Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Koax kábelek

Témaindító: tams, idő: Dec 15, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Ha mégis toldani kell a koax kábelt, akkor azt szabályosan felszerelt papa/mama, vagy papa - toldó (mama/mama) - papa csatlakozóval lehet megtenni.
(#) bitboy95 hozzászólása Nov 11, 2021 /

Sziasztok!

Kábeles internethez (Telekom) milyen koax kábelt ajánlanátok? Jelenleg egy régebbi kétszeres árnyékolású koax kábellel van lehozva a padlásról, javulna ha háromszoros árnyékolásúval lenne lehozva, vagy azzal is szokás általában ?

A modem egyébként Sagemcom F@st 3686 v2.
(#) gyuszo válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 11, 2021 / 1

Rg6 T60 HCU-E típust ajánlom. Megfelelő menetes csatlakozókkal szerelve.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2021
(#) bitboy95 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Kábeles nethez mindenféleképp 3x árnyékolású kábel szükséges?
(#) Gafly válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

Kis szerencsével a kábelcserétől nem fog ugrásszerűen gyorsulni a net.
Ha igen, akkor az nem a kábel miatt volt...
Nálam nagyon szépen kifúrták az új háromszoros szigetelésű koax miatt az ablak sarkát, mert az kell a Telekom nethez.
Aztán a kutya szétrágta, és nem lett se net, se TV.
Második alkalommal azt mondta a szerelő, hogy a következő kiszállás már fizetős lesz, ha megint szétrágja.
Jól megmérgedtem, visszatettem a régi koaxra, 3 m magasra még Waurél sem ugrik fel koaxot rágni. Üzembiztonságban sokat nyertem, sebességben fogalmam sincs...
(#) pucuka válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 11, 2021 / 2

Nekem van ötszörös árnyékolású be be be. (csak vicc)
Az, hogy hányszoros az árnyékolás, az csak a kábel zavarvédelmét szolgája. Leginkább kifelé történő zavarsugárzás, Mert befelé kicsi az esély, a kis impedanciák miatt. Ha nem elég a kétszeres, akkor már minőségi probléma van.
A veszteséghez (csillapítás, futásidő) semmi köze, az a dielektrikum minőségétől függ. Legjobb a levegő, vagy valamilyen habosított műanyag)
(#) Suba53 válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 11, 2021 / 1

Csinálj egy próbát. Hány méteres a jelenlegi kábeled? Vegyél ugyanannyi 3x árnyékoltat, csatlakozókkal. Gondolom "F" csatikkal van szerelve, azok nem drágák.
Aztán nézd meg netspeed-el a net sebességét mindkét kábellel.
Csodálkoznék, ha a hibahatárnál nagyobb különbséget mérnél.

( Arra ügyelj, hogy ha 75ohmos a jelenlegi, akkor a másik is 75ohmos legyen. )

Mondjuk ez csak akkor járható, ha a padláson van valami elosztó, vagy toldó és nem csak átmegy az oszloptól kihúzott kábel a modemig.
(#) gyuszo válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 11, 2021 /

A modemig a szolgáltató szereli a kábelt és ingyen adja.
De egy próbát megérne .
(#) bitboy95 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Azt hiszem 25 méter, még én szereltem valamikor pár évvel ezelőtt, és F csatlakozókkal van szerelve. A padláson keresztül jön le a szobáig.
(#) bitboy95 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Ez a zavarsugárzás amit írtál milyen mértékű?
(#) bitboy95 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 12, 2021 /

Nekünk nem adtak anno mikor bekötötték már volt alapból egy kábel lent.
(#) bitboy95 hozzászólása Nov 12, 2021 /

https://www.hestore.hu/prod_10035257.html

Ezzel a típusú kábellel van valakinek tapasztalata? Milyen minőségű stb.?
(#) pucuka válasza bitboy95 hozzászólására (») Nov 12, 2021 / 1

Pont ezzel a kábellel még nem volt dolgom, de sok mással igen.
Minősége jó, mert PVC dielektrikumú, így kicsi a csillapítása, 3 GHz -ig biztosan jó
A tömör réz belső ér akkor jön jól, ha valamilyen a koaxon levő berendezést távtáplálni kell. Egyébként ezért merev kábel, elég nehéz vele dolgozni, stabil, végleges helyre beépítve jó.
Árnyékolás. Ettől tartottam, két alu fólia között sodrott - adatlap hiányában gondolom - ónozott réz. Ettől is igen sérülékeny a kábel, bár az árnyékolása biztos jó.
A jó árnyékolást azonban el lehet érni kettős árnyékolással is, régen ez volt a szokásos megoldás, az ilyen kábel árnyékolása két, ellentétesem szövött ré vezetőkből állt. Ez jóval kevésbé sérülékeny, és alaktartó, ami reflexiók szempontjából előnyösebb.
(#) Jonni hozzászólása Feb 7, 2022 /

Sziasztok!

A TV/net szolgáltatónk bevezette tavaj a nagyszobába a netet, aminek a jele koax kábelen jön a routerba. De Én most át akarom vinni az ebédlőbe a routert. Ehhez ki kell cseréljem a kb 2 méteres koaxot egy 25 méteresre mert csak igy lehetne szépen elvezetni. A kérdés az lenne hogy milyen koax-ot használjak? A szolgáltató teletronik RG6 T60M -et használt de az ugye csak 2 méter szobán belül. Van ettől jobb koax ha figyelembe veszem ,hogy 25m az új kábel? Nem lessz veszteségem a hosszú kábelen? Nem szed össze zavart? Ha jelet vezetek számítanak a gyártó által megadott decibel szám? Hány ohmos legyen? Az biztos, hogy amit ők adtak az trishieldes (3x árnyékolt) . Van ettől jobb?
(#) Massawa válasza Jonni hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Ezt alapbol ne tedd!
A koax kábel a bemeneti csatitol a modemig a rendszer legérzékenyebb része ( és nem véletlenül raktak oda 3-s árnyékolásu kábelt. Nemcsak a saját kapcsolatodat teszed tönkre, de többnyire a szomszédokét, söt talán az egész környékét is.
Sokkal egyszerübb és biztonságosabb a LAN kábelt vezetni ahova kell.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Nem látom be, hogy egy 2 méteres koax kábel cseréje egy 25 méteres szabványos jó minőségű kábelre miért tenné tönkre a szomszédok, meg a környék kapcsolatát is...
A saját kapcsolatában nyilvánvalóan kisebb lesz a jelszint a 25 métere kábellel, mint a 2 méteressel, de ha elegendő tartalék van a jelszintben, azzal sem lehet gond.
Azzal egyetértek, hogy egyszerűbb és biztonságosabb LAN kábelt vezetni ahova kell, csak kérdés, hogy egyéb okokból ez járható út-e.
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Mert a hálozat csak a modemcsatlakozoig védett, a házon belül meg nem és ezt neked kellene garantálnod, amit nem tudsz.
Már jártam olyan cégnél ahol azokat az F csatikat csak különleges kulccsal lehetett bontani. A szolgáltatonak kötelessége a modemig garantálni a minöséget, és a hálozat alaptulajdonsága, hogy ezek a legérzékenyebb részei.
Nem a jelszintröl van szo, hanem az egyébb zajokrol amit házon belül szed össze, mert azon a kábelen kétirányu a modemig a adatforgalom. Bármilyen zavar, amit nálad szed össze megjelenik mindenütt a hálozatban és rontja a kommunikácios sebességet.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2022
(#) Suba53 válasza Jonni hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Az a kérdés, hogy az a 2 méteres koax honnan indul? A lakáson kívüli rendező, elosztó szekrényből ? Abba elvileg nem nyúlhatsz bele. Vagy van egy koaxos modem a nappaliban? És az a koax darab, amit látsz csak a TV jelét adja a modemtől?
(#) Jonni válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Tehát a képen látható in-en jön a szobába (rögtön az utcai oszlopról) fekete kábel, és a data-n fekete megy a routerba (az a 2 méteres)
(#) Jonni válasza Massawa hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

A nagy probléma az , hogy a routerbe koaxon jön a jel. (Az igaz, hogy a routernek van elmenő lan kapcsolata , de ha összekötök 2 routert akkor a 130 mega netemből 80 mega lessz . Ezt lemértem)
A router áthelyezése azért kéne mert a wifi-t tecnikai okokból az ebédlöből akarom használni.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Manapság már minden uj csatlakozást a házba egy leválaszto elemmel oldják meg ( az van a kolléga képén). A külsö kábel egy osztora jut, aminek 2 kimenete van. Az egyik a TV azt hosszabbithatod amennyire akarod a másik a kétirányu csatlakozo azt a legrövidebb 3 -s árnyékolásu koax kábellel kell a modemhez csatlakoztatni, a lehetôség szerint jo minöségü F csatikkal, amiket hivatalosan egy különleges momentum kulccsal kell meghuzni, hogy garantált legyen a csatlakozás minösége . (Bolti “rátekerös” csatiknak itt semmi keresnivalojuk sincs).
A kulcs nem a legolcsobb mulatság igy az nem mindenkinek van, de azért mégis igyekeznek jol összeszerelni a dolgokat, mert tudják, hogy milyen szivás lesz a felületes, trehány munkának a vége.
(#) Suba53 válasza Jonni hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Szerintem azt a DATA ágat simán meghosszabbíthatod. De ha tutira akarsz menni, megkéred a szolgáltatót hogy oldja meg. Vagy veszel 25m 75 ohmos jó minőségű koaxot, meg F csatlakozókat és ha jártas vagy az F csatlakozók szerelésében, akkor simán jó is lehet.

Ha AP-nak konfigurálod a te routereidet, akkor nem lesz ilyen veszteség.

Tényleg , mintha motyogott volna valamit a hoszúságról a szerelő (de már vagy 1 éve volt). És a rátelkerős F csatlakozó engem sem nyert meg pedig van itthon vagy 8 db.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

A csavaros csatlakozókkal is lehet tökéletes kábelt készíteni, és a sajtolóssal is lehet selejtet.
Amikor műholdvevő fejállomásokat gyártottunk, telepítettünk pár ezer F csatlakozót szereltem, csavaros csatikkal. Meg lehet azt is csinálni precízen.

Mondjuk ezt még nem próbáltam. Nem ismerem a módját. A fekete egy tecnicolor tc 7200.20, ezt adta a szolgáltató. A másik meg egy kicsit régebbi TP link TL-MR 3420

Kicsit elkanyarodtunk a témától de azt meg tudod mondani hogy kell ap-nak konfigurálni?

Azt a modemet amit a szolgáltato adott nem kell, hanem azt a routert amit te akarsz rákasztani [TP LINk] a nappali szobában. Annak meg megvan a kezelö felülete és ott kell kiválasztani az AP üzemmodot. Keress rá az interneten, hogyan kell.
Ügyelj arra, hogy a technicolor 1000 Mbps kimenetü, ha arra ráakasztasz egy 100 Mbps-s routert akkor te soha nem fogsz 130 Mbps sebességet elérni.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Csak nem a 3 réteges árnyékolásu kábelen.
(#) antiktelefon válasza Jonni hozzászólására (») Feb 7, 2022 / 1

Az nem zavar, hogy az a Tplink hulladék (van nekem is és az) 100 megás????
1 db 10/100Mbps WAN csatlakozás, 4 db 10/100Mbps LAN csatlakozás.
Lehet nem azt a szerencsétlen koaxot kéne piszkálni, hanem venni egy rendes routert hardveraprón fillérekért és egy minőségi nem 1000Ftos cat6 kábelt és soha nem lenne problémád.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem