Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
hát már földbe van olyan 20 cm-re
![]() Ami az Amper szagott illeti, igen 230-ra mondta h 6A körül a max ebből indultam ki, de a villszerelők is mondták h semmi gond nem lesz vele.. amugy 2*0.5-s hangszórókábelen(4-5 méteres db) ment a motor 12V/2A olyan 10 percet, még teszteltem 2 hónapja, és nem volt semmi melegedés semm.. amugy ha sorba lenne a két motor akkor a vezetéken fele annyi Amper menne igaz? 2A+2A helyet 1A, így gyengébben forog vagy el semm indulna?
Ne kösd sorba őket szerintem.
A teljesítmény P=U*I (egyenáramnál), tehát az 1500W pl. ha 12V, akkor 125A (na persze!!!), ha 230V (nem vészes az eltérés váltóhoz képest), akkor 6,5A. Szerintem nem érdemes a 0.75-ös szálon 1500W-os cuccot üzemeltetni, pl. lámpához jó. Most vezetek a kombi tűzhelyhez (villany sütő) külön konektort, külön kismegszakítóval a mérőszekrénytől, 3*2,5-es kábellel. ![]() Szóval megnézném a kábel végén a feszültségesést, mert minél nagyobb áram folyik, annál nagyobb lesz rajta a veszteség. Nézz bele az autód motorterébe, hogy milyen vastag vezetékeken vannak a nagyobb fogyasztók, igaz ezek nagyobb teljesítményűek, de csak 1-1,5m hosszúak a kábelek! Szóval minél kisebb a feszültség, annál nagyobb áram fog folyni, hogy ugyanakkorra teljesítményt tudj leadni. Ezért viszik a távoli helyekre az áramot nagyfeszültségre alakítva, mert vékonyabb vezeték kell és kisebb a veszteség. A kébelt csupaszon raktad a földbe? Azért egy gégecső nem ártott volna! ![]() ![]() Üdv Inhouse
Hát ha müködik müködik.
De kicsit lazán álsz hozzá. Bár a lelkesedés nem probléba....
Na ki hogy áll? Én előreléptem egy kicsit.
Megvan a motor, egy 12V-os ablaktörlőmotor, elég erős. A heggesztési munkálatok fele megvan. Az elektronika része félig kész. Most ott tartok, hogy idő kellene, mert az uncsim heggszeti és ő sokat dolgozik, nem ér rá eljönni befejezni, talán valamelyik hétvégén. Egy infra fénysorompót kell még megcsinálni, legyen biztonságos. A vezérlés panelja kész, már félig beültetve áll előttem, be kell fejezni. Majd ha kész a kapu, fel kell szerelni a 2 végálláskapcsolót, és az infrakaput, (meg a helyzetérzékelőt). És még meg kell írni a progit a vezérlőbe. Na itt tartok, szal még van munka. ![]() Ti?
Sokkal előrébb vagy nálam, én örülök, ha a füvet van időm lenyírni, pedig a sok eső miatt jól jött volna már a kapu...
Az infrasorompóról adnál több infót, rajz, alkatrészek... Üdv Inhouse
Az egyik itteni infrás topikban találtam egy szerintem jót. Co**ad-os cucc, megépítem, aztán majd meglátom bírja-e a távot, körülményeket. Minimum 5 m-t kell étvinnie, de inkább többet.
Szerintem fogok rakni elé. De ezt majd akkor döntöm el, ha kész, és ki tudom próbálni. Nemtudom mikor lesz rá időm. (és kedvem).
![]()
Nagyon pang most a téma....senki sem dolgozik???
![]() ![]() ![]() Szabi83???? Te mér a vezetéket is leraktad....heggesztések? Mostmár jó idő van...esett sok eső a fű is kirohad ![]() ![]() A távirányító a probléma?
nekem még mindig nem csinálta meg az esztergályos, már kételkedek benne!!, hogy nem tudja hogy gondoltam, ill értette ahogy mondtam neki, de az úgy nem jóó asszonta, ő meg szentem nem tudja!!! azért nem csinálta még meg.....
idestova 2 hónapja nála van!!!!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() amugy a többi(táv ir, vezérlés) nálam megvan.. kész, csak az időzitéseket kell belőni......
És akkor mit használsz távirányítóként, maradt a kapucsengőt, relés megoldással?
Tudzs kapcsolási rajzot felrakni? És akkor 555 rulez-es időzítőt használsz? Ja igen szerintem vezeték lefektetéséhez nagyon jó a hagyományos OBI-ban is kapható zöld nem csavarodás mentes locsoló tömlő....véd mert gumi....és elég nehéz elvágni... a másiug hogy jó rugalmas...és olcsó... Lehet hogy vezérlésnek nem is kellene távirányító, hanem mondjuk egy oszlop a beálló mellé amin van egy számkombinációs ketyere és csak egy kódod kell beütni úgyis, le kell állni a kocsoval amíg kinyíllik a kapu, és talán ez így biztonságosabb is... Idézet: „És akkor mit használsz távirányítóként, maradt a kapucsengőt, relés megoldással? Tudzs kapcsolási rajzot felrakni? És akkor 555 rulez-es időzítőt használsz?” csatoltam amiből ki indultam.. 555 rajzon 3 monostabil kapcsolgatja egymást persze ha lejár az idő utána köv ... s közben lehet használni a 3-s lábait úgye bár.. igen jó ![]() ![]() 555-relé: ez nekem a 2 dik és a 4dik(555) 3-as lábain lévő tranyóval a relét kapcsolja.. az oszlopos ott jo ahol pl nem a kapu bejáró és az utca kőzé esik... de ha pl falon van és el éred akkor jó de nekem nem lenne jó ![]() ![]() ![]() áá ez a locsolócső nem hűlyeség, van pár méter ami nem jó thx az 5letér. fentebb kérdezted a hegesztést, az 1 hónapja kb kész.. + ezt is: Idézet: „Te már a vezetéket is leraktad” le, de felveszem és teszekle még 1 ilyen kábelt locsolócsőben! ![]() üdv ![]()
Nagyon fel vagy készülve ez a motor kapcolás tényleg elmés
![]() Hogy fogod megoldani hogy ha mondjuk a kerítés elé kerül valami akkor megálljon? lezs racsni vagy kuplunk? Nekem nagyon tetszett az itt említett akus fúrós megoldás, van benne racsni, erősek házban vannak, a tokmány megléte sem utolsó....könnyebb a szár befogatása gabalytás mentesen. Mennyibe került az a motor amit vettél? Idézet: „Hogy fogod megoldani hogy ha mondjuk a kerítés elé kerül valami akkor megálljon? lezs racsni vagy kuplunk?” de ez minek??? nem értem h ez minek kell bele?? oda állok a kapu elé megvárom még kinyilik, aztán be, aztán bezárodik, mi kerülne elé amugy?? kutya biztos nem, peddig van, gyerek meg ne legyen az udvaron se a kapunál mikor száguldozok ![]() Idézet: „Nekem nagyon tetszett az itt említett akus fúrós megoldás, van benne racsni, erősek házban vannak, a tokmány megléte sem utolsó....könnyebb a szár befogatása gabalytás mentesen.” - teccik de hogy fogatod be?? müanyagostúl? nah aztán nézki az majd jól - tokmánya max 10 -es 16-os szár h menne bele?? leeszergálod oké, de szentem el fog fordulni benne háát... Idézet: „Mennyibe került az a motor amit vettél?” 1000Ft volt dbja bontóba ~60-at fordul percenként üdv 555 forever :nyes: Idézet: „„Nekem nagyon tetszett az itt említett akus fúrós megoldás, van benne racsni, erősek házban vannak, a tokmány megléte sem utolsó....könnyebb a szár befogatása gabalytás mentesen.” - teccik de hogy fogatod be?? müanyagostúl? nah aztán nézki az majd jól - tokmánya max 10 -es 16-os szár h menne bele?? leeszergálod oké, de szentem el fog fordulni benne háát...” Bocs, hogy okvetetlenkedek, én még messze állok a gyakorlati megvalósítástól, de ezek fejben már megvannak: - a burkolata lejön, csak a motor lesz és a tokmány - le van esztergálva a tengely, előbb így lesz próbálva, ha elfordul, akkor 3 oldalról lecsapom Üdv Inhouse
Szeritetek mindenképpen kell 16-os tengely? miért nem elég a 10-es?
Hol lehet használt aku romlott fúrógépeket kapni (nekem is kettő kéne ![]() ezen a távirányításon én még azért elgondolkodom...nekem a kapucsengő túl rizikós.....
Ha nagyon nem kapsz, szólj, és Gyömrőn, a piacon, van egy ismerős mókus, aki mindenféle elektromos kütyü (szerszámgép) javítással foglalkozik. A múltkor éppen arra panaszkodott, hogy az akksis fúrók akksija sorra megy KO-ra, és nem tudja cseréltetni a cellákat. Sztem van neki egy rakattal otthon, ha kell, szerzek tőle. Ingyér biztos nem adja - annál skótabb! -, de tán potom pénzért megszámítja.
Szerk: De lehet, hogy szervizekben is hozzá lehet jutni!
Én nem bíznám 10-esre, de lehet, hogy elég.
Én kaptam őket 2 villanyász is van a családban... Üdv Inhouse Idézet: „Szeritetek mindenképpen kell 16-os tengely? miért nem elég a 10-es?” miért? ha kissebb több fordulat kell, lásd M16nál 1 fordulat 2mm "lépés" 10-es nél 1 fordulat szentem 0.75-1 mm M16 os 620ft volt.. M16osnál eggyel nagyobb M22-es, de az 2* annyiba kerül ~1400Ft de hogy miért M16-os azt én sem tudom ![]() Idézet: „Hol lehet használt aku romlott fúrógépeket kapni (nekem is kettő kéne )?” Bolhapiac!!! ezerért kapsz 2őt is talán, ami a talán müxik, de ki tudod próbálni... szentem.. Idézet: „ezen a távirányításon én még azért elgondolkodom...nekem a kapucsengő túl rizikós.....” hát nézd az enyém pont 433mhzes... meg hát városszélén lakom a szomszédokba nincs vezeték nélküli kapucsengő, ergo nem hiszem h lenne vmi zavaró jele, meg amugy is 40méter a hatótávja. üdv ui: eszergályos vmit produkált, csak nagyon üt.. holott említetem neki 2 hónapja hogy kb 10 cm lesz használva az 50cm-ből.. ma elmondtam neki hogyé kellene mert az a tuti,s azt mondta akkor úgy megcsinálja.. menetes szár központossan kifúrva, bele a motorszár, rá egy anya és anyástúl motortengelyen keresztűl átfurni 1-1,5mm es fúróval oszt jóvan, a fúratba vmi passzoló cucc és kész..
Topi felrakott a 433-es adó-vevő-ről cikket, elég érdekes, azt mondja hogy majd csinál pic-es változatot is, ha ez meglasz akkor nem lesz probláma a gombok számával
![]() ![]()
végre! 3.5 hónap után elhoztam(elkértem) amit csináltattam az esztergályossal, de én fejezem majd be. egyiket már megcsináltam 5 perc alatt
![]() nincs problémám(csak volt), megoldottam ![]() ![]() üdv ![]() Egy motor 600mA -t vesz fel, kettő //-ba ~1A -t.. A tápom: 20W-os 12VAC-s trafó, kapott egy 6A graetz-t és 1000µF elkot. 1 motornál nincs gond, de 2-őnél ugrál az áramfelvét.. 300mA - 4A(csúcs).. mennyi puffert rakjak be neki az 1000uf mellé? ![]() van pár db bontott 470µF/16v, csak mennyit ? ![]() ![]() amugy kipróbáltam szépen müxik a dolog ![]()
Küld képeket!
![]() ![]() ![]() ![]() Szerintem rakjár egy 10e mikrosat az biztos elég lesz ![]()
hmmm, te is ezt mondod..
![]() más szerint is 10 000µF ? ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |