Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elfogadnám, ha ingyen elvihető
Bocs, de ez a sztori mennyiben is releváns egy fix 7digit pontosságú kvarc helyett ajánlott más frekvenciájú kvarc használhatóságára?
Ha azt írtad volna, hogy te sikeresen áthangoltad a kerek 8MHz kvarcodat a kért frekvenciára, akkor mondjuk megfontolandó, de így? A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
A kvarcot általában nem lehet ÁTHANGOLNI, ámde a vele működő elektronikát IGEN.
A kvarcot is át lehet hangolni... Legalábbis a frekvenciáját lehet növelni. Ki kell tokozni, finoman csiszolni, miközben folyamatosan mérni. Amikor megvan a kívánt frekvencia, visszatokozni.
Régen, egyedi gyártású készülékeknél csináltak ilyet...
A jelenlegi helyzetben nem arról van szó ,hogy milyen digitális trükkökkel lehet frekvenciát előállítani.
8 MHz + párszor 10 kHz esetében egy analóg frekvencia sokszorozó áramköri egység miatt van szükség. Annó még amikor nem léteztek a PLL-ek (ha voltak is lassúak és drágák voltak) akkor így állítottak elő nagyobb frekvenciákat. Történetesen a MAROS-B(70-es évek eleje itthoni fejlesztésű) mint , kézi URH adóvevő eszközbe keresnek adó oldali kvarcot. Az adó oldal 18szorozza a kvarc alapfrekvenicáját 3 - 4 analóg C osztályú , tranzsiztoros LC szűrős fokozaton keresztül (fokozatonként 3* 3* 2* valami hasoló elosztásban) Ezek a rádiók ~130-180 MHz közötti tartományban működnek. A kívánt érték 145.400 MHz lenne ezt osztjuk 18-al akkor a kereset értékű frekvenciát kapjuk. Persze a finom hangolást a kvarc foglalat mellé beépített 30-10 pF értékű trimmer kondenzátorral végezhető el. Valamikor a GAMMA művek hőskorában könyebben juthattunk ilyen kvarcokhoz, manapság egyre nehezebb, esetlegesen donor készülékből, fiókokban elfekvő kvarcokból sikerülhet. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
Köszönöm a felajánlást, de nem kérem. Csak az a freki jó nekem, amit írtam.
Csökkenteni is lehet(ne) a frekvenciát. Amatőr módszer: puha grafit ceruzával megvastagítani a kristályt. Profi(bb) módszer: vákumgőzöléssel vastagítani a hozzávezetést. Mindkettő működik, de kellő hozzáértés és tapasztalat valamint mérőeszközök nélkül tönkre is lehet tenni, de a "jósága" biztosan romlik.
Lehet amit kapnál kvarcot annak is a "jósága" már kicsit romlott lenne.
Megnézem én is esetleg van-e ilyen kvarcom.
Minden kvarc hangolható egy keveset. Eleve úgy adják meg a frekvenciát, hogy párhuzamos 20pF körüli kondival lesz pontos az érték. Ám ha trimmer kondit teszel oda, akkor finoman lehet HANGOLNI.
Azért kérdeztem, hogy neked sikerült-e már ilyen tartományt áthangolni, mert bátran ajánlottad a kerek 8MHz értéket, egy egészen más freki helyett.
Szerinted az a kívánt 8077.777 kHz-es kristály (ha neadjisten átszámoljuk az értékét), véletlenül nem pontosan 8,077 MHz-es lesz?
Meg ha estelg véletlenül beleférne a tűrésébe, akkor akár éppen 8,07 MHz is lehet.
De, pontosan 8.077777 MHz. Kerekítve meg 8.08MHz.
Ezt most komolyan mondod? Precíziós kvarc frekvenciákat nem szokás kerekíteni. Nem véletlenül van megadva 6 tizedesjegy pontossággal a rezonancia frekvencia értéke.
Persze ott ahol csak az a lényeg, hogy stabil legyen, pl.: mikrokontrollereknél, ahol nem precíziós időzítési feladatokra használják, ott elég a 4 MHz, 8MHz is, ami adott tűrésen belül lehet, mert nem lőnek vele nyulat. Vagyis a 8,077777 MHz helyett nem illik betenni 8,07MHz-es kvarcot sem, nemhogy 8,00MHz-eset, mert az adott készülék nem fogja tudni tartani a specifikációját.
Sziasztok! Keresek SAMSUNG M8145G mikrosütő fóliabillentyűzetet. Szervizt még nem kérdeztem,
de mivel kb 20 éves készülék, félek, hogy nincs már hozzá pótalkatrész. Köszi.
A feladat, 145,400 MHz előállítása 18-szorozással. 145400/18=8077.77777777777....
8000*18=144000, ez "finoman" szólva nem fér bele a tűrésbe. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2022
Egy néhány kHz sávszélességű kf szűrő meg csak pislog, hogy hova a búbánatba keveredett el a nagy forgatagban a várva várt jel, ami a nyugdíjat hozza.
Van köztetek valaki, akinél még akadnak régifajta (P2-P3-P4 érából) bontószökevény laptopok? 14.1"es 4:3-as kijelzőt keresek.
Ha nem találsz, irj, lehet hogy nekem van, illletve milyen csatival kellene?
Talán nem off, kölcsönkérős bérelhetős topikot nem találtam.
Kellene nekem kölcsönbe/fizetnék érte, sarunyomó fogó, a nagyobb karos fajta. 18 darab 16mm2 préselős sarut kéne a kábel végére nyomni. Valószínű az életbe nem használnám többet és mivel 25-50ezer Ft, nem vennék inkább kölcsönkérnék. Pest megy Pécel 30 kilométeres körzetébe elmennék érte és vissza is vinném 2-3 óra múlva.
Sajna nem vágom, hogy laptopoknál melyik csatit hogy hívják, de ezt a kijelzőt: kellene helyettesíteni. Csatlakozóját tekintve egyezettt egy Toshiba Satellite 4200-as kijelzőjével, de a szálak másként vannak, és a háttérvilágítás csatlakozója is (rózsaszín-fehér) más méretű volt..
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022
Keress privátban.
1 db CCFL csöves, akár átalakítható LED-esre is. 262.000 színt tudó panel 20 pines LVDS csatlakozóval (1 csatornás / 6 Bites, viszont a bekötését lehet, hogy megváltoztatta a gyártó és nem szabványos).
Kötés.
Sziasztok!
A képen látható Sankyo magnómotort keresnék (Kenwood készülékhez, de sok más márkában is előfordul ez a széria). Bontott is jó, ha maga a motor még nem volt felnyitva. (Tudom, hogy mára karbantartást igényel mindegyik, de aki előttem próbálkozott, szétbarmolta az egész kommutátort....)
Hello! Azt is megírhattad volna, hogy hány voltos a motor és milyen a forgásiránya. Mert gyártják órajárással megegyező és ellentétes forgásiránnyal is..
Köszönöm válaszod, de nekem ez így még kínai, amit írsz, próbálom felfogni..
Szóval az Én panelom 1 CCFL csöves LVDS csatis az adatlap szerint. Ezt kb felfogtam. És amit linkeltél kábel, az másik bekötésű panellal használható lenne esetleg?
Nekem van bontásra váró laptopom és két db laptop kijelzőm. Jelenleg nem vagyok otthon, de jövő keddre meg tudom nézni a típusukat.
Ez nem a szokásos belül szabályozott capstan motor, hanem csévélő. A főpanelon van a vezérlő IC-je (amiből a rajz szerinti feszültségek jönnek ki minden üzemmódban), üzemmódtól függően változhat a nyomatéka és a forgásiránya is.
* Annyival valóban kiegészíteném, hogy a sorszám némileg eltérhet, a BHS7B széria a lényeg.
Hello!
Oké, köszönöm! Ráér, retro gép "restauráláshoz" lesz... Illetve nem írtam a posztban, de régi, 4:3-as arányú, 14,1"-os kijelzőről van szó, úgy a Pentium 2-3 éra idejéből. (500Mhz-s gépbe lenne) Ha még benne vannak a laptopban, küldj már fotót a meglévő kábel színleosztásáról, mert nálam ilyen van.. (Pl Toshibából kivett kijelző nem volt jó, másként áltak a szálak) A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
Nagy eséllyel ha a csatlakozót kihúzod akkor egy hegyes csipesszel a pöcköket megemelve a pineket ki lehet húzni és ha megvan a pinout, 10 perc alatt át tudod kábelezni... A kép alapján be sincsenek ragasztva a vezetékek.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |