Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   123 / 135
(#) Ge Lee válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Idézet:
„15 év alatt számtalan méréssel nekem evidens, hogy amit írtál a lehető legrosszabb megoldás.”
Nekem meg mérés nélkül is evidens, hogy valamit nagyon elmértél. Mint írtam, a fizika törvényeit nem nagyon tudod megkerülni, persze próbálkozni azt lehet. Ha alacsony hőfokú víz van a bojlerban és ahhoz nem keversz hideget fürdés közben, vagy sokkal melegebb és ahhoz hideget keversz, a két eset végeredménye ugyanaz lesz, mivel mindkét esetben ugyanaz történik, elfürdesz x mennyiségű, x hőmérsékletű vizet, a 65 fokosból éppen arányosan kevesebbet mint a 45 fokosból.
(#) NodeMiauuu válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Nem a fizika törvényeit akarom átalakítani, hanem van két olyan tényező, ami az energiafogyasztást nagyon befolyásolja:
1. a rendelezésre álló áram időszakos
2. a felhasználás nem ideális ehhez az időszakos áramhoz.
3. a 35 fokos víz nem jó fürdésre akármennyire is fizika ide vagy oda vagyis onnantól az már olyan, mintha csak hideg vized lenne.

Ezt mértem le és kísérleteztem ki, hogy melyik "bojler" mikor fog bekapcsolni, mikor milyen meleg és mennyi vízre van szükség stb...

Plusz szükséges, hogy mindig rendelkezésre álljon 10 liter 45 fokos víz, de ehhez felesleges nappali áramra kötni egy 80 literes bojlert.

Plusz a vezérelt áram olcsóbb és ráadásul külön van vagyis nem a nappali áramból veszi el a keretet mivel a rezsicsökkentett ár mérőóránként jár...
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) Bakman válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Idézet:
„Ha 45 fokos vizem van és kieresztek 20 liter vizet akkor nem maradt 60 liter 45 fokos vizem, mert hideggel pótolja.”
Bocsánat, de itt valami tévedés lesz. A meleg felül, a hideg alul lesz, a boljerbe felnyúlik a tetejéig a melegvíz kivételére szolgáló cső.
(#) Audience válasza Bakman hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Ettől még beindul egy hőmérséklet kiegyenlítődés és hűteni fogja a tetejére rétegződött meleget. Tehát abban igaza van, hogy nem lehet ennyire egyszerűen kiszámolni.

Ahogy én látom:

- Ha kicsi a bojler akkor kell felnyomni a hőmérsékletét, hogy hideg hozzákeverésével a lehető legtöbb melegvizet lehessen felhasználni.
- Ha kicsi a bojler és emiatt fel kell tolnia tárolt víz hőmérsékletét megnő a hőszigetelésen át a vesztesége.

Egy szó mint száz én növelném a bojler méretét akkorára, hogy a lehető legkisebb hőmérsékletűre lehessen fűteni. Ekkor lesz a legkisebb a tartályszigetelésen a hővesztesége.
(#) Bakman válasza Audience hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Ez a szerkezet azóta is a bojleren van: Bővebben: Link. Messze nem olyan mértékű a kiegyenlítődés, mint elsőre gondolnád. Nagyon is megmarad a rétegződés.
(#) elactrofan válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

nekem 120l bojlerem van. Nincs vezérelt áramom, nekem nem éri meg beköttetni.
Egy mezei időkapcsoló órával oldottam meg.
Este 18-22 között fűthet ha kéri.
és reggel 5-7 között.
Napközben nem fűt.
Ketten vagyunk rá nekem így bevált.
(#) gyuszo válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

A 35 fokos víz inni meleg, fürödni hideg, de van erre egy jó kis táblázat.
(#) Audience válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Érdekes infó! Köszönöm!

Amit még jó lenne látni, hogy a vízkivétel után, mondjuk 30 perces bontásban, hogyan alakul a kiegyenlítődés. Van egy hőkamerám majd megpróbálom azzal megnézni, bár a szigetelés be fog kavarni. Majd kiderül.
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Szenzorokat hova raktad?
(#) Bakman válasza elactrofan hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Bojler külső burkolatát kifúrtam, a szigetelést kipiszkáltam. Szenzor a tartály falának szorítva szövetdarabbal, ez egyben pótolja is a kiszedett hőszigetelést.

Szenzor.jpg

(#) Bakman válasza Audience hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Alkalomadtán készítek fotókat.
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

köszönöm
(#) NodeMiauuu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Amikor este zuhanyzol akkor nem nagyon érdekel a rétegződés meg semmi:
Van elég melegvíz vagy nincs és sajnos a könyvekben leírtak ellenére akármennyire is melegítem nincs.
A másik probléma, hogy össze-vissza kapcsol be a bojler mivel fogalma sincs a víz tényleges hőmérsékletétől vagyis úgy kell csavargatni a szabályzóját, mintha windows-t programoznék nincs benne semmi logika.

Valószínűleg, ahogy Audience is írta egyszerűen túl nagy a hőmérséklet különbség a helység és a víz között és nem elég a hőszigetelés.
De, ha csak 35-40 fokosra esik vissza a víz hőmérséklete akkor egy 10 literes plusz bojler elég arra, hogy azt a pár fogok még hozzá tudja tenni.
(#) NodeMiauuu válasza elactrofan hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Ezt használjuk mi is csak az a baj, hogy a bojler egyszerűen nem tudja jól mérni a víz hőmérsékletét. Van amikor egyértelműen hideg a víz, de nem akar bekapcsolni csak, ha feljebb veszem a szabályzót máskor meg akkor is fűt, ha nem kell.
Kipróbáltam teljes kézi vezérléssel (max-ra vettem a szabályzót és csak az időkapcsolót használtam) és kb 10-30%-al kevesebb áramot használt el ugyanolyan vízhőmérséklethez.
Nem véletlen, hogy az új full-extrás "okos" bojlerek jóval energiatakarékosabbak.
(#) NodeMiauuu válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

, rendkívül vicces ábra.
Ahogy a szakmámban is: nem az átlagos, hanem a csúcshoz kell tervezni a rendszert.
Vagyis amikor van egy hosszú hajú a családban akkor ez azt jelenti, hogy vezérelt árammal amikor ő hajat mos más nem zuhanyzik aznap este hiába van belőve úgy, hogy mindenki huhanyozni fog.

Nálunk pedig sajnos hol ketten, hol hárman vagyunk ráadásul van hosszúhajú a családban és mosogatógép is ami még jobban befolyásolja a dolgokat hiszen nincs állanó mosogatás, de néha sok melegvíz kell, ha optimalizálni akarjuk a mosogatógép használatot és elmosogatunk 2-3 nagyobb lábast.

Ezért írtam, hogy egy 10 literes plusz kiegészítő erre az esetre jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
(#) Bakman válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

A leírásaidból nekem az jön le, hogy minimum egy hiba van a bojerben/környékén. Nagyon nem így kellene működnie.
(#) pont válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Hogy a kérdésedre is legyen válasz, szerintem nem jó a soros kötés, abból a szempontból, hogy mindig fog fogyni és hűlni a nagy bojler vize. Én inkább párhuzamosan kötném, ha csak kevés víz kell akkor a 10L-es ellátja, (meglepően gyorsan felfűt, sokszor tíz az) ha meg sok kell (elfogyott a 10l) akkor kinyitnám a 120l -es ágát, persze ehhez kézi vagy elektromos vezérlés kell...
(#) Balaa16 hozzászólása Júl 6, 2023 /

Sziasztok!
Csöpögő Hajdu bojler szétszerelése után a képeken látható állapot fogadott. A fém perem, amire a tömítés feküdne rá, több helyen hiányos. Mintha törés nyomai látszódnának rajta. Ez gyári hibás lehet, vagy esetleg szétszereléskor valamilyen szerszámmal sikerült korábban letörnie valakinek?
(#) Bakman válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 6, 2023 /

A tartály többi része védett a korrózió ellen, a furat éle nem. Nincs az letörve, egyszerűen megeszi a rozsda, az anód elfogyása után ott nyal bele elöször az idő. Itthon, amit cserélni kellett, éppen így nézett ki.
(#) Balaa16 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 6, 2023 /

Értem, hát szomorú, hogy így járt. Az anódból semmi sem maradt már, 2 éve szedte szét egy szerelő vízkőtlenítés miatt. Szerintem akkor nem cserélt anódot. Kár, mert nem kellett volna most új bojlert venni.
(#) gyuszo válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 6, 2023 /

Az anód sokkal olcsóbb, mint egy bojler. Érdemes lett volna beletenni . A bojler minden alkatrésze könnyen cserélhető, de a tartály már nem. Nekem a bojlerem 25 éves, de az alja, mintha új lenne.
A másik fontos dolog, hogy soha ne legyen kád fölé szerelve, ott kapja a legtöbb párát.
(#) Balaa16 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 6, 2023 /

Nem elképzekhető, hogy valamilyen felületkezelési hibája is volt a bojlernek? Nemrég szedtem szét az albérletem Hajdu 80 literes bojlerét, amiről biztosan tudom, hogy legalább 4 éve nem nyúltak hozzá. Nem tudom, hogy milyen idős lehet, de még a régi, mély fedelű fajta a téglalap alakú lámpával. Az anódból csak a csavarja vas vége maradt meg, hasonló korróziónak viszont nyoma sem volt. Ez a bojler pedig max 5 éves.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2023

Mint írtam is, nagyon nem mindegy hova van felszerelve, mennyi párát kap a helyiségben.
(#) Bakman válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 6, 2023 / 1

A tömítőgumi nem takarja úgy a kezeletlen felületet, mint a régi bojler esetén. A nyomokból látható, hogy belüről kifelé halad az anyagfogyás.

Idézet:
„Ez a bojler pedig max 5 éves.”

Biztos, hogy nem. A bojler palástjáról és adattáblájáról tudsz képet feltenni ?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2023
(#) Balaa16 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 6, 2023 /

Teszek fel képet, ahogy tudok. Kíváncsi vagyok, hogy szerinted hány éves.
(#) Balaa16 hozzászólása Júl 8, 2023 /

Íme a képek.
(#) antikzsolt válasza NodeMiauuu hozzászólására (») Júl 20, 2023 /

Akkor kélek olvass. Bővebben: Link
(#) susztdaniel hozzászólása Júl 26, 2023 /

Sziasztok!
Adott egy Vaillant indirekt tároló, ami már múzeumi darab és most cserére szorul, viszont ilyen típust már egyáltalán nem árulnak, ugyanis a víztároló vezérli a kazánt és nem fordítva, mint az újak.
Ezt csak úgy tudjuk kicserélni, hogy az új víztárolóval összegyógyítjuk valahogy az elektronikát, ami a mostani, kilyukadt tárolón van (karikázva a képen).
Az a kérdésem, hogy ilyen jellegű munkát vállal-e valaki, helyszín a 3. kerület és a Vaillant is annyit tudott tanácsolni, hogy keresni kell valakit, aki összeköti az új (bármilyen márkájú) víztárolót a régi elektronikával. A vizes részét a munkának van aki megcsinálja, itt most csak az elektronikai kötésre keresnék valakit, aki vállalja.
a jelenlegi típusa: Vaillant VIH 200/5
Köszi!
(#) dB_Thunder válasza susztdaniel hozzászólására (») Júl 26, 2023 /

És ha gyártattnál egy méret azonos tartályt savállóból?? Nem olcsó mulatság, cserébe kb. örökös!
Következő: »»   123 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem