Fórum témák
» Több friss téma |
szeretnék egy ilyen szerkezetet,csak ha megtelik az edény nem tudom,hogy kéne megcsinálni,hogy automatikusan kinyíljon egy csap
valaki tud segíteni
A probléma a mennyiség mérése, vagy a leeresztés?
Az elsőt pl. egy úszóról működtetett potival, a másodikat szintérzékeléssel és elektromos szeleppel (vagy szivattyús ürítéssel) meg lehet oldani.
tudnál egy tervet küldeni szintérzékeléssel és elektromos szereppel
Komplett kapcsolási rajzot nem, csak elvi ábrát.
Egy tartályban gyűjtöd a vizet, benne úszó, ami egy poti tengelyére van kötve. Ahogy változik a vízszint, úgy változik a poti ellenállása, megfelelő feszültségosztón át ezt akár egy 2 V-os méréshatárú panelműszerhez is illesztheted, és akkor a mért feszültség a vízmagasságot adja majd. Ez csak kalibrálás kérdése. Egy komparátorral (pl. LM311) pedig folyamatosan figyeled a poti értékét, egy adott referenciánál jelt adsz egy monostabil körnek (555-ös kapcsolások között találsz), ami adott ideig meghúzza a szelepet, így leürülhet a tartály. Azért van buktatója egy ilyen megoldásnak, át kell gondolni, mit hová építesz (főleg az időjárási tényezők miatt).
Szia!
Én egy kapcsolásban hasonlót láttam ami neked kell kivágtam belőle Az esővíz nevű pontoknál beleengedsz pl 2 merev drótot egy adott szintre ha azt eléri akkor kapcsol és a rellé érintkezőire kötöd a mágnesszelepet... üdv!
Vagy még esetleg ebben a PDF ben található vízszintkapcsoló...
Ez egy egyszerűen kivitelezhető, bistabil kapcsolás.
Egyetlen beállítás szükséges: az Rx-szel jelölt ellenállást ( 100 ohm nagyságrend, relétől függően ) úgy kell megválasztani, hogy a relé még ne húzzon meg, ha csak a "B" rúd/lemez van a vízben. Ezután ha az "A" is beleér a vízbe, a relé meghúz és egészen addig úgy marad, amíg a "B"-t el nem hagyja a szint. Asztalon könnyű bejátszani... Rozsdamentes acél v. szénrúd pl. megfelelő az érzékeléshez.
Feltétlenül ilyen rendszert akarsz??? Mert a csapadékot billenő csészével szokták mérni. Egyszerűbb és üzembiztosabb.
Így A csapadék egy tolcséren keresztül a billenőedény középső elválasztó falára essen, ha az edény középen áll. Erre ez elkezd billegni, az edény alatt van egy (két) kapcsoló, mechanikus, foto, hall, ami van, s csak az impulzusokat kell számolgatnod. A játékautomatákban található mechanikus számlálómű is jó erre a célra, ha jobb nincs. Csak az nem nullázható. Na csak ötlet volt.
(Angolul: rain gauge, rain meter, rain measure, rain measuring...)
Vizszint kaplcsolo:Bővebben: Link
hello!
Ezzel a megoldásoddal csak az a gondom, ha acélrúddal csinálod, akkor vízbontás miatt a rúd el fog fogyni egy idő után, ha egyenáramot használsz. Szénrúdnál nem tudom mi a helyzet, arról még nem hallottam. Szerintem valami úszós megoldás kellene, de Medve megoldása lenne a legjobb. Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |