Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   174 / 193
(#) nedudgi hozzászólása Jan 16, 2022 /

Segítséget kérek egy forrólevegős páka, illetve állomás kiválasztásához.
Weller TCP24 pákáim vannak, ezekkel meg tudom oldani a beforrasztást az általam gyártott paneleken.
A pákát arra használnám, hogy árnyékolt ESP-12 modulokról eltávolítsam az árnyékoló búrát. Másodlagos felhasználás terveim szerint a zsugorcsövek melegítése, tehát az alacsony induló hőmérséklet előny. Kétlaki életvitelem miatt a másik szempont a kis méret.
Jelöltjeim:
1 8858D
2 8907
3 8908
(#) david87 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Nekem a 3 jelöltvan jelenleg smd kiforrasztáshoz jó. Anyi bajom van csak vele hogy vastag és merev a pálkát össze kötő vezeték a szilikonból ráhuzot vezeték.
(#) Ge Lee válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Az elsőt ajánlom, igazából a fej a lényeg nálam bírja a strapát eddig. Különféle kialakítású állomások vannak hozzá, itthon is árulták több név alatt. Most nincs a jófogáson de ott 12 ezer körül is szokott már lenni ugyanez.
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 16, 2022 / 1

HESTOREst ha gondolod, akkor ki tudod próbálni.
Kedd délután pont kolbászolok a Tomori utca környékén, csak bedobom ezt a dobozt is a csomagtartóba.
(#) nedudgi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 16, 2022 /

Köszönöm! Holnap írok PÜ-t.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2022
(#) moltam hozzászólása Feb 2, 2022 /

Helo.
Ez a páka jó lehet a zd8922 állomáshoz? Persze vákuumot adnék neki külön. Ránézésre a csati stimmel.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Feb 2, 2022 /

Helyesbítek: Nem stimmel a csati. A sima pákám négy pines, ez meg hat. Gombé lehet a plusz kettő. Ha lecserélem a csatit működhet?
(#) vargagerp hozzászólása Feb 4, 2022 /

Lehet rossz helyre irok. Talaltam itthon egy szivargyújtós forrasztót nem tudom müködne -e ha csatlakozó csere után egy 12vos adapterről üzemelne?
(#) Ge Lee válasza vargagerp hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Nem sokáig, ugyanis a páka 30W-os az az adapter meg csak 7,2VA.
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 5, 2022 / 1

Én inkább azt mondanám, hogy ezzel az adapterrel nem működne. Egy 7.5 W -os adapter nem tud meghajtani egy 30W -os berendezést. Melegedne - először a páka -, de nem érné el az ón olvadáspontját, aztán a várakozás közben elkezdene melegedni az adapter - a túlterhelés miatt ...
De javíts ki, ha nincs igazam ...
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Azért írtam hogy csak egy ideig. Az ránézésre egy trafós adapter, ami elkezdené fűteni a pákát, majd egy idő után megszakadna benne a primer, illetve ha van előtte biztosíték akkor az kiolvadna már az első másodpercekben.
(#) Suba53 válasza vargagerp hozzászólására (») Feb 5, 2022 /

Szerezz valahonnan egy levetett, selejt gépből kiberhelt régi PC tápegységet.
Annak a 12V-os ága tökéletes lenne neked, és a pákának.
Ha beírod az Elfogadnám, ha ingyen elvihető topikba a kérésedet, biztosan lesz a közeledben valaki, akinek hever egy a lomjai között.
(#) Honda130 hozzászólása Márc 11, 2022 /

Sziasztok! A régi magyar forrasztópákámat szeretném leváltani egy ilyenre, ami a képen van. Szerintetek milyen lehet? Valaki azt mondta, hogy kukába való. De 200Watt-al nem lehet forrasztani? Ezt olyan nehetzen tudom elhinni.Jato páka
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
(#) zolika60 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 1

Forrasztani biztosan lehet vele, attól függ mit szeretnél. A 200W elektronikához sok. Mondjuk ránézésre ez nem lehet 200W-os.
(#) Skori válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 4

A csehszlovák pillanatpákán kívül, egyetlen olyan pillanatpákával sem találkoztam ami használható normális forrasztásra. Gányolni meg mindegyikkel lehet.
Tehát "az a valaki", valószínűleg jól mondja.
(#) Imi65 válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 1

Ilyen pillanatpákát többre tartom. A rézdrótból szemhajlító fogóval 15 másodperc alatt meghajtom a hegyet. 1 m rézhuzalból kb 9-10 hegyet lehet hajlítani.
(#) Honda130 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Miből gondolod, hogy nem lehet 200Wattos?
Amúgy elektronikához van egy Farenheit állomásom. Nem egy erőbajnok, de tudja amit kell.
Ezt a pákát autónál használnám a vezetékekhez. esetleg néha kicsit vastagabb vezetékekhet. nem 6-osra gondolok, hanem 2 és feles, ilyesmi. Tehát, aolyan forrasztásokhoz, mait pl. a magyar pillanat páka is meg tud forrasztani. Csak ugye az picit nyögvenyelős és állandóan elég neki a hegye. 1.5-es réz vezetékből csinálom hozzá. Azért gondoltam, hogy ez talán maszívabb heggyel van ellátva, nem ég talán el, és a 200watt miatt esetleg pont annyival lesz erősebb, hogy tudja a vastagabb madzagokat.
(#) Honda130 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Szia! Ilyenem van pirosban. kb 30 éves. Tökéletesen igazad van abban, hogy hamar meg lehet hajlítani a hegyet hozzá. De sajnos 4-5 forrasztás és annyi is neki. És mikor ég el általában? Mikor épp nem akar az ember szarozni a hegy cserével. Nem lenne problémám vele, ha legalább egy ilyen javítási napot, vagy alkalmat kibírna. De nem bírja ki sajnos.

2.PNG

(#) nedudgi válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 1

A konstrukciónak egy bökkenője van. A pillanatpákák vitathatatlan előnye, hogy egy szál drótból lehet hegyet készíteni bele. Ez nem úgy néz ki, de lehet, hogy tévedek. Nekem még megvan a sufniban a csehszlovák, több tucatszor ragasztott házban. Ötven éves.
(#) Honda130 hozzászólása Márc 11, 2022 /

Akkor, Azt mondjátok, ne erőltessem? Olyan nehezen hiszem el, hogy a 30 éves pákánál nem kapoj jobbat.
(#) Honda130 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Hát... Cserélhető ebben is, de nem tudom, lehet-e hozzá kapni? Viszont vastagabb az anyaga. Lehetséges, hogy nem megy olyan hamar tönkre. De nem tudom. Valójában a cserére épp ez az indítékom. Nem akarnék folyamatosan hegyet cserélgetni. Amúgy én is középiskolás voltam, mikor vettem Sopronban a pákámat. most 50 éves vagyok. Igen sokszor az mentette meg a kukától, hogy közös a múltunk. Nem dobhatom el. Mindent tud rólam.
(#) nedudgi válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Attól függ, hogy mit akarsz forrasztani, milyen folyasztószert, segédanyagot használsz?
(#) mateatek válasza Skori hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Van más is, ami használható. Ezt hulladékként vettem valamikor régen a bolhapiacon. Ma is úgy néz ki, csak a szigszalag tartja egyben. 1,6x2,6-os hegesztő trafó primer dróttal használom. Ha látnék ilyent valamelyik boltban, biztosan megvenném. Nagyon jó pillanatpáka.

IMG_1309.JPG

(#) Honda130 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Forrasztó olajat szoktam minden forrasztani kívánt felületetre cseppenteni, majd olyan ónnal megforrasztani, aminek a belsejében is van valami cucc.
(#) Honda130 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 11, 2022 /

Ja, hát Weller. Erről aki árulta, lehet nem tudta mit árul. Erről el is hiszem, hogy teszi a dolgát.
(#) mateatek válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 11, 2022 / 1

Sajnos ezt mindig olyankor használom, amikor forrasztás közben műgyantát is kell használnom. Azért ilyen koszos. A cseh páka erényeit nem akarom csorbítani, mert volt olyanom is, de ez talán annál is jobb.
(#) Egri Frédi válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 12, 2022 /

Pedig egyszerűbb a belseje mint a csehszlovák pákának. Még az NSzK - ban vettem, anno. De valóban jó, megbízható.
(#) Egri Frédi hozzászólása Márc 12, 2022 /

Ezzel a "pákahegy elégéssel" tegyünk már tisztába valamit !
A hegy nem elég, hanem a forrasztó ónban lassan feloldódik a réz hegy és "elfogy". Amikor "szétég" valóban szikrázik is egyet, de az elhasználódás oka a feloldódás. Lehet venni olyan hegyeket, amik felületkezeltek - mint a jobb pákák hegyei - de az annyiba is kerül. A sima 1.5 -ös réz jó, olcsó, de annyit is ér.
A legdrágább forrasztó pákák hegye - ha megsérül a galván bevonat - pikk-pakk "elkopnak".
(#) Ge Lee válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 12, 2022 / 1

Hogy ne kapnál jobbat? Egy 30 éves pákánál manapság százszor jobbat is kapsz. A pillanat vagy pisztolypáka az manapság kb. olyan, mintha az autódat lovaskocsira szeretnéd cserélni, tehát kb. semmi értelme sincs. Nekem volt ilyen pákám amit a képen mutatsz csak más gyártótól, nem azért mert megvettem hanem mert ingyen adták. Kipróbáltam, majd ugyanúgy ingyen továbbadtam. Ezek semmire nem valók! Nézd meg a hegyét, vagy akár a cseh páka másfeles drótját is, és utána gondolkozz el rajta, hogy az vajon mennyi hőt képes közölni a forrasztandó felülettel egy rendes (weller, jbc, akármi) pákahegyhez képest. És akkor még ott van a hőfokszabályozás hiánya is, mert az ilyenekben általában csak egy mezei triakos szabályozó van, visszacsatolás, vagyis hőmérséklet mérés nélkül.
És ugye azt se gondolod komolyan, hogy abba a műanyag házba belefér egy 200VA-es trafó. Még egy 100VA-es se, legfeljebb akkor ha kapcsolóüzemű tápot raktak bel.
Vastagabb kábelek ónozásához meg eleve nagyobb felületű és normális pákahegy kell, nem egy ilyen drótdarab, szóval ha valahova, akkor erre pont nem felel meg egy ilyen páka. Persze, taknyolgatni meg szenvedni lehet azzal is, de minek ha nem muszáj. Veszel egy 5mm-es JBC hegyet, súlyban a huszadrésze sincs mint amaz, és azzal az akkukábel kivételével mindent meg tudsz normálisan forrasztani. Ja, és évekig jó lesz, nem kell 2 hetente hegyet cserélni benne mert szétég vagy megeszi az ón.
(#) Massawa válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 12, 2022 /

Vannak dolgok, amiken nincs mit javitani….
Következő: »»   174 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem