Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Unimat 3-on készült.
Eredetileg is van egy kis válla/pereme a lencsének, de túl vékony, illetve a tövében több mint átm. 16 mm.
Gondoltam rá, hogy csak az eredeti csövecskével használom, amit beragasztok legalább az egyik házfélbe, de nem tetszett, hogy akkora "nyílás" marad a LED körül.
De épp volt otthon pár ilyen lencsém, és így nagyon "kúl" lett . Rajzok alább.
Sziasztok! Egy hídmérleg állandóan szegmens meghibásodásos kijelzője helyett, MAX7219-ra épülő, minden ledet külön-külön meghajtó, RS-232-ön kommunikáló nagy méretű (70 mm) kijelző készült.
Sziasztok!
Unatkoztam egy kicsit elkeztem dobozolni és végleges formájába hozni a labor tápom. Meg csinálram egy alkatrész tárolót.
Jól néz ki a doboz, de szerintem azt a 2 gyári "markolatot" lehagyhattad volna az elejéről. Azok a rack fiókba való tili-tolit segítik, ha olyan a műhelyed, hogy szekrénybe kell rakosgatni a műszereket. Viszont akkor felesleges a láb, amit alátettél.
Kívül-belül jól néz ki.
Láb csak az elején van. A fűleket csak azért raktam rá mert nincs normális csavarom aminek a feje elrakarná azt az 5-ös lyukat.
Jó lett.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2021
Köszönöm! Már csak az idő próbáját kell kiállnia....
Szép a kivitelezés de az arányok azok nem jók...az a digitális kijelző nem ilyen méretű dobozra dukál.
A labortáp doboza nekem is tetszik. Ha valamibe bele akarnék kötni (de nem akarok, így csak egy apróság, amit megemlítek), az a két billenő kapcsoló. Egy ilyen dobozhoz - szerény véleményem szerint - egy robosztusabb kialakítású kapcsolókaros változat mutatósabb - és talán használhatóbb - volna, de nekem így is tetszik, elismerésem!
A "megdöntött" kivitel egész jó ötlet. Jobban "szemre esik" mint az asztalon fekvő dobozolás esetén. Én gumi lábakat szoktam csavarozni az aljára - 4 -et - így viszont "szem magasságban" a célszerű elhelyezni.
Sziasztok,
Lehet kinevettek, de én ezt építettem (Lesz egy ilyen - ismerkedjünk meg egymással - rendezvény a szomszéd családokkal, ahol gyerekek is lesznek, azért csináltam, hogy legyen valami érdekesebb dolog is, mint egy játékkonzol...) Kb 10-12 napja bújom, olvasom ezt a topicot (is) és meg kell mondjam, csak ámulok bámulok, mik készültek itt el. Amúgy kezdő/újrakezdő vagyok az elektronikában. Idézet: „"legyen valami érdekesebb dolog is, mint egy játékkonzol"” Nagyon jó ötlet! Mi ez pontosan, csak találgatni tudnék...?
Foxhole rádió. A legegyszerűbb, amit itt találtam az oldalon.
Egy hangszóró, egy tekercs, egy zsilett, egy darabka grafitceruza, egy biztostű széthajtva ... Ehhez kellene egy germánium dióda is, nem ? Vagy csak nem látom ?
Foxhole-ból én ezt ismerem, szerintem, amit Te mondasz az a legegyszerűbb detektoros rádióhoz kell. Crystal radio néven fórum is van. Abban inkább forgókondit és germánium diódát használnak, zsilettet, biztosítótűt nem.
És lényeges, hogy a zsilett rozsdás legyen? Vagy csak a képen látszik annak?
Gázlángon fel lett izzítva, leégetendő a bevonatot, ami rajta volt, azt látod.
Ha teljesen fémtiszta, az rontja a a vételt (illetve az AM demodulálást). Valami oxidréteg kell rá, attól lesz "félvezető" az érintkezési ponton.
Negyven évvel ezelőtt még nem voltak játtékkonzolok, de valami hasonló eseményre készítettem egy elektronikus dobókockát, na azzal aztán "hasított" a Ki nevet a végén? meg a Gazdálkodj okosan!
Ha van egy kis darab plexid (pl. törött CD-tok fedeléből), úgy 5 mm-rel nagyobb körben mint maga a penge, rácsavarozod úgy, hogy látszódik, mi van alatta, és egy kis részen hozzáférhetővé is teszi a pengét, de pl. az alsó (külső) élét fedje le teljesen. Úgy nagyon bele kell "kapirgálni" a kisgyereknek, hogy elvágja a kezét.
Nem ide tartozó hozzászólások eltávolítva.
Szia!
Érdeklődnék, hogy mennyire hallható a vétel egy ilyen hangszóróval? Kondenzátor egyáltalán nincsen benne? Úgy emlékszem, hogy pár nanós kondi párhuzamosan a fejhallgatókkal (a detektoros rádiót azzal használtam), egy kicsit emelte a hangerőt.
Üdv, a fülhallgatóval párhuzamos, 1-2nF kondi a demodulálás után még megmaradt nagyfrekvenciás komponenseket söntöli, ezzel persze a hangminőség is javul.
Egyelőre elég halk. Kondi nincs, ahogyan írtam előzőleg én a legegyszerűbb verziót építettem meg. De hamarosan készül olyan is, amit Te említesz.
Mi lenne, ha soros kondenzátorral egy monóba közösített jack aljzat kerülne rá és abba egy gagyi erősítős PC hangszórót kötsz? Azzal könnyedén lenne hangerő is.
De hát ez a készülék attól szép, hogy ilyen hihetetlenül egyszerű, még tápellátás sem kell hozzá. És szerintem nem diszkózni akarnak vele, hanem a gyerekeket rácsodálkoztatni a technika szépségeire. Ahelyett, hogy zombiként bámulják a tv képernyőjét miközben reumásra hajtják a kezüket a konzolok nyomkodásával.
Magát a készüléket továbbra se táplálnád meg, csupán a PC hangszóróval biztosítanál jobb hallhatóságot a kimenetén.
Az első négyrétegű nyáktervem. Egy sugárzásmérő (gammaspektrométer) lesz belőle, amint sikerül beszerezni az utolsó hiányzó IC-t, ami a dióda 30-50V-os bias feszültségét előállítja.
A szenzor egy X100-7 pin dióda CsI:Ti szcintillációs kristállyal egybeépítve, vagy 37 db bpw34 dióda. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |