Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   153 / 2499
(#) WaRL0 válasza hapro hozzászólására (») Júl 12, 2008 /
 
koszi a linkeket nekem pl.ez tetszik:http://tehnikservice.net/?p=77
csak en meg kezdo vagyok(csinaltam mar erositto csak nyakot nem csinaltam meg) es nem tudom h hogyan is csinaljam meg a nyakot! ebben nem tudna nekem valaki segitteni?
(#) szamóca válasza WaRL0 hozzászólására (») Júl 12, 2008 /
 
Bal oldalt a kiemelt fórumtémák között van a NYÁK készítés topik. Ott mindent megtalálsz. :yes:
(#) WaRL0 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 12, 2008 /
 
ok akkor majd probalkozok ott koszi mindent
(#) drhati hozzászólása Júl 12, 2008 /
 
Sziasztok! Olvasgattam a fórumot és igazából nem találtam meg ami nekem kéne... Arra lennék kíváncsi, hogy 2n3055 tranzisztorokkal mi a legnagyobb teljesítményű végfok, amit meg lehet építeni? Az nem probléma ha még bd szériás tranyókkal meg van fejelve, de én konkrétan arra gondoltam hogy mondjuk egy csatornán nem lehetne mondjuk 2 2n3055 helyett 4-et alkalmazni? Esetleg ha lenne olyan kapcsolásotok ami 2n3055 végtranyókkal van megépítve és több mint 100W-os 1 csatornája, vagy olyan kapcsolásotok, amiben a végek helyettesíthetők 2n3055-tel és szintén több mint 100w-os, akkor légyszi tegyétek fel a kapcsolást! Köszi szépen!
(#) szamóca válasza drhati hozzászólására (») Júl 12, 2008 /
 
Nem értem miért ragaszkodsz ennyire ehez a tranyóhoz.
Az egyetlen ok talán ha sok van belőle elfekvőben.
Külömben meg rakhatsz be többet párhuzamosan kötve, (kissebb átalakításokkal)de akkor csökken a frekiátviteled, így legfeljebb sub erölködőnek jó. +válogatni sem árt, mert nagy a béta szórás ennél a tipusnál.
(#) drhati válasza szamóca hozzászólására (») Júl 12, 2008 /
 
Pont azért ragaszkodom hozzá, mert sok van elfekvőben; 9 db. Hát a frekiátvitel is fontos lenne mert egy olyan végerősítőt szeretnék, ami csak sub-ot hajt meg, egy normálisat szeretnék építeni, de akkor ezek szerint ezekből nem fogok 100W-nál többet normálisan kihozni... Na mindegy, de azért kösz!
(#) szilva hozzászólása Júl 12, 2008 /
 
Hölgyek, urak!

Egy kedves ismerősöm hozot hozzám egy NAD C720BEE rádióerősítőt. Egyik bekapcsolás után tök néma lett. Az elő- és a végfok között külső áthidalás van, azt eltávolítva próbáltuk meghallgatni a végfokot és az előfokot is külön-külön, de mindkettőt teljesen némának véltük. Az alappanelre menő kábelek mellé írt egyenfeszültség-értékek multiméterrel mérve mind megvannak és jók.

Barbár módon nem akarok hozzányúlni, mert a készülék nagyon szépen szerelt, szeretném látni előtte a rajzát, de sajnos a neten csak az alábbi, fizetős helyen találtam hozzá service manualt:
Bővebben: Link

Esetleg nem tudna valaki kisegíteni egy kapcsolási rajzzal vagy egy szervileírással? Előre is nagyon köszönöm!
(#) sound.man válasza drhati hozzászólására (») Júl 13, 2008 /
 
Ha hidalsz két erősítőt akár 500w is lehet. Ismerősöm megépített valami ilyesmit. Amúgy szerintem is nézzél valami erősebb tranyót.
(#) sebestyen_ferenc válasza drhati hozzászólására (») Júl 13, 2008 /
 
ha több végtranyot kötsz paralelbe akkor nagyobb kimenő teljesítmény veszel le kb. 2n3055-el páronként max 70 watt, akkor 2 párral 140wattot küld a hangfalakra a Béta szorás az emiter ellenállások hivatak kompenzálni. Az viszont nem értem miért csökkene a freki átvitel, ha paralelbe dolgoznak ?Egyébként 3 Mhz a határ frekije!
(#) Mayan válasza WaRL0 hozzászólására (») Júl 14, 2008 /
 
Helló, minden fent van az oldalamon, a nevemre kattintva ott a link. Az előbbi hozzászólásomba is beírtam de kitörölték és figyelmeztettek... gondolom nem lehet linket betenni.
(#) szabi83 válasza Mayan hozzászólására (») Júl 14, 2008 /
 
Idézet:
„Az előbbi hozzászólásomba is beírtam de kitörölték és figyelmeztettek... gondolom nem lehet linket betenni.”


Rossz kapcsolást nem kell reklámozni, ennyi... és nem én mondtam, hogy rossz!
Az hogy működik, és neked tetszik az egy dolog.

Üdv
(#) Mayan válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 14, 2008 /
 
Azért kíváncsi lennék mások véleményére is, DE nem elméleti, hanem gyakorlati alapon - vagyis megépítés és meghallhatás után mondjon véleményt aki véleményt mond... Én is mondhatnám elméleti úton hogy a sült angolna ritka sz*r, és meg is indokolnám hogy miért, de nem ettem még olyat, és ezért nem teszem. De könnyen meglehet hogy ha mégis ennék, kiderülne hogy tök jó! Nem ?
(#) WaRL0 válasza Mayan hozzászólására (») Júl 14, 2008 /
 
nekem valamiert nem megy a linked csak som betuu szam jon ki!!
(#) Mayan válasza WaRL0 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Internet Explorerrel nézd, azzal megy.
(#) pali_2006 hozzászólása Júl 15, 2008 /
 
-16v-ból akarok csinálni -12v-ot stabilizátor segítségével .Azt tudom hogy 7912 stabilizátor kellene hozzá csak nincsen ithol .lehet azt valamivel hellyettesíteni?

elöre i9s kössz a segítségeteket
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Mayan! Azért a 2 nem ugyanaz. A sült angolnát nem tudod elfogadható módon indokolni, miért nem jó, mi meg tudjuk, hogy a Te erősítőid miért nem jók. A műszaki életben vannak irányelvek, amik sok évtizedes kutató-fejlesztő munka eredményei. Ezeket nem igazán lehet semmibe venni, mert az eredményesség rovására mehet. Senkinek nem javaslom, hogy az elképzeléseidet kövesse. Pusztán elméleti alapon.
(#) Imi65 válasza pali_2006 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
pali_2006! Ez nem erősítős kérdés, hanem tápegységes. A 7912 egy IC, amiben "minden benne van", ami egy stabilizált tápforrás esetén szükséges. Ezeket természetesen meg lehet építeni klasszikus módon is, de a végeredmény eléggé függ az áramkör bonyolultságától. Ez 4-5 alkatrésztől terjedhet akár több tíz áramköri elemig, nyilván a bonyolultabb kapcsolás adja a jobb eredményt. Ha a testpont nem lényeges, akkor használhatsz 7812-t is.
(#) jocko válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
azért az eredmény mérhetö.mérte vki ,vagy ennyire biztosan meg lehet mondani elöre a konstrukcio várható összképét?és amugy szerintetek ez egy zajgép,vagy egyszerüen megbizhatatlan,mégha müködik is?lehet hogy erre kiváncsi m.vagy akkor mire jo ez amit kitalált.semmire?miért nem jo topik nincs?
(#) hapro válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
néha ütögesd le a szóköz billentyűt az a hosszú alul, és a rövidítéseket meg kicsit hanyagolhatnád, mert a hozzászólásod alig érthető. Esetleg vesszőkkel is gazdagíthatnád az írásod, sokkal értékesebb és átláthatóbb lenne ezektől. Gondolom nem véletlen találták ki őket.
Tudod melyik a jó topic ehhez?
Ez itt.
(#) Imi65 válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Szerintem senki nem mérte. És valószínűleg nem is építette meg senki, csak Mayan.
Sajnos a konstruktőri munka nem egyszerű, számos buktatója van. Mayan azt gondolja, hogy: Minél egyszerűbb egy áramkör, annál kevesebb probléma van vele. Sajnos, ez nem ilyen egyszerű, bár, sok esetben igaz.
Mayan erősítőivel az a bajom, hogy az egyszerűsítés révén - tudatosan, vagy sem - hibákat generál. Pl. a hangszórón nem folyhat egyenáram , mert kimozdítja a középhelyzetből a membránt. Ezáltal egyik irányban sokkal kevesebb utat tehet meg, nyilván, itt a kis torzításnak lőttek. Azonfelül, a tranzisztorok bétája áramfüggő, ez további torzítások forrása, és még sorolhatnám. A sámán ugyancsak problematikus. Egyrészt az IC kimenetének biztosítani kell a kimenet teljes kihajtását, ezt nem feltétlenül tudja. Másrészt, míg az egyik tranyó nyitásáig szalad, addig felszakad a visszacsatoló hurok. Ilyenkor az IC erősítése igen nagy lesz, és a sávszélessége lecsökken. Amikor "beéri a tranzisztort", igen gyorsan vissza kell lassuljon. Ezt nem tudja pontosan teljesíteni.
Egyébként sem a megbízhatóságával, sem a zajosságával nem lehet baj. Sejtem, hogy Mayan azért hallja levegősebbnek, mert a B osztályú beállítás miatt - magasabb frekvenciákon - elfogyhat a kisjelű tartalom. De ez hiba, és nem erény.
Mayan a fejébe verte, hogy azért is leegyszerűsít a végletekig mindent. Ha megnézzük a bevált erősítő konstrukciókat, akkor azt kell megállapítsuk, hogy a jó minőségűek között közel sincs ennyire egyszerű, egy sem. És ez nem véletlen. Tranzisztoros erősítőket már nagyon régóta terveznek, és igen komoly műszerpark áll a tervezők rendelkezésére. Már elég régen megjelentek a számítógépes analizátorok is, melyek lemodellezik egy áramkör működését. Ezek igen hathatós segítséget adnak a konstruktőrök kezébe, pl. az egyszerűsítés terén is. Sajnos az is tény, hogy a méréskor rosszul szereplő (tranzisztoros) erősítő rosszul is szól. Tehát a hosszú évtizedes tapasztalatok nyomán kialakult egyfajta topológia, mely alapjaiban tér el az itt eröltetett kapcsolásoktól. Mayan erősítőinek kapcsolástechnikáján ez jól látszik, véleményem szerint az általa megálmodott kapcsolások számára jelentenek sikerélményt, a gyakorlati életben senkinek nem ajánlom az utánépítést.
Természetesen ez az én véleményem, másé ettől eltérhet.
(#) jocko válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
köszönöm a választ.kicsit mintha azt mondanád,mondanátok,hogy -majdnem-minden lefutott ebben a témában(erösitök tervezése).de azért ha vki összedobja a vf pa prototipusát azért arra kiváncsi lennék majd.ha jol látom folyamatban van...
(#) Imi65 válasza jocko hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Nem állíthatjuk, hogy minden kipróbálásra került. Nyilván még "van új a Nap alatt", de azért már eljutott a technika valameddig. Egy gyár tervezőkollektívája pl. a gazdasági szempontoknak épp úgy meg kell feleljen, mint a tömegigények kiszolgálásának. Soha nem állította senki, hogy magánkezdeményezésből nem születhet kimunkáltabb áramkör, mint egy gyári. Csakhogy a gyárinak valamilyen mércét meg kell ütni, a "háztájiban" meg tulajdonképpen mindegy mit alkotunk. Csak magunknak kell tudni "eladni". Sajnos, az audiókultúra jelenleg leszálló ágban van. A sok Sokol rádió méretű hangsugárzó - 100-150W megadott teljesítménnyel - nem tesz jót a nagyközönség ítélőképességének. Egy Orister 1975-ből, jó hangsugárzóval, ezt könnyedén túlszárnyalta.
(#) Mayan hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Egy utolsó kép. Lenyűgözően egyszerű, ezt hallgatom most és lehet hogy nem vagyok különösebben vájtfülű, de semmivel sem szól rosszabbul mint a gyári erősítőim. A saját készítésű, 40 cm-s méllyel szerelt hangfalaimmal hallgatom és komolyzenén is nagyon tisztán és néha feltűnően élethűen szól. Ami még feltűnő hogy a pici hűtőbordák bőven elegendőek, ahogy hallgatni szoktam még teljesen hidegen megy. Ha maxra csavarom akkor melegszik, de nem forró, de akkor már átjönnének a szomszédok. Nagyon jó hatásfokú tehát. Ez a kapcsolás nem más mint végtranyókkal megfejelt műveleti erősítő, ha az opa jó minőségű, szólhat is jól. Keresztezési torzítást nem hallok egyáltalán. Finom női énekhangon és zongorán is sima, nem éles, nem torzít kicsit sem.

sh_1.JPG
    
(#) denes44 hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Építettem egy TDA2030-as sztereó erősítőt, de hogyha hálózatról üzemeltetem(dugasztáp) akkor van egy alap brummja. Ha akksiról akkor nincs. (Csak egy nagyon kis zúgás ha a fülemhez teszem a hangfalat). A bemenet csak simán rá ven kötve a panelra vékny hangfalkábellel, tehát nem árnyékolt. A többi helyen vastagabb hangfalkábelt használtam. Csatolok egy képet az erősítő kábelezéséről.
Mi lehet az oka? Érdekes hogy akkus működés esetén nem jelentkezik.
Lehet hogy a kimenet földjét is a csillagpontba kellene kötni?
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Szerintem a Mayan féle erősítőit kis teljesítményre tervezte, mert a képen látható kis trafó a tranyokon sincs nagy hütő borda mind erre utalnak.max 5wattra tipelek nagyobat nem szolhat mert mikor nagyobb áramot igényelnek a tranyok egyszerűen az ic nem tudja adni a meghajtásukhoz. :yes:
(#) mali13 hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Hellosztok!

Szeretnék egy erősítőt összedobni de kezdő szinten!! Ha valakinek lenne elképzelése,ötlete kérem irjon!!

Előre is köszönöm!!! S.G.Sz
(#) szabi83 válasza mali13 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /
 
Idézet:
„Ha valakinek lenne elképzelése,ötlete kérem irjon!!”


Te akarsz össze rakni, de mi mondunk paramétereket?
(#) banyaiakos válasza mali13 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /
 
Mekkora teljesítményre lenne szükséged?
Milyenek a hangszóróid?
Hol akarod használni, mire?
Foglalkoztál már ilyennel?
(#) pali_2006 hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Csináltam egy 50w erősitőt
az erősítő primán működik . + csináltam hozzá egy Subwoofer szürőt csak azzal annyi baj van hogy nem kell neki feszültség anélkűl szol de torzitva ,de ha rá kötöm a kettős tápot +\- akkor nem szoll egyáltalán .
segítsetek mert nem tom mi a baja. ezt építettem meg!!!!!!!
Következő: »»   153 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem