Fórum témák
» Több friss téma |
Végül aztán csak lemondtam, de nem azért az 5000-ért, hanem az emag 1 hét alatt nem volt képes küldeni, a reklamációmra se reagáltak.
Talán 2-án megkapom gépüzenet.
Persze, csak aztán mondtam le, miután megvettem, hát kíváncsi leszek mit fogok még bírkózni az emaggal, hogy visszafizessék.
Jó lesz az Aldis. Egyébként már könnyebb dolgod lesz, mert ezzel a hidegebb idővel már csökkent a páratartalom.
Sziasztok
Lenne egy elméleti kérdésem: Amikor megy a szivattyú, akkor langyos levegőt fúj ki a ventilátora . Nos, ha a kinyert meleg a hátsó radiátoron kerül leadásra, akkor nem egy semleges hőmérsékletet kellene kifújnia? Ez pedig határozottan langyos.
Szerinted mit csinál azzal azzal a pár száz wattal, amit a konnektorból felvesz?
Igen, erre gondoltam először, mert melegszik a motor... jogos, de ez a melegség azonnal megjelenik, tehát nincs is ideje olyan gyorsan bemelegednie.
A páramentesítő úgy működik, mint a hűtőszekrény. Egyik oldalról elvonja a hőt, ott csapódik le a pára. A másik oldalon ugye fűtenie kell.
A párolgási hő pedig elég jelentős.
Ott lesz a megoldás, de ezt a párolgáshő dolgot nem értem
Azt tudom, hogy a párolgás hőelvonással jár, de itt pont fordítottja van. Lécci magyarázd el akkor.
//pont akkor hiányoztam A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
Azt hiszem rájöttem, tehát, pont nem párolgás történik, hanem a fordítottja, mert ugye kicsapódás, tehát nem lehűl, hanem ez által melegszik (konyhanyelven)
Nem egészen. Röviden arról van szó, hogy amikor a biciklit pumpálod, akkor a pumpa felmelegszik, mert összenyomod benne a levegőt. Ez a melegedés magyarázata, a gép egyik fázisa ezt csinálja.
A másik fázis az, amikor a cső hirtelen kitágul, ezáltal a benne lévő gáz is, emiatt pedig lehűl. Pont az előző jelenség fordítottja. Így kerül egyensúlyba a mérleg. Kissé pongyola, és sok egyszerűsítést tartalmaz, de ez a lényeg. A hideg oldalon beszívja a levegőt, abból kicsapódik a pára a hideg hűtőfelületre. Megy tovább, és átmegy a meleg rácson is, hogy visszamelegedjen. Elvégre nem klíma, "csak" a párát kell kivennie. Ha már klíma: ugyanez, csak külön van választva a hideg és a meleg oldal, egyik a falon belül, a másik a falon kívül, hogy amit lehűtött az ne melegedjen vissza.
A gyors melegedés magyarázata a párolgási hő "visszanyerése". A lecsapódó pára leadja a párolgási hőt és ezt a hőszivattyú átviszi a meleg oldalra. Az általad leírt működési mód ezt a szállítást végzi.
Ez még önmagába egy semleges hőt adna a kimeneten, párolgási hő miatt meleg a levegő.
Bizonyításul: Alacsony páratartalmú működés esetén nincs észrevehető melegedés, míg magas páratartalom esetén van. Pedig a teljesítmény mindkét esetbe ugyanaz. Jó ez egyébként, hogy felhoztam kérdésként, mert most már értem a kondenzációs kazán működési elvét
Helo.
Vettem egy párátlanítót használtan ami sajnos szerintem gázhiányos. Most cseréltem benne kompresszor relét de kb 1 óra működés után sem produkált pár cseppnél több vizet, a tartályba nem is ment csak a tálcára. A kompresszort a vezérlő kb 5 percenként lekapcsolja majd újra elindul. Melyik lehet az elpárologtató, az első vagy a hátsó csőkígyó? A hátulján ahol beszívja a levegőt ott az alsó cső hideg de feljebb már alig érezni, gondolom ez az. Ide van forrasztva egy rézhüvely, abban egy szenzor van. Ez lehet a lefagyás érzékelője szerintem. Meg lehet ezeket tölteni? Gondolom ha kiment belőle a gáz akkor sajnos újra ki is fog... Mikor megy a kompreszzor sziszegés hallatszik a hőcserélők irányából. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2022
Én ilyet használtan sose mernék venni, mert folyton azon agyalnék, hogy ennek biztos így kell működnie?
Hány százalék páratartalom van?
Pár napja gondolkozunk (a párommal ) a lakás páratartalmának csökkentésén (a rendszeres szellőztetésen túl) ...
Ugye vannak a kémiai (különböző sókkal) elven, és a hűtéses-hőcserélős eszközök. Ez utóbbiak lehetnek peltier-cellával egyszerűbb, és kompresszoros-hűtővel komolyabb gépek. ( ez utóbbiak általában egyéb szolgáltatásokkal is kényeztetnek). Itt mintha olyasmit olvastam volna, hogy a kompresszoros gépet használtan meggondolandó megvenni... a peltierest meg - csapnivaló a hatásfoka ... Szerintetek egy sóval működő "párátlanítót" megtámogatok egy mesterséges légmozgással ( pl. pc gépház szellőztető) az javítja vagy rontja az eszköz hatásfokát ? ( a konyhai, vagy a hálószobai ledes világítás 12V tápja nem fog megsértődni, ha egy levegő-keverőt is működtetnie kell ...) Idézet: A kompresszoros páramentesítőnek kb. 0.001 % -át tudja. Ezen nincs mit javítani/rontani. Tapasztalat. Ne vegyél sótablettát, csak kidobott pénz. „Szerintetek egy sóval működő "párátlanítót" megtámogatok egy mesterséges légmozgással ( pl. pc gépház szellőztető) az javítja vagy rontja az eszköz hatásfokát ?”
Ritkán használt helyiség páratartalmának csökkentésére megfelel. Használaton kívüli szobát nem fűt, vagy csak minimálisan az ember. A pára lecsapódik a falakon, kritikus helyeken penész jelenik meg. Ritkán nyitogatják, egyszer begyűjti és elvan.
Lakott légtérbe, különösen ha mosott ruhát is szárítanak, kevés.
Belvíz, pincében 1 cm-es vízszint, gondolhatod, mi volt a lakásban, kb. 90 %-os páratartalom masszív fűtés mellett. Na ekkor vettem páragyűjtő tablettát. Egy nagy lótúró, annyi párát szedett össze három nap alatt (na jó, kb. 2 cm3). Akkor eldöntöttem, akit lehet, lebeszélek róla. Az előző hozzászólásomban 0.001 %-ot írtam. Így, utólag visszagondolva, még ez is optimista becslés volt.
Idézet: Ez pedig tőled egy optimista becslés. A ritkány nyitogatott helységet általában nem is fűtik. Na itt a fő probléma.„Ritkán nyitogatják, egyszer begyűjti és elvan.” Idézet: Ez így szó szerint igaz, csak a mérték a kérdés. „Ritkán használt helyiség páratartalmának csökkentésére megfelel.”
Tételezzük fel, hogy tökéletes a ház vízszigetelése, a falak, az aljzat, minden okés, semmi talajpára.
Még így is, akár több liter vizet tud összeszedni az aldis kompresszoros, annak ellenére szárítógép megy és a fürdőbe elszívó dolgozik. Igaz, nem visszük túlzásba a szellőztetést, de nem is azért szigeteltem le a házat, hogy az utcát fűtsük. Igaz, 2-300 watt és használat közbe próbálok nem a villanyszámlámra gondolni, de sajnos mindennek ára van
Társasház (40 éves tégla) földszint. Lakás fele alatt hőközpont, másik fele alatt pince - tulaja szerint dohos, nincs szellőzése. Ablakok, kb. 10 éves műanyagok, külső falakon 15 cm szigetelés.
Ami feltűnt, az a "műszer" ami az előző lakásban 35-55 % párát mutatott, itt 60-80% ... Szellőztetésnél ( pár óránként ~3-4 perc) láttam olyat, hogy a kinyitott ablak külső (hidegebb) felületén megfolyt a lecsapódó pára ... Visszakanyarodva az Itt feldobott kérdésre : A költségvetés nem igazán engedi meg egy új kompresszoros párátlanító beszerzését.(esetleg egy akciós ...) A peltieres rendszerűeket annyian leszólták itt, hogy ... A sótablettás meg két üdítő(sör) ára + esetleg a mókolás ... Vagy hagyjam a csudába az egészet legfeljebb, ha beindul a penészedés akkor csinálunk valamit ?
60 %-os relatív páratartalom még jónak mondható. Ha nincs hőhíd, nem fog penészesedni a fal. 80 % már sok.
Ha nagyon akarod, vegyél sótablettát de csak egyet (!), így nem lesz akkora a tanulópénz. Idézet: Nem tisztem turkálni senki zsebében, de több helyen adnak részletre is gépeket. Ruhateregetés kezdetén bekpcsoljátok, száradás után ki. Ennyi elég szokott lenni, ha nincs különösebb páraforrás. „ha beindul a penészedés akkor csinálunk valamit”
Kompresszoros, csakis az. Gyűjts még rá, a többi csak játék. A Lidl-ös régebben 39990 volt, most már biztos nem annyi az sem.
Ebben az őszies időben, a sok esővel egyébként is sok a páratartalom. Majd ha tartósan lehűl a levegő, akkor csökken. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Nem direkt velejárója a magas páratartalomnak a penész, nálam nincs hőhíd, ezért penész sincs, de amikor a 3 rétegű ablakon látom gyöngyözni a vizecsét, már lehet tudni, hogy magas a pára, akkor az már min 70%, ezt mindenképpen redukálni kell
Van készülék a két véglet között is csak figyelni kell az akciókat (most már hiába figyeled mert már nincs). A napi tizen literes és egy ilyen napi 8 literes között árban jelentős különbség van, használati értékében már nem biztos.
Aztán, olyankor amikor napokon át 80-90% között van a kinti páratartalom (nálunk jelenleg is 80) akkor a szellőztetés sem segít, inkább csak ront a helyzeten. Idézet: „olyankor amikor napokon át 80-90% között van a kinti páratartalom (nálunk jelenleg is 80) akkor a szellőztetés sem segít, inkább csak ront a helyzeten.” Ez akkor lenne így, ha odakint nem 3, hanem 20/21 fok mellett lenne 80-90 % páratartalom. Relatív és abszolút páratartalom közötti külömbség. Nyilván szellőztetni akkor is csak rövid ideig éri meg és ezzel csak a légtér páráját csökkentettük, a falakét nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |