Fórum témák
» Több friss téma |
Vagyis nagyjából értem, ha jobban belegondolok.. mert ugye mivel a piezo kapacitív, a feszültség nem tud ugrásszerűen változni rajta és egy egyik 3V "fölé tolódik" a másik 3V-nak, így lesz duplája... viszont ez vajon mennyire tesz jót a PIC lábnak? Tartok tőle, hogy nem annyira tolerálná a dolgot hosszú távon? Erről mi a véleményetek?
Sziasztok!
Már sok helyre írtam, de a végén ide küldtek. Nekem egy olyan gondom lenn, hogy most szeretnék építeni egy ultrahangos emulgeáló gépet (vizet és olajat kever össze). A problémám az, hogy ennek az összekeverésnek nem ismerem pontosan a frekvenciáját és egy olyan jelgenerátort szeretnék építeni ahol a freki állítható 1,2 és 1,6 MHz között. Van erre lehetőség, vagy csak alkatrészcserével érem el. Én a TLC555 IC-re gondoltam, mert annak 2,1 MHz a vége. Ezzel esetleg érdemes lenne nekikezdeni? Jah és a végére, a teljesítmény olyan 100W lenne és egyszerre 10 piezót kellene meghajtani. Az egyszerre az nagyon fontos, mivel ezek egy titán rezonanciavezetőn lennének elhelyezve.
Ezzel a témával komoly ipari cégek foglalkoznak, lehet a 100W kevés lenne?
Ezt a kis pohár keveréket 2 kW-al elegyíti itten ... A gyártó honlapja Érdemes elolvasgatni az ott leírtakat, sok okosság kiderül a témáról. Pl. hogy 20kHz körül dolgoznak a gépeik. A piezo 1 MHz körül már csak megsül, de nem sugároz szerintem. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Ez nagyon tanulságos videó. Ezek alapján nem a víz bolmási rezonanciáján túl, hanem épp hogy alul kell maradni. Hát igen jó lenne 1200W-ot elérni, de a magnetront nem merném kipróbálni. Szerintem a teljesítmény csökkenésével csak az idő nőne. Ebből gondoltam a 100W-ot. Meg láttam is olyan gépet. Igaz az 10x annyi ideig keverte. Ezért gondoltam a kacsolóüzemre. De mivel látom, hogy ők 20kHz-en csinálták, így a rezgőkör lesz az ideális. Bár nem tudom, hogy ott el lehet-e érni 100W-ot.
Ha a 100W is kell ,akkor lehet egy AM rádió adót kellene építened.Szerintem itt a frekvencia előállítása a legkisebb gond.Fogsz egy rádiót,és "csak" a helyi oszcillátorát kell felerősítened.Mondjuk a keverési módokat nem árt előtte tanulmányozni,vagy egy többsávos közép,vagy rövidhullámos rádióban talán találsz ilyen frekvenciájú helyi oszcillátort.
Hát én szívesebben építeném meg, csak sajna ilyesmihez nem nagyon konyítok. Az elején még PWM-el akartam működtettni, mert láttam olyat egy kozmetikai UH-ban. A rádióadót nem igazán vágom. Esetleg tudsz mutatni nekem egy kapcsolást, amiből kiindulhatok?
Én csak a rádiók egy részénél alkalmazott AM ic-k helyi oszcillátoros varikapos hangolású részére gondoltam .Nem nagyon ismerem őket csak némi javítgatás között találkoztam olyan ic-kel amiknek a helyi oszcillátor része esetleg a frekvencia előállításban segíthetne.
FM rádióknál 10,7 Mhz-el arrébb mennek , egy FM modulból egyszerűen kinyerhető a 1XX Mhz ,ami feszültséggel hangolható.AM frekvenciákon még ilyen modult nem találtam ,bár nem is igazán kerestem.A nehezebb dió hozzá a végfok lenne.
Sziasztok!Én régebben a Bajielektronikánál vásároltam kittet, magas piezzó hangszóróhoz, nem tudoml étezik-e. a piezzó kapacitását senki nem mérte? Én piezzó injektorokkal bajlódtam, amik 3,5µF-osak, a kisütéskor az elektronika vissza nyeri az energia egy részét, de ez most csak hasonló
mert nem folyamatos hanem impulzus üzem, de a kisütéséről a meghajtónak azért itt is gondoskodni kellene. Üdv! A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2014
Az én esetemben a piezo paraméterei 100W 230V AC kapacitása 5200pF. Arra gondoltam, hogy ezt a kapacitást haaználom egy LC rezgőkörhöz. Az induktivitással határoznám meg a frekvenciát a kapcsolás pedig ZVS módban megy. Azt nem tudom, hogy a fojtón mekkora energia marad amit majd elfűt.
Üdv mindenkinek!A mellékelt kapcsoláson lévö piezo hangszorot szeretném eröteljesebbre cserélni mert igy elég gyengécske a hangja...Ez a kapcsolás egy sebességhatár elérést figyelö és jelzö áramkör.A piezo akkor csippan mikor eléri a beálitott értéket...Namármost igy ahogy van és teszek rá egy piezot elég halkan szol és alig hallani pláne ha be van inditva az auto amibe belekerül.Kellene erösiteni a hangján.Probáltam eddig transzformátoros meghajtást adni neki,azzal szépen szol,viszont amikor nem csipog a piezo akkor 500mA-t huz a transformátoros hajtás és a transformátor melegedik is,tehát gondolom ez a magehajtás ugy van tervezve hogy amikor kell csak akkor van neki adva táp és ezzel egyidejüleg kapja a jelet is és csak addig müködik még a jel tart.(egyébként a trafos meghajtást egy kis kézi riasztobol szereltem ki)Esetemben a jel az ugy müködik hogy van egy kb fél másodperces impulzus utána pedig állando negativ táp van a a piezo egyik felén,a másik pedig megy a pozitiv tápra.Gondolom ez azért van igy hogy a piezoval "párhuzamosan" kötött led világitson mikor a piezo elhalgat.
Van e valami ésszerü megoldás erre a problémára?Kivitelezhetö e valahogyan hogy a piezo erösebben szoljon?
Üdv! Szerintem elegendő lehet, ha a piezot nagyobb kapacitásúra cseréled. A trafós meghajtással valószínűleg túl is terheli a piezot meg az IC-t is. Ha úgy nem működik, akkor szerintem kell csinálnod egy külön meghajtót a piezonak és az mondjuk a mostani helyről egy fet-tel kapcsolni. Esetleg a piezo meghajtását kösd a stabkocka elé, hogy az 12V-ot kapjon.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Sziasztok!
Egy ideje egy ultrahangos piezo vezérlő építésével próbálkozom. Egy kínai, 28khz-es, 100w-os piezom van, az a fajta, ahol a gyűrű alakú kerámia két alumínium henger között van. Azt olvastam, ezeknek 100v körüli meghajtófeszültség kell. Egy arduinoval generálom a 28khz-es, 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjelet. Ezt adom egy tc4420-as MOSFET vezérlőre ami egy irfp250n MOSFET-et hajtana. Ez szaggatná a 100v-os egyenfeszültséget. Eddig a legnagyobb eredmény, hogy a tc4420-as tápjául szolgáló 12v-ról járatva a piezot, oszcilloszkóppal mérve megjelent a jel a piezon. Ha a MOSFET-tel a 100v-ot próbálom kapcsolgatni, a jel nem jelenik meg, csak ha a feszültséget 8v környékére csökkentem. A kísérletek közben a tc4420-as felforrósodott, és a következő kísérletnél már nem ment át rajta a jel. Van valami ötletetek, mit ronthatok el?
Csak ötletként, mérd meg a piezód kapacitását, ennek az értékéhez kellene méretezni egy un. auto-trafót, hogy kiadja a szükséges meghajtófrekvenciát rezgőkörként. Ekkor alacsonyabb feszültséggel meghajtva a trafó leágazását kialakulhat a dolog. A megadott 100V nem biztos, hogy üzemi ill. tápfeszültségként használatos. A piezó egy kapacitív alkatrész, így rajta megfelelően áramot áthajtani szerintem csak így lehet. Ha megnézel gyári UH-forrasztó, vagy tisztító kapcsolási rajzot az még mérvadóbb lehet.
Szia! Én utoljára ilyen piezot IR2153 IC-vel hajtottam meg. Először induktivitás nélkül próbáltam. Ilyenkor 1-2 bekapcsolás után a MOSFET-ek megadták magukat. Feltétlen szükséges egy rezgőkört építeni. Soros, vagy párhuzamos, az mindegy. Nekem legjobban egy önrezgő megoldás vált be, méghozzá a Pimi 9 indukciós hevítő elrendezése. Általábavitást. Ha nagyon nagy kellene, akkor tehetsz párhuzamosan a piezoval akkor tehetsz párhuzamosan a piezoval kondit, de az csak rontja a hatásfokot.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2017
Üdv!
Köszönöm a válaszokat! Én is gondoltam a rezgőkörre, de szerettem volna elkerülni. Ha rezonancia frekvencián hajtom meg, akkor a feszültség és az átfolyó áram egy fázisban van, ami gyakorlatilag tisztán ohmikus terhelést jelent. Ezért gondoltam, hogy megúszhatom a rezgőkört. Eddig nem volt lehetőségem, de ma megmértem a rezonancia frekvenciáját. Egy hanggenerátorról adtam neki a szinuszos jelet, az oszcilloszkóp egyik csatornáján a hanggenerátor kimenete volt, míg a másik csatornán a piezoval sorba kötött 20 ohmos ellenálláson eső feszültséget mértem. Azt a frekvenciát kerestem ahol a két csatornán egy fázisban voltak a hullámok. Ez 28,2khz-en történt, érdekes módon nem itt vette fel a legtöbb áramot, pár hertzcel arrébb volt az áram maximuma. Megnéztem még néhány erre a célra született kapcsolást és több olyat is találtam, ahol számítógép tápból bontott transzformátorral transzformálták fel a feszültséget, a MOSFET után. Ezek semmilyen hangolást nem alkalmaztak. Ha találok egyet itthon, akkor holnap ezt kipróbálom.
Sziasztok!
Us fej Keresgéltem neten, hogyan lehetne ezt meghajtani, de úgy tűnik ezen a teljesítményen már nem egy egyszerű dolog. Szeretnék építeni egy meghajtót, de amiket találok pl az ebay-s áramkört részben értem, de olvastam, hogy hajlamos tönkremenni. Milyen feszültség kell ennek a meghajtásához? Hogy lehetne kiszámolni pontosan. Gondoltam PIC-cel generálok jelet neki, fet-tel meg kapcsolgatom, de a többi körülötte, amiket találtam egy kicsit homály. Üdv.
Sziasztok!
Vásároltam 2db ilyen magassugárzót: PT1-1010 Ennek a meghajtására keresek megoldást 24V-ról. Az áramkörnek három különböző frekvencián kell tudnia meghajtani a hangszórót. Egy frekvencia a hallható tartományban (tesztelés céllal) a két másik pedig a hallható tartomány felett 20-30kHz környékén. A kívánt kimenő teljesítmény 50-75W. Ötletként már felmerült, hogy pl. egy "rezonáns kapcsolóüzemű" tápegységgel lehetne meghajtani, azt fordítva, 24V primer, 150V szekunder feszültséggel megépíteni. Elég érdekes alkatrész értékek adódtak, főleg a rezonáns kondenzátoroknál. Nézegettem készen megvásárolható normál audió végfokokat is, de ezeknek a frekvencia átvitele valószínűleg nem elég erre a feladatra, a legtöbbjük papíron sem viszi át a 20kHz-et sem... Ha valaki esetleg már épített ehhez a hangszóróhoz ilyesmi végfokot az legyen szíves ossza meg a tapasztalatait...
Tehát három fix frekvencián szeretnéd működtetni?
A 24 V tápfeszültség az AC vagy DC?
Hoppá, közben látom hogy van már erre létező topik.
Ezen már én is tűnődtem. Ugye ennek a piezo hangszórónak az impedanciája két nagyságrenddel nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké. Mégis látunk hangfalakban vegyesen, piezo magas sugárzó, és normál közép, mély összeállításokat. Mik ott a teljesítmény viszonyok? Hogyan kell ott hangváltót méretezni? Egyáltalán egy 150W 600ohm eszközből milyen erősítő tudja kihozni a 150W-ot? Valószínűleg a piezo elé kell kötni egy transzformátort. Ferrit trafó gondolom jó lehet a frekvencia miatt. Vannak erre a célra gyártott trafók? Vagy a piezo sugárzókat eleve trafóval árulják? Amúgy a kérdésedre egy ötlet. 30kHz nem egy feldolgozhatatlan frekvencia a mai korszerű végfokok számára. És mivel nem Hi-Fi a célod, bármelyik megfelelő teljesítményű végfok IC jó lehet. És valószínűleg kell a piazo elé transzformátor. Ami ezen a frekvencián ekkora teljesítményre nem egy több kilós darab. Lásd a kapcsoló üzemű tápok ferrit trafóit. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
Ha egy sztereó végfok IC-t hídban használsz, akkor 24 volt táp esetén meg is van a kívánt teljesítmény 4ohm terhelés esetén.
Vagyis Impedancia illesztés kell.
Hogy ne a levegőbe beszéljek.
Végfok IC. A híd kapcsolású részben van frekvencia menet diagram. 30kHz megy neki. Mondjuk ebből kettő kell a hídhoz. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
Ha nem valami nagy üzleti furmány van a dolog mögött, akkor elárulnád hogy mire kell?
Lehet akkor nem HIFI végfok IC-ket ajálngatnánk, hanem mondjuk faék rezonáns meghajtót. Ha lehet, akkor célszerű lenne megmérni a kapacitását, mert erre vonatkozóan nem (de másra sem) találtam eddig normális adatlapot...
Idézet: „A kívánt kimenő teljesítmény 50-75W” Ezek nem bírják ezt a teljesítményt se! Valós pár wattól tönkremennek, széttörik benne a kristály. Hangfalakba ezt mi régen úgy kötöttük hogy 220nF kondit raktunk elé! Kondin kívül semmi trafó, vagy egyéb "varázslat" hozzá adása nélkül bekerült a 4-8 ohmos hangfalba! Amit kb 100W-al hajtva szépen lassan szét is ment, kondi nélkül 1 hét alatt. Amúgy egy hónapot is kibírt. Aztán nem erőltettük őket, mert a hangjuk is katasztrófa volt. A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2021
Sziasztok!
Köszi a tippeket.... Nem nagy tudomány van mögötte. Pozíció meghatározáshoz fog kelleni egy robotnak nagy nyílt területen... Néhány hónap építgetés már van a dologban a hallható tartományban a csillagok szerencsés együttállása esetén jól működik a rendszer, de normál hangsugárzókkal nem tudok elég teljesítménnyel sugározni az UH tartományban, a 10 és 15kHz-es sípok meg elég zavarók 2*60W teljesítménnyel...
Holnap megpróbálom normál végfokkal üzemeltetni... Nem lehet, hogy pont az illesztés hiánya miatt mentek tönkre?
Kutyák, macskák, denevérek nem fognak szeretni!
Idézet: „Pozíció meghatározáshoz fog kelleni egy robotnak nagy nyílt területen...” GPS?? vagy fedett a terület?
Idézet: „Nem lehet, hogy pont az illesztés hiánya miatt mentek tönkre?” Nincs ezeket hova illeszteni! Egy 100W erő kb +-40 V-os rúgásokra is képes. A mély hangokat nem szereti a piezo, akkorát hajlik, hogy összetörik! De kondival is kimúltak, csak akkor lassabban pattogott le a kerámia, azaz szépen lassan elhalkultak! Egyébként ezek nagyon tudnak üvölteni, már kis jellel is!
Idézet: „Kutyák, macskák, denevérek nem fognak szeretni!”
A piezo hangszóró gyakorlatilag egy kondenzátor. A kapacitása 2 - 20 nF között várható, (nem haszontalan a használt típus adatlapját beszerezni. A rákapcsolható feszültség kb. 30 V körül van.
Elektromos illesztésről szó nincs. Azt kell figyelned, hogy a ráadott legalacsonyabb frekvencián, amikor a piezó impedanciája nagy, akkor se legyen rajta 30 V -nál nagyobb feszültség. A pozíció meghatározásához neked egy ilyen UH távolságmérő szenzorpárra lesz szükséged. Az adatlapját a pdf letöltésével érheted el. Ennek adójára 20 VRMS feszültséget adhatsz, ami tekintettel a 2100 pF kapacitására 40 kHz -en (541 Ω) kb. 0,75 W teljesítményt igényel. Ehhez nem kell igazán nagy teljesítményű végfok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |