Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2358 / 2499
(#) patkany hozzászólása Jan 23, 2022 /
 
Itt van teljes nagyságában, táppal együtt.
(#) Skori válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 1
 
Ha ezt rendesen hidalni akarod akkor mindenképpen érdemes belenyúlni, és szimmetrikusan meghajtani. Ugyanis a berakott gyári megoldás tipikus példája annak, hogy hogyan nem érdemes hídba kötni két erősítőt. Ugyanis a rajz szerint az alsó erősítő, a felső kimenetéről leosztva kap vezérlést olyankor, azaz annak a zaját, és a torzítását is megkapja. Ezzel pedig bukod a hidalásból eredő előnyök egy részét (torzítás, zaj, a fázismenet pedig még romlik is így).

A jó hír az, hogy ha meg tudod hajtani szimmetrikusan, akkor szinte semmi sem kell az átalakításhoz csak be kell kötni megfelelően a csatlakozót. Egyéb esetben kellene építeni egy fázisfordítót is hozzá. Nem is értem a Rotel-t, hogy egy nyamvadt fázisfordító megspórolása miatt ilyen megoldást használ. ráadásul egy ilyen fázisfordító néhány tranzisztorból is megépíthető, (pl. ahogyan én is tettem, a kicsi D osztályú erősítőmben - ami így hidalva tud mindössze kb. 2x 30...40W-ot).

Ami még felvetődik kérdésként, hogy Te mit hallasz? Azaz hallod-e a hidalásból eredő picivel jobb hangminőséget vagy sem? Ha igen akkor hajrá - szurkolok neked.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) Karesz 50 válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Tényleg nem nagyon erőltették meg magukat. Hídban nem terhelheted 8 Ohm alá, ezzel számolj. De írtad, (ha jól emlékszem) hogy ekkora impedanciájú a hangsugárzód.

Egy jó szimmetrikus felépítésű előfok sokat lendítene a hangján, de ezzel aránylag sokat kell vesződni és kísérletezgetni. Alapváltozatként is ajánlatos a négyes hangerőszabályzó poti után valami impedancia-illesztő, pl. source-követő. De ehhez már tápegység is kell, ahhoz meg már valami doboz is kell. Nem tudom mennyi időt, pénzt, energiát szeretnél mindebbe belefektetni.
(#) patkany válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Azt hiszem, most ez az eset, amikor az egyik szemem sír, a másik nevet.
Szomorú, hogy a Rotel ilyen hülyeséget követ(ett) el! De mindenképpen öröm, hogy a Rotel hülyesége az én kezemre játszik, és csak egy csatlakozót kell betennem és azt megfelelően bekötni.

Érdekes eset mindenképp, hogy a Rotel, mit nyert ezen gazdaságilag? Na de mindengy...

Idézet:
„Ami még felvetődik kérdésként, hogy Te mit hallasz? Azaz hallod-e a hidalásból eredő picivel jobb hangminőséget vagy sem?”


Azt mondanám, hogy hallom. Csak nem épp a teljes hangminőség javulását. A dinamika mintha jobb lenne, de a hangkép mosottabb. És egy angol tesz írja is, hogy hídban mos. Nem rég adtam el egy másik Rotelt, egy RA920-at. Annak a hangjához képpest valóban tompább, pedig azon nem is használtam a hangszínszabájzót. Talán pont az általad is említett torzítás, zaj, és fázismenet romlása miatt.

Én az általad írtak alapján, mindenképpen érdemesnek tartom az átalakítás elvégzését, ha már technológiailag lehetőség van rá és nem is kell alapvetőleg megváltoztatni az erősítőt.
Nem szólva arról, hogy így akkor érvéényesülhet a híd jkapcsoláss előnye, ergo: ha eddig nem is hallottam valós javulást, a helyes meghalytással mindenképpen javúlnia kell a hangképnek a mostanihoz képest! Vagy rosszúl gondolom?

A képen pirossal jelöltem az általam gondolt beekötési pontokat. Jól értelmezem?
(#) patkany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Nem írtam, csak azt, hogy az erősítő 8 ohmon tud 60W-ot, de igen, 8 ohmosak a hangdobozzaim.

Akkor most kissé össsze vagyok zavvarodva, mert Skori szavaiból azt vettem ki, hogy a rotel hülyesége pont lehetővé teszi a smetrikus meghajtást.

Dobozom, tápnak valóm van. Sőt, csak az van! Hogy összegben mennyit szánok rá? Arányában ne haladja meg a rendszer legdrágább elememének árát, ami egy smsl m200 dac. Ami már teljesíti a jó fajta előerősítő szerepét. De persze ezt erősen tulzó árnak tartok már ennyit szánni egy előfokra. Nem hinném, hogy annyit javítana a hangképen...
Vannak csöveim is, kettős triódák. Egyébként is gondolkodtam már egy kis csöves előfokban. Talán ez most jó aprpó lenne...
(#) Karesz 50 válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Azt írtam, hogy négyes poti. Nyilván a DAC kimenete és a végfok bemenete közé értettem ezt a megoldást és már volt is szó erről. Aztán tovább bonyolítottam, illetve csak "hangosan" gondolkoztam.
Első lépésben barkácsold bele az XLR aljzatot.. de ezt is ki lehet hagyni egyelőre. Elég ha a két-két RCA aljzatból közvetlenül csatlakozol a négyes potira. Ha csökken a "mosottság" érzése akkor érdemes vele tovább foglalkozni. Folytassuk majd akkor ha ezzel megvagy.
(#) patkany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Ezt lerajzolnád nekem, hog képzeeled? Ezt a négyes poti dolgot nem éértem teljességében.
(#) Karesz 50 válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Így érted?

híd.JPG
    
(#) patkany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Köszönöm szépen a rajzodat és a fáradságodat!
(#) Skori válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Igazából az erősítő simán maradhat sztereó módban, tulajdonképpen csak a bal-jobb csatornák bemenetét kell kitenni az XLR csatlakozóra, és ellenfázisban meghajtani a szimmetrikus kimenetű DAC-ról. A hangsugárzót pedig a hidalásnak megfelelően kell rákapcsolni.
Így nyilván 2db ugyanolyan erősítő kell majd a sztereó üzemhez.
Ha a DAC nem tudja szimmetrikusan meghajtani, akkor kell egy-egy sima fázisfordító opamp a szimmetrikus meghajtáshoz.
(#) Skori válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 1
 
Ez egy tipikus tranzisztoros végfok, egyszerű alapkapcsolás, ami főleg az eredeti japán tranyók miatt jó. Nem hinném, hogy egy csöves előfok bármit is javítana a hangján, sőt...

Először szerintem próbáld szimmetrikusan meghajtani, és hallgasd meg, hogy bevált-e a dolog.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Szerintem ezeket már leírtam, lerajzoltam. Csőről pedig szó sem volt sehol...
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Szerintem pedig nem neked válaszoltam, és amire válaszoltam ott felmerült a cső...
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
OK! Elnézést, hogy beleszóltam, nem fog többé előfordulni.
(#) patkany válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Teljesen egyforma mind a kettő erősítő, avagy így van 4db egyfora erősítőm, 4 monoblokk, 2-2 egy dobozban.
A dac-on van XLR kimenet. Az úgy meg tudja táplálni hogy hídba lehessen hajtani. Vagy nem?
(#) patkany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Na, na, na! Nehogy elkezdjetek itt vitázni!
Mindkettőtök szaktudása nagyon építő! Én emlegettem a csövet, mert szóba került az impedancia illesztés.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) Skori válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 1
 
A rövid válasz: Igen

Bővebben: be kell kötni az XLR-t simán a bal/jobb csatornára, mintha sztereo jel lenne. Az erősítőt nem kell átkapcsolni hidalt állásba de a hangsugárzót a hidalásnak megfelelően kall rákapcsolni. Ennek elméletileg jól kell működnie - a gyakorlatban meg ki fog derülni. Szerintem jó esélye van hogy hibátlanul menni fog.
(#) patkany válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Idézet:
„Ha a DAC nem tudja szimmetrikusan meghajtani, akkor kell egy-egy sima fázisfordító opamp a szimmetrikus meghajtáshoz.”


De az egyik erősítő diff erősírő mindkét bemenete ki van vezetve. Ha nem tudja a dac szimmetrikusan megtáplálni (de mi másért lenne rajta XLR?) akkor nem kell opamp sem, hanem a diff erősítő másik, invertáló bemenetét táplálni meg. Sőt, a kapcsolóval ezek közt váltva. Vagy ez így hülyeség? Mert most is így működik, csak a kimenetről oszt le, ahogy írtad.

Rendben, kipróbálom amit írtál! Ha megvan, jelentkezek az eredménnyel. Ez pár nap, amíg megjönnek a dolgok hozzá, mert jelen pill nincs hozzá semmim.
Ez az isteni szikra ma villant be.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) Skori válasza patkany hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 1
 
Igen, de amikor invertáló módban megy akkor kisebb a bemenő impedanciája, és valószínűleg kicsit másképp is viselkedik a végfok. Ahhoz, hogy ki tudd használni a hidalás előnyeit, célszerű ha a két végfok egyforma. Első körben nem nyúlnék máshoz, csak ha muszáj. Meg kell nézni, hogy megy-e így az XLR-ről.

Lehet, hogy a DAC-ban is csak egy-egy sima fázisfordító oldja meg a szimmetrikus XLR kimenetet, Van róla rajzod? Esetleg nézz bele, hogy van megoldva az XLR körüli rész...
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
(#) patkany válasza Skori hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Beszerzem a motyót hozzá, belepakolom, kipróbálom, és közlöm majd az eredményt! Köszönöm addig is a segítséget! És Karesz 50-nek is!

Majd keresek belső képet a dac-ról. Szét nem sívesen szedem.
De az úgy jó, ha fázis fordítóval van megoldva? Vagy az sem épp az igazi?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022

11230448.jpg
    
(#) patkany hozzászólása Jan 23, 2022 /
 
Hirtelen ennyit találtam a dac belsejéről. Hogy a másik oldalt mi van, nem tudom. Lehet egy fotó erejéig szétszerelem.
Nem tudom ez így mennyire informális?

11230448.jpg
    
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Szia!
A Rotel erősítőid nyákját figyelve feltűnt, hogy majdnem duál monó felépítésű. Egy igazi duál monó az egy dobozban két teljesen független erősítőt feltételez. Egy közös tápú sztereó pedig szoros kötelékű két erősítőt. Nálad a tápegységek leghidegebb pontja van összekötve, így végül is belenyúlás nélkül hidalható ellenfázisú jellel, amit a DAC-od tudhat.
De! Ha jól látom, ez a két csatornát közösítő fóliaszakasz elég vékony, és ezen keresztül kapcsolódik a két félhíd egymáshoz, vagyis híd üzemben a hangsugárzó teljes árama ezen a vékony csíkon folyik át. Telefonról nézem a nyákot, talán nagyban jobban látszik, de érdemes lehet kicsit foglalkozni a problémával. Gondoltam arra is, hogy a két kimenet gnd-jét kint a csatlakozóknál össze lehet kötni, de gyanús hogy nem ez a legjobb megoldás. Majd még szemezek kicsit a rajzzal.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) Suba53 hozzászólása Jan 24, 2022 /
 
Nézzétek meg ennek a Rotelnek az elvi rajzát. Nagyon gyanús volt a nyugalmi áram beállító kör.
Ilyet még nem láttam. Aztán a service manual nyák rajzát is megnéztem, és ott rendben van a dolog. A rajzról simán lehagyták az átkötéseket a nyugalmi áram beállító tranzisztor emittere, és a meghajtó tranzisztor kollektora között. És mindkét erősítő félnél.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Hídkapcsolásnál csak a meleg pontokon folyik áram, a GND-n nem.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Ez igaz, de ha a két erősítő tápja független, nem lesz köráram. Vagyis ebben a Rotelban vékony kanócon keresztül csatlakozik csak.
Összefésültem a PDF kettévágott PCB rajzát, és pirossal megrajzoltam hol folyhat áram. Közös táp esetén a tápsíneken keresztül záródna a híd árama, de itt nincs közös tápsín.
(#) patkany válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Ezt az átkötést berajzolnád az sch-ba?
(#) Suba53 válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Baromi egyszerű, most a melóhelyen nem nagyon tudok rajzolni.
A bal csatornában a Q613 emittere, ( ami a Q617 bázisa is ) és a Q611 kollektora közé húzz be egy átkötést ceruzával, a jobb csatornában pedig a Q614 emittere, ( ami a Q618 bázisa is ) és a Q612 kollektora közé. A pöttyöket se felejtsd el, úgy korrekt.

Persze csak ha kinyomtattad.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) patkany válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Köszike!
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Akkor mégsem dual mono? Hiába a két külön táp, a gnd mégis közös?
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Megint nem látok át ezek szerint valamit.
A nyákon az "E" pont a készülékházra kötve és megy a trafó két árnyékoló tekercsére. Ezen üzemszerűen nem folyik jelentős áram, max. néhány mA.
A másik körön amit berajzoltál, a visszacsatolókör hangfrekvenciás árama (kb. 4 mApp max.) és az áramgenerátorok előfeszítő ellenállásainak árama folyik.

A duál monó tápegység valóban nem az igazi hídkapcsoláshoz, mert a két oldal pufferkondijai nem egyszerre terhelődnek, hanem mint két félhíd esetében. De a hangszóró árama így sem azon vékony fólián fog folyni szerintem. De mindjárt berajzolom. Persze tévedhetek, mint már sokszor.
Következő: »»   2358 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem