Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Ugyanolyan szigetelt vezetékből kell kicsi darab. Ha elég hosszú a mostani, abból is lehet. Vigyázat, a 230V érintése életveszélyes! Le kell áramtalanítani a szerelés idejére.
Ha modernebb kazánod lesz, akkor az átkötés már nem kell, csak 2 vezeték a kazánhoz, az 1 és a 2, ahogy a saját rajzán. A tied valami régi, aminél még 230V-ot kapcsol neki a termosztát. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
Sziasztok,
régi típusú (Eberle RTR-E 3521) termosztátom cserélném újabb típusúra, (Computherm T70). Azt tudom, hogy a régi termosztáthoz 3 vezeték megy, ebből csak kettő van bekötve. (képen láthato modon) Töltök fel 3 képet. (2 a régi termosztát bekötését mutatja) a 3-ik az új termosztát hátlapja, bár sok jelölés nincs rajta és leirásban sem találok többet. Igazából az lenne kérdésem, hogy melyik 2 (vagy hármat) vezetéket kötöm majd az új termosztátba és ott melyiket hova? Gákészülék egy Ferroli Domitop F24E tipusu. Nagyon Köszi előre is a válaszokat. Üdv
Lehet ha bekötnéd a harmadik (nulla) vezetéket, akkor nem is kellene kicserélned.
De ha ennyire ezt szeretned, akkor NO - COM.
A hagyományos termosztátod komfortosabb lehetne, ha megkapná a nullát is. Ilyenkor egy ellenállás fűtésével segítve kisebb a hiszterézise, egyenletesebb hőmérsékletet tart. Azt innen nem lehet tudni, hogy a maradék zöld/sárga vezetékre kötöttek-e valamit, vagy éppen nullát a kábel túloldalán.
Persze a digitális még ennél is simábban teszi ezt. A bekötés, ahogy írta Gafly, a régi 1 és 2 megy az új NO és COM kivezetésére.
Köszi az információt.
Igen a zöld/sárgát én is furcsálom, mert visszaolvasgattam az itteni hozzászolásokat és mindenhol azt irták, hogy zöld/sárga megy valahova. De nekem már 1x éve ilyen, sajnos azt nem tudom hogy a másik oldalt mire van rákötve, megpróbálom megnézni. Az az érdekes hogy soha nem is volt bekötve mert még blankolva sincs. Nem lehet hogy a gázkészülék tipusa miatt van igy bekötve?
MMG termosztátnál (amire meglehetősen hasonlít a tiéd is), minden működik ha nincsen a nulla bekötve, csak éppen kb. 4 fokot hullámzik a hőmérséklet, a rendes 0,5 helyett...
igen, nekem is épp ez a bajom, hogy vagy izzadunk vagy fázunk és folyamatosan le-fel kell kapcsolgatni ha normális hőfokot akarunk
Akkor nézd meg a bekötést (a kazánnál is).
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2022
Ha már meg van az említett digitális termosztát, akkor kösd át és kész. Ha még nincs, akkor ki kéne próbálni, hogy a nulla bekötésével megfelelő-e neked a ki/bekapcsolás közötti különbség (kevesebb lesz). A kazánnál van a kábel másik vége, ott kéne megnézni, hogy van-e valami rákötve a zöld/sárgára. Ez a kábel a 230V-os hálózatra van kötve, tehát az érintése is életveszélyes. Ha nem érzel magadban annyi hozzáértést, hogy biztonsággal kezeld, akkor keress egy hozzáértőt!
Most nézem a kazánod, ez nem olyan öreg, lehet, hogy nem 230V-ot kapcsolnak a termosztáttal, de ezt innen elég nehéz megmondani. Viszont, ha nem 230V-ot kapcsol, akkor a nulla bekötése nem megoldás! Sőt tilos! A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2022
Üdvözletem!
Eberle RTR-E 6124 típusú analóg termosztátot szeretném digitális, COMPUTHERM Q7RF típusú szobatermosztátra cserélni. A kazán típusa Semia C/F 23 E. Amennyiben megoldható, vésés/bontás nélkül szeretném megoldani a korszerűsítést, ezért szeretnék tanácsot kérni. A mellékelt fényképen és paint rajzon látszik, hogy az Eberle termosztátba egy 3 eres kábel van bekötve, a computhermbe földelés nem fog kelleni tudomásom szerint. A problémám, hogy a termosztát mellett van egy 102-es kapcsoló, ami a kazán áramellátását látja el, viszont az innen jövő 2 eres kábel 0 vezetéke össze van kötve egy PE vezetékkel, fentebb sajnos nincs szerelvénydoboz, amit meg tudnék nézni bontás/vésés nélkül. Működhet az általam felskiccelt megoldás, amely alapján a Computherm megkapná a 2 L, illetve 2 0 vezetéket vagy tudtok mást javasolni? Ebben az esetben a fentről érkező 3 eres kábel kiiktatásra kerülne. Mellékelek egy fényképet, az Eberle termosztát kapcsolási rajzát, 1 db rajzot a meglévő állapotról, illetve 1 db rajzot a lehetséges megoldásról. Előre is köszönöm!
Szia! Nem tudom, hogy eddig hogyan működött helyesen a kazán azzal a bimetálos termosztáttal ha az van előírva a használati utasítás 32. oldalán, hogy 24 voltos termosztát csatlakoztatására alkalmas nem 230 voltosra. Ugyanis a 24 voltos SD termosztátok tudnának egy kis rezsicsökkentést nem a Q7 akármelyik darabja. Ha csak sima rövidzárként lett bekötve bármi is akkor nem okozhatott meghibásodást a panelban és ha nem fázis lett odakapcsolva ezzel a mezei bimetálos termosztáttal. Ha mégis a Q7RF lenne bekötve akkor annak csak a záró (potenciálmentes) kontaktusát lehetne felhasználni. Erre találsz számos bekötési rajzot, hogyan kell helyesen bekötni a vevő egységet a meglévő vezetékek felhasználásával.
Sziasztok! Az Opentherm- funkciós termosztát bekötésében segítenétek? Az ,,OT,, pontokra mit kötünk?
Szia! Szerintem oda kell kötni a külső hőmérséklet érzékelő NTC-t, tuod azt a néhány száz forintos alkatrészt amit amúgy gyárilag becsomagolva "dizájnosan" tizenezerért lehet kapni hozzá.
Ha leírnád pontosan a termosztát típusszámát (pl. P5606OT), bizonyára a leírásából kiderülhetne ! Ha már a kép sem sajátkészítésű...
(Pl.? Hogy azon komunikál az OpenTherm kazánnal. Meg ha ilyen kazánod lenne, akkor láthatnád, hogy azon is ott van az OT "OpenTherm connection" csati...vagy nincs? ) A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2022
Szia! Igen a termosztát lemaradt a mellékelt fotókról, bocs! Pont egy EMOS P5606OT VEZETÉKES TERMOSZTÁT felől érdeklődtem. Immergas Vitrix Kombi Kond. kazán
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2022
A kazán típusa megint nem derült ki...ahogy az sem, hogy ez OpenTherm terminálos...
... hát nem mindegy, hogy Old Timer vagy Outside Temperature vagy OpenTherm
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2022
A termosztát leírásában ez egyértelműen benne van...
De ez olyan olyan termosztát, amely tud kapcsolgatni is, mint a hagyományos termosztátok. Így nemcsak az OpenTherm kétirányú kommunikációs protokollt ismerő gázkazánokkal használható...
Sziasztok!
Tanácsot/megerősítést megköszönnnék: kazáncsere volt Viesmann Vitodense 111Wre és nem kértem hozzá termosztát cserét, mert "jók a régiek". Kettő van, 1 fűtőkört (1 nagyház + 1 kisház) vezéreltek eddig, néha persze feleslegesen is fűtött emiatt a kazán, de jó radiátorszelepekkel szabályoztam a szobákat. Jól olvasom, h a Vitodense nem működik csak Open Therm termosztáttal? Most a kazán külső időjáráskövető és időprogramos módban van: növeli-csökkenti a hőmérsékletet a külső hőmérséklet alapján, de pl most 17 fok külső hőmérsékleten keringetet 23,8 fokos vizet, nem tudom, h ez nem-e pazarlás. Ha jól értem, ugyanezt csinálná az Open Therm termosztát is, csak belső hömérséklet alapján. És ha jól értem, akkor 1 fűtőkört nem fog tudni két Open Therm termosztát vezérelni (egyik növelni kéri, másik csökkenteni...). Az én laikus gondolkodásom: 1. szétbontani két külön fűtőkörre + 2 Open Therm termosztát: drága lenne 2. marad a jelenlegi (külső érzékelő + időprogram) de hozzácsapok esetleg wifi-n vezérelhető radiátorszelepeket, ahol időprogrammal tudom őket külön hőmérsékletre vezérelni... Ez sem nagyon olcsó: emagon pl 10-es zigbees kit 240e ft 3. marad a mostani helyzet és figyelem a gázfogyasztást és állítok az időprogramok hőmérsékletén... 4. Alin megnézni a wifi-s radiátorszelepeket... Előre is köszi.
Takarékossági okokból ezt el kellene felejteni:
Idézet: „időprogramok hőmérsékletén”
Szia, köszi a választ, de kifejtenéd bővebben?
A Vitodens mostani időprogramjai: - csökkentett: 15 fok (kb 22,30-6.00) - normál: 20 fok (6,00-22,30) - komfort: 22 (nincs ilyen idősávom) Azt gondoltam, h ha magas lesz a gázfogyasztás és esetleg "bírom" még, akkor ezeket az értékeket (15/20) csökkenteném.
Sziasztok!
Talán az előző hozzászólásokban már meg lett válaszolva, de szeretnék biztosra menni inkább... Én is szeretném lecserélni a jelenlegi termosztátomat egy másik típusra és abban kérném a segítségeteket, hogy hogy kössem be az újat. A képen csatolva látszik a jelenlegi bekötés és az újról egy rajz. A barna megy az NO-ra és a kék a COM-ra? Köszönöm a segítséget!
Hello! Igen így is jó, mert mindegy, a két vezeték, csak egy záró kontaktusra megy. Autentikusan a fázis menne a COM-ra és a mások az NO-ra. Vélhetően a fázis a barna. (De mindegy, mert szabványos színjelölés sehogyan nem lesz.)
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni bekötéshez, Eberle RTR-E 3521 típust cserélnénk
újabb Computherm Q7-re, az eddigi Thermoteka 25–ös kazánt vezérel egy Wilo keringető szivattyúval együtt, egyszerre kapcsolva a kettőt. Régi vastagcsöves gravitációs, vegyeskazános örökölt ház, minden működik, csupán a heti programozhatóság és a nappali-éjszakai beállíthatóság miatt cserélnénk a régi tekerőset. Abban akadtam el hogy itt 4 szál vezeték van, sárga-zöld leszigetelve funkció nélkül elvileg , 2db fekete az 1-2 be kék az N-be. Melyiket hova kellene a Computherm Q7-be kötni? A kazán egy 220V -os konnektorba van dugva a pincében amin egy Termosztát által vezérelt felirat van, ezt valami szaki írta ra elvileg valamikor, ugyanilyen van a vegyes kazán mellett a falon amibe a keringető van dugva. Mellékelek pár képet, előre is köszönöm a segítségeteket, es a rászánt drága időt! 1.kép kazán dugvillás vezetéke gyárilag 2.kép konnektorba menő bekötés amibe a kazán van dugva 3.kép az Eberle mostani bekötése 4. kép a Computherm bekotesi pontjai +pár kép ami segítség lehet
Sziasztok,
Baxi Luna Duo Tech 1.24 kazánomhoz vásároltam kettő darab Baxi vezetékes, kétcsatornás programozható termosztátot, amelyek elméletileg 12 voltosak. A fűtés két zónára van osztva, ezért a kettő darab. A kazán leírása szerint vásárolnom kell még hozzá egy plusz interfészt a két zóna miatt. (csatolom a bekötés rajzát) A kérdésem az lenne, hogy a második zónára telepíthető-e a 12 voltos termosztát? Az M1 kapocslécen 230 volt van, az M2 alacsony feszültségű. Lehet, hogy hülye a kérdés, de abszolút hozzá nem értő vagyok. Köszönöm előre is a válaszokat üdvözlettel
Hello! A két feketét bekötöd a Q7 1-es 2-es pontjára, a kéket leszigeteled és kész vagy.
Nagyon köszönöm a gyors segítséget! Örök hála!
Sziasztok!
Ismerős megkért, hogy kössek már be neki egy "valamilyen wifis" termosztátot (ez még nincs meg, mert nem tudja melyiket vegye) egy Junkers ZSR 11 3KE 23 S 0092 kazánba. Jelenleg egy rosszul működő Junkers Bosch TRP31 termosztát van bekötve. Annyit sikerült kideríteni hogy a kazán vezérlőjéről három vezeték megy a termosztátba sorkapocslécen rendre: 1 - 2 - 4 (hármas nincs is a jelölések között) ahol 1-4 között 24V van. (gondolom ez kell a TR31nek tápként is) és valószínű tehát a 2 -es a kapcsolt szál. Milyen wifis termosztátot javasoltok a TR31 helyett, illetve egyáltalán be lehet-é kötni, vagy nem is kontaktus kapcsol hanem valamilyen speciális megoldása van? (Még nem láttam, csak holnap holnapután tudok majd arra járni, de gondoltam hátha valaki séróból vágja..... ) Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |