Fórum témák
» Több friss téma |
Egészségesebb lenne ha a sorrend ZTE --> TL-WDR4300 --> switch
Jó, de akkor továbbra se jut fel nornális szintű a Wi-Fi jel az emeletre. Miért lenne így jobb? Ajhogy rajzoltam, úgy milyen hátránya van? Vagy egyáltalán nem fog úgy működni?
Ha nem tévedek nagyot : a szolgáltatói modem-router, ONT (vagy egyéb eszköz) megkülönböztetett LAN portja az okos-tvk számára van fenntartva.
Valami olyan a tudása, hogy a tvnek inkább] folyamatos adatáramlás kell, - ugye többnyire valamilyen streamet nézünk. A többi eszköznek pedig nagyobb sebességgel adat-adagokra van szüksége - pl böngészés: oldal betölt aztán vár, míg elolvassuk
lent hagyod az ONT bridge módba ami kapcsolódik a TL-WDR4300 -hez, akkor a routerben létrehozod a saját hálózatodat. Ha négy portja van a routerednek és 5 eszközt akarsz használni, a router egyik portjára teszed a switch-t ide csatlakoztatod a nyomtatót és a földszinti gépet. Annyi a plusz, hogy nem egy kábel van a földszint és emelet között hanem kettő. Viszont egy korrekt hálózatot hozol létre igy.
Úgy, hogy a router WAN oldalán lévő PC4 IP címe 192.168.0.51, és a LAN oldalon szintén ugyanebből a tartományból vannak címek x.x.x.50-.59-ig. Ezt így nem fogja tudni route-olni.
Ha belefér a két szint közötti két UTP, akkor a fenti eszközök közül egyet a lenti switchbe kötve megoldható a dolog. Ez esetben a router külső oldalát (WAN) nem kell bekötni, csak a 4 db LAN portba a switch + a maradék 3 fenti eszközt. Így WIFI is van az emeleten, és egy darab egységes hálózatot alkot a teljes eszközpark.
Mindenképpen ez a legkorrektebb megoldás, ha ennyi átalakítás még belefér az eszközök fizikai elrendezésében. És persze kell hozzá a két UTP a szintek között...
Köszönöm.
Ezt az oda-vissza drótozást szerettem volna mindenképpen elkerülni, mert nagyon problémás. De, ami nem megy azt nem szabad erőltetni.
Szia!
És, ha a PC4 IP címe más lenne, akkor működne ahogy elképzeltem? Mi lenne az a cím (vagy tartomány) amivel tudná routolni? (A TL-WDR4300 címe: 192.168.0.1) A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
Megírnád a ZTE modem pontos típusát?
Ez kezd egyre kuszább lenni.
Sajnos nem tudom. Csak kriksz-kraksz van rajta kínaiul. Ha felkel nap, inkább lefényképezem.
Ahol elfér egy kábel ott elvileg elfér kettő is.
Ha nem akkor bekötöd ahogy rajzoltad, a routernek más tartományt állítasz, igy annyi lesz a szépséghiba, hogy a lenti és fentio gépek nem egy tartományban lesznek, ergó a földszinti PC nem látja a nyomtatót. Másik megoldás, hogy lemondasz a routolásról és egy tartományba lesz minden PC, viszont igy vesztesz egy portot a routeren (a router is switchként fog működni) és csak 3 eszköz csatlakoztatható. Vagy a routert hagyod a földszinten, és a switch-t viszed fel. Igy egy kábel elég és egy hálózatban marad minden. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
Köszönöm. Az nem jó, ha a földszinti PC-ről nem lehet nyomtatni. Ez a verzió elvetve.
Most pontosan úgy néz ki a hálózatom, ahogy itt lerajzoltad. Majdnem jó, csak a WiFi nagyon lassú az emeleten (a földszinten egyáltalán nem használjuk). Idézet: Két mondatban ÉS egy pici rajban kifejtenéd, hogy ez az állapot hogy nézne ki, és milyen hátránnyal járna? (az egy port veszteséggel együtt tudnék élni) „Másik megoldás, hogy lemondasz a routolásról és egy tartományba lesz minden PC, viszont igy vesztesz egy portot a routeren (a router is switchként fog működni) és csak 3 eszköz csatlakoztatható.” Ha már ennyit fáradtatok velem, még ezt az egyet légyszi.
Sok esetben a bejelentkezési képernyő is megmutatja.
Milyen bejelentkezési képernyő? Még soha nem láttam ilyet. Hol nézzem?
Ha nem routolsz akkor a router swich módban lesz, azaz a WAN port nincs bekötve hanem a földszinti switch-ből a router LAN 1-be kötöd a kábelt és marad 3db LAN port az eszközöknek.
Plusz wifi. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
Most akkor bridge módban van a szolgáltatói ONT?
A saját routered melyik portjába érkezik az UTP az ONT-ból? Állítottál be PPPoE kapcsolatot a sajátodon annó? Ha routerként üzemel az ONT, akkor el kell érned a belső hálón az aljára írt IP címen és bejelentkezési adatokkal a felületét böngészőből. Itt ki kell írnia valahol, hogy mi a típusa. Sőt ezen az adattáblán lennie kell általad is olvasható karakterekkel írt típus. Itt olvasd el az összefoglalót! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
Ez teljesen mindegy mi a tipus, ez alap
Áááá. Teljesen tiszta. Köszönöm szépen. Azt nem értettem (gondoltam), hogy a switch a router LAN csatlakozójára köthető. Akkor ez így megoldható plusz kábel nélkül, viszont a routeremem beállítható védelmi eszközöket nem érem el (nyilván), csak a DIGI ONT-jére hagyatkozhatok. Tehát döntenem kell, hogy alacsonyabb védelem, vagy szívok a plusz kábelezéssel!
Remélem, ezek után, nem írtam túl nagy butaságot. Nagyon köszönöm Neked is és minden kedves Fórumtársnak, hogy sok türelemmel segített helyrerakni a dolgot.
Ha az ONT bridge módban van, akkor a következő routernek kell csatlakoznia a PPPoE beállításokkal és ő osztja az IP-ket. Ez esetben a kábel az ONT LAN1 portjából megy a saját router WAN portjába. Az ONT itt már nem tud mást, se wifi, se LAN.
Ha az ONT routerként üzemel, akkor az ő LAN1 portjából megy egy kábel a saját router LAN1 portjába (amúgy mindegy). A saját router kapjon egy fix IP-t mondjuk a tartomány végéről. Illetve ezen legyen kikapcsolva a DHCP, ő ne osszon IP-t. A saját router LAN portjába dugott eszközök látják egymást és a netet is. Az ebbe dugott switch után levők szintén. Ami az ONT további LAN portjába van dugva, azon csak net lesz, belső háló nagy valószínűséggel nem. Ezt a szolgáltató eszközére feltöltött program beállításai határozzák meg, nem lehet állítani. A legtöbb eszköznél nem látják egymást, nincs átjárás, csak net.
- Nem. Router üzemmódban van. A bridge üzemmódot a szolgáltatóhoz (DIGI) történő bejelentkezés után lehet beállítani. Eddig nem tettem meg, de nem is fogom.
Idézet: Normális, aki ilyet ír magyarázatként a láma felhasználónak? „A Bridge mód az a konfiguráció, amely letiltja a NAT funkciót a modemen, és lehetővé teszi, hogy az útválasztó DCHP-kiszolgálóként működjön a Netgear Router IP-címe nélkül .” - A routerem WAN csatlakozójába érkezik az UTP kábel az ONT-ből. - Igen állítottam, úgy tudok csatlakozni a kiszolgálóhoz (név + jelszó). - Megnéztem az alját, ezzel xxxyyy kérdésére is válaszolva: Date: 2014 DEC Product: GPON ONT Modell: ZXA10 F625G MAC: számok betűk (ezzel lehetne elérni?) SN: értelem szerűen D-SN: számok, betűk, értelem szerűen Az ONT alján nincs IP cím! csak a fenti adatok. - Az összefoglalót már többször elolvastam a DIGI oldalán, de nem találtam benne megoldást a kérdésemre (vagy csak hülye vagyok), azért fordultam hozzátok.
No, a végén még profeszzor leszek a segítségetekkel (vagy legalábbis nem annyira hülye, mint tegnap voltam).
- Jelenleg, az első bekezdésben írtak szerint működik, azzal a különbséggel, hogy nincs beállítva bridge üzemmódba, hanem routerként működik, aminek csak az egyik csatlakozóján van valami (a TP-LINK routerem). OK. Tehát csak átengedi(átalakítja) a saját routerem jelét az optikai kábel felé, oda-vissza. - Ez az a verzió, amit niedziela írt ITT . OK. Ez nem jó nekem. Marad a plusz kábelezés vagy a gyenge WiFi a földszintről Ez van. Nehezen értettem meg, de azt hiszem képbe kerültem, amennyire feltétlenül kell. Köszönöm.
Az IP cím a maszkkal együtt határozza meg a tartományt, tehát a címet önmagában nem elég beállítani. Az eredeti rajzon az ONT oszt címet a PC4-nek és a routernek is (WAN oldalon), ezért ettől eltérő tartományt kell a router LAN oldalán beállítanod.
A PC4-gyel itt az a baj, hogy az ONT lesz átjárónak megadva, így a nyomtatót nem fogja elérni. Kivéve, ha a routert adod meg manuálisan átjárónak a PC4-nek, de akkor ő a net felé nem fog kitalálni. Válaszolva az eredeti kérdésedre: Feltételezem, 255.255.255.0 a maszk ONT oldalon, tehát pl. 192.168.1.x címtartomány megfelel a routerben LAN oldalon. Ez akkor kell, ha a router routerként működik. Ha csak switchként használod, akkor ugyanaz a tartomány kell DHCP nélkül.
Gondolom ha fix IP címeket használna (márpedig a rajzok alapján igen, azt szeretne), akkor egyáltalán nem kell DHCP. Vagy bekapcsolási sorrendtől függően mindig ki kell találni, hogy éppen milyen IP címen érhető el a nyomtató. Vagy a nyomtatónak kell saját fix IP cím. Vagy saját DNS is kell...
Szerintem ekkora hálózaton kézzel be lehet írni a címeket.
Az eredeti kérdés arra irányult, hogy milyen címeket illetve tartományt kell/lehet beállítani a router két oldalán. A DHCP használata ettől független tényező. Csak azért jeleztem a DHCP kikapcsolást, mert ha azonos hálózaton van az ONT és a router, akkor nem tesz jót, ha két helyről megy a címosztás.
És persze DHCP nélkül is működhet a hálózat, de elég körülményes az összes rokon összes mobiljának/laptopjának manuálisan kiosztani és beállítani saját IP címet - feltéve persze, ha erre van igény egyáltalán.
Igen, minden készüléknek adtam saját IP címet. A nyomtatónak is.
Nem az egész falunak szolgáltatunk netet, csak az asszonnyal használjuk ketten. Nem akarok a részletekbe belemenni, de az élet úgy hozta, hogy ennyi gépet kell üzemeltetnünk, a korábban leírt körülmények között. Ez viszont nem annyira sok gép, hogy ne tudnék beállítani mindegyiknek saját IP címet manuálisan.
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, hozzászólást. Végülis ez a megoldás lett megvalósítva. Az ünnepek alatt, kihúztam egy kábelt "visszafelé". Így végülis semmi nem változott az eredeti kiépítéshez képest, csak a router felkerült az emeletre, és egy plusz kábel lett behúzva árkon-bokron át. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |