Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   152 / 2499
(#) Robi85 hozzászólása Júl 4, 2008 /
 
Sziasztok.

Szereztem egy Sherwood AI 1110es erősitőt. Olyan problémám van vele hogy kb félhangerőnél kivágja a +tápfesz biztositékát. Milehet a probléma. Tranyókat kiszedtem már és kimértem őket és jók. Kisebb hangerőn szól is szépen. De mikor feltekerem ugy félig akkor pukk elszáll a bizti. Kiprobáltam másik trafóval is de ugyanez a helyzet. Hol keressem a hibát?
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 4, 2008 /
 
Bocsi, elnéztem kicsit. A -tápnál lévő bizti megy ki mindig.
(#) pb hozzászólása Júl 4, 2008 /
 
hellósztok
a bc182-es tranyót lehet helyettesiteni bc556-al?az előerősitőbe?
(#) proli007 válasza pb hozzászólására (») Júl 4, 2008 /
 
Hello!
Nem, mert az 556 PNP ellentátben a 182-vel. (egyébként semmi akadálya nem lenne)

üdv! proli007
(#) Joseppe210 hozzászólása Júl 4, 2008 /
 
Szevasztok. Én vagyok még mindíg a hitachi ha250 es erősítő problémás emberke.
Nos kiszedtem a végfok tranzisztorokat de semmi bajuk műszer szerint. Betettem az uj végfok tranyókat azért, de semmi, 2 meg is hat totál zárlatos lett szinte azonnal. égős modszer kimaradt, sajna, de talán nem is baj mert lereszeltem és utána kidetült hogy mindegyik hamis volt. mindegy az a lényeg, hogy amik benne voltak azok tuti jók, égőt bekötöttem, és középnullás a táp is. Annyit sikerült kiderítenem hogy ugynevezett inverted darlington circuit rendszer van benne. Létezik. hogy lehet valahonnan valami kapcsolást szerezni? mert már napok óta keresem de semmit nem találok.
Ha valaki tud kérem segítsen, Kősz mindenkinek.
(#) Vacok hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani, hogy a csatolt erősítőnek a kimenetén milyen okokból jelenhet meg egyenáram? A feszültség 0,05V-ról indul, és rövidesen 1,5-2V lesz, ami egy PIC-es bemenetválasztóban már aktiválja a védelmet, és kikapcsolja az erősítőt.
(#) lamalas válasza Vacok hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Udv,

Mekkora a nyugalmi aram? A vegtranzisztorokon kivul van meg masik tranyo is a hutobordara erositove?

Egyebkent milyen PIC-es bemenetvalaszto van a kimenetre kapcsolva? Ez utobbit csak azert kerdezem mert eleg furan hangzik, hogy a kimeneten ott "lóg" egy bementvalaszto
(#) Vacok hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Hát... konkrétan egy 5.1-es hangfalról van szó, nem pont ez az erősítő van benne. Ezt csak azért tettem ide, mert a végfoktranzisztorok ugyanígy vannak benne, de nem találtam róla rajzot, és gondoltam így több segítséget kapok, ha csak leírom. De amúgy a végfoktranyók, a meghajtótranyók, és a környező alkatrészek így vannak, és előtte van egy csomó IC. A PIC-es bemenetválasztó pedig úgy néz ki, hogy a PIC állítja a hangot, és az aktuális bemenetet. A PIC egyik lábára rá van kötve a védelem, ami ha H jelet kap kikapcsolja az erősítőt, és a kimeneten ez a 2 V már aktiválja ezt a védelmi mechanizmust.
(#) lamalas válasza Vacok hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Ok, a PIC-es reszt mar ertem. De sajna az erosito reszerol meg mindig nem tudok nyilatkozni ugyanis nem tudom, hogy a hutobordan milyen alkatreszek vannak ill. honnan tudod, hogy abban a bizonyos 5.1-es cuccban ugy vannak a tranyok ahogy a csatolt rajzon ha nincs kapcs.rajz az erositorol? Igy eleg nehez lesz barmit is mondani mi lehet a gond.
(#) Vacok válasza lamalas hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
A hűtőbordán csak a végfoktranzisztorok vannak, mind a 6 csatornáé egyen. az erősítőt meg már próbáltam megjavítani, de eddig nem sikerült, onnan tudom, hogy az alkatrészek ugyanúgy vannak, mint a csatolt képen. Engem tulajdonképpen csak az érdekel, hogy az olyan típusú erősítőnél, amit csatoltam, mitől lehet egyenáram a kimeneten. Ha a végén lenne csatolókondi, nem lenne probléma, mert ott tudnám, hogy az zárlatos, de nincs. Így is csodálkozok, hogy az ilyen erősítőknél nem jelenik meg egyenáram a kimeneten, amikor a tranzisztorok nyitva vannak.
(#) lamalas válasza Vacok hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
A kimeneti offszet tobb okbol is elcsuszhat:

- ha az erositonek kompozit kimeneti fokozata van akkor a hutobordara a vegtranzisztorokon kivul semmi mast nem kell felerositeni, mert a melegedes hatasara megvaltozhatnak a munkapontok, megvaltozhat a nyugalmi aram, elcsuszhat a kimeneti offszet.

- szinten a kimeneti offszet elcsuszasat okozhatja, ha a bemeneti darlington parral tortenik vmi. pl. a ket tranzisztor eltero homersekletu. ezert a darlingtonokat celszeruen vagy osszeragasztjak (ha kulon tokban vannak) vagy eleve olyan tranyot hasznalnak ahol egy szilicium lapon (egy tokban) van a 2 tranzisztor.

Ezeken kivul elofordulhat meg mas hiba is. Mericskelni kellene az erositot ugy lehetne tobbet mondani rola.
(#) Vacok válasza lamalas hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Köszi, átnézem ezeket, és még méricskélni is fogok, és ha találok valamit, ami nem egyértelmű, akkor még majd visszatérek ezzel kapcsolatban
(#) szilva válasza lamalas hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Ebben a típusú erősítőben olyan kemény egyenáramú visszacsatolás van, hogy szerintem munkapont-elvándorlásnak nemigen szabadna egyenfeszültséget okoznia a kimeneten.

Ha a bemenet és a visszacsatoás is olyan kialakítású, mint a mellékelt rajz, akkor ott a differenciálerősítő (biztos elírtad, ott nincs darlington fokozat) bemenetét kellene legelőször megmérni, hogy oda nem jut-e egyenfeszültség. Q1 bázisán tehát nullának kellene lennie, pl. a bemeneti csatoló kondi hibájából esetleg kerülhet az előző fokozatról oda egyenfeszültség (amúgy az egész végfok Q1 bázisa és a kimenet között feszültségkövető). Esetleg a visszacsatolás oldalán a C3 átvezetése okozhat még a normálisnál nagyobb offsetet.
(#) szilva válasza Vacok hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Szerencsés lenne, ha visszarajzolnád az erősítőt, legalább nagy vonalakban, esetleg a létező rajzon jelölhetnéd, ha attól valamiben eltér.
(#) lamalas válasza szilva hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Igen, bocsi valoban elirtam. Nem darlington, hanem differencialerosito van a bemeneten! Nekem vegig darlington volt a fejemben, mert ha darlington vegu az erosito, akkor kell a meghajtokat es a nyugalmi aram beallitasnal levo tranzisztort a hutobordara szerelni a vegtranzisztorokkal egyutt Elnezest meg 1x!
(#) pali_2006 hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Hy mindenkinek aki olvassa

Van nekem egy TDA2030A nyák és beültetési rajzom ,nem tudom belölle ki venni az adatokat .Ezért kérem a segítségeteket ugy hogy átt szerkesztitek a képet vagy irtok egy pm-et az alkatrész listárol ja és plusz még azt is hogy hány voltrol megyen mert azt se tudom ki venni a rajzbol.
Vagy egy kapcsolási rajz is jó
(#) Robi85 hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Sziasztok! Erre--> (#245538) valaki nemtud mondani valamit, hogy mi okozhatja? Megnéztem a kimeneteken lévő gerjedésgátlo R-C tagokat. Az ellenállások jók, de a másik alkatrészt nemtudom kimérni. ( 470J 100n ) A végfokok is jók.

Azt azért leirom, hogy akié volt az erősitő, Ő 2Ohmos hangszórót kötött rá. :eek2:

Lehet hogy emiatt lett valami komolyabb baja neki??

(#) pali_2006 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
köszi ezt a rajzot de ebben nincsen teljesítmény tranzisztor.
nekem olyan kell amiben BD 907
BD 908
+TDA2030A
teljesítmény tranzisztorok és végfok van benne
vagyis nekem nem jo az amit fell raktálll
(#) szamóca válasza pali_2006 hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Ez jó?
(#) sound.man válasza pali_2006 hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Google-be beállítod a képek keresését beírod h tda 2030 és kiad nagyon sok rajzot. Ott lesz ami neked kell.
(#) sound.man válasza szamóca hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Látod... Most elrontottad az egészet. Pedig így rávettem volna h keresse meg saját magának. Nah mindegy.
(#) szamóca válasza sound.man hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Bocs
Szerk: De lehet két tápfeszes kell neki
(#) BaxiZoli hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Ismeri valaki a Sanken cég által gyártott SI1050G jelü végfok ic-t? Egyszer kaptam belöle 2 dbot, rajzzal, bordával. Megépitettem, és erösitöt még ilyen szépen szólni még nem hallottam. A gyártó szerint 1kHz-n nincs mérhetö torzitása. Teljes kivezérlés mellett a hálozatról húzott árama 2,5-3A.
Annyi vele a bajom, hogy az egyik elfüstölt. A jó ég tudja mitöl. Igy most monoban, de retteneteset szól. Egy ilyen végfokot próbálok most beszerezni, de egyszerüen mintha nem is létezne. A gyártó már nem gyártja, de ha gyártaná is, japán. Onnan meg egy rendelés...
Szóval ha valaki tud ilyet szükebb hazánkban, az dobjon egy mailt. Köszi! Kép: Hivatkozás
(#) Mayan hozzászólása Júl 11, 2008 /
 
Na helló mindenki, épített esetleg valaki egy shamant amíg nem jártam erre ? Továbbra is fenntartom hogy nagyon jól szól...) Valahogy sokkal impresszívebb a sztereó hatás és magasabbra és mélyebbre megy mint az ic-sek és a gyári erősítők.

sh3.jpg
    
(#) Dióda válasza BaxiZoli hozzászólására (») Júl 11, 2008 /
 
Drága amatőrtárs esetleg nem erre gondoltál?kukucccccccs
(#) WaRL0 válasza Mayan hozzászólására (») Júl 11, 2008 /
 
hello ez mifele erolkodo?? valahogy megtetszett watt? aramfelvetel? mennyi V-rol megy?
(#) BaxiZoli válasza Dióda hozzászólására (») Júl 11, 2008 /
 
Dióda!
A neved máris imába foglalva! Le is csaptam a két 15ezer forintos ic-re, 5000Huf-ért.
Ennek piszkosul örülök. 3 éve ezt hajtom. Köszi mégegyszer!
(#) WaRL0 hozzászólása Júl 11, 2008 /
 
hello mindenkinek
szeretnek epitteni egy erositot 2n3055-os tranyoval! nem talaltam rolla csak kapcsolasi rajzot de nekem kene nyakrajz is! nem tud nekem valaki segitteni ?nagyon kellene! ha valakinek van 1 kis ideje akkor legyen szives segitsen nekem...koszonom
(#) sound.man válasza WaRL0 hozzászólására (») Júl 11, 2008 /
 
Mennyi tranyód van és hány wattra gondoltál?
(#) WaRL0 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 12, 2008 /
 
hat en csak kb. 50-60 W 8ohmon! de meg nincs semielyen tranyom csak szeretnek egy tranyos erosittot eekkora teljesitmennyel!
Következő: »»   152 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem