Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   547 / 577
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Szia! Most őszintén, miért nem tesznek oda csapot vagy egy sarok elzárót a falból kiálló könyökre és már onnan köthetne flexibilissel a szerelő? Nem értem! Miért kell a főelzáróhoz kimennem, hogy leválasszam a készüléket a hálózatról? Ki van belőle spórolva és így körülményesebb, látványosabb a szerelés ha javításra kerül a sor a szerelőnek. Ha a falból jön a kiágazás sarok ha pedig a kazán HMV bemeneténél akkor egyenes szelepet kellene rakni. A múltkor egy fórutárs megkeresett hasonló problémával és az derült ki, hogy neki a vízóra aknába kell kimenni elzárni a főcsapot, hogy szerelni tudjon a készüléken. A lakásban sem volt főelzáró kialakítva! Számomra ez szörnyűség (és még finoman fejeztem ki magamat).
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Igazad van, de szerintem senki nem mondta, hogy a készülék előtt nincsen elzáró.
Én is csak azt mondtam, hogy a Renova Start F24 készüléken belül rombolás nélkül lehetetlen még egy plusz feltöltőköri elzáró szelepet beépíteni.
Azt úgy nem emeltem ki külön, hogy a gyári feltöltő szelep hiba (nem zár rendesen), pont a leírt jelenséget okozza.

Idézet:
„A feltoltoszelepnel elzartam a vizet ott nem tud atereszetni .”

Ez a leírás meg eléggé szerencsétlenül van megfogalmazva, mert ha azt írja a kolléga hogy a "szeleppel", akkor nem kelti azt az érzést, hogy van ott "még egy elzáró" , az meg hogy "ott nem tud" csak annyi, hogy "DE" .
Elsőként én azért a szelepet pattintanám ki, és nézném meg, majd csak utána vennék hőcserélőt...
(#) antiktelefon válasza Gafly hozzászólására (») Feb 28, 2023 /
 
Ezek inkább piszkálás után eresztenek, nem random kezdenek ereszteni, mondjuk nem írta mit csinált éppen vele. De nyilván lényegesen olcsóbb, főleg ha tudja az ogyűrű méretet és külön vesz hozzá.
Vagy ha unatkozik akkor kiszerelve pár csőszerelvénnyel könnyű nyomáspróbázni a hőcserélőt is.
De fűtése így is van, csak a bejövő vizet kell elzárnia, azt ha nagyon akar fürdeni, akkor megnyitja, csak gyorsan kell intézni, mielőtt a fűtés kör nyomása felmegy és biztonsági leold
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Itt járt a szerelő. A régi ventilátor úgy hibásodott meg, hogy üt mint a fene, vagyis teljesen csapágyas, úgyhogy semmire se lehet már vele menni, javíthatatlan, valamint kezdeni se lehet vele semmit, mert 325V DC tápellátású. Itt hagyta a szerelő a hibásat, de az már csak "papírnehezék".
A szerelő berakta az új ventilátort, de most meg el se indul, vagyis az alig 8 éves kazánban meghalt a vezérlőpanel, a ventilátort nem táplálja, tehát tovább várakozhatunk, mert kell egy új vezérlőpanel is a kazánba, ami sajnos nem lesz olcsó.
"Ez a méreg, nem a cián."
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Hát... Ügyes szerelő ha nem mért, hogy kap-e a venti áramot... Megspórolhatott volna egy plusz kiszállást neked. Azért nézd meg a ventit golyós vagy csúszócsapágyas? Ha golyós akkor cserélhető a csapágy valószínűleg
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Fényképezd már le.
Ráismersz ezek közül akár a régire, akár az újra?
325 DC nem lehetetlen (pont az egyenirányított 230 V), de lehet ventillátor 230 Vac is, és a kettő nem cserélhető fel. Sokféle variáció lehet, mire végigpróbálgatja, lehet hogy jó sokat fogsz fizetni...
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
A igaz, hogy én nem írtam le, de attól még mindent is lemért a szerelő multiméterrel és valóban nem jut feszültség az új ventilátorhoz a vezérlőpaneltől, úgyhogy még egyszer vissza kell még jönnie, hogy betegye az újat, ha megérkezik (rendelnie kellett).
A hibás ventilátort pedig nem piszkáljuk, nem ér ez annyit, ezek csak egyben cserélhetőek.
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
De a vezérlőpanel gondolom nem most ment tönkre, ha a "csapágyas" venti eddig sem ment...
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Kiszáradtak a kondenzátorok a vezérlő panelben, és a pár napos áramtalanítás nem tett jót neki, egészen addig próbálkozott indítani a ventilátort, míg nem lett áramtalanítva pár napra, a szerelő mondta, hogy ez sajnos egyáltalán nem egyedi jelenség.
(#) JZoli válasza Gafly hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
A kondenzációs kazánokban fordulatszámszabályzott ventilátorok vannak, ráadásul a nagy többség kefe nélküli. Sajnos elég gyakori jelenség, hogy a mechanikailag meghibásodott ventilátor motorja túláramot vesz fel, és az tönkreteszi a vezérlőpanelt. A ventilátorok 90%-a gyárilag összesajtolt a burkolattal együtt, így roncsolás nélkül nem lehet szétszedni őket. Ebben az a jó, hogy ilyenkor mindkettőt cserélni kell. Hát ez meg nagyon költséges dolog.
De a linkeden látszik is, amelyikről nincs kép, az ilyen lehet. Vezérlőpanel+vetilátor könnyen belejön akár fél millióba is. Az, hogy milyen tipus, vagy gyártmány igazából mindegy, van ahol a ventilátor a drágább, van ahol a panel, de olyan sem ritka, hogy mindegyik ára csillagászati!
Így kell biztatni mindenkit a korszerűbb kondenzációs technikára
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 1, 2023 /
 
Ok, hogy jogilag kazán panelt nem javítunk, de meg is érdemled az új panel kifizetését, ha nem kondizod (vagy esetedben inkább javítatod meg)...
Elkok nem olyan helyen vannak, ami után bármilyen beszabályzás kellene.
A venti is biztos javítható lenne, de ahhoz fémes szerszámok is kellhetnek, így még mondható azt érdemesebb cserélni.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
A hivatalos szerelőnek van joga javítani, nekünk nincsen, sőt, lakossági ügyfél által piszkált alkatrészt be se tehet.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Van elmélet és van a gyakorlat... Saját cuccal az csinálsz, amit akarsz, csak tisztában kell lenni a jogi felelősséggel. Garancia lejárat után meg olyan mindegy amúgy is. Azért ha valami tényleg kondi hibás akkor azt normális technológiával fel lehet újitani.
(#) Gombszem válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Idézet:
„A hivatalos szerelőnek van joga javítani, nekünk nincsen”

Már hogyne lenne. A saját készülékeddel azt csinálsz, amit akarsz (kivéve a gáz részt). Ha a szerelőnek nem tetszik, legfeljebb elmegy.
(#) poteka hozzászólása Márc 3, 2023 /
 
Üdv az Uraknak!

Immergas Eolo Mini 24 kW-os turbós kazánom van. Visszatérő hiba a 11-es kód, amivel le is áll, presszosztát hiba. Nem a gyári alkatrésszel azonos értékű volt benne, cseréltem cikkszám szerint belepasszolóra, ritkábban ugyan, de továbbra is előjön probléma.
Idővel megállapítottam, hogy itt is a presszosztát csövébe jutó vízcsepp okozza a bajt. Kondenzleválasztó idom be van építve, tiszta, átjárható, csontszáraz, közvetlenül az indítóidomra van téve.
Szóval a kondenzív a ventilátorházban van jelen csak, feljebb nem. Van, hogy a cső dugul el és van, hogy a ventilátorházon a fém csőcsonk. Ha kifujkálom a csövet és a csonkot, akkor minden esetben rendben működik minden egy darabig, ez lehet néhány hét vagy néhány nap. Mit tehetek, hogy ezt megelőzzem? A rugalmas csőre tudnék tenni egy T-idomot és egy csőcsonkot a kondenzátum gyűjtésére, de az esetek felében oda el sem jut, hanem a ventilátorházban lévő vékony csőcsonkot dugítja el. Nem értek hozzá (villanyszerelő vagyok), de egy nagyobb átmérőjű csőcsonk segítene, hogy egyetlen vízcsepp ne zárja el a teljes keresztmetszetet - gondolom a légnyomásnak mindegy, a lényeg, hogy légtömör cső menjen a nyomáskapcsolóhoz. Vagy nem?
(#) VIM válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Neeem olyan egyszerű ez. Lehet, hogy annak tűnik de mégsem az ha tovább olvasod a beszélgetést.
(#) antiktelefon válasza VIM hozzászólására (») Márc 3, 2023 /
 
Olvastam, de nem lett kimondva semmi alaplap hibáról. Most arról van szó, hogy új ventivel is rossz, illetve már el sem indul semennyire és kitalálták alaplap hiba és lapot cserélnek, amikor pár napja még venti hibára állt ki.
De eddig arról volt szó 320V DC a cucc a linkelt meg egy kisfesz BLDC (mondjuk nem lepne meg, ha 2016 óta az oroszok rájöttek volna a dologra, saját területemen is nagyon sok idegőrlő típushiba megoldódott).
Amúgy lehet nem egyszerű, de alaplap csere előtt átkondizás és ha nem változtat a hibán alaplap szervizbe küldés egy lap teszt/ javításra biztos kedvezőbb a pénztárcának, mint vakon új alaplapot venni bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2023
(#) JZoli válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Hát még olyan hibával én nem találkoztam, aminél a BLDC probléma esetén megoldotta volna egy kondi csere. A BLDC motor nem szokott kisfeszültségú lenni, az az egyenirányított 230 V-ról megy. A működését meg a fő panelről nem lehet mérni. Megkapja a 230V-ot meg legtöbbször az indítási meg fordulatszám jelet, meg van egy áramhatárolása is sok esetben, és az meg visszaadja a hall elemek felől jövő visszajelzést és ennyi. Ténylegesen nehéz kideríteni, hogy melyikkel van gond, a panellel, vagy a ventilátorral.Az a leg előnyösebb, ha a szerelőnek van egy tartalék ventilátora, a próbára. De ez a sok beépített ventilátortipus miatt drága lenne a szerelőnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2023
(#) antiktelefon válasza JZoli hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Nem a ventit akarom kondizni!
"A szerelő berakta az új ventilátort, de most meg el se indul, vagyis az alig 8 éves kazánban meghalt a vezérlőpanel, a ventilátort nem táplálja, tehát tovább várakozhatunk, mert kell egy új vezérlőpanel is a kazánba, ami sajnos nem lesz olcsó."
Erre írtam.
Mellesleg ha a BLDC venti ilyen rohadt drága és típushiba elromlik, akkor a csapágyas ventit el lehet adni elektronika donornak vagy elektronika hibást kérni valamelyik szerelőtől/ facebookon.
De mindegy, venti kidobva, cserélve, de most meg alaplap hiba honnan jött hirtelen?
(Amit linkeltek ott meg 36V-ot mértek a motoron, szóval én sem értem, de részletkérdés)
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza Gombszem hozzászólására (») Márc 5, 2023 /
 
Pénteken itt járt a szerelő, vezérlő panelt cserélt, majd' olyan drága lett, mint ha új kazánt vettünk volna... ...de legalább most már minden működik.
Állítólag a szerelő lejjebb vette a melegvizet ~55°C-ra, hogy ne vízkövesedjen annyira, valamint beállított egy nappali és egy éjjeli fűtési hőmérsékletet (nem is tudtam, hogy ilyet is lehet).
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 6, 2023 /
 
Mutasd a lapot, amit kiszedett és természetesen otthagyott, mert nem az övé.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
(#) Danecay hozzászólása Márc 6, 2023 /
 
Sziasztok!

Valakinek nincs feleslegben egy ILYEN R10027351 NTC-je? Akár megvételre, akár pedig tudok ajánlani érte cserében egy zsír új R10027352 NTC-t Nem voltam eléggé figyelmes és azt hittem, hogy egyforma NTC tartozik a fűtéshez és a használati melegvízhez, de sajnos kiderült hogy nem, így van egy fölösleges fűtési körhöz valóm, HMV-hez való, amit viszont cserélni kellene, az nincs.
Persze rendelek ha nem lesz senkinek, de egy kérdést megér, hátha
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
A lap lekerült a pincébe tartaléknak (alkatrésznek), nem piszkálhatom, mert az új igen csak sokba került. A szerelő mondta, hogy a hibás ventilátor kuka, így kidobtuk.
Az ügy lezárult, rég volt már ennyire tünetmentes és csendes a kazánunk.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Te aztán nehéz eset vagy, minek kértél segítséget, ha utána nem csinálsz semmit és az ismerten elektronika hibára hajlamos ventit kidobod, amin jó az elektronika??
(#) VIM válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
A pince megtelt az alaplappal ami még éppen elfért élére állítva de a ventilátornak már nem volt hely. Mit nem lehet ezen megérteni?
(#) Danecay hozzászólása Márc 10, 2023 /
 
Ha valakinek kapóra jönne esetleg Beretta / D-ÉG HMV NTC
(#) Thomas10100 hozzászólása Márc 11, 2023 /
 
Sziasztok
Most költöztünk egy lakásba, ahol Saunier Duval Isotwin F25 H-mod kazán van. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Amiket észrevettem:
- ha a melegvíz miatt kapcsol be, akkor is fűt a radiátorokon.
- van hogy bekapcsol, 20sec ki, 10sec után újra be, ezt kb 5x megcsinálta.
- a használati melegvíz hol gőzölög, hol éppen meleg(és nagyon sok vizet ki kell engedni, hogy meleg legyen)

Van egy időkapcsoló egy keringtető szivattyúhoz, nem tudom miért.

Tud valaki segíteni ezekben?

Köszönöm
(#) VIM válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /
 
Szia! Ez volna a használati leírása. Feltehetően a HMV keringető szivattyúja nem működik, ezért ki lett váltva azzal a Grundfoss szivattyúval amit az időzítő kapcsolgat, hogy a tartályokban elő legyen melegítve az a bizonyos mennyiségű víz. Ha ezt a szivattyút nem a kazánban bekötött keringető helye szerint lett beiktatva, akkor nem fog megfelelően működni ez a cirkulációs része és a moduláció sem ennek megfelelőn fog alakulni. A tartályok belső állapotáról, anódrudak esetleges cseréjéről mielőbb tájékozódni érdemes, ha eddig nem volt vele foglalkozva. Ha engem kérdezel, én azt mondanám, hogy addig rak(as)d rendbe ezt a készüléket amíg kapni lehet hozzá alkatrészt. Kissé túlbonyolított konstrukciójú ez a készülék.
(#) Thomas10100 válasza VIM hozzászólására (») Márc 11, 2023 /
 
Pedig olyan szakszerűen van ott az a grundfos.
Holnap jön a kazánszerelő, kíváncsi leszek mennyire ért hozzá.

Köszi!
(#) jpuskas99 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Márc 11, 2023 /
 
Szia! A Duval-nál gyakori hiba, hogy a keringető szivattyú valamelyik fokozata meghibásodik. Próbáld más fokozatba állítani. Ezt csak tippnek vedd részemről.
Következő: »»   547 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem