Fórum témák
» Több friss téma |
Ha több vezetéket húzol be a csőbe sérülhet a szigetelése.
Úgy látom visszatértünk erre, most is időszerű lett a válasz.
Én is az általad említett szabályt ismertem.
.Kábel tv-ztem, említettem a főnöknek, amikor kevés volt a cső egy helyen, kéne még egy a hatos koaxnak. Visszaszólt, sz..d, le! Adok 1kV-os bizonylatot a koaxról. Hüppögtem, majd nálad így csináljuk, majd letagadjuk, hogy te voltál. ha netán sérül a csőben a kábel...
Az első mondatoddal egyetértek. Mégha a technika legújabb vívmánya lenne, hogy a tömör vezeték (MCu) szigetelését néhány gyártó két rétegben készíti (vékony PVC héjréteg alatt kitöltő- vagy más anyagot használnak), akkor is maradnék az évtizedek óta ismert, homogén PVC szigetelésnél. Azt legalább ismerjük, hogy egy kis sérüléstől nem nyílik szét a teljes szigetelés. A kereskedelemben mostanság ötven fillérek is számítanak, hogy honnan szerzik be éppen a vezetéket. A gyártók versengenek, trükköznek az olcsóbb előállítási ár érdekében.
A második mondatoddal nem tudom mire célzol.
Szia!
Ezzel teljesen egyetértek! Kisebb a rézkeresztmetszet,( 1,5mm2 helyett 1,1 és 2,5mm2 helyett 2,2 mm2 ) Rosszabb fajlagos ellenállású réz, valamint rosszabb szigetelés . A 80s években Még Mcu xx mm2 1000V ,ma már sokszor 300V -. Egyáltalán a száritókötél vizes spárgával mikor lessz szabványos?
Akkor ez fog segíteni kiválasztani :
Bővebben: Link
Sziasztok!
Fából készült mennyezetbe/hőszigetelés is van benne/ szeretnék húzni világításnak és konnektornak vezetéket. Elég ha gégecsőbe húzom vezetékeket esetleg betonflex csőben vagy egyéb előírás van rá?
Ha az a hőszigetelés kőzetgyapot, akkor egyszerű lesz a dolgod. Mehet.
Ha nikecell, akkor az már gyúlékony és szeretik az egerek.
Sok ház tetőszerkezete éget le már e miatt.
Erről jut eszembe:
A rönkfából épült házak esetében, melyik szabvány írja elő a helyes szerelési technológiát? Tehát nem falon kívüli szerelésről beszélek, hanem a rönkben vezetett vezetékekről. Hogyan, kell vezetni a fában a vezetékekeket?
Én nem tudom azért kérdeztem hogy mi az előírás. Nem rönkben lesz vezetve hanem a kőzetgyapotos hőszigetelésben.
Sziasztok,
tudnátok abban segíteni, hogy ha én villamos terveket szeretnék készíteni (tervező) akkor ahhoz mi szükséges? Villamos Bsc vagy Msc? Szakirány? Magyar Mérnöki Kamara tagság? stb? Köszi ha tudtok segíteni
Szia!
Az MMK honlapján minden megtalálható. További kérdés esetén, telefonon és emil-ben is szívesen segítenek. Az a biztos, amit ők mondanak. A vírus miatt kicsit felborult a rend, és komoly változások is voltak az elmúlt 1-2 hónapban. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2021
Bocs, természetesen nem tőled akartam kérdezni, csak a Te kérdésed kapcsán jutott eszembe.
Könnyűszerkezetes házak kivitelezőit kérdezd meg, ott minden a kőzetgyapotban van, a kábelek és a szerelvények is. Haveroméban ha jól emlékszem minden kábelt a padláson vittek, de ott ugyanúgy kőzetgyapot van. És nincs külön lakáselosztó sem, hanem ahol szerelvény van oda leágazás megy a padlásról. Plusz még párazáró fólia is van minden szerelvény mögött is.
Sziasztok, adott 1 jakuzzi, sajnos az egyik szivattyu valamiert leveri az automatat. Ha az inditasnal fogom az utomatat felfele tartva,akkor elindul es megy is. (valamiert nagyon megrantja)
3x 16 amperos, probaltam cserelgetni a fazisokat,de mindegyiknel ez a gond nem szunik meg. A beuzemelo azt mondja,hogy ez villanyszerelesi problema, gyenge a halozatom. Nem lehet hogy ez inkabb motor problema lenne? Mi a velemenyetek?
Szia!
A kismegszakító a jakuzzi sajátja? Szóval nincs más rákötve? Ugye C16A? Egyébként a legtöbb áramot a fűtés veszi fel. Ahhoz képest, a motor elhanyagolható. Előfordul, hogy a kismegszakító megnyekken, és a legkisebb terhelésre is leold. Ennek a csereje (akár próbaképpen is) a legolcsóbb megoldás. A motor áramát érdemes lenne megmérni. Ha rá van írva az áramfelvétel, akkor össze tudod hasonlítani. Ezeket tedd meg, aztán talán tudunk tovább haladni.
Könnyűszerkezetes házak villanyszerelésére (éghetőanyagú épületek és épületszerkezetekre) korábban az MSZ 1600/15:1975 szabvány adta meg az előírásokat.Pl:csak kábellel vagy kábelszerű vezetékekkel volt szabad szerelni.
Jelenleg 3 jogszabály is foglalkozik e témával. -54/2014.(XII.5.BM rendelet 27.§-a és a 200.§-a -40/2017.(XII.4.)NGM rendelet( módosítva 2020.júl.31-én ) 3.§-a, mely azt írja, hogy a villamos berendezést úgy kell megtervezni, létesíteni,üzembe helyezni,átalakítani,javítani,RENDSZERESEN KARBANTARTANI,hogy az megfeleljen a VMBSZ műszaki biztonsági követelményeinek. -VMBSZ 1.6pontja:"A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeinek megfelelő állapotát ellenőrízni kell a berendezés létesítésekor, az első üzembehelyezés előtt." -TVMI( Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek) 7. kötete a "Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem"-ről.
Pontosabban olyan kábelszerű vezetékkel, védőcsővel,ami tartalmaz égésgátló és alacsony füstképző adalékot. Erről pont április 23-án esett szó egy más hozzászólásban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
Szia,
Koszonom a segitseged. A villanyora 16 amperes automatajat veri le. B16 van rajta, mert elmus. Mindharom fazison kiprobaltam,es mindegyiket leverte. A masszasmotor elvileg 3 LE.
Szevasz!
A Te motorod adatait nem tudom, de egy szokványos 2,2kW> 3Le villanymotor áramfelvétele 14,8A.. 2900f/p Igencsak határeset, főleg B karakterisztikájú kismegszakítóval, és tulajdonképpen semmi nem lehet azon a fázison, csak a motor.. Üdv: StMiklos
Koszi a valaszt, mit lehetne kezdeni vele? Esetleg az segitene, ha 1 lagyinditot felrakni a motor ele?
Felraksz elé 50m hosszabbítót, vagy ami életszerűbb, kifizeted a szolgáltatónak a teljesítménybővítést.
Legalább 3x20 A lenne szükséges a mérőhelynél.
Ha bővítést kérsz, érdemes akkor már 3x25A-ert igényelni. Ne sokat gondolkozz rajta, mert hamarosan ( július 1-től) ez már többe fog kerülni.
Szia!
Számoljunk egy átlagos motorral (ha a fázisokat cserélgetted, akkor egyfázisú motor van benne, ugye?): 3LE = 2,2kW 2,2kW / 230V = 9,66Amper üzemi áram. Imax. teljes tehelés mellett: 13,08Amper Egy motor indítási árama 3x - 5x az üzemi áramnak (30-50Amper). Ezt csak a C karakterisztikájú kismegszakító tudja elviselni. De. Ekkor nem számoltunk a fűtőárammal (ami szerencsés esetben a másik két fázison van). Valamint azzal sem, hogy van egy egyéb fogyasztó is a lakásban. Szerintem egy olyan házban, ahol jakuzzi van, a minimális áramérték ami szükséges: 3xC16A a háztartás részre, plusz a jakuzzi áramfelvétele. Tehát alsó hangon, 3xC32A kérnék. De szerintem ezt tudnia kellett volna a villanyszrelőnek, aki beüzemelte.
Szia Koszi a segitsegedet.
Sajnos a termekleiras (idezem) ezek szerint baromi nagy atvagas. "- Ózonátor - 2x3le masszázsszivattyú - 0.20kw-os keringető szivattyú - 220V-380V - 3kw-os fűtés - 3x10A vagy 1x25A az áramigénye, de lehet 1x16A is akkor külön külön lehet csak használni a motorokat." Az egyik masszasmotor uzemel, csak amasok veri le indulaskor a biztositekot. Sajnos az ELMU allitolag nem rak fel csak B tipusut. A halozatbovites meg hatalmas kiadas lenne, merohely atalakitas STB. Az nem segitene,ha masszas motor ele beraknek egy lagyinditot?
Nézd, rajtad múlik, hogy mennyire vagy tökös legény az ELMŰ-vel és/vagy a forgalmazóval szemben.
- Ha azt állítják, hogy 3x10A-el tökéletesen működik, akkor ezt mutassák be! De ez esetben semmilyen egyéb fogyasztó nem működhet a házben, mert akkor jogos a felvetésük, hogy nem egyértelmű az ő hibájuk. Illetve fel kellene szerelni egy 3x1xC10A-t a 3xC16A után és akkor kiderülne, hogy hol van a probléma? Ha leveri a 10A-es kismegszakítót, akkor hazudtak, kártalanítási per, stb. stb. Elő kellene venni a jakuzzihoz adott telepítési utasítást. Abban egyértelműen benne van, hogy mekkora a csatlakoztatási áram. És ha abban más érték van, mint amit a termékleírásban írtak, akkor nyert ügyed van, hiszen, mint felhasználónak, elvileg nem kell a kezedbe venni a telepítési utasítást, és érteni, hogy abban mi van, elvileg hagyatkozhatsz arra, amit a terméklerásban láttál, és az alapján vásároltál náluk. - ELMŰ. Nekem az ősszel cserélték le a "B"-t "C"-re, mert "elfáradt" a kismegszakító, és a legkisebb terhelésre is leoldott. Azt kértem, ha már cserélik akkor B helyett, C-t kérek. Probléma nélkül lecserélték. Egyébként az sem kizárt, hogy nálad is ilyen túlterhelt, "elfáradt kismegszakító okozza a problémát. A lányomnál a múlt héten szerelték fel az 1xC20A és 2xC16A kismegszakítót, az új mérőhelyre. Megjegyzés zárójelben, a nélkül, hogy bárkinek a zsebében turkálnék: szerintem akinek telik jakuzzira, annak arra is kellene költenie, hogy normálisan tudja üzemeltetni azt. Zárójel bezárva. Bocs.
Ezen csak a hálózat bővítés és átalakítás segít, a korábban leírt módon.
Sziasztok!
Adott egy új építésű ház. A tervezéskor a teraszra nem kértek konnektort, ez valahogy kimaradt (világitás van). Most mégis szeretnék a konnektort pótolni. Mivel nem az enyém, egy családtagomé a ház, szeretném szabályosan, biztonságosan kiépíteni azt a konnektort. A külső szigetelés 20 cm polisztirol, a fal üreges tégla. Úgy gondolom, az igénybevételt a falnak kell viselnie konnektor esetében. A külső homlokzaton esztétikai okokból kábelcsatornát nem szívesen alkalmaznék. Az egyik kérdés, hogy szabad-e a kültérben abban a magasságban konnektort telepíteni, mint a szobában, padlózat fölött 40 cm. Egyik belső konnektor mögött fúrnám át a falat a vezeték számára a megtápláláshoz. Az új konnektort nem "felfűzném", hanem keresnék egy előtte levő kötődobozt, onnan húznám ki a vezetéket a teraszra a belső konnektoron át (ha elfér még 3 vezeték a védőcsőben). A másik kérdés: hogyan kivitelezhető ez szabályosan, gondolva a szigetelőanyag tűzveszélyességére is. Köszönöm türelmeteket, várom véleményeteket.
Ilyenre lesz szükséged:
http://shop.villamossagidiszkont.hu/villanyszereles-hoszigetelesben Természetesen utána ki kell javítani a szigetelést és a vakolatot is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |