Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Szia! Van tudomásod arról, hogy ezek a dokumentumok a neten fellelhetők valahol (a tiedével megegyező vagy jobb minőségben)?
Ha nem, van olyan minőségű, hogy érdemes lenne beszkennelni? Mekkora a terjedelme?
Nem tudom, hogy fent vannak-e valahol. (A ROM disassembly szerintem nem valószínű...)
Ezek fénymásolt anyagok, a '80-as évek minőségében (értsd: néhol még éppen olvasható). Bizonyára lehet szkennelni, de csak akkor érdemes, ha nincs meg jobb minőségben (értsd: a semminél több). Most nem tudom megnézni, de emlékeim szerint mindegyik kb. 1-2 cm vastag és A4-es lapokon van. Egyelőre tudom őrizgetni, de ha valaki kéri, akkor örömmel megszabadulnék tőlük. Használni biztosan nem fogom őket... Ha valaki jelzi, hogy elérhetőek a neten, akkor (miután onnan letöltöttem... ) mennek a papírhulladékba.
Nem vagyok Spectrumos, de ezek mindenképpen hasznos doksik, és szerintem jobb a papírlapokat lapozni mint a monitort lesni. Egyelőre meghagynám neked, de szólj majd ha úgy alakul hogy papírhulladékba vinnéd őket. Köszi előre is!
Ezen a linken olvasható a teljes ROM leírás angolul.
Ilyen kellene win11-ről is.
De van magyarul is a polcomon.
A harmadik képen a kínálat. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2023
Az a világ már elmúlt. Ma már mindent féltőn titkolnak.
Kinyomtatott formában két Szabó Ervin könyvtárat kellene létrehozni a tárolására.
Mindig tetszett a laikusok lelkes kapcsolási rajz kérése pl egy DVD-ről. Mintha bármit is tudna vele kezdeni. A WIN11 könyv is kb érvényét vesztené, mire az átlag felhasználó megtalálná miért nem tud egy drivert telepíteni.
Arra azért van szükség, hogy rajz alapján megtalálja a kondenzátort, amit feltétlenül ki kell cserélni.
Ha megtudnánk mi van mögötte, mit kezdetnénk vele?
Rákerestem a Spectrum könyvekre, ezeket találtam:
ROM disassembly Hardware Manual Service Manual Ezek vannak meg neked? Ha nem, esetleg az első-második oldalakról egy képet tudsz küldeni, hogy tudjam keresni az eredetit?
Megnézem, amikor arra járok, és csinálok róluk pár képet.
Olyan helyen vannak, ahová csak ritkán megyek, de pár héten belül valószínűleg fogok arra járni.
Sziasztok! Meg tudná valaki mondani milyen program van ezen a bővítőkártyán, és hogy hogy is működik, mert a gépbe dugva elfeketedik a képernyő, köszönöm!
Kézikönyv hozzá
Rajza csatolva.
Szintén "Bacsis-féle" kiállítás van az Országos Széchényi Könyvtárban, szombat-vasárnap.
Most jövök onnan, nagyon jó!
Sziasztok!
Hozzájutottam egy PC-XT típusú számítógéphez. A CPU-ja Intel 8088. Azonban nem tudom, hogy működő képes-e, mert sajnos nincs monokróm monitorom hozzá. A videokártyája, ha jól emlékszem ilyen típusú lehet (de ez nem 100%, de hasonlít). Esetleg létezik olyan áramköri megoldás amely lehetővé tenné, hogy pl. egy hagyományos 15 pólusú csatlakozóval ellátott monitor hozzákapcsoljam? Köszönöm a segítségeteket! A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
Hali!
Nem igazán.. Bár a csati kiosztás a herkules - cga hasonló, de sajnos a képfrekiben eltérés van, "mezei" monitor nem fog menni róla. A CGA jelekből összehozható egyszerű módon fekete fehér kompozit jel amit egy mezei tv megemészt, a képfreki megegyezik a tv-vel
Korábban hasonló kártyával, kristálycserével egész korrekt VGA képet kaptam (igaz direkt a zöldet kötöttem be úgyis monokróm). Valamelyik topicban leírtam a kristály méretét és a bekötést is talán pont ebben.
Persze, mert mindent mindennel is összekötözöl!
Itt vannak a képek. Elnézést, de hibáztam, mert elnéztem a videókártyát.
A PC-XT típusú, MKIIE modell és az alaplapra XL 7 turbo van írva.
A monitor vezérlő kártyáról sem ártana egy kép.
A HDD-d az MFM-nél is jóval ritkább RLL csatolójú.
Én még csak hasonlót sem látok a tegnapi képen mutatotthoz.
Igazából a vga csatlakozót (szemből) szerettem volna látni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |