Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztás a pákán túl
 
Témaindító: damien, idő: Júl 4, 2007
Lapozás: OK   3 / 6
(#) bbalazs_ válasza totti91 hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /
 
Tulajdonkeppen egy nagyon eros hajszaritorol van szo. Tehat a vegen egy szigoruan FUJO venti, ez a levegot athajtja egy izzo drotrengetegen es KESZ.

Minel nagyobb teljesitmenyu az izzoszal es minel lassabb a legaramlat, annal forrobb levego jon ki belole.

(#) zsoltee0001 válasza totti91 hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
Tulajdonképpen teljesítményben nincs előrrébb mint 1 hajszárító, mivel vannak már 2kW-os hajszárítók is, viszont ott a venti sokkal jobban hajtja a levegőt ezért nem melegszik föl annyira, egy hőlégfúvó viszont kevésbé löki a levegőt ergo sokkal forróbbat ad ki, hőállóbb anyagokkal kell dolgozni, pl acél.
Ha smd forrasztáshoz akarod használni akkor oda hőfokszabályzós kell. ha csak pl zsugorcsövezni akkor elég az sgyszerübb kivitel is.
üdv
(#) patexati hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Arra lennék kíváncsi kinek mi a véleménye arról a dologról mire készülök Szóval láttam egy videót melyben a bga chipet lézerrel hevítik és így olvad meg az ón alatta,Szóval nekem az jutott az eszembe,hogy miért ne lehetne akkor ezt megoldani egy nagyítóval ha süt a nap Már tettem kísérletet csak sajna kicsi a nagyítóm kb 6-7 cm ennek legalább a duplája kéne!A fókusz beállításával pedíg szabályozható a hőmérséklet is!Mértem 250-340C -ig attól függött hol volt a fókuszpont.Várom a válaszokat a témával kapcsolatban
(#) Attila86 hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Egy ilyen: Bővebben: Link
és egy ilyen: Bővebben: Link
házasításából szándékozom hőlégfúvós forrasztóállomást építeni magamnak. A kérdésem az, hogy tud-e valaki valami infót a most linkelt kompresszorról. Gondolok itt a légszállításra, a geometriai méretekre és hogy 230V-ról megy-e. Egyszerűen nem találok róla semmilyen infót.
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Szerintem ez eredetileg is a cég által gyártott hőlégfúvók kompresszora. Igy már a légszállitása adott, és a tápfeszültsége is.
Nekem is van egy ilyen állomásom, de nem szedtem még szét.
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
És nem vennéd le a tetejét hogy megmond mekkora a mérete? Vagy a doboz méretét mondd meg amiben benne van!
(#) MolnarG válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Én is a HQ-nál kapható pákához szeretnék majd összehozni egy forrólevegős állomást, érdekes a belinkelt kompresszor... nagyon sok helyen árulják ugyanazt, de mindenhol csak annyit lehet róla tudni, hogy szerviz kellék Aoyue kompresszor....
(#) mex válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Bocs Attila, de csak most vettem észre a kérésed....
Szétkaptam, van itt néhány túlexponált fotó, de a lényeg látszik.
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Még három:
(#) Attila86 válasza mex hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) joetaylor válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Nem tartom sokra az AOYUE (és egyébb kínai) cuccokat, de ár/érték arányban verhetetlen és azért annyira nem rossz a minőségük sem. Szerintem nem érdemes küzdeni az építéssel, inkább vegyél egyet készen. Mire tényleg összeáll a dolog addigra többe fog kerülni mint a gyári.
(#) boxrajongó válasza damien hozzászólására (») Okt 3, 2010 /
 
Helló van egy mezei hőlégfúvóm 300 ill 500 fokos és 480 l /perc légszállitással.
A kérdésem az lenne nem tudsz ill tudtok (fórumtársak)olyan megoldást ,hogy valami pótméterrel esetleg vagy valami megoldással lehetne e szabályozhatóvá tenni.Bga forrasztáshoz kellene és fontos lenne hogy ne süssem meg a cumót
köszi a válaszokat előre is
(#) Balli hozzászólása Máj 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet venni ilyen öngyújtógázzal működő gázforrasztót. Azzal lehetne forrasztani forrasztópasztával?
Nagyon kis méretű SMD alkatrészeket szeretnék forrasztani. Vagy arra célra csak hőlégfúvó jó?
Miben lenne más a hőlégfúvó a gázforrasztótól?
Valaki próbálta már esetleg?
(#) Bishop82 hozzászólása Máj 22, 2011 /
 
Gázpáka praktikus mobil munkákhoz de nagyon nem precíz eszköz, nehezen szabályozható. SMDhez szerintem felejtsd el.
(#) yohnsee hozzászólása Aug 15, 2011 /
 
Sziasztok!
Nemrég vettem én is egy ilyen hőlégfúvó+ páka állomást. A típusa Gordak 952, szerintem ugyanaz, mint az Ayoue és társai, csak a név más, ugyanazt tudják.
A kérdésem lehet, hogy banális, de nem tudom sajnos, hogy a hőlégfúvó szűkítőjét teljesen rá kell húzni a hőlégfúvóra, vagy csak addig, hogy a szűkítőn lévő, szorítókengyel alatti vágáson a fölösleges meleg levegő távozni tudjon?
(#) karak74 hozzászólása Szept 28, 2011 / 1
 
Nem kérdést akarok feltenni, inkább hőlégfúvós tapasztalatot közreadni.

Ma vettem egy HG-500A nevű 1600W-os hőlégfúvó made-in-china csodát a ****** nagyáruházban. (Nem írom le a nevét, mert netán a modok zeuszi haragjukban meteorológiai eredetű elektromos ívkisüléseket szórnak szegény fejemre...) Szóval van 2 fokozat, 330°C/240 l/min vagy 510°C/420 l/min. Rögvest neki is estem bontásoknak.

Első tapasztalat: Működik! (Lásd Összkép.jpg A lámpám előtt levők a szó szerint hulló alkatrészek.)
Második: A hőenergia képes, és megmarad. (Ezek az energiák már csak ilyen régimódiak. Mondhatnám azt is, hogy konzervatívak, de a hőenergia épp nem az. Mindegy.) Szóval az épp kiforrasztott alkatrész helyén nem kéne nagyon markolászni a panelt. Ez most már nekem is tiszta sor. Bár még fáj az ujjam.
Harmadik: Nagyon szépen lejöttek D2-PACK tokos cumók is. Ezt előtte próbáltam pákával is, de teljesen reménytelen volt. (A nagy felületen odaforrasztás miatt.) Amúgy a lábai is azért lettek elgörbítve, mert akkor még csak pákával próbáltam. (Lásd TO263_D2.jpg kép.) Viszont nem érdemes a frissen leszedett forró cumót vassal lefele lakkozott fára tenni. Meglepődtem, mikor nem akart feljönni. Fogóval feljött, de trutyis lett az alja. Még jó, hogy a bútorlap sérülése nem lényeges.
Negyedik: Azért a projekt mechanikai oldalán van még mit javítani. (Lásd GirbeGurba.jpg kép.) De hát még csak néhány órája vettem a "hot air gun"-t.
Ötödik: Az IC-k és egyéb alkatrészek tokozásának a hőállósága lehet, hogy rendben van, de mondjuk egy IC foglalat már könnyen olvadó PVC, vagy valami ehhez hasonló. A láb az átmelegedése okán benne maradhat a panelben. (Lásd CsorbaCsík.jpg kép.)

Az alkatrészek működőképességéről még semmit sem tudok! (Tudom, pont ez lenne a lényeg! De a műtét sikerült! Hogy a beteg él-e még? A fene tudja! Éjszaka most nem kezdek el játszani ezzel.)

Mindent egybevetve pozitív a tapasztalat, kicsit sem bántam meg azt a 4000Ft-ot, amit érte adtam.

A lelkem megnyugtatása végett hadd szóljak még annyit, (még ha könyökön távozó is a téma), hogy nagy hőfokon ténykedik a gép, nagy odafigyelést és körültekintést igényel. Egy baleset nem hallja meg a "Jajj, erre nem is gondoltam!", vagy az "Elfelejtettem!" felkiáltásokat. Az kegyetlenül bekövetkezik. A balesetek már csak ilyenek!

További örömteli ténykedést!
(#) YT7PA hozzászólása Aug 26, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Látom ebben a témában már nem sok változás van egy ideje. Akkor felvetek egy ujjabb kérédst:
Szert tettem pár éve egy hólégfúvós állomásra NET 850. Igen ez is "made in kina" de igen csak jól működött. (nekem legalább is jól szolgált mióta megszoktam) pár hete viszont megadta magát. Egyszer csak jött belőle a levegő. Hát gyorsan szétkaptam. Rövid keresgélés után találtam egy felrobbant alkatrészt. Ahogy sikerült megértenem a teljesitmény szabálzó részben halt meg egy TO92 es tokozásu valami volt, de mivel felrobbant az értékét, vagy jelzését már nem tudtam leolvasni. Ekkor megpróbáltam beleműteni egy triakot, de valahogy nem tudom már szabályozni a kompresszor teljesitményét, vagyis vagy maximumon vagy minimumon megy. Ekkor elekezdtem keresni valami rajzot, leirást a neten, de sehol nem sikerült rábukkanom. Na most azt szeretném kérni tőletek, hogy ha van valalkinek ilyen vasa akor kukantsa már meg mi ez a kis alkatrész, vagy ha netán rajza van akkor segitsetek ki. Ha már tudom mi is volt az a valalmi, majd kitalálom mivel lehet helyetesiteni.
Előre is kösz mindenkinek! További jó elfoglatságot!
(#) silent15 hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Sziasztok, szerintetek ebben a videóban 1:00 nál ez a forrasztási technika menyiben működik házilag gyártott nyákoknál?
Videó
Ez működhet simán is, vagy kell rá ez a zöld fólia, hogy oda ne folyjon az ón.???
Köszi!
(#) kadarist válasza silent15 hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Szia!
Természetesen működik forrasztásgátló lakk nélkül is, ha kellő mennyiségű folyasztószert kap a felület és a pákahő is ideális.
(#) silent15 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Oké köszi!
(#) 1984white hozzászólása Nov 15, 2012 /
 
Sziasztok!

Segítsetek legyetek szívesek ha tudtok. Szeretnék venni egy hőlégfúvós pákát vagy olyat ami dual tehát hőlégfúvós és sima is egyben.

A linkek:
Ayoue 850

masik

Toolcraft

VAGY melyiket ajánljátok tapasztalataitok alapján. smd hez kellene, mert csak pisztolypákám van azzal meg nem igazán lehetséges ilyet művelni.

KÖSZÖNÖM!

(#) Gyimate hozzászólása Szept 6, 2013 /
 
Sziasztok!
A héten jött le az E-bay-ről egy hőlégfúvó, amit rendeltem. Abban az állapotában nem akart rendesen működni, mivel nem fűtött a fűtőszál, a hiba nem volt nagy, mindössze nem volt rádugva rendesen a panelre a csatlakozó, viszont ahhoz elég volt, hogy kétségeim legyenek a hőlégfúvó biztonságos használatáról. Szétszedtem a transzformátorát is, mivel először biztosítékbeli hibára gondoltam. Összesen 4 kétségem támadt a hőlégfúvóval kapcsolatban:
1, A hálózati feszültség és a vezérléshez szükséges kis feszültség egy 5 eres vezetéken keresztül jut a hőlégfúvóba és elég vékonynak találom a vezetékeket, akár hogy is ezt mindenképpen le akarom cserélni.
2, A készülékben nem találtam biztosítékot, mondjuk ezen könnyen tudok változtatni és meg is fogom tenni.
3, A készülék nincs földelve, holott a fűtőszálat körülvevő cső fémből készült, igaz ugyan, hogy belülről rendesen ki van bélelve csillám szigetelőanyaggal és még valami szilikonszerű bevonat is van a csövön belülről.
4, A fűtőszál eléggé kusza, ezalatt azt értem, hogy a fűtőszál nincs rögzítve, hanem csak saját magát támasztja alá, felhevült állapotban viszont veszít a fűtőszál a merevségéből és attól félek, hogy könnyedén összeérhet annak aminek nem lenne szabad.
A mellékletben csatolom a róla készült képeket.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a jelenlegi állapotában használhatom, vagy először komolyabb módosításokat kell rajta végeznem mielőtt használhatnám?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Baxi hozzászólása Ápr 13, 2015 /
 
Hi Mesterek!
Szeretnék venni egy ilyet
Van valakinek tapasztalat a vele?
Én amit eddig láttam az olyan volt hogy a levegőt külön csövön kapta az állomástól. Ebbe benne van a vetni is? Esetleg valakinek a pin kiosztása nincs meg. Keresgéltem, de nem találtam róla semmit
Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) don_peter válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Nincs benne venti, ez passzív fej.
220v-os a fűtőbetét benne, lábkiosztását a neten megtalálod.
Használok ilyet, eléggé jól szolgál, bár a hőérzékelő kábele gyakran vacakol azt meg kell nézni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) Baxi válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
akkor a forró levegőt hogy fújja ki, ha nincs benne venti? Azaz mit jelent a passzív fej?
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2015
(#) KTobi válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Egy csöved van, azon fújod a levegőt, de a csövön belül mennek a drótok is
(#) Baxi válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
értem, köszönöm.
(#) fecameca hozzászólása Ápr 13, 2015 /
 
Sziasztok. Csak mert a téma a topon volt. Szerintetek normális dolog nyílt lánggal forrasztani a bádogot? Nekem eddig a kezemben is csak olyan benzinlámpa volt, amely fém tömböt melegített a lángjával. (Ez lett volna a "vizsgafeladat" valahol, ahová nem is igazán bánom, hogy nem vettek fel.)
(#) don_peter válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Kell egy aktív rész is hozz.
Egy ventilátor, kompresszor vagy valami ami a levegőt átfújja a csövön ami a fej mögött látható.
Ebben a csőben mennek a vezetékek is amelyek a fűtőbetét, földelés és a hőszenzorhoz csatlakoznak.
(#) don_peter válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /
 
Általában, a nyílt lánggal egy réz vagy valami hasonló fémet melegítenek fel és azzal olvasszák az ónt, önmagában a nyílt láng nem elegendő mert a hőmérséklete a környezetétől függően gyorsan változhat. (pára tartalom, szél, ...stb)
Vagy túl melegszik és égetni kezd vagy túl gyorsan hűl az anyag és állandóan megszilárdul idő előtt az ón, ólom.
A csatornának, bádognak meg amúgy is van egy olyan tulajdonsága, hogy rendkívül gyorsan vezeti a hőt és forrasztás előtt savazni is kell.
Persze itt az sem mindegy, hogy horgany vagy horganyzott lemezről beszélünk és persze ezen felül még van egy csomó más anyag is amiknek szintén más a tulajdonságuk ..
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem