Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az "fal"-at LP-n rongyosra játszottam és vettem másik lemezt, hogy tovább hallgathassam. Aztán tönkrement az MC30S hangszedőm és áttértem a CD-re. A "The Wall"-t azóta sem sikerült megszereznem... azt talán néha meghallgatnám, max. évente egyszer.
De ez nem ebbe topikba illő történet és hosszú is lenne...
Mitől lesz alapvetően más az erősítő hangja, ha a benne lévő Onsemi gyártmányú BC550CG/560CG tranzisztorokat, Fairchild gyártmányú BC550C/560C-re cseréljük. Számomra a különbség néhány másodpercnyi meghallgatás után is már azonnal hallható, bármikor, vakteszten is rögtön ki tudom választani melyik melyik.
Analóg. Ennyi a késleltetése (csoportfutási ideje). Kitettem a rajzát az előerősítős topic-ba... jól le is alázták.
Tranzisztortemető
Ezzel nem kell törődni. Majd ha csinálnak jobbat...
Remélem ez költői kérdés volt. Megmagyarázni meg tudom, de érteni nem értem.
Egy hónapja beállított hozzám egy távoli ismerősöm, hogy hallgassam már meg ezt a hangszóró-vezetéket. Tíz másodperc után azt mondtam neki, hogy ezt ki nem húzom többé a végfokból. Még soha nem adtam ki pénzt egy darab drótért (kivéve a belső vezetékezéseket), de ennek minden centimétere megéri az árát. Azóta hallgatok állandóan zenét, mióta ez megvan. Nem lehet élni nélküle
Valószínűleg a bemenetre adott impulzus 11ns késleltetéssel jelenik meg a kimeneten.
Torrent? Flac formátumban hozza a CD minőséget.
A szinusz is, nem csak az impulzus. És a zenei jel is. Mindenki azt szajkózza, hogy azért rosszak a visszacsatol erősítők mert mire oda ér a jel a kimnetre, a bemeneten már egész más van és ebből képez különbségi jelet. Nem csökkenti, hanem növeli a torzítást. Ebben van is valami. Ezért kell gyors erősítőt tervezni.
Nyilván, csak azért írtam impulzust, mert az jobban mérhető.
Tudod, mi a különbség? A Fairchildoknak vasból van a kivezetése, az Onsemiknek rézből. Ezzel rendszerint mindenki lehülyéz, mert szerintük nincs hallható különbség. De volt már olyan, akinek bemutattam, és azóta elhiszi...
A hangszórókábel az ugyanilyen dolog.
Nekem nincs ilyesmim. De a barátomnak van!!! (Vicc volt a második mondat.) A Flac-ot nem mindig ismeri fel a gépem. Most vettem két Julia Stone lemezt a miteráról ami csak írottban volt meg. Az egyik eredeti rosszabbul szól az írottnál. Jól összevesztem az eladóval. A másik meg olyan, mint amilyennek lennie kell a "gyári" CD-nek. Azt írta vissza, hogy rossz a fülem, vagy a berendezésem.
Tényleg az, de ha jó, akkor érdemes lapát számra szórni bele.
Nem a covid. Egymás után állnak le a cégek a jobb tranzisztorokkal. Lassan csak smd, vagy indiai gyártmány lesz...
Ezt nem tudtam. Eleinte nem hittem el, hogy mernek kivezetést vasból gyártani, de ma már kénytelen vagyok elhinni. A különbséget is elhiszem és alkalomadtán ki fogom próbálni.
Kd-val jártam így egyszer (többször is). Azt "merészelte" állítani, hogy a kimeneti fázisjavítótagban meghallatszik milyen kondi van (a 10 Ohm/47 nF). Egy MKT volt benne nálam. Mondtam, megeszem a sapkám ha itt hallok különbséget két kondi között. Hiteltelen vagyok, mert nem ettem meg... de elég döbbenetes élmény volt az is.
Pedig az az új trend. Olcsóbb, mint a réz...
Végül is az SMD-ben ugyanaz a chip van, csak sokkal kevesebb műanyagot meg rezet pocsékolnak el a tokozáshoz.
Egy SOT23 meg még éppen jól forrasztható manuálisan is. Csak át kell tervezni a nyákokat.
Milyen géped van? Egy winamp alapból tudja, és az elmegy már 486-os procival is.
Vagy a foobar, az meg az SACD-t is simán lejátssza. Mondjuk abból kevés van a torrenten is, de szinte minden jó zene megvan FLAC-ban.
13 éves őskövület, XP-vel, 2 magos 2 Gigás procival, de ez már semmit nem tud csak szimulálni, azt is csak azért mert hozzászokott. Meg azt sem tudom milyen jó zenék vannak manapság.
Ez tuti elmegy XP alatt. Én is ezt használom. Igaz win10, de megy ezen is.
Kérdezd a gyerekeket, meglepően jó zenéket tudnak mutatni, az idegesítőek mellett is. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2022
Köszönöm a kedvességed, de nem merem letölteni. Kétszer beszedtem valami vírust és úgy "vírusirtottam", hogy átnéztem mid a százezer fájlt és mindent kitöröltem ami az adott időben történt. Rendszerfájlokat is sikerült. Van ami azóta nem úgy működik, mint kellene, de legalább igen.
Talán az Origo szoftverbázisban megbízhatsz. Winamp
Amúgy a géped már nem mai csirke, de biztosan elfut rajta a win10, ha legalább 2GB ram van benne. Annak meg a saját vírusvédelme eléggé megbízható. Én még nem szoptam be komoly vírust eddig, néha riaszt ha valami rossz felé mennék, de ott vissza fordulok.
Ezt a vas kivezetés dolgot én is észrevettem olcsó erősítők javításakor. Azt is olvastam hogy a chip ugyanaz, ezért nem vettem komolyan, mindössze a rosszabb hővezrtés miatt óvatosabban kezeltem a disszipációs limitet.
De lehet hogy hasonló jelenséget is produkálhat mint a vas lábú ellenállások? Arról az a hiedelem (el is hiszem) kapott szárnyat, hogy az átfolyó áram változása során a vas szerkezete több lépcsőben mágneseződik fel és le, és ez zavarjelet okoz. Gondolom a vas doménjeinek ilyen tulajdonság okából. Valamikor végeztem egy kísérletet ennek detektálására, hát borzalmas volt. Nem tudom mekkora az a legkisebb áram ahol akkora mágneses teret okoz az átfolyó áram hogy az első doméncsoport mágneses iránya egy másik stabil irányba ugrik, de ez bármekkora lehet. Ez csak a domének méretétől függ, tehát valószínűleg minden pozícióban csak a baj van vele. A fülem már nem annyira érzékeny, már nem hallom az ilyen torzítást sajnos, (vagy hála az égnek). A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2022
Elvileg a mágnesezési hiszterézis okoz torzítást a magastartományban. Sajnos ma már szinte esélytelen TO-92-es tokozású új félvezetőt réz kivezetéssel beszrezni Bár itt-ott vannak rejtett készletek...
Eddig csak annyiból bosszantott ez a jelenség, hogy "ráragadnak" a lábak a csípőfogóra.
A fogót meg hiába mágnesezem le, egy-két napon belül saját magától visszamágneseződik. Így aztán ha akarom hanem látom melyik láb van vasból. Sokáig abban bíztam, hogy hátha valami különleges kobalt-réz-cink-ezüst irridium-szamárium-platina ötvözet és nagy csalódás ért amikor megtudtam, hogy csak "sima" vas. Ezek a Yageo ellenállások - amik a raktárkészletem alapjait képezik - nem mágnesezhetők, viszont az 1N4148-ak is azok. Elég bosszantó.
Ha belefutnál valami rejtett készletbe szólhatnál nekünk.
Már nagyon rég feltűnt a vas-réz lábak közti különbség. Amikor csípem el fogóval, már tudom, hogy vas vagy réz. A 4148 mindig is vas lábú volt. Ahogy a ledek is többnyire. Vas lábú ellenállással még nem találkoztam. A félvezetőknél nem figyeltem. Vannak wincseszterekből kibányászott neodímium mágneseim. Pillanatok alatt meg tudom nézni, hogy egy alkatrész lába vas-e. Még a zacskóban felé viszem a mágnest, és egyből kiderül az igazság.
De eddig nem nagyon izgatott. Lemegyek a műhelybe, és átnézem a készleteimet. Ha valami érdekeset találok megírom.
Hogy ne csak bántsanak az igazságért!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |