Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elfogadnám, ha ingyen elvihető
Lapozás: OK   82 / 131
(#) Suba53 válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Bocs, de ez a sztori mennyiben is releváns egy fix 7digit pontosságú kvarc helyett ajánlott más frekvenciájú kvarc használhatóságára?

Ha azt írtad volna, hogy te sikeresen áthangoltad a kerek 8MHz kvarcodat a kért frekvenciára, akkor mondjuk megfontolandó, de így?
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
(#) FAZ1 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

A kvarcot általában nem lehet ÁTHANGOLNI, ámde a vele működő elektronikát IGEN.
(#) lazsi válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

A kvarcot is át lehet hangolni... Legalábbis a frekvenciáját lehet növelni. Ki kell tokozni, finoman csiszolni, miközben folyamatosan mérni. Amikor megvan a kívánt frekvencia, visszatokozni.
Régen, egyedi gyártású készülékeknél csináltak ilyet...
(#) Kera_Will válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 25, 2022 / 1

A jelenlegi helyzetben nem arról van szó ,hogy milyen digitális trükkökkel lehet frekvenciát előállítani.
8 MHz + párszor 10 kHz esetében egy analóg frekvencia sokszorozó áramköri egység miatt van szükség. Annó még amikor nem léteztek a PLL-ek (ha voltak is lassúak és drágák voltak) akkor így állítottak elő nagyobb frekvenciákat. Történetesen a MAROS-B(70-es évek eleje itthoni fejlesztésű) mint , kézi URH adóvevő eszközbe keresnek adó oldali kvarcot. Az adó oldal 18szorozza a kvarc alapfrekvenicáját 3 - 4 analóg C osztályú , tranzsiztoros LC szűrős fokozaton keresztül (fokozatonként 3* 3* 2* valami hasoló elosztásban)
Ezek a rádiók ~130-180 MHz közötti tartományban működnek. A kívánt érték 145.400 MHz lenne ezt osztjuk 18-al akkor a kereset értékű frekvenciát kapjuk. Persze a finom hangolást a kvarc foglalat mellé beépített 30-10 pF értékű trimmer kondenzátorral végezhető el.
Valamikor a GAMMA művek hőskorában könyebben juthattunk ilyen kvarcokhoz, manapság egyre nehezebb, esetlegesen donor készülékből, fiókokban elfekvő kvarcokból sikerülhet.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
(#) Gobe54 válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Köszönöm a felajánlást, de nem kérem. Csak az a freki jó nekem, amit írtam.
(#) Gobe54 válasza lazsi hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Csökkenteni is lehet(ne) a frekvenciát. Amatőr módszer: puha grafit ceruzával megvastagítani a kristályt. Profi(bb) módszer: vákumgőzöléssel vastagítani a hozzávezetést. Mindkettő működik, de kellő hozzáértés és tapasztalat valamint mérőeszközök nélkül tönkre is lehet tenni, de a "jósága" biztosan romlik.
(#) sany válasza Gobe54 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Lehet amit kapnál kvarcot annak is a "jósága" már kicsit romlott lenne.
Megnézem én is esetleg van-e ilyen kvarcom.

Minden kvarc hangolható egy keveset. Eleve úgy adják meg a frekvenciát, hogy párhuzamos 20pF körüli kondival lesz pontos az érték. Ám ha trimmer kondit teszel oda, akkor finoman lehet HANGOLNI.

Azért kérdeztem, hogy neked sikerült-e már ilyen tartományt áthangolni, mert bátran ajánlottad a kerek 8MHz értéket, egy egészen más freki helyett.
(#) FAZ1 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

Szerinted az a kívánt 8077.777 kHz-es kristály (ha neadjisten átszámoljuk az értékét), véletlenül nem pontosan 8,077 MHz-es lesz?
Meg ha estelg véletlenül beleférne a tűrésébe, akkor akár éppen 8,07 MHz is lehet.
(#) Régi motoros válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 25, 2022 /

De, pontosan 8.077777 MHz. Kerekítve meg 8.08MHz.

Ezt most komolyan mondod? Precíziós kvarc frekvenciákat nem szokás kerekíteni. Nem véletlenül van megadva 6 tizedesjegy pontossággal a rezonancia frekvencia értéke.

Persze ott ahol csak az a lényeg, hogy stabil legyen, pl.: mikrokontrollereknél, ahol nem precíziós időzítési feladatokra használják, ott elég a 4 MHz, 8MHz is, ami adott tűrésen belül lehet, mert nem lőnek vele nyulat. Vagyis a 8,077777 MHz helyett nem illik betenni 8,07MHz-es kvarcot sem, nemhogy 8,00MHz-eset, mert az adott készülék nem fogja tudni tartani a specifikációját.
(#) FAZ1 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 26, 2022 /

OK! Értem.
(#) Régi motoros hozzászólása Okt 26, 2022 /

Sziasztok! Keresek SAMSUNG M8145G mikrosütő fóliabillentyűzetet. Szervizt még nem kérdeztem,
de mivel kb 20 éves készülék, félek, hogy nincs már hozzá pótalkatrész. Köszi.
(#) Gobe54 válasza FAZ1 hozzászólására (») Okt 27, 2022 /

A feladat, 145,400 MHz előállítása 18-szorozással. 145400/18=8077.77777777777....

8000*18=144000, ez "finoman" szólva nem fér bele a tűrésbe.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2022
(#) FAZ1 válasza Gobe54 hozzászólására (») Okt 27, 2022 /

Rendben.
(#) Suba53 válasza Gobe54 hozzászólására (») Okt 27, 2022 /

Egy néhány kHz sávszélességű kf szűrő meg csak pislog, hogy hova a búbánatba keveredett el a nagy forgatagban a várva várt jel, ami a nyugdíjat hozza.
(#) hege88 hozzászólása Okt 28, 2022 /

Van köztetek valaki, akinél még akadnak régifajta (P2-P3-P4 érából) bontószökevény laptopok? 14.1"es 4:3-as kijelzőt keresek.
(#) b-max válasza hege88 hozzászólására (») Okt 28, 2022 /

Ha nem találsz, irj, lehet hogy nekem van, illletve milyen csatival kellene?
(#) 444Tibi hozzászólása Okt 28, 2022 /

Talán nem off, kölcsönkérős bérelhetős topikot nem találtam.

Kellene nekem kölcsönbe/fizetnék érte,
sarunyomó fogó, a nagyobb karos fajta.
18 darab 16mm2 préselős sarut kéne a kábel végére nyomni.
Valószínű az életbe nem használnám többet és mivel 25-50ezer Ft, nem vennék inkább kölcsönkérnék.
Pest megy Pécel 30 kilométeres körzetébe elmennék érte és vissza is vinném 2-3 óra múlva.
(#) hege88 válasza b-max hozzászólására (») Okt 28, 2022 /

Sajna nem vágom, hogy laptopoknál melyik csatit hogy hívják, de ezt a kijelzőt: kellene helyettesíteni. Csatlakozóját tekintve egyezettt egy Toshiba Satellite 4200-as kijelzőjével, de a szálak másként vannak, és a háttérvilágítás csatlakozója is (rózsaszín-fehér) más méretű volt..
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022

Névtelen.jpg

(#) lelkes amatőr válasza 444Tibi hozzászólására (») Okt 28, 2022 /

Keress privátban.
(#) img válasza hege88 hozzászólására (») Okt 28, 2022 /

1 db CCFL csöves, akár átalakítható LED-esre is. 262.000 színt tudó panel 20 pines LVDS csatlakozóval (1 csatornás / 6 Bites, viszont a bekötését lehet, hogy megváltoztatta a gyártó és nem szabványos).

Kötés.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 1, 2022 /

Sziasztok!
A képen látható Sankyo magnómotort keresnék (Kenwood készülékhez, de sok más márkában is előfordul ez a széria).
Bontott is jó, ha maga a motor még nem volt felnyitva. (Tudom, hogy mára karbantartást igényel mindegyik, de aki előttem próbálkozott, szétbarmolta az egész kommutátort....)

sankyo.jpg

(#) proli007 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 1, 2022 /

Hello! Azt is megírhattad volna, hogy hány voltos a motor és milyen a forgásiránya. Mert gyártják órajárással megegyező és ellentétes forgásiránnyal is..
(#) hege88 válasza img hozzászólására (») Nov 2, 2022 /

Köszönöm válaszod, de nekem ez így még kínai, amit írsz, próbálom felfogni..
Szóval az Én panelom 1 CCFL csöves LVDS csatis az adatlap szerint. Ezt kb felfogtam.

És amit linkeltél kábel, az másik bekötésű panellal használható lenne esetleg?
(#) Gobe54 válasza hege88 hozzászólására (») Nov 3, 2022 /

Nekem van bontásra váró laptopom és két db laptop kijelzőm. Jelenleg nem vagyok otthon, de jövő keddre meg tudom nézni a típusukat.
(#) Tomi94 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2022 /

Ez nem a szokásos belül szabályozott capstan motor, hanem csévélő. A főpanelon van a vezérlő IC-je (amiből a rajz szerinti feszültségek jönnek ki minden üzemmódban), üzemmódtól függően változhat a nyomatéka és a forgásiránya is.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 3, 2022 /

* Annyival valóban kiegészíteném, hogy a sorszám némileg eltérhet, a BHS7B széria a lényeg.
(#) hege88 válasza Gobe54 hozzászólására (») Nov 3, 2022 /

Hello!

Oké, köszönöm! Ráér, retro gép "restauráláshoz" lesz...

Illetve nem írtam a posztban, de régi, 4:3-as arányú, 14,1"-os kijelzőről van szó, úgy a Pentium 2-3 éra idejéből. (500Mhz-s gépbe lenne)
Ha még benne vannak a laptopban, küldj már fotót a meglévő kábel színleosztásáról, mert nálam ilyen van.. (Pl Toshibából kivett kijelző nem volt jó, másként áltak a szálak)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
(#) antiktelefon válasza hege88 hozzászólására (») Nov 3, 2022 /

Nagy eséllyel ha a csatlakozót kihúzod akkor egy hegyes csipesszel a pöcköket megemelve a pineket ki lehet húzni és ha megvan a pinout, 10 perc alatt át tudod kábelezni... A kép alapján be sincsenek ragasztva a vezetékek.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
Következő: »»   82 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem