Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3858 / 3971
(#) Epu2 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Egyáltalán mit szeretnél elérni? Ezzel a kapcsolással csak annyit érsz el, hogy a kezdeti fény nagyobb, mint feltöltött kondenzátorral.
(#) gyulank válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Alapból nem tudom mi értelme van annak, hogy bekapcsoláskor felvillanjon, aztán ne világítson, nem tudni milyen időközönként kapcsolgatja, és meddig kéne világítania, de kisütheti egy másik kapcsolóval is, vagy rakhat bele kisebb kondenzátort. Ha jelzés, akkor gondolom mindegy, de azt nem tudom, miért ne világítson folyamatosan? Lehet sötétben használja. Mert fogyasztani nem igen fogyaszt kevesebbet az ellenállás se. De ha már ki akarja kapcsolni a LED-et, akkor talán valami diódás vagy tranzisztoros megoldás is van rá, ami kevesebbet fogyaszt.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023
(#) kadarist válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Egy monostabil multivibrátorral megoldódhat a problémád.
(#) Gafly válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Mekkora feszültségről táplálod?
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Milyen szinű LED-et használnál?
Nem baj, ha kicsit fokozatosan halványul el?
(#) DTamas82 hozzászólása Máj 24, 2023 /
 
Sziasztok, remélem tudtok segíteni. Örököltem 1-2 elektronikai dolgot, amelyhez a google által kidobott találatokon kívül teljesen amatőr vagyok. Fájó szívvel megválnék tőlük, mert engem sajnos nem kötnek le úgy, mint akitől örököltem. Nem szeretném, ha átvágnának, ezért nagyon örülnék ha tudnátok segíteni.
Az első darab egy Kenwood CS 1575A Ossiloscope, bekapcsoltam, működik, nincs beégve a képernyője, nem hallok "zajt" sem.
Gondoltam, hogy megnézem ebay-en/jódfogáson, no hát nem jártam sikerrel: egyetlen eladó darab van 523.000 forintért.
Mennyi lehet a reális ára és hol érdemes meghirdetnem? Köszönöm a segítséget.
(#) jozsef24 hozzászólása Máj 24, 2023 /
 
Táplálás 12V a led helyet egy idözitös relé kapcsolo amely ugy müködne hogy ezt a kapcsolot zárnám a relé bekapcsolna a kondi feltöltése után megszakadna a relé táplálása és mint irtam a idözitö relé 2 perc mulva kikapcsolna a kapcsolo nyítása nélkül. De ha a kapcsolot késöbb kikapcsolnám és ujra kapcsolnám akkor ujra bekapcsolna a relé egy kicsitt lehet hogy bonyolullt.
(#) gyulank válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Szerintem írd le azt is, hogy konkrétan mire akarod használni, hátha jobb ötletet adnak!
(#) Jonni válasza DTamas82 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Szia

Kéne képet felrakni róla. (én is rákerestem de nem bizos hogy az ami neked van) ITT a hobbi elektronikán is lehet árulni, de az árát nem tudom kép nélkül.
(#) gyulank válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Az időzítős relé, legalábbis amilyet én találtam, késleltetve kapcsol be, de gondolom érintkezőtől függően akár ki is. De nem csinál többet mint egy monostabil, és ugyanúgy nem működik áram nélkül. Szóval 1. Bekapcsolod, elindul az időzítő. 2. Ha megszakad az áram, mondjuk mert a kondenzátor feltöltődik, leáll az időzítő, és áram nélkül semmi sem fogja meghúzni a relét.
Te gondolom azt akarod, hogy valami 2 percig legyen bekapcsolva miután bekapcsolod. De akkor ha van időzítős reléd, miért nem azt használod? Miért akarod megszakítani az időzítős relé áramát időzítve? Ha be van állítva a 2 perc időzítés, akkor csak a relé kell. Amint áramot kap, elindul az időzítő. 2 perc múlva kapcsol. Amit vezérelsz úgy kötöd be, hogy a kapcsolás után kikapcsolva legyen, előtte meg be.
(#) Szandy hozzászólása Máj 24, 2023 /
 
Sziasztok! Van egy Polymobil Freeride 300B-m, és olyan problémám van,hogy nem villan fel a panel ,amikor gyújtást adok rá,sem az index,sem a világítás,nem működik...
Valaki valami ötlet?
Előre is köszönöm a választ!
(#) Skori válasza DTamas82 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Ha ez az: Bővebben: Link akkor nem ér túl sokat. Sacc. valahol 10....25eFt között. Szerintem tedd fel az apróba, valamilyen neked megfelelő áron, aztán ha nem kel el, akkor vidd lejjebb az árát...
(#) jozsef24 hozzászólása Máj 24, 2023 /
 
Itt az idözitös relé 15+,53 fogyaszto táplálása,31 a negativ L kapcsolása pozitivval ez a kapcsolás megszakitva kb 1 perc mulva kikapcsol
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Hello! Nem egészen világos, hogy az időzítőt kapcsolnád, vagy időzítőt építesz. De hátha..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Én még a "pislantó LED"-nél tartok.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Harapófogót vegyél elő, mert az hasznosabb egy feladat megoldásához. Esetleg Delphoivagy Dódóna meglátogatása.
(#) jozsef24 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Az időzitőtt kapcsolnám az időzitő a fent említett relé az L polusara kapcsolnék áramott egy kis időre amit a kondi kapcsolt volna ki a kapcsolo kikapcsolása nélkül.Ez a rajz egy komplett kapcsolo plusz időzítő?
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Akkor Te csak egy +12V-osimpulzust szeretnél adni az "L" pontra, mikor egy kapcsoló bekapcsol?
És a kapcsolód +12V-ot kapcsolja, vagy GND-t ad ha bekapcsol?
De ha jól értem a kapcsolód ezt az időzítő relét működteti, csak Te nem szeretnéd, hogy a kapcsoló fixen adja a +12V-ot az "L" pontra, hanem csak egy pillanatra. Jólértem?

(Igen, ez egy komplett időzítő, ami ha a kapcsoló bekapcsolva marad, akkor 2 percig bekapcsol egy relét. Ha kikapcsol (bármikor) akkor kikapcsol a relé. Ha kikapcsol-majd bekapcsol, akkor újra indul a 2 perc. Mert talán valami ilyesmit szerettél volna.)
(#) jozsef24 hozzászólása Máj 25, 2023 /
 
Igen ugy ahogy leirtad 12V ot kapcsolom GND-t állandoan kapja az idözítő.Igen ilyesmit csak az enyémen ha rögtön kikapcsolom akkor is a relé 2 perc mulva kapcsolna ki.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
(#) jozsef24 hozzászólása Máj 25, 2023 / 1
 
Igy már gondolom fog müködni

download6.pdf
    
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Igen, lehet hogy így már működni fog. De hogy kikapcsolásra gyors legyen, kell egy dióda is a 220k-val párhuzamosan egy dióda. (Anód a GND felé)
(#) jozsef24 hozzászólása Máj 25, 2023 /
 
Még egy kérdés 220k-nak mi a szerepe.Köszi
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023

download8.pdf
    
(#) proli007 válasza jozsef24 hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Az fogja feltölteni a kondit. Csak nem tudhatod, hogy a relé "L" bemenete mennyit fogyaszt. Mert lehet azt meg kellene mérni, mert az párhuzamosan lesz a 220k-val. És akkor lehet megtudni, hogy kb. mekkora kondit/ellenállást célszerű beletenni.
(#) zoka hozzászólása Máj 25, 2023 /
 
Sziasztok! A képen lévő E27 LED körte "égő" Wifi appal vezérelhető. Meleg és Hidegfehér LED-eket tartalmaz. Szeretném úgy "meghekkelni", hogy 60W-nyi CCT LED szalagot tudjak vele vezérelni.
Olyan elven gondoltam, hogy a kimenete vissza lenne véve 12V-ra sima feszültségosztókkal, és LED szalag jelerősítővel hajtanám meg utána a szalagot. Szerintetek működhet, vagy mit kellene meghatározni először? Egyáltalán ezek milyen elven szabályozzák a fényerőt, mert a fény nem vibrál.

cct-lampa.jpg
    
(#) Gafly válasza zoka hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Kis szerencsével a másik oldalon is lehetnek alkatrészek.
(#) pipi válasza zoka hozzászólására (») Máj 25, 2023 / 1
 
Valószínűleg működhet, De galvanikus el/leválasztásról IS gondoskodni kell
(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Első lépésként ne nyúlj hozzá, miközben áram alatt van. Nagy valószínűséggel nincs galvanikusan leválasztva a hálózatról, bármelyik pontjának érintése igen kellemetlen következményekkel járhat. Ebből következően nem szabad csak úgy összekötni LED szalag jelerősítővel, leválasztás kelleni fog.

Egy-két műszerrel kideríthető, hogy a vezérlő mekkora feszültséget kap (valószínűleg 5 vagy 3.3 V-ot) és milyen módon szabályozza a fényerőt (valószínűleg PWM). Ha kellően nagy a PWM frekvencia, nem látod a vibrálást.

Ha megvannak az adatok, ki lehet szedni a vezérlőt az eredeti helyéről és újraépíteni úgy, ahogy szeretnéd.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
(#) passenger78 hozzászólása Máj 25, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy tápom, ami úgy néz ki, hogy megnyikkant. Kicsit méricskéltem, próbálom feltárni, hogy melyik komponense lehet a hibás, és úgy néz ki, hogy a diódahíd két középső pontján, ahol az AC-t kell kapnia, ott kapja a 230V-ot, viszont a két szélső ponton, ahol a DC-nek kellene jönnie, ott csak 208V-ot mérek. Emlékeim szerint itt nagyjából gyök2*230-nak kellene jönnie, ami nagyjából 320 (annál valamivel kevesebb). Multiméterrel kiméricskéltem, hogy elvben rendben kéne lennie (a teszt a két szélső között kb 1V esést mutat, a szélső és a két középső között olyan 0.57 körül). Tehát a tokozásban lévő diódáknak elvben jónak kellene lennie. Létezhet, hogy ennek ellenére "elfáradt" benne valami, és ezért ad csak 208 voltot? Fogalmam sincs, hogy az ilyen tokozásos egyenirányítókba pakolnak -e még bármi mást is a diódákon kívül...
Köszi előre is!
(#) zoka válasza Gafly hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Nyilván, csak még nem szedtem szét jobban. De ha pontosan meg tudod a kép alapján határozni, holnap megpróbálom lefotózni.
(#) zoka válasza Bakman hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Köszi, igen azt sejtem, alapból is egyszer már rámértem hasonló égőre, simán ráengednek 96V-ot is, mert ha kisebb áramokon megy, kisebb táp is elég. Majd megpróbálok óvatosan néhány mérést elvégezni. Köszi!
Következő: »»   3858 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem