Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   936 / 965
(#) _BiG_ válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 11, 2023 / 2
 
Idézet:
„Nekem az lenne a logikus, hogy az oszlopon vágja (szereli) le”

Mint írtam, régebben se mehetett bárki oszlopra, egy ideje meg már tilos.
(#) kendre256 válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 12, 2023 /
 
Nálunk (Émász terület) nagyon sok lakatlan házakról levágott vezetéket látok, mind az oszlopon van levágva (bontva). Sok olyan eset is van, hogy mérőhely áthelyezés után a régi vezeték az oszlopról levágva sokáig ott lóg a tetőről, miközben az új fel van szerelve. Mikor nálunk csinálták a mérőhely áthelyezést (talán 2018-ban), létrával ment fel a betonoszlop tetejéig a regisztrált szerelő. Ott berakott egy vasrudat az oszlopba, azon állva vágta le a régi vezetéket, és kötötte be az újat. Mondjuk a beton oszlopokon nem is egyszerű lenne mászni...
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Júl 12, 2023 / 2
 
ja, hát ilyen ez a net, teszek egy pontosítást, erre kapok egy fél oldalas kioktatást arról, ami nem a pontosításhoz tartozik. Amire semmi szükségem, mert van, amit pár napja ugyanúgy fogalmaztam meg, van, amivel meg nem értek egyet.

"Ha valakinek az lett volna a dolga, hogy feszültség mentesítsen, és esetleg az nem tette a dolgát rendesen akkor megint más a helyzet."
A MÁV előírásban is ugyanaz a helyzet, mint az MSZ 1585-ben, ha lát a dolgozó legalább egy földelést rajta, akkor nyúlhat hozzá. Ha meg földelve van pár 10 méteren belül, akkor nem igazán lesz baleset.
(#) proba válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Ismerem, nekem is oktatták évekig. Oszlopra is másztam, éreztem magamon a térerő hatását, mikor minden csíp. Ezért gondolom, valamiért nem volt egyértelmű a helyzet, azért történhetett baleset. Amúgy leszakadt a vezeték, tehát a szabvány protokoll sem működhetett. (leszakadt vezetéket földelni is érdekes, azt már átlag vasutasnak nem oktatták, ott már a földelőrudat nem tartja a gravitáció Oda meg csak nem megyek egy szorítóval, hogy ráfogassam... ha vihar volt, minden csupa víz, bele lógó vezeték, ember legyen a talpán aki tudja meddig mehet. a 10 m-en belüli földelő szerintem megvalósíthatatlan, marad a bizalom..) Az is kérdés mi volt veszélyben, mi kényszerítette gyorsabb ( figyelmetlenebb) munkavégzésre őket, vagy egyszerűen elővigyázatlanok voltak.
Legmegrázóbb élményem, mikor két brigád dolgozott egy állomáson. Az egyik kikapcsolást kért x időpontig, a másik brigád ezt tudva elkezdett dolgozni az oszlopon. Egyszer csattanás, és egy élettel kevesebb. Az első csoport hamarabb befejezte, és visszakapcsolt....Utólag mindenki tudja ki hol hibázott.....( ott pedig építés zajlott nem hibaelhárítás, és jó idő volt.)
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Lehet éppen földelni akarták, csak útba esett egy víztócsa...
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Júl 19, 2023 /
 
a 10 m-en belüli földelő szerintem
Én nem írtam 10 m-en belüli földelőről. Én arról írtam, hogy a munkahelyről látótávolságban legyen, és ennek a gondolatnak a továbbvitelében a szóismétlés elkerülése végett a "látótávolságban" fogalom helyett fogalmaztam úgy, hogy pár 10 m. Ami nem 10 m.
(#) zaza99 hozzászólása Júl 30, 2023 /
 
Sziasztok!
Oldalfalon diszléces rejtett ledes világítást szeretnék kialakítani.
-szobában 4.3x4.8m
-konyhában 4.7x3.5m
-fürdőben 3x3m

Led szalagnak 400Lm/W 3528 , 60 led/m , 3,6 Watt/m , természetes fehér , V-TAC néztem

LED tápegységnek 12 Volt , 100 Watt , 8.3A , ipari , Ultra Slim , LEDISSIMO néztem

Ekkora fényerejű szalag elég fényt fog adni szerintetek?

A tápegységet 118x96x50 mm süllyesztett kötődobozba gondoltam rakni. De nem tudom hogy mivel zárt helyen lesz a falban nem e melegszik túl?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2023
(#) nedudgi válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
A tápnak minél jobb hűtés kell.
A szalag 2-3 méterenként egy vastag gerincvezetékről kapja meg a tápot, különben nem lesz egyenletes a fény.
(#) proba válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
A szükséges fény mennyiséghez legjobb támpont, eddig mennyi lumen volt a helyiségbe, ha az elég volt, akkor minimum annyit kell beépíteni. ( a led gazdaságosabb... duma felesleges, a lumen fontos.) De mivel nem egyszerűen bővíthető, ezért inkább többet. A tápegység ha ipari ha nem, nem fogja a zárt helyet megköszönni, főleg hogy teli van a hűtést szolgáló lyukakkal.
(#) zaza99 válasza proba hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Nincs álmennyezet. Hova tudom elrakni a tápot?
(#) gyuszo válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
A díszléc fölött jó helye lenne. Vagy ha van bútor, annak a tetején. oda egy konnektort kell kiépíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2023
(#) zaza99 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Látszani fog.
A padlásra nem szoktátok feltenni? Mondjuk nyáron ott is melege van.

diszlec.jpg
    
(#) gyuszo válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
Ne a padlásra, Biztos van egy polc, bútor, annak a tetején biztosabb helye lenne.
(#) zaza99 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
A képen látható diszléc lesz. Főlé rakjak fel neki gerincet? Vagy a falba csövezzem be? Esetleg a padlásról jöjjek vissza?

diszlec.jpg
    
(#) zaza99 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Lesz olyan helység ahol egyik sem lesz.
(#) gyuszo válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Esetleg egy ilyenre rögzítsd : Bővebben: Link
(#) astrojoe12 hozzászólása Júl 30, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy másik fórumról küldtek ide, állítólag van itt valaki Szlovákiából, és talán tudna nekem segíteni.

Azt szeretném kideríteni, hogy SK-ban, a kürtösi járásban, a föld-nulla csomópontot a villanyóra előtt kell létrehozni, vagy utána? Mi itt a szabály?

50 éves ház. Az óra előtt van egy doboz három méter magasan (nincs plombálva), ide jön be az árbócról a három fázis és a nulla 40A-es porcelén biztikhez. Ide van behúzva a földelő szonda vastag vezetéke, de nincs bekötve sehová sem, csak itt van a vége. Itt könnyen megcsinálhatnám a föld-nulla csomópontot egy fövezetéki sorkapoccsal. Itt hozzam létre, vagy inkább a mérőóra után?
Sajnos nem simerem az itteni szabályokat.

Mellékeltem egy képet a helyzetről, van több is, ha kell.

(A környéken élő hivatalos villanyszerelő korházvan van régóta, a másik meg fél éve nem képes kijönni. Én is villanyszerelő vagyok, csak nem dolgoztam a szakmában, programozó lettem.)

Előre is köszönöm!
(#) gyuszo válasza astrojoe12 hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Mivel az a méretlen vezeték, szerintem oda az nyúlhat, akinek van feszültség alatti munkavégzéshez és a szolgáltatói részhez hozzányúlási joga.
(#) astrojoe12 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
Ebben teljesen igazad van. Sajnos a helyi villanyász súlyos beteg, a másik pedig már fél éve nem jön ki, vissza se hív, és meg kellene már oldani a dolgot.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2023
(#) astrojoe12 válasza astrojoe12 hozzászólására (») Júl 31, 2023 /
 
Végül az óra után, a mért szakaszon lett létrehozva.
(#) kameleon2 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 2, 2023 / 1
 
Ha hangulatvilágítás kell, akkor elég a kisebb teljesítmény, de hamar elszaladhat az emberrel a ló, mert van 144W/m-es szalag is már. Ha bizonytalan vagy, lehet dimmelni is a led szalagot és akkor szépen beállíthatod a neked tetsző fényt. Ilyenkor érdemes felülről túllőni az elvárásokat. Én eleve 24V-os ledet választanék, akkor kisebb a melegedési probléma és könnyebb elhelyezni a tápot. Ha dimmer kell, dmx-eseket tudok ajánlani.
(#) gordonfreemN hozzászólása Aug 6, 2023 /
 
Sziasztok!

Próbálnám használni a keresőt, de erre nem sikerült: egy 13,5 illetve 6-os csőben húzható vezetékek száma és keredztmetszete (eetleg áramkörök száma) van-e maximalizálva, vagy amennyi elfér?
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
A 6-os az 16-os lenne bocsi. És mindkettò mü 3
(#) zaza99 hozzászólása Aug 6, 2023 /
 
Sziasztok!
A képeken látható vezeték nélküli kapcsoló szettekről van tapasztalatotok? Nincs vele gond?
(#) Atis57 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
Szia!
Természetesen maximalizált.

A terhelhetőség/kihasználtság ,környezeti hőfok miatt . A szabvány táblázata , tartalmaz még pár mellékletet.

Ennek alapján nem egyszerű kijelenteni ,PL; hogy 6db.vagy akármennyi.
(#) Bakman válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 6, 2023 / 1
 
Az idő majd megmondja. Én még nem találkoztam olyannal, amelyik hosszútávon (értsd: évek) jól működött volna, a vezetékesnek nincs párja. Sokat nem javítottam, mindössze ami a rokonságnál, szomszédoknál, haveroknál összejött. Eléggé siralmas a felhozatal.

Itthon is próbáltam több típust, némi ásás és kábelfektetés lett a vége vandálbiztos, időjárásálló nyomógombbal, alumínium házban.

Ez nem jelenti azt, hogy nincs jó a piacon, "csak" ki kell fogni.
(#) Atis57 válasza zaza99 hozzászólására (») Aug 6, 2023 / 1
 
Szia!
Ha nincs tele a környezet Riasztó, tűzjelző, WIFI átjátszó, kapu, garázs nyitó, redőnymozgató stb dolgokkal.
A boltok rádiós scannerjei is játszanak.
Esetleg a" kinai RC modell távirányitók" is lényegesek.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2023
(#) gordonfreemN válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
Köszönöm, és hol lehet ezt a szabvány táblázatot megtalálni esetleg?
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Aug 6, 2023 / 1
 
Bővebben: Link
Az hogy mennyi áramjárta vezeték van a csőben az alsó részen lévő szorzó tényezőkkel veszi figyelembe. ( figyelem oda vissza számít)
(#) gordonfreemN válasza proba hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
Köszönöm.

Ha jól emlékszem, a védővezetőből elég egy nyomvonalanként mert azt lehet közösíteni. De amúgy sem számít, mert nincs rajta üzemiáram. Tehát ha egy csőben vinnék most egyszerűség kedvéért két helyiség kört, az jelentene 3x4mm² és 2x1,5mm² vezetéket (a 4-es zs vezeték leágaztatható a 2x1,5mm²-es körhöz is. Ekkor 0,92-es szorzóval tudja a terhelhetőségét mindkét keresztmetszet.
De még azt mindig nem tudom, hogy a vezetékek méretéhez milyen csőméretet válasszak vagy fordítva, adott csőben mekkora vezetékkeresztmetszetből mennyi mehet? Erre van előírás, táblázat, vagy hogy adott csőkereszrmetszet X %-a lehet vezeték vagy valami ilyesmi? Ez a szám függhet attól is, hogy egyenes szakasz, 1 kanyar vagy két kanyar, nem?
Következő: »»   936 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem