Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLL szintézerek lelki világa
Lapozás: OK   3 / 16
(#) boldivi válasza boldivi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Bővítettem a rádiót egy A/D átalakítóval, ami a térerőt méri. MCP3201. A probléma, hogy a mikrokontroller elég nagy zajt kelt a kiolvasások miatt. Hogyan lehetne kiszűrni? Az IC-knél, VCO-nál külön kondik vannak. Induktivitásokat vagy ferriteket nem építettem be.
(#) Medve válasza boldivi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Hello, fémdobozba szokták tenni, az ilyen egységeket...
(#) boldivi válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Az nem lehet, hogy a tápvezetékeken, illetve egyébb adatvezetékeken is jelentős zaj átmegy? Az A/D adat és clk vezetéke pl. közös a PLL adat és clk lábaival.
(#) Medve válasza boldivi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Dehogynem, azokat is szokták szűrni pl 100pF-dal, vagy ferritgyűrűvel
(#) boldivi válasza boldivi hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Átterveztem kicsit a PLL-t. A VCO-t likvidáltam, helyette az SA612-t használom, így alkatrészeket és helyet is spóroltam, továbbá kaptam egy stabil PLL szintézert. (Az említett 2 FET-es VCO képes volt gerjedni(?), vagy be sem indulni...).
Itt említeném meg, hogy KF-ként egy A244d (TCA440) IC funkcionál, kettős keveréssel. Bővebben: Link

Nos, a sikeren fellelkesülve arra gondoltam, hogy készítek 1GHz környékére is vevőt. Utánanéztem mobiltelefonokban használatos VCO-knak és ezt találtam: Bővebben: Link
no meg ezt: Bővebben: Link

Lenne egy kérdésem is ezzel kapcsolatban: a jelenlegi 120MHz környékén dolgozó VCO-t kicserélhetem -e egy 1GHz környékén működő VCO-ra, a hurokszárő módosítása nélkül? Ott továbra is 25KHz lenne a frekvencia.
(#) Ferkógyerek válasza boldivi hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Szia!
Melyik kapcsolásba is szeretnéd betenni ezt az 1GHz-es VCO-t ?
Nagyon dícséretes a lelkesedésed de szerintem inkább apróbb lépésekkel haladj.
Ha a 100MHz környéke már megy, akkor előbb a 400MHz-et próbáld elérni (ez sem lessz könnyű).
Sajnos a GHz-es VCO megléte kevés, oda kell egy rendes keverő is meg egy bemenőkör. Ilyen frekvencián pedig minden számít, minden kis darab vezetősávnak (legyen az csak pár miliméter hosszú) jelentős kapacitása és induktivitása van melyeket bele kell számolni, az árnyékoló doboz távolsága sem mindegy az áramkörtől, valamint itt már az üvegszálas nyákot is inkább hanyagolni kell.
Nem szeretnélek kiábrándítani a dologból, csak ha ezekkel nem vagy tisztában sok csalódás érhet.
És további sok sikert az áramkörépítésben
(#) boldivi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Szia!

Köszi a reagálást! Medve által a topik elején feltett kapcsolást csináltam meg (PLL egység). Legalábbis a hurokszűrő volt a lényeg. A többi egységet innen-onnan ellesett ötletekből terveztem a kapcsolásba. Igen, utólag kapcsolási rajzot is készítettem.
Tisztában vagyok vele, hogy ekkora frekvencián mindenek nagy jelentősége van. Ám a tapasztalat hiányzik...

Rendben, megpróbálom előbb kb. a felét elérni a tervezett frekvenciának. Mármint vételben.

De addig is várom az ötleteket, tanácsokat!

A legfontosabb egység valóban a vevő/keverő rész lenne, miután működik a PLL. Érdemes abban gondolkodni, hogy a meglévő rádió bemenetére keverem a jelet 130MHZ-re?
(#) Ferkógyerek válasza boldivi hozzászólására (») Aug 5, 2008 /
 
Persze ez nagyon jó ötlet.
Ilyen transzverter rajzok jelentek meg régebbi rádiótechnika folyóiratokban is. A 432/144MHz-es neked jó is lenne. Bár ezek inkább csak fix frekvenciára (max 1-2 MHz sávszél) alkalmasak, nem tudom nálad mik az igények. Ha szélesebb frekvenciát szeretnél átfogni akkor nem úszod meg a bemenő kör eggyütthangolását az oszcillátorral.
(#) Deme1 hozzászólása Aug 11, 2008 /
 
Sziasztok!

Én is beleszaladtam a PLL témába. Egy kérdés: Magyarorszáfon hol lehet pl MC145156 PLL-t és MC1201x előosztót beszerezni????

Köszi a segítséget!
(#) Norberto válasza Deme1 hozzászólására (») Aug 11, 2008 /
 
LMX2316 nem lenne jó helyette?
(#) boldivi válasza Deme1 hozzászólására (») Aug 11, 2008 /
 
Szerintem az MC... már kifutó darab vagy már kifutott. Ám ha gondolod tudok egy címet küldeni, majd otthon megnézhetem.

Norbertótól rendeltem pár LMX-et, ki fogom próbálni azokat is - ezek nem bontott darabok, szerintem ezekkel helyet lehet spórolni, mert nem kell külön előosztó. Ráadásul nem kifutott darabok úgy tudom.

Mondjuk ezeknél a típusoknál engem kissé a "Fast Lock" dolog zavar be, a szűrőre megy egy ellenálláson át egy láb. Nem tudom ez muszály -e? Amúgy az LMX.hez a National weboldalán van hurokszűrő számoló progi.

Ja, még annyit, hogy én az MC...-hez MB501-et használok, ezt pár forintért(!) lehet kapni.
(#) Deme1 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 11, 2008 /
 
Norberto!

Megnéztem az LMX-et.. Az is megfelel. Kicsit elbizonytalanodtam, hogy nem dual-modulus-ú a cucc, de az adatlapból kiderül, hogy az.
Sőt az előosztó is benne van...

Köszönöm a segítséget. :eljen:
(#) rigidus hozzászólása Júl 23, 2009 /
 
Sziasztok,

Van egy egyszeru binaris szamlalom amivel tobb csatornan allitom elo a bemeno orajel felharmonikusait (lasd mellekelt kep).

Az igy letrejott csatornakon szeretnek faziseltolast vegezni ugy, hogy azokat kozpontilag lehessen szabalyozni es az impulzusok hossza ne valtozzon. Tehat ha pl, beallitom, hogy 1 fokos faziseltolas (az egyes csatornahoz kepest) akkor a 2-es csatornan 1 fokos eltolas lesz az 1-eshez, a 3-ason pedig szinten 1 fok a 2-eshez kepest es igy tovabb.

A gondom azzal a resszel van, hogy a ket jelnek ami az eltolast es az orajelet adja szinten szinkronban kellene maradniuk es az eltolast azt analog modon (doccenesmentesen) lehessen finoman szabalyozni. Pl. potmeter.

A csatornak vegul termeszetesen szinuszositva lesznek es osszekeverve, de ez mar mas lapra tartozik, az talan egyedul is menni fog.

A segitsegeteket elore is koszonom.

UI: A fent leirt aramkor mikrovezerloben jelenleg mukodik de bizonyos okokbol kifolyolag szeretnem kerulni a mikrovezerlok hasznalatat.
(#) Medve válasza rigidus hozzászólására (») Júl 23, 2009 /
 
Próbálom ráhúzni a PLL re, de nem egy harmónikus szintézist szeretnél inkább?
(#) rigidus válasza Medve hozzászólására (») Júl 23, 2009 /
 
> nem egy harmónikus szintézist szeretnél inkább?

Koszonom a hozzaszolast, az igazat megvallva nem tudom mit szeretnek, legalabbis, hogy hogy hivjak, de a hozzaszolasodbol valami azt sugja, hogy van mar ilyen keszen. Utananezek, remelem igy mar talalok rola valamit.

A masik amit elfelejtettem mondani, hogy az egyes csatornak egyenkent is ki lennenek vezetve igy pl olyan IC ami kompletten megcsinalna az egeszet szinuszositassal egyeb cullangokkal csak akkor lenne jo ha a csatornakat egyenkent is meg lehetne csapolni rola.
(#) Medve válasza rigidus hozzászólására (») Júl 23, 2009 /
 
Készítettem egy efféle berendezést, még anno, egy vezéroszcillátor, amit egy szekvenszer hangolt, majd két darab SN7493-as. Ezeket lehetett sorba és párhuzamosan kötni. Ha sorban, akkor széles volt a skála, ha párhuzamosan, akkor pedig "sztereó". Ez az 5 ill 9 csatorna ráment egy öszegzőre (keverőpultra), majd egy egyszerűbb burkológörbe modulátorra. A fázisokkal nem foglalkoztam, ez egy hangszer volt.
(#) Novak hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám, és örülnék, ha valaki esetleg tudna segíteni. Építettem egy PLL áramkört TSA5511-es IC-vel. Ez már körülbelül az ötödik vagy hatodik PLL-em lenne ezzel a típusú szintézer IC-vel, és ezekből egy sem működik rendesen. Van egy jó oszcillátorom, ami korrektül hangolható is, ha másik PLL-t (SAA1057) kötök rá, az szépen hangolja, lockol is egyből.
Ha viszont TSA5511-es szintézerrel próbálkozok, akkor a hangolófeszültségem mindig kiül 1,10 V-ra. Nem tudok vele semmit sem csinálni, bármit állítok rajta, a kimenet mindig 1,1 V. És nekem az a fura, hogy az eddigi összes áramkörömmel ez a helyzet, pedig mindegyik más vezérlő IC-vel, és más szoftverrel készült (nem saját tervek, mind netről van, különböző forrásokból). Az selejtes IC-t is kizárnám, mert van belőle itthon kettő is, mindegyikkel ugyan azt műveli.
Kérdésem, hogy valaki aki foglalkozott ezen típusú szintézer IC-vel, tudna-e segíteni, illetve van-e valakinek valami ötlete?
A legutóbb megépített PLL ebből az áramkörből származik: (csak a PLL részét vettem át)
PLL
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Hello, szerintem, ellenőrizd előbb a kommunikáció helyességét, vagyis állítgasd a sávkapcsoló kimeneteket. Ha billegnek, akkor ellenőrizd az osztóláncok működését, úgy hogy a P6, P7-es lábakra irányitod azok kimeneteit. Ha ezek is jók, akkor próbáld meg módosítani az "árampumpát", vagy számold ujra az osztásviszonyokat....Jó választás amúgy ez neked? Mert ezt inkább TV-s célokra ajánlják...
(#) Novak válasza Medve hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
A sávkapcsoló kimenetek billegnek szépen, azokkal sosem volt gond. Általában LED-ek vezérlésére használom. Az a baj, hogy a forrásfájlhoz nem férek hozzá, csak a lefordított hex-ekhez.
Az, hogy TV-s IC az nem probléma, hiszen a frekitartományában bőven benne van az, amire én használni szeretném.
Csak egyszerűen azt nem értem, hogy miért csinálja kivétel nélkül mindegyik ezt? Mert mindegyik kapcsolás más valamiben (hurokszűrő, szoftver stb...), és mégis mindig ugyan azzal szívok. Már többféle VCO-hoz is próbáltam, de semmi. Az egyetlen működő darabom az TSA5512-es SMD IC-vel készült, az gyakorlatilag ugyan az mint az 5511. Azzal nincsen semmi gond, működik szépen.
(#) jheim hozzászólása Dec 22, 2009 /
 
Üdv!

Hozzájutottam néhány PLL Ic-hez (igaz nem a legfiatalabbak) MB1501,MB1504 és MB1510. Véleményetek szerint még érdemes építeni belőle hagyományos PLL hangolású vevőt a 2m sávra 12.5 raszterral, de 70 cm és a 23 cm is amatőr sávok is szóba jöhetnek. Valami jó és biztos kapcsolást tudtok javasolni a fenti IC típusokhoz.
Igaz most a DDS a menő
jheim
(#) szendi001 hozzászólása Jan 11, 2010 /
 
Szia Ferzoo!

Ez a cikk nagyon jo lett, koszi, megprobalok varazsolni IC-t!

Gyuszi, szerintem a cikkben levo pll el erdemes foglalkozni

Udv Joe
(#) pucuka válasza jheim hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Üdv!
Cseppet se izgasd magad a DDS miatt.
A DDS csak olyan helyekre elengedhetetlen, ahol fontos az igen kis fáziszaj (jitter), szükséges a nagyon gyors lépésváltás, pl.: szélessávú mérőgenerátorokban, mobil adatátviteli eszközökben (handoff, roaming)
Általános célra tökéletesen megfelelnek az áramköreid, minden benne van amire csak egy jó vevő megépítéséhez szükséged lehet. Mérőgenerátort is építhetsz, ha nem akarod sweepeltetni.
Az adatlapon levő kapcsolás tökéletesen megfelelő.
(#) szendi001 válasza jheim hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Szia Gyula!

azon gondolkodtam hogy tapasztalat szerzes miatt erdemes lehet foglalkozni az IC iddel. Ha nem is jon ossze a teljes ket meter, de pic nelkul nem lehet ezekkel pl peremkerekes kapcsolokkal kezdeni valamit?

Udv Joe
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Bocs hogy belekotyogok.
A peremkerekes kapcsolóval a régebbi párhuzamosan programozható PLL-eket szokták vezérelni. A soros beírásúakat lehetne mikrovezérlő nélkül, de egy fél marék TTL IC kellene hozzá. Amúgy ezek az MB15xx IC-k tökéletesek még ha kicsit régiek is.
(#) jheim válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 12, 2010 /
 
Ha jól néztem az MB15xx a LMX-ek elődei voltak.
900Mhz colrdless telókban leltem fel.
Samsung Volcano SEH-912.
SAJNOS KAPCSOLÁSI RAJZOT MÉG NEM TALÁLTAM ITT A NETEN.
Csak az a gondt, hogy cél proci hajtja meg.

(#) szendi001 válasza jheim hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Nos lett ket ic-m, szoval kiserletezes indul. Sajnos kell elobb szereznem egy eagle verziot megnezni a nyakot.
A korabbiak tukreban feltetelezem, hogy a mai vilagban a Pic oldalrol van ertelme megfogni a dolgot foleg soros kommunikacional.
Nos Gyula az LMX IC-k annyira olcsok voltak, hogy szerintem Ferkogyerek konstrukciojaval edemes foglalkozni.

Udv Ferkogyerek!
Milyen oszcillatorral erdemes kezdeni a kiserleteket? Varikap moge egy tranyo elvlasztoval jo lehet? Koszi es

Udv: Joe
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Az igazsag az hogy a belekotyogast szerintem nagyon megkoszonnenk
(#) jheim válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Üdv!

Szerintem ebből ki lehetne indulni VCO és keverő részből
. Ez 144Mhz-en működik 137Mhz nem lehet akadály szerintem.Hangolófeszültség az kérdéses.

Vélemény?Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 15, 2010 /
 
Szia!
Az oszcillátor kapcsolása mindegy, ha van egy bevált kapcsolásod az is alkalmazható. Itt az oszcillátor frekvenciájának kicsatolásán van a hangsúly. A jheim által feltett rajzon látható a 2SC1730 (BF240) tranzisztorral felépített elválasztó erősítő. Itt az aktív keverő miatt elég az egy tranzisztoros oszcillátor, viszonylag kis kimenő szinttel. A 3,3pF-os kondenzátor biztosítja a megfelelő leválasztást, a kis kapacitásérték miatt alig terheli az oszcillátort.
Ha megnézed a 2m-es topicba feltett rajzomat, ott látható hogy a DBM meghajtása miatt mindenképpen szükség volt egy elválasztó erősítőre, így elegendő maradt a PLL számára a jelszint a kicsatolás után.
Ezt az oszcillátort nyugodt szívvel ajánlom, nagyon stabil a PLL nélkül is és az L6 induktivitás változtatásával, igen széles tartományban berezeg. Esetleg C28, C29 apróbb változtatása szükséges lehet, de ezen kapacitásértékekkel is berezeg 60-200MHz-ig, csak az induktivitás változtatásával.
A varikap frekvenciaátfogását úgy kell megválasztani, hogy a kívánt frekvenciaátfogáson nyúljon túl lefelé és fölfelé is 1-2MHz-el a hangolófeszültség szélső értékeinél (jelen esetben 0-5V). Az nem jó ha mondjuk 130-140MHz között szeretnéd hangolni a VCO-t, de a teljes hangolófeszültség tartomány viszont 30MHz-et átfog. A PLL ugyan stabilizálni tudja így is a frekvenciát de adott zajfeszültség nagyobb mértékű nem kívánatos modulációt hoz létre a VCO-n mintha az csak 128-142MHz-ig lenne hangolható az 5V-al. Ennek mértékét a C35-el lehet változtatni.
(#) jheim válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 16, 2010 /
 
Mivel :google: -nk ezt találtam. Ugyan a kapcsolás VCO sáv átfogása kicsi, de szerintem szét lehetne nyújtani vagy a varicapot váltani.
Következő: »»   3 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem