Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3678 / 3994
(#) pucuka válasza Patópali hozzászólására (») Jan 4, 2022 /

Ott, ahol maga a forrasztása fő tevékenység (gyártósoron, atomatáknál) ott gondoskodnak is a megfelelő elszívásról.
(#) Gafly válasza majkimester hozzászólására (») Jan 4, 2022 /

Megelőztél.
Itt az adatlap. 58, 258.-ik oldal.
Azt mondjuk nem értem, miért nem a kapcsoló után nézi a feszültséget, miért kell előtte?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
(#) Epu2 válasza Patópali hozzászólására (») Jan 4, 2022 /

Szintén zenész. Ifjonc koromban rágtam is néha az ónt. Néha büdös volt a "műhelyben" a sok forrasztástól. Semmi negatív hatást nem tapasztaltam, mint a forrasztó ón árának növekedését. Mai napig a bontásból származó óncseppeket újra felhasználom, mert az ólommentes cucctól idegbajt kapok. A legrosszabb, hogy összetrutyizódik a pákahegy és több idő megy el a tisztításra, mint a forrasztásra.
(#) jan5650 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /

Így van: 30K és 7,5K ellenállás

Ideális esetben a kapcsoló mögé kerül bekötésre.

Csak az érdekelt, hogy ha valaki elrontja, és a kapcsoló elé köti be ahol folyamatosan kapja a tápot akkor mi történik...
(#) pucuka válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 2

Idézet:
„több idő megy el a tisztításra, mint a forrasztásra”

Az még csak hagyján, de a sok tisztítástól letisztítódik a pákahegyen levő vékony galván réteg, és a drága hegy tönkremegy.
(#) bitmixer válasza jan5650 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1

Mivel úgyis analóg jelet mérsz és a pontosság itt most nem annyira kritikus, tegyél be sorosan a láb elé akár 100 kOhm-ot, azzal teljesen biztonságos lesz a dolog. Ez a megoldás akkor is jó lenne, ha a 12V-ot a kapcsoló után mérnéd, ahogy Gafly javasolja. A 12V és az 5V ébredésének/megszűnésénak egymáshoz képesti időbeli alakulása ugyanis sokféle lehet...
Én nyírtam már ki procikat hasonló okból
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
(#) tbarath válasza jan5650 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /

Az a µA nagyságrend kicsit kevésnek tűnik, de ha tud áram folyni a pin-en, akkor ez: Bővebben: Link
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /

Mikor kezdtem a forrasztgatást, egy "nagyon kínai" ón volt amit kifogtunk, na az ritka pocsék volt, nagyon nem akart tapadni, lehet, hogy kicsi még mindig maradt belőle.
Én amúgy azt tudom utálni, ha a forrasztandó felületre a páka hatására kiválik valmi fekete anyag, ami piszkosul gátolja az ón tapadást.
(#) Zolejj hozzászólása Jan 5, 2022 /

Sziasztok.
Van egy Mile DTR2E típusú időrelém. Szeretném beüzemelni de sehol sem találok hozzá kapcsolási rajzot. Esetleg tud valaki segíteni.
(#) Pethical válasza Zolejj hozzászólására (») Jan 5, 2022 /

Mobilról nem látom jól, de az oldalán nem pont az van, hogy hogyan kell bekötni és milyen beállításai vannak?
(#) Gabó válasza Zolejj hozzászólására (») Jan 5, 2022 /

Pedig van.
Bővebben: Link
(#) Logeen hozzászólása Jan 6, 2022 /

Sziasztok! Túlfesz védelmet szeretnék készíteni NFet-el. 5V 2,5A lenne a védendő eszköz teljesítménye. 5V 3A-es adapter bemenetre könnyen rá lehet dugni a 12V-ost is. A rövidrezárás és biztosíték kimegy verziót nem szeretnék. A nagy áram miatt inkább NFet-re gondoltam mert alaplapból van egy csomó jó minőségű bontott. Zénerrel nyitnám az NPN tranzisztort ami földre húzná a Fet gate-et. Összeraktam és frankón működik, de nem találtam ilyen megoldást, mindig PFet-el szakítják meg az áramkört. Szóval a kérdésem annyi, hogy mi a hátránya ha a GND-t szakítom meg? Teljesen elszigetelt eszköz, nincs összekötve semmivel. Köszi.
(#) Kovidivi válasza Logeen hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

A P-FET-es pozitív táp megszakítása megszokottabb, habár a N-FET-es megoldás is tökéletes. Akkor lenne gond, ha pl. egy mondjuk egy 12V-ról működő erősítő tápját (GND) szakítanád meg, viszont a jel bemenet GND-je meg össze van kötve mondjuk egy előerősítővel, így megtörténhetne, hogy az erősítő a lekalcsolás ellenére is működne (pl. az egész egy tápról van hajtva vagy autóban van használva). Azonos esetben a pozitív oldal megszakítása nem okozna ilyen bajt.
(#) Epu2 válasza Logeen hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

N MOSFET -tel is lehet + tápfeszt kapcsolni.
(#) Logeen válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Igen köszi, kb én is így gondolkoztam. Pl. hogy és hova kössem be az 5V-ot és GND-t, ha újraírnám az MCU-t. Arra jutottam nem okozhatok túl nagy gondot.
(#) Logeen válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Ahhoz az esetemben +5V-nál magasabb feszültségre lenne szükség, nem? Különben nem nyit ki a logic level fet se.
(#) Kovidivi válasza Logeen hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Igen. Ha pl. 12V-os tápot kapcsolsz, akkor a gate-re 12+Vgs-t kell kapcsolnod, logikai FET-nél 16-17V, normálnál mondjuk 22V-ot. Az a baj, hogy ezt elő is kell állítani, ha nincs.
(#) Epu2 válasza Logeen hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Nem feltétlenül. 1-2 A-t szinte bármelyik teljesítmény MSFET képes kapcsolni, néhány 10 mV esés mellett. De ha logikai akkor az sem probléma.
(#) győriattila hozzászólása Jan 6, 2022 /

Heló. Egy előerősítőben szeretnék op-ampot cserélni. M5220 helyett OPA2604-et próbáltam ,de kicsit búg mintha testhiányos lenne .Próbáltam LM4562 +- -ra 1k ellenállással ,de az sem jó .
Miért nem lehet egy az egyben kicserélni? Mit kell módosítani ?
Cd lejátszómban cserélgettem ,mind hibátlanul szólt (M5238) .
Előre is köszönöm a segítő válaszokat
(#) Zolejj válasza Pethical hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Rajta van csak én nem mertem vele kisérletezni mert számomra nem volt egyértelmű. De Gabó rajzán már én is megértettem,hogy kell bekötni.

Köszönöm.
(#) reloop válasza győriattila hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Szia! A csere IC-k jobban terhelik a tápot, lehet a bemeneti emitterkövetőktől jön be a búgás. Megmérném a C333,334 tápszűrők kapacitását és szükség esetén cserélném.
(#) győriattila válasza reloop hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Köszönöm szépen a gyors választ.A kondi csere már megvolt előtte pár nappal, új Nichicon gold mindenhol az előerősítőben, sőtt a táp panelon is . Valami más esetleg ? Köszi
(#) reloop válasza győriattila hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

A rajzrészlet alapján feltételezem, hogy a hangszín kikapcsolható. Ha így van, a kikapcsolás milyen hatással van a búgásra?
(#) győriattila hozzászólása Jan 6, 2022 /

Igen,kikapcsolható. Holnap megnézem.Köszönöm szépen.
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 6, 2022 /

Honnan szerzel 5-10V-tal magasabb gate feszültséget, ha N-Fet-tel akarod a pozitív tápfeszültséget kapcsolni???
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Egy egyszerű, nagyon kis teljesítményű blocking-ról.
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Ehelyett nem egyszerűbb berakni egy P-FET-et? Minek kell a sok plusz alkatrész, meg szinteltoló tranzisztor, hogy egyáltalán kapcsolni tudd ezt a magasabb feszültséget? Nem látom az egésznek az értelmét...
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Az értelme. Vagy plusz költség nélkül oldja meg, de leginkább a lehetőség ...
(#) KBal76 válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 7, 2022 /

Ajánljunk minél bonyolultabb megoldást a kezdôknek szánt topikban, hátha elmegy a kedve az egésztôl. A "nemkezdôk" 99,9%-a sem építene egy segédtápot csak azért mert van a fiókban N-FET-je (hogy lesz egy segédtápom plusz költség nélkül ), hanem inkább vesz vagy "túr valamibôl" egy P-FET-et.
Sokszor látom, némelyeknek az egójuk miatt elegánsabb védeni nyakatekert módokon az első hirtelen rávágott válaszuk helyességét, mint elismerni hogy elhamarkodták a választ.
(#) majkimester válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 7, 2022 / 1

Attól függ mekkora az az N-FET ami Epu2 fiókjából felhasználásra került a tápjában. Nem hinném, hogy elszaladnál P-FET-et túrni. Szóval van ennek is értelme, csak nem feltétlen a kezdőknek kis áramon.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Következő: »»   3678 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem