (csak kérdem) Találtam :valami ilyesmire gondoltam: Bővebben: Link Amelyiket te mondod az melyik? esetleg egy link? és az bele fér a kontrollerbe?
Na ilyet még nem láttam! Ha jól tippelek, akkor ez egy AA méretbe belezsúfolt Lítium akku és egy feszültség átalakító áramkör, hogy kompalibis legyen a normális AA elemekkel. Ez működhet, azt próbáld kideríteni, hogy mekkora az önkisülése, mert a feszültség konverternek lehet egy pici fogyasztása üresjáratban is. Egyébként nem konkrét akkura gondoltam az előző válaszomban, csak akku fajtára. A 3,2V még nem sok, mert egy új AA elem is 1,6V-ról indul, kettő pedig kiadja a 3,2V-ot. A teljesen feltöltött Li akku közvetlenül viszont már sok lehet, mert akkor kb 0,5V-al nagyobb a tényleges feszültsége mint a névleges feszültsége (kicsit konkrétabban). Eddig még nem láttam olyan Lítium akkut, amit AA méretbe készítettek volna, valószínűleg pont azért, hogy ne rakja be senki tévedésből a sima 1,5V-os elem helyére. Emiatt írtam, hogy a kontrollert barkácsolnod kell ha valahogy Lítium akkut akarsz hozzákötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |