Fórum témák
» Több friss téma |
szia odáig jutottam hogy ha megy akkor világit szépen 120voltot kapnak a ledek elektronika a hibás kikapcsolom már nem indul be de gondol egyet ismét villágit
Mutasd meg a lámpát, addig csak találgatni lehet.
LED úgy is lehet hibás, hogy néha jó, néha meg nem. Melegedés okozhatja a gondot. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
szia ledek bizti jók amugy egy delux 14wattos led izzó
Ha a pajzs automata, akkor nagyon jó. Egyébként gratulálok az ötlethez, eddig nem jutott eszembe, frappáns megoldás.
Jó lenne egy link a megrendelt meghajtóról. Többfélét, több IC-vel szerelnek, így ennyi adat alapján nem lehet egyértelmű választ adni. A lámpán szereplő adattábla is segíthet eldönteni kérdéseket. A LED tokok mérete is hasznos lehet. Hővezető paszta van alattuk? A lámpát valószínűleg át kell rendezni elektromos szempontból, ráadásul unortodox módon. Remélhetőleg a panelek egyformák, így könnyebb dolgunk lesz. A minimális tápfeszültséggel, minimális árammal kell elindulni, egy panellel. A tápfeszültség és az áram folyamatos növelésével, a hőmérsékletet figyelve meg kell keresni azt a feszültség/áram kombinációt, ahol a csip felülete legfeljebb 65°C, beépítve még melegebb lesz. Akkor már lehet találgatni, milyen áramot, megoldást javasoljunk. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
Esetleg az automata pajzs amit a hegesztők használnak sokkal jobban elérhető...
A pajzs feladata mindössze annyi, hogy megakadályozza a látáskárosodást. Ha van, akkor jó, ha nincs, akkor marad az, hogy nem nézünk bele.
Nem az a baj, amit írtál, hanem az, hogy a lámpát pillanatok alatt tönkre tudod tenni, észrevétlenül. Aztán a következő próbánál már a vadi új meghajtóval sem fog világítani, vagy villogni fog. Ezért figyelmeztettelek, hogy rosszul tesztelsz.
A hőkamera nem a LED fénye, hanem a hőmérséklete miatt szükséges a mérési összeállításba.
Egy növényes LED-es lámpának egy ilyen 24V-os táp a gyári tápja. Gondoltam teszek elé egy okos konnektort. Sok típusnak utánanéztem. Kikapcsolt állapotban is vezetnek minimálisan. Ha lámpát kötnek rá, halványan világít. Általános típushibának tűnik. A relé csak a fázist vagy nullát bontja. Az említett táp hogyan viselkedne, ha kis feszültséget kap? Nem történik semmi vagy balesetveszélyes, esetleg a lámpám halványan világítana? Nem erőltetem mindenáron, főleg nem, ha a távollétemben háztüzet okozhat. Ha veszélyes, akkor leteszek róla.
Mit nevezel okos konnektornak?
Mi a baj Kovidivi hozzászőlásával? A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
Például ezt. Ennek nincs jelentősége a kérdés szempontjából.
Köszönöm, hogy szóltál. Én is azt néztem, hogy mivel érdemelte ki a negatívot. Telefonon rossz helyre bökhettem és a nemlétező egérkurzort sem tudom fölé vinni, hogy megnézzem ki adta neki...
A tápegység mellé egy hagyományos pár wattos izzó. A kapcsolóüzemű tápok szerintem villogással reagálnak az ilyen fajta bemenő feszültségre.
Ez nem tipushiba, a működésből adódik, valószínűleg triak van benne, nem relé...
Akkor bocsi, nem figyeltem... De akkor nem kéne átvezessen... (vagy csak hangos a triak
![]()
Az oldalon szerintem nem írják. Általánosan panaszkodnak rájuk, hogy kattan, hangos. Képet is találtam róla, hogy hagyományos izzós fényfüzér halványan világít róla tovább, LED-es reflektor szintén és sokan sok, egymástól teljesen független gyártmányról írják, hogy kikapcsolt állapotban folyik rajta áram a gyakorlatban. Feladtam, hogy találjak egy ettől a hibától menteset. A távolkeleti ipar tömegtermékei. Ha ez a táp működésében zavart okoz, akkor számomra felejtős.
Úgy érted, kössek egy izzót párhuzamosan a tápegységgel? Ha valóban villoghat vagy bármilyen zavart okoz, akkor inkább elfelejtem az egészet. Erre voltam kíváncsi. Hálószobában nem égethetek izzót napi 24 órában, egyébként sem tenném az áramfogyasztás miatt.
Köss rá párhuzamosan egy 100 nF-os X2-es típusú kondenzátort. Szokott segíteni. Pl.: 100 nF / 275 V X2.
A villogást a relé érintkezőjével párhuzamosan kötött kondenzátor okozza. Az érintkező megszakításakor fellépő szikrázást gátolja. Kis fogyasztású eszköz táplálása esetén ki lehet venni, ehhez hasonló eredményt ad, ha a kimenettel párhuzamosan egy kisebb égőt kötünk. A relé kikapcsolt állapotában nem fog még halványan izzani se, mert a kondin átfolyó váltakozó áram nagyon pici. A kisfogyasztású LED-es eszközök meghajtótól függően vagy villognának, vagy halványan világítanának tőle. Ha csak halványan világít, én nem törődnék vele. Ha villog, az nem tesz jót neki meg zavaró is lehet.
Ezeket szerintem nem lehet roncsolásmentesen szétszedni, de ha lehetne sem érdemes a garanciavesztés miatt. Az okos konnektor (okosaljzat) 230V-os, relével kapcsolt kimenetelére kell kötni az izzót vagy a 24V-os kimenetre a LED lámpa mellé? 230V-os villanykörtére gondolsz? Jelentős fogyasztásnövekedés sem elfogadható. A lámpa napi 12 órát világít.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
Idézet: „relével kapcsolt kimenetelére kell kötni az izzót” Igen. 15 W-os izzó bőven elég. De mint Bakman is írta, kondenzátor is megfelel. De azt már valahova be kell építeni, hogy biztonságos legyen. Viszont nincs plusz fogyasztása.
Köszönöm. Nem tudom honnan került oda az a helytelen szó, a "kimenetére" gondoltam. A lámpa 12W-os. Az izzós megoldás 15W-os plusz fogyasztással nem járható. Ha vennék egy okosaljzatot és kikapcsolva nem világít a lámpa, nem vibrál, akkor megnyugodhatok? Teljesen folyamatos üzemben menne. Őrizetlenül hagyott berendezésnél, hosszútávon, évek alatt baj lehet abból, ha a táp bemenetére rákerül a szóban forgó nemkívánatos feszültség? Mielőtt a fórumra írtam, már úgy voltam vele, hogy nem ér meg egy háztüzet az egész.
A kondenzátoros megoldás elméletben szép, gyakorlatban esztétikailag és bizonsági szempontból is nehezen kivitelezhető.
Az említett tápegység alapjáraton 1 mA alatti fogyasztású, 85% körüli hatásfokú készülék, üresjáraton napi fogyasztás 1W. A fogyasztó teljesítményfelvétele konstans, így - szerintem - felesleges csicsa az okos konnektor. Az elhasznált áramfogyasztás borítékolható, még erősen ingadozó hálózati feszültség esetén is a mérési hiba határain belül maradunk.
Napi két relékattanás nem zavarhat senkit, a felső lakótól több zaj keletkezik.
A lámpa 12W-ot fogyaszt. Fogyasztás és a lámpa élettartamának szempontjából sem mindegy, hogy napi átlag 12 vagy 24 órát világít. Nappal természetes fényt kapnak a növények, ekkor nem akarom, hogy a lámpát "lássák" és engem is zavar. A kapcsolgatás már lassan egy éve nyűg. A lámpa bőven elég fényt ad minden máshoz számomra is. Ha kikapcsolom, segédfény kell áthidalásnak. Rendkívül kényelmetlen. Hangutasítással kapcsolnám legszívesebben a Google segéddel. A telefon vakuját (éjszakai fényként használva) azzal kapcsolgatom, sokkal jobb. Távollétemben nincs, aki lelkiismeretesen, a növények számára ideális időpontokban kapcsolgassa a lámpát vagy elfelejti. Részemről ez az értelme az okosaljzatnak, amíg nem tudok jobb megoldást. A relékattanás nem zavar. Annál inkább, ha emiatt a kis kínai valami miatt háztűz keletkezik.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
Igen automata pajzs.
Innen lett a 18-25W 250mA Akkor ha jól értem labortápot beállítom 60 voltra és tekerem az áramot? Ilyet még nem csináltam. Amúgy 4 egyforma 6 ledes panel van.
Igen, jól érted. Nagyon fontos, hogy a minimumról tekerd a magasabb felé. Jól emlékszem, hogy 10 mA az induló áram? Ne felejtsd el, hogy 150 mA már sok lehet
Reménykedni lehet, hogy szabályozható/átállítható a csip, ami a meghajtóba van építve, és találunk róla adatlapot. A meghajtó ránézésre összepattintott házban van, ez akkor derül ki, ha megjött. Az, hogy négy egyforma panel van a lámpában, nekünk csak jó, így a rendelkezésre álló labortáppal egyszerűen lehet tesztelni.
Akkor majd tesztelek és ha megjön a meghajtó tovább tudunk menni. Köszi addig is.
Most esett le, hogy a fogyasztásmérő funkcióját emelted ki az okosaljzatnak. Ezt a mellékfunkciót nem tudja mindegyik. A fő célja a távoli kapcsolgatás, alkalmazáson keresztüli vezérelhetőség. A relékattanás csak azért lett felhozva, mert nem valószínű, hogy triak lenne benne, ha többek szerint kattog. Erbe leírta a lehetséges okát annak, hogy kikapcsolt állapotban is vezet valamennyire. Rendben, hogy kondenzátorral lehetne javítani, de ennek a biztonságos kivitelezése, dobozolása nem olyan egyszerű. Vennék egy aljzatot és tetszik nem tetszik alapon megtartom vagy visszaadom. Ha csak van feszültség a kimeneten, de ennek ellenére nem látok villogást, nem világít a lámpa halványan, biztonságos a használata folyamatos üzemben, évekig, amíg ki nem purcan? Az okosaljzat kimenetén megjelenő feszültség okozhatja-e a táp meghibásodását, felforrósodását, esetleg mégrosszabbat?
Itt azt írod: "a LEDek fénye 56 voltnál jött meg" Ha ez egy darab 6 LED-es csíkra vonatkozott, akkor szerintem ezzel a táppal sehogy sem jön ki a matek!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |