Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ott, ahol maga a forrasztása fő tevékenység (gyártósoron, atomatáknál) ott gondoskodnak is a megfelelő elszívásról.
Megelőztél.
Itt az adatlap. 58, 258.-ik oldal. Azt mondjuk nem értem, miért nem a kapcsoló után nézi a feszültséget, miért kell előtte? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Szintén zenész. Ifjonc koromban rágtam is néha az ónt. Néha büdös volt a "műhelyben" a sok forrasztástól. Semmi negatív hatást nem tapasztaltam, mint a forrasztó ón árának növekedését. Mai napig a bontásból származó óncseppeket újra felhasználom, mert az ólommentes cucctól idegbajt kapok. A legrosszabb, hogy összetrutyizódik a pákahegy és több idő megy el a tisztításra, mint a forrasztásra.
Így van: 30K és 7,5K ellenállás
Ideális esetben a kapcsoló mögé kerül bekötésre. Csak az érdekelt, hogy ha valaki elrontja, és a kapcsoló elé köti be ahol folyamatosan kapja a tápot akkor mi történik... Idézet: „több idő megy el a tisztításra, mint a forrasztásra” Az még csak hagyján, de a sok tisztítástól letisztítódik a pákahegyen levő vékony galván réteg, és a drága hegy tönkremegy.
Mivel úgyis analóg jelet mérsz és a pontosság itt most nem annyira kritikus, tegyél be sorosan a láb elé akár 100 kOhm-ot, azzal teljesen biztonságos lesz a dolog. Ez a megoldás akkor is jó lenne, ha a 12V-ot a kapcsoló után mérnéd, ahogy Gafly javasolja. A 12V és az 5V ébredésének/megszűnésénak egymáshoz képesti időbeli alakulása ugyanis sokféle lehet...
Én nyírtam már ki procikat hasonló okból A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Az a µA nagyságrend kicsit kevésnek tűnik, de ha tud áram folyni a pin-en, akkor ez: Bővebben: Link
Mikor kezdtem a forrasztgatást, egy "nagyon kínai" ón volt amit kifogtunk, na az ritka pocsék volt, nagyon nem akart tapadni, lehet, hogy kicsi még mindig maradt belőle.
Én amúgy azt tudom utálni, ha a forrasztandó felületre a páka hatására kiválik valmi fekete anyag, ami piszkosul gátolja az ón tapadást.
Sziasztok.
Van egy Mile DTR2E típusú időrelém. Szeretném beüzemelni de sehol sem találok hozzá kapcsolási rajzot. Esetleg tud valaki segíteni.
Mobilról nem látom jól, de az oldalán nem pont az van, hogy hogyan kell bekötni és milyen beállításai vannak?
Pedig van.
Bővebben: Link
Sziasztok! Túlfesz védelmet szeretnék készíteni NFet-el. 5V 2,5A lenne a védendő eszköz teljesítménye. 5V 3A-es adapter bemenetre könnyen rá lehet dugni a 12V-ost is. A rövidrezárás és biztosíték kimegy verziót nem szeretnék. A nagy áram miatt inkább NFet-re gondoltam mert alaplapból van egy csomó jó minőségű bontott. Zénerrel nyitnám az NPN tranzisztort ami földre húzná a Fet gate-et. Összeraktam és frankón működik, de nem találtam ilyen megoldást, mindig PFet-el szakítják meg az áramkört. Szóval a kérdésem annyi, hogy mi a hátránya ha a GND-t szakítom meg? Teljesen elszigetelt eszköz, nincs összekötve semmivel. Köszi.
A P-FET-es pozitív táp megszakítása megszokottabb, habár a N-FET-es megoldás is tökéletes. Akkor lenne gond, ha pl. egy mondjuk egy 12V-ról működő erősítő tápját (GND) szakítanád meg, viszont a jel bemenet GND-je meg össze van kötve mondjuk egy előerősítővel, így megtörténhetne, hogy az erősítő a lekalcsolás ellenére is működne (pl. az egész egy tápról van hajtva vagy autóban van használva). Azonos esetben a pozitív oldal megszakítása nem okozna ilyen bajt.
N MOSFET -tel is lehet + tápfeszt kapcsolni.
Igen köszi, kb én is így gondolkoztam. Pl. hogy és hova kössem be az 5V-ot és GND-t, ha újraírnám az MCU-t. Arra jutottam nem okozhatok túl nagy gondot.
Ahhoz az esetemben +5V-nál magasabb feszültségre lenne szükség, nem? Különben nem nyit ki a logic level fet se.
Igen. Ha pl. 12V-os tápot kapcsolsz, akkor a gate-re 12+Vgs-t kell kapcsolnod, logikai FET-nél 16-17V, normálnál mondjuk 22V-ot. Az a baj, hogy ezt elő is kell állítani, ha nincs.
Nem feltétlenül. 1-2 A-t szinte bármelyik teljesítmény MSFET képes kapcsolni, néhány 10 mV esés mellett. De ha logikai akkor az sem probléma.
Heló. Egy előerősítőben szeretnék op-ampot cserélni. M5220 helyett OPA2604-et próbáltam ,de kicsit búg mintha testhiányos lenne .Próbáltam LM4562 +- -ra 1k ellenállással ,de az sem jó .
Miért nem lehet egy az egyben kicserélni? Mit kell módosítani ? Cd lejátszómban cserélgettem ,mind hibátlanul szólt (M5238) . Előre is köszönöm a segítő válaszokat
Rajta van csak én nem mertem vele kisérletezni mert számomra nem volt egyértelmű. De Gabó rajzán már én is megértettem,hogy kell bekötni.
Köszönöm.
Szia! A csere IC-k jobban terhelik a tápot, lehet a bemeneti emitterkövetőktől jön be a búgás. Megmérném a C333,334 tápszűrők kapacitását és szükség esetén cserélném.
Köszönöm szépen a gyors választ.A kondi csere már megvolt előtte pár nappal, új Nichicon gold mindenhol az előerősítőben, sőtt a táp panelon is . Valami más esetleg ? Köszi
A rajzrészlet alapján feltételezem, hogy a hangszín kikapcsolható. Ha így van, a kikapcsolás milyen hatással van a búgásra?
Igen,kikapcsolható. Holnap megnézem.Köszönöm szépen.
Honnan szerzel 5-10V-tal magasabb gate feszültséget, ha N-Fet-tel akarod a pozitív tápfeszültséget kapcsolni???
Egy egyszerű, nagyon kis teljesítményű blocking-ról.
Ehelyett nem egyszerűbb berakni egy P-FET-et? Minek kell a sok plusz alkatrész, meg szinteltoló tranzisztor, hogy egyáltalán kapcsolni tudd ezt a magasabb feszültséget? Nem látom az egésznek az értelmét...
Az értelme. Vagy plusz költség nélkül oldja meg, de leginkább a lehetőség ...
Ajánljunk minél bonyolultabb megoldást a kezdôknek szánt topikban, hátha elmegy a kedve az egésztôl. A "nemkezdôk" 99,9%-a sem építene egy segédtápot csak azért mert van a fiókban N-FET-je (hogy lesz egy segédtápom plusz költség nélkül ), hanem inkább vesz vagy "túr valamibôl" egy P-FET-et.
Sokszor látom, némelyeknek az egójuk miatt elegánsabb védeni nyakatekert módokon az első hirtelen rávágott válaszuk helyességét, mint elismerni hogy elhamarkodták a választ.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |