Fórum témák
» Több friss téma |
A t-con a mainboard (alaplap) és a képernyő közti dolog (bár van, hogy az alaplapra van szerelve), a képért felel.
A hang nem arra megy. De túl magas szinten nem értek én ehhez, csak ezt tapasztaltam -ez is lehet. A nem gazdaságosságról: találkoztam már olyan szerelőemberrel aki ezt mondta. Aztán megbeszéltük, mennyi is az a "nemgazdaságos", és megjavíttattam. Nem csodálom ezt a hozzáállásukat, hiszen ha szétszedi-kideríti-megmondja, és akkor modja az ügyfél, hogy akkor mégsem kéri a javítást -hát odavan egy csomó belefektetett ideje, ami alatt pénzt is keresett volna. És járt már így.
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy tud-e valaki helyet /webshop, vagy valakinél elfekvőben/ ahonnan LCD TV kijelzőt lehet kapni? Van 1db 24"-os Hyundai TV-m törött kijelzővel /Vestel belsővel/ Illetve 2db nagyobb Hisense szintén törött kijelzővel és jó lenne megmenteni valamelyiket. Vagy ha valakinek lenne alaplaphibás Hisense TV-je az ne tartsa magában!
Nem csak az idő, a pótalkatrész ára sem kevés. Ha gyári panelt vesz hozzá az aranyár, ha talál használtat, az meg legtöbbször hetek, hónapok. A tulaj vagy vár vagy nem. Az nagyon ritka, aki panelszinten a tápegység javításon túl is hozzá nyúl. (esetleg flashelés) Javításnál már elég lutri mennyi időbe telik, egyáltalán talál e hozzá alkatrészt. Ott már csak az segít, ha ismerős a TV/panel típusa. Az meg a mai évente jön új változatnál azért nem gyakori. Szerintem jó érzék kell ahhoz hogy az ember eldöntse, mi az amivel boldogul viszonylag gyorsan, érdemes egyáltalán szétszedni.
Most az még csak hagyján, hogy elfáradnak azok a csövek, de!
Hol lehetne olyanokat szerezni, venni, esetleg hozzájutni újakhoz? Nekem a nagy Samsung monitorom hasonlókat csinál, s azt olvastam róla, hogy "csőfáradás" van!
Sajnos a legtöbb ilyen LCD-s cucc (TV vagy monitor) legsérülékenyebb része maga a kijelző! És ha az eltörik - ANNYI!
Sehol sem lehet utána hozzá megkapni azt a szinte filléres alkatrészt! Nekem volt régebben (kb. 2 éve) egy eléggé modern Samsung TV-m, aminek a képernyője eltörött. Égen-földön sehol se egy másik kijelző. Persze elmentem a Váci útra, mivel ott van egy Samsung márkaszervíz. Ott azonban alkatrészt nem árusítanak, a javítása (kijelző cseréje) pedig pont annyiba került volna, amennyiért a boltban már új TV-t kapok!
Feladtam.
Ha legközelebb belekezdek hasonlóba (és bele fogok, mert érdekes), akkor az erdeti IC-t fogom megvenni, és akkor nem lesz többször átforrasztgatva minden. És a többi SMD-alkatrész is ersedeti lesz, mert ez ha kész lett volna, akkor is csak egy ideiglenes szerencsétlenségként nézett már ki. Erről most letakarítottam a primer kört, kapott a 12V-os ág külső tápról 12V-ot, a másik ág StepUp segítségével 17-et. Tegnap éjjel (ma hajnalban) csak azért kapcsoltam ki, mert Dallas-t már nem akartam nézni.
Mondtam hozd el mielőtt szétkaptad meg miután szétkaptad akkor is.
Tényleg jó a segítőkészséged, nagyrabecsülöm. Ha olyan dolog lesz, élni fogok a felajánlással -de visszaélni nem szeretnék.
Van viszont itthon egy politraumált ( nemcsak tápbeteg, hanem beli is rúghattak mérgükben, törött is) Lg32lj500, (annak a tápjával működne ez is, próbáltam olyannal), azt megpróbálnám. Jól emlékszem, hogy van rajzod hozzá? Én nem találok, azaz egy Oroszországból származó RAR-t találtam (több honlapon, oldalon is ugyanazt), csak azt meg nem tudom kibintani... A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Ha táp típust mondanál akkor tudnám a dolgot.
Egyik név rajta:
PLTVOL251XAT9 Másik: P/N: 715G7801 A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Lehet pont ilyen van itt most, megnézem.otthon, ha igen duplán rendelek mindent. De tapasztalatok alapján vehetek 5-öt is mindenből.
Ezen az a s121 van talán vagy valamelyik hasonló?
Emlékeim szerint 3s121.
De nem veled szeretném elsősorban javíttatni, van neked elég dolgod. Éshát: én (is) szeretném csinálgatni. Mert az jó dolog. (Ez nem zárja ki azt, hogy megijedek, és ezt a hétlábút rádbízom ![]() A rajzát a tápnak nagy örömmel fogadnám, hogy előzetesen jól el tudjak elmélkedni rajt, és hogy a felirat nélküli alkatrészekről is megtudjam, mekkora értékűeknek kell lenniük.
Szia!
Ezen találatok között valami használható nincs?
99% privátban küldtem még 1 éve.
De majd kikereshetem.
Nem, nem küldted el
![]() Inkább megjavítottad -és én örömmel fogadtam azt, hiszen anyámnak szántam, tehát jól kellett megcsinálni. Azóta is jó, anyám örül! ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Át fogom nézni ezt is, de már jojózik a szemem a keresgélés közepette
![]() Köszönöm a segítséged!
Ezek is modern alig 2-3 éves TV-k, csak sajnos betört a kejeltőjük. Ünnepek után megpróbálom a Hisense ügyfélszolgálatot megkeresni, hátha ..
Van még egy Samsung is, amit "elpucoltak" ablaktisztítóval, és az egyik fele a képnek "túl kontrasztos". A T-CON-on látszott is maradvány, lepucoltam de nem változott, gyanítom hogy valami ott is elszállt, de még nem tudom "merre induljak". Esetleg valami tipp?
Tényleg nem akarlak elkeserítni, de többször lefutott köröket akarsz újrafutni.
Annyifajta képernyőt gyártanak, hogy senki nem tart (nincs értelme) készleten, egyesével pedig megrenedelni annak a gyártójától borzalmas drága. (És valószínűen üzletpolitika is lehet benne: a gyártó nem ad magánembernek. A forgalmazónak pedig nem érdeke.) Még maga a fuvar is, ilyen törékeny (mert magában még törékenyebb, mint a TV) nem bíznék postásra/futárra. Itt tényleg az van: gazdaságtalan. Igyekezz a Jófogáson vafászni "egyszercsak elhallgatott" TV-ket, úgy tutsz talán kettőből egyet csinálni. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2022
Köszi Neked is!
Nézem folyamatosan a Jófogást, majd meglátjuk. Az a baj tényleg, hogy macerás a szállítás. Kár lenne ezt a 2 Hisense tv-t azért selejtezni. 4K, HDR, Smart. Mondjuk mindennek a szállítására megvan a módszer. Én nikecell lapok kőzött, dupla karton dobozban szállítanám a kijelzőket
Most már nem 4K nem HDR úgyhogy nem kár érte
![]() gombhoz kabátot eset, add el az alaplapot valamennyiért és örülj, fölösleges ebbe belemerülni. lcdhez ott van rajta a cof is, 1 centit elcsúszik a hungarocell között és máris begyűrődött és leszakadt az egész, fölösleges kockázat, amikor esélyes az lcd ára alatt találsz jó tct használtan és az lcd árának töredékéért led hibásat.
Továbbra sem találtam ehhez a tápegységhez rajzot, de nézegettem, méregettem, úgy látom, a mosFet megúszta (egyelőre semmi zárlatot nem mérek rajta),
- C9118 kondenzátor (101/1kv) láthatóan "kipukkadt" - FB9101(R9101) biztosíték-ellenállás (0,1Ω/1W)szakadt - ZD9108 zener a túloldalt zárlatos - 3s121 IC -nem tudom. Zárlatot nem mérek, attól még lehet rossz. Van egy olyan elképzelésem (lehet, hogy nem helytálló), hogy mikor a kondenzátor feladta, akkor zárlatosodhatott meg a zener, és a biztosíték-ellenállás tette a dolgát (pl azért maradt meg a mosFet, meg az ő S lábára csatlakozó 0,2Ω/2W ellenállás is épségben). Emiatt szeretnék a biztosíték ellenállás helyébe ugyancsak biztosíték-ellenállást, de nem találok olyan értékűt, csa 0,22Ω/1W-ost. Szerintetek betehető az helyette? Magamtól merem is, nem is. Ha nem érdemes, hát betehetek egyszerű ellenállást is, 0,1Ω/1W-ist, olyant találok -csak nem vagyok biztos benne, hogy mégegyszer védeni fog... (Közben olvasgatom ezt is ő például e három alkatrész cseréjével megúszta. Biztató) A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
Itt egy rajz, kellően hasonló.
Szerinted ha az ict VÉDŐ zener elszállt, akkor mennyire fog az ic működni? Illetve a zenert a source ellenállás kiszedése után mérted, vagy a source ellenállást mérted a zeneren? A fetet meg mérd ki rendesen, nagyon kis esély van rá, hogy megúszta az ilyet, de megesik néha. A biztosíték ellenállás nem azért biztosíték mert véd, hanem azért, mert nem gyullad ki, ha kimegy. Kerámia házas fehér kocka elmegy a helyére. nem kell konkrét rajz hozzá, bőven elég egy ilyen is. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
![]() A rajzot megnézem mindjárt. Kerámiaházas ellenállás mintha még itthon is lenne 0,1Ω-os, de tartok tőle, nagyobb 1W-nál. A zener: nem, nem szedtem ki, ott, a helyén "sípol" mindkét irányból. De valamikor (tavaly még) azt olvastam: ha ott a helyén "sípol" -biztosan szakadt. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
inkább biztosan zárlat... De az is lehet hogy a zener jó, a mögötte lévő cucc makkant meg, ugyanúgy fog sipolni, ha nem veszed ki...
Igen, zárlat, azt akartam írni
![]() (Bénáztam) A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
Nézd meg a képet amit felraktam, a source ellenálláson van a zener, nyilván sípol neki. De ezt minden egyes tápnál eljátszuk.
ja, hogy 0.3Ohm
![]() ![]()
Akkor most kivettem a Zener-t. Mondjuk ez az "ominózus" 5,1V-os Zener lenne, amit emlegettek már többször: az tönkremegy.de mindegy ez most, a lényeg (rögtön két lényeg is)
-zárlat van a helyén is, tehát igazad van. -zárlatos kivéve is, az asztalon fekve... A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
Jó irányban mérted? Mondjuk ha egy source ellenálláson létrejött olyan fezsültség, hogy a zenert megölje, akkor az ic szinte biztos kuka. Illetve azt a fetet is mérd meg rendesen.
?
Két irányból tudtam mérni, mindkét irányból sípol. (Így, hogy levettem a helyéről, így is) Szóval IC-re is készüljek... azt a hét pici lábat... A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2023
|
Bejelentkezés
Hirdetés |