Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   877 / 983
(#) Tomi111 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 15, 2022 /

Köszi, akkor az lesz.
(#) Gombszem hozzászólása Ápr 16, 2022 /

Van valamilyen trükk, amivel az új korában átlátszó, de mostanra elhomályosodott villanyóra takaró fedelet újra átlátszóvá lehetne tenni? A csere megoldás lenne, de plomba van rajta. Az a baj, hogy már alig látszanak az órán a számok. Az adattábláról már nem is beszélve.
(#) gyuszo válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /

A legjobb trükk a megelőzés. Árnyékolni kell a nap UV sugárzása elől. Sajnos a plomba miatt csak a csere segít. Általában nemcsak a fedéllel, de a fedél tömítése is megég, ha a nap éri és így be is ázhat.
(#) szs válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /

Megpróbálhatod a fogkrémes módszert. Nem 100%-os, de még fényszóróknál is beválik -néha. Veszíteni pedig nem veszítesz, a szabadidődből se sokat vesz el.
(#) Massawa válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /

Probáld befujni nagyon vékonyan átlátszo fényes lakkal.
(#) vargham válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Elvileg UV álló, gyakorlatilag nem a végtelenségig. Nekünk a villanyszerelő mondta is, hogy azonnal dobozoljuk be, különben pár év alatt tönkremegy. A csere pedig drága.
(#) pont válasza vargham hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 2

Ezzel csak az a baj, hogy az áramszolgáltató írta elő az ilyen, és csak is az ilyen dobozok felszerelését, egyértelműen műszakilag nem megfelelő megoldást Ők választottak, és most mégis a fogyasztókra akarják hárítani a folyamatos cserék költségeit, ahelyett, hogy elismernék a tévedést és az áramszolgáltató költségén időálló megoldást keresnének.
(#) vargham válasza pont hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Igen, az áramszolgáltató írta elő a dobozokat.
De azt nem tiltotta meg, hogy árnyékolást tegyél elé. Legtöbbször maga a szerelő szokta is javasolni.
(#) gyuszo válasza pont hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 1

A felszerelésre vonatkozó előírások.
Az autó üvegek is be mattulnak. A telefonodat is tokban tartod ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2022
(#) Gombszem válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Köszönöm a válaszokat. Polírozni próbáltam, nem sokat használt, mert lehet hogy anyagában homályos, azt meg hiába pucolom.
A villanyóra Tiszanána településen van, a telket most vették a lányomék. A szerelés egy faoszlopon van, a régi tulaj szerint legalább 15 éve, és az egészet az ottani szolgáltató csinálta. Ott megengedett az oszlopra való fix bekötés. Nem is lehetne máshova, mert üres a telek. A gond akkor jött, amikor mondták, hogy az óraállást adjuk meg. Végül nagy kínnal sikerült, de ez így tarthatatlan. Annyit mondtak, hogy nekik így is jó, és kész.

Ezért kérdeztem rá, hogy mit lehetne csinálni. Ha jól értem, semmit a cserén kívül.
Ami a linkelt képen van (1 év garancia), az bájos. Annyit biztos, hogy tud a fedő.
(#) Gafly válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Ha még pont ilyen kapható, akkor szerintem veszel egy újat. Plombabontásra jogosult szerelő kicseréli a fedőt. Nagyon bosszantó és ránézésre 50 000.- és több nap utánajárás... A vadi új dobozban, fedő nélkül, nevelhetsz muskátlit mondjuk.
Ha nincsen új fedő, akkor ne piszkáld, mert nagyon sokba kerül egy új mérőhely kialakítása, ha a dobozt kicseréled akkor az meg nem a régi ugye...
Ameddig a szolgáltatónak jó, akkor gondolom érdemes kínlódni a leolvasással.
Szerintem a gond ott lesz, amikor néha rájuk jön a fényképezhetnék.
De nem vagyok villanyszerelő.
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 1

Azért egy fedél nem kerül annyiba Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Még egy komplett doboz is 20 E Ft alatt van itt Bővebben: Link A csere többet ér a polírozásnál. Egy regisztrált szerelő kicseréli.
Ha nincs rajta sapka, akkor nem kér sokat.
(#) pont válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 1

Mivel a dobozokat a fogyasztó nem szerelgetheti, ezért minden esetben a szolgáltató által minősített szerelő építette be szakszerűtlenül, és a szolgáltató hagyta jóvá a szakszerűtlen beépítést, így nehezen megkerülhető a szolgáltató felelőssége, persze akik esküsznek az áldozathibáztatásra azoknak ez is remekterep.....(huszonx éve mikor elkezdték követelni még senkinek fogalma sem volt erről a problémáról, ma már lehet javasolja a szerelő és a gyártó, de pont azért mert nem várt problémák léptek fel az általuk erőltetett megoldással)
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Nem gondoltam, hogy csak fedelet is lehet kapni.

Akkor Gombszem kollégának meg is van nagyjából a mit és hogyan...
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Reméljük, hogy vigyáz az újra és védett helyen lesz.

A telefonja is tokban van, ha szeretné sokáig használni.
(#) gyuszo válasza pont hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /

Hidd el, nagyon sok mérőhellyel találkoztam, mikor ellenőriztem és lefényképeztem.
Darázsfészek, madárfészek és bárszekrénynek is volt használva pálinkával.

A faszekrényekkel is az volt a baj, ha nem volt védett helyen leesett az ajtó, érte az eső, besütött a nap, tönkrement benne a mérő. Nem a szolgáltató felelőssége, hanem a tulajé, mert elhanyagolta.
Ha nagyon bent volt, védett helyen volt, ott meg nagy volt a kísértés az olcsó energiára.
Nagyon sok szempontnak kell megfelelnie a mérőhelynek.
Ha megfelelően van beépítve védett helyen, akkor évtizedekig jó kell, hogy legyen.
A jelen esetben egy üres telken volt egy oszlopon. Gondolom ideiglenes mérőhelynek készült. Arra alkalmas. De építkezés nem történt. Üres telekre minek áram 15 éven keresztül normális esetben ? Ha lett volna épület, ott biztos jobb helye lett volna.
(#) tothgyula hozzászólása Ápr 18, 2022 /

Mérőszekrényekkel kapcsolatban ajánlom a figyelmetekbe a MEENET előadásainak videóit.
Be kell jelentkezni!
(#) gyuszo válasza tothgyula hozzászólására (») Ápr 18, 2022 /

Pontosítanám az információt :
Magyar Elektrotechnikai Egyesület
Tájékoztatás a fogyasztásmérő helyek országos egységesítésének állásáról, a rendszerengedélyek kiadásáról.
2021.05.12 Kovács László, MEE VET előadása #MEEnet#InfoShowLIVE
Bővebben: Link
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 18, 2022 / 1

Szia!

Hát ez szép duma--- felülről ! Esetleg papiron készre jelentették ?
Ha meg kimégy vidékre találkozol a valósággal pl; EB kismegszakitók, vagy Siemens 1950 ból.

Ugyanez másképpen ; Magyarország átállt a TNS rendszerre ( 2010 ben lezárult )
Ehhez képest a valamikori 5 áramszolgáltató területén még 2nél döntő többségében, a többinél 20% alatti a TT rendszer ! (tehát az 1969---1995 közötti kiépités. )
Ahol NDK FI relé van az óra alatt .....ott aztán mondhatják, hogy fejlesztünk.!

Majd ha a fogyasztó saját pénzén kicseréli ? esetleg a hálózatot is...
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 18, 2022 /

Tudod az is olyan szép mese. A lányom vett Ausztriában egy házat ( az utolso átépités 1985ben volt). Mintegy 10 éve ujra nekifogtunk átépiteni, hát amilyen szerellvényeket akkor beépitettek a szerelök, azoknak közel a fele azota szétesett ( kapcsolok, stekkerek, elosztodobozok). Föleg azok amik kint vannak a napon meg a kertben. A régi vagy 50 éves bakelit kapcsolok, stekkerek, elosztodobozok a mai napik kitünö állapotban vannak.
2 éve napelemeket szereltek be utánna az elektromos hálozatot ujra kellett kolaudálni, és akkor vagy 15 szerelvényt kellett kicserélni kisebb nagyobb hiba miatt ( eltörött fedél, elporhadt doboz, mig a régiekböl, csak egyetlen stekker miatt morogtak, mert hiányzott rola a rugos fedél. (Valaki biztos letörte vagy egyszerüen utban volt) olyan ma már nem is kaphato..
A régi kis automatákat is ki kellett cserélni, mert nem kalapsinen voltak, meg több olyan is volt, amin a 0 meg a a fázis is átment. A szakik szerint az az automata mind a két kört megszakitja, és nem hittek a szemüknek, amikor megmutattam, hogy az nem igaz! A kék vezeték csak siman átment a megszakiton.
Szoval szivatni az uj szabályokkal nagyon lehet, csak az értelmét nem látni..
(#) Gombszem válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

Közben eszembe jutott valami. Tulajdonképpen kinek kell leolvasni az órát? Nem a szolgáltató megbízottjának? Éves leolvasás van. Ha a tulaj leolvassa, az nem magánszorgalom?
Mert ha nekik kell leolvasni (benne van a szolgáltatás árában), akkor olvassák le ahogy tudják. Ha meg nem megy, oldják meg.

Persze lehet, hogy rosszul gondolom. De az biztos, hogy ahol lakom (Pest megye) az elmúlt 20 év alatt én még sosem olvastam le semelyik órát. Se villanyt, se gázt, se vizet. Jöttek, megnézték, és kész.
(#) Gafly válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

Idézet:
„Jöttek, megnézték, és kész.”

Olyan is van ám, hogy nem ül otthon az ember fia/lánya egész nap, hogy betoppanjon a "szent víz/gáz/villany/kéményseprő", amikor éppen úri kedve éppen arra veti.
(#) pont válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

A mérőhely sértetlenségéért a fogyasztó a felelős. A szolgáltató logikája szerint nem óvta megfelelően, ha nem tudják leolvasni, felszólítják a tulajt, hogy tegye lehetővé a leolvasást, ha ezt nem teszi meg levágják az oszlopról, aztán lehet az 50 ezres szekrénycsere mellé még egy pár száz ezres visszakapcsolást is fizetni....
(#) Gafly válasza pont hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

Szerintem az még annak a levezetése, hogy vettek egy lakatlan telket, és régen szétégett a napon az ideiglenes mérő mérőszekrény ablaka. Ki fizesse a homályos fedél cserét?
A: Nem az enyém a villanyóra, kit érdekel mi van vele.
B: Olvassa le aki akarja.
C: Lehet mondani hogy szüneteltetik.
D: Fene tudja.
(#) dB_Thunder válasza pont hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

Ott tenné teher...!

Van egy tanyám, ott pont ez a probléma! Én nem látok át a homályos plexin! Kb. 20 éves a szekrény, kint a kerítésben...
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

E: Az új digitális mérőt a telken kívül is leolvassák. Csak a tulaj nem tudja.
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 20, 2022 /

Egy kis méreg-kiengedés :
Ugye azt mondja a szolgáltató, hogy a fogyasztó kötelessége megőrizni az óra és a plombái sértetlenségét.
Egy 40 lakásos tömbházban az "óraszobához" legalább 35 embernek van kulcsa...
Másik típusú városi házban ugyan mindenkinek saját szekrényben vannak a mérői, de ezek a lépcsőházból - közös tér- nyílnak. Nem zárhatod le, mert mi van ha jön a szolgáltató embere ...

Másik szép tétel a vezetékek tulajdonjoga:
Az óra utáni (mért) a fogyasztóé - ő felel érte, ellenőriztesse stb. Az első példában említett házban ez a vezeték akár több 10 méter is lehet, áthalad közös helyiségeken, és másik lakásokon is (strangszekrény)
Az órák előtti méretlen ( bár a közösség nem "nyúlhat hozzá" ) az utcai gerincig a társasház tulajdona, ellenőrzése, esetleges javítása .... Családi házas környezetben is így van ?
(#) gyulank hozzászólása Ápr 20, 2022 /

Padra hogy szokták felvezetni az áramot? Szóval addig el tudom képzelni, hogy pl. egy süllyesztett elosztódobozból kiverem a falat a plafonig. De utána hogy csinálok lyukat a plafonba a véset mélységében?
(#) gyuszo válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 20, 2022 /

Fúrógéppel, hosszú furószárral.
Következő: »»   877 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem