Fórum témák
» Több friss téma |
A klímának kapcsoló üzemű tápja van és pár watt a fogyasztása amíg áram alatt van . a kapcsi táp valószínűleg egy nagyfrekvenciás "zavarjelet" tol a hálózatra amitől a led pufferkondija már fel tud valamennyire töltődni és ezért a halvány fény . ha a led betápjával párhuzamosan kötsz mondjuk 100K ellenállást az már elég lehet a kondi kisütésére a világítás-villogás megszüntetésére .
Azért, hogy szemléletesebb legyen, érthetőbb legyen mások számára is.
A képen látni, hogy más a védővezető és az EPH vezető feladata és szerepe. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2023
Köszi!
Nálam kicsit eltér ettől, ELMŰ terület és a mérőnél egyáltalán nincs földelés, nekem a lakáselosztóba van behozva, összekötve a nullával majd szétválasztva.
A földelő szonda hova van leütve ? A mérőhelynél vagy a lakáselosztónál ?
Azért is rajzoltam be a keresztmetszeteket, mert elég macerás a lakáselosztóba bekötni a 16 mm2 vezetéket. Nagyon sokan szereltek az utóbbi időben napelemet, ahhoz a 3 fázis már szinte alap. Ahol csak 1 fázis van és csak max. 25 A ott még elfogadják, amit írtál. De 32A -es 1 fázisnál és 3x20A-es 3 fázisnál már kötelező a 16 mm2 keresztmetszet a földelő szonda és a fő földelő kapocs között. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2023
Igen, klimánál kötelező a védőföld és az ÉV relé is. Jegyzőkönyvvel együtt.
Próbálom őket rábeszélni, hogy újítsuk fel a hálózatot mivel nem az én ingatlanom, így csak tanácsot tudok adni. Nálam mindent kicseréltem, teljes belső vezeték, összes kapcsoló, konnektor, sőt még az óra alatti kismegszakító és az órától a tábláig a bejövő vezetéket is kicseréltem 10-esre. Most jön a földelés felújítás új szondát tervezek leverni és kicserélem 16-os vezetékre.
Köszönöm a segítséget, ki fogom próbálni, hogy megfordítom a dugvillát.
Sajnos a meggyőzés nem válik be.
Egy vicc ezzel kapcsolatban: A kutya a küszöbön fekszik és nyűszít. Megy át a szomszéd, hogy mi a baja. -Egy szög áll ki, azért . -Akkor miért nem megy arrébb ? -Annyira nem fáj neki. Majd, ha megtörténik a baj, akkor történik valami. Most még csak a LED jelez, hogy valami nem OK. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2023
Ha csak annyi baj van, hogy egymás mellett mennek a vezetékek, nagyon fognak szidni felújítás után. A ledes lámpával párhuzamosan kötött kondenzátort biztosabb sikernek gondolnám. Új szerelés után is villogott a ledes lámpa, pedig tuti jó volt minden szigetelés/földelés...( pechemre túl hosszú szakaszon ment párhuzamosan a világításszál az egyéb fázisvezetőkkel.) Ha meg túlságosan gáz a szerelés, jó indok a felújításra. ( de a kondit akkor sem hagyhatod ki, mert rosszul fog esni ha újra világítani fog.)
Sziasztok!
Kezdőként vettem a batorsagot es megcsinaltam a hazam villamos halozatat. Egy fazis, 25amper. Kapott egy uj foldeloszondat egy 30 mAes fi relet. A mero oratol csak egy pen es egy fazis jon ki. Egyeztettem egy helyi regisztralt szerelovel azt mondta ora utan kozvetlen nullazzak es ugy menjen tovabb minden. A nullazast megcsinaltam. Ami ugy nez ki, hogy a pent belevittem egy sorkapocsba, amibol lealltam a szondara egy 10mm2 mkh-val. Ebbol a kapocsbol megy tovabb egy nulla es egy Pe. A pe a lakaseloszto pe sinjere a nulla a fi relebe es onnan az n sinre. Na marmost minden mukodik a hazban viszont a fi rele tesztelesre 30 mAmperre nem old le, valamint a pe es n sin ossze erintesere sem, ami ertheto valamilyen szinten szamomra a nullazas miatt. Ha megszuntetem a nullazast, lever a teszterre is es a sinek ossze erintesere is. Mi lehet a baj a nullazasnal? Lehet a foldeles nem elegendo vagy valamit nagyon elcsesztem?
Rajzold le vagy fényképezd le amit kialakítottál.
Bocs a rajz minosegert. Fotozni nem tudom most.
A PE és az N sín összekötésekor csak akkor old le a FI relé ha van terhelés és folyik áram a nullán. A próbagombra le kell oldania és akkor is ha egy legalább 30mA áramú terhelést teszel a fázis és a föld közé a FI után. így próbáltad?
Test gombra leold, a teszter elvileg 30 ma hiba aramot csinal fazis es fold kozott es arra nem old le.
Akkor abban a konnektorban nincs bekötve a földelés vagy a régi "jó szokás szerint" a nulla van a földelő kapcsára kötve a konnektornak.
Vagy rossz a műszer! A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2023
Idézet: „A PE és az N sín összekötésekor csak akkor old le a FI relé ha van terhelés és folyik áram a nullán.” Ez így nem igaz mindig. Van, mikor a potenciálkülönbségek miatt nem kell feszültség alá tenni a hálózatot és már old a fi-relé a nulla-föld záráskor.
Minden ujra van kotve a pe sinen csak zs vezetekek vannak az N sinen csak kek. A dugaljaknal jol vannak kotve. Kicsit kezdek bele bolondulni.
Próbalámpával nézd meg közvetlenül a FI után, aztán ha ott jó haladj végig az össze aljzaton, kötésen. Meglesz az a hiba.
Ha a képet/rajzot valósítottad meg akkor jónak kéne lennie. Kellene az a fénykép is.
Milyen az a teszer, amit használsz? Simán lehet, hogy azzal lesz a gond. Próbálj meg egy izzólámpát kapcsolni a konnektor fázisvezetője és a PE közé. Ha így leold a FI-relé, akkor valószínűleg a teszter a rossz. Ha a Fi relé a saját teszt gombjára leold, akkor az biztosan rendben működik.
Elkötés nem nagyon lehet, mert összesen csak a két szobaban van hat dugalj aram alatt meg es ezekben tuti jo minden. A teszterre gondolok en is. Marad a proba lampa.
..nem tudjuk hogy fi relé kinek a szülöttje!
Lehet hogy az is "gyenge láncszem"...
Nézd meg minden szerelvénynél, kapcsolónál főleg, hogy nincs-e odacsípve a vezeték a körmöknél. Terhelés nélkül tud ilyen furcsa jelenséget okozni.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2023
Lekötöm ami eddig ra van kötve, egy dugaljat kötök csak rá, ha úgy se old le akkor teljesen tanacstalan leszek
Mielőtt bármit kötsz bárhová próbalámpával próbáld ki ne azzal a műszerrel!
Elvileg a FI akkor csinál ilyet, ha a ki és bemeneti oldalon is össze van kötve a nulla a védővezetővel, a FI hez nagyon közel. Ettől némely példány "megvakul". A nullázás megszüntetése alatt mit értesz? Lekötöd a földelő szondát? Ha igen, akkor tetszik nem tetszik alapon a nulla sínedet még pluszba leföldelted valahol, azt kell megkeresni. Amit még alaposan megnéznék, a konnektorokat pontosan bekötötted, DE amikor betetted a helyére a körmével nem csiptetted oda a nulla szálat a fémházhoz?
Első körben lekapcsolt FI ,biztosíték meg minden mellett zárlatot mérnék a PE és az N sín között... A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2023
Kedves Alkotó! Azért nincs egzakt rajz, amiért Chuck Norristól sem érdemes megkérdezni, hogy hány fekvőtámaszt tud, hiszen úgyis az a válasz, hogy az összeset! Azaz az elv a legfontosabb és az, hogy mindig ezek mentén járjunk el és gondolkodjunk. Vannak tipizált megoldások, ezeket már alkalmazzák a gyakorlatban is, ahhoz meg nem kell ábra, mert kész megoldás - mint például a fogyasztásmérő szekrények esetében. Azaz mindig figyelembe kell venni az adott épületnél a szolgáltató által előírt ajánlásokat és azoknak megfelelő megoldásokat kell alkalmazni. Ezért önálló ez a szakma is. Persze meg is fordíthatnám a kérdésed: miért nem lehet egy olyan sémát lerajzolni, hogyan kell bekötni egy IC lábait?
Az EPH hálózat már kicsit ismétlés, de az EP hálózat már egészen találó, ha az EP = egyenpotenciál.
Csak az EPH-ban a H az nem a Hálózat, hanem a Hozó/Hozás. Így aztán semmi ismétlés nincsen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |