Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3874 / 3998
(#) Jonni válasza Jonni hozzászólására (») Aug 8, 2023 /

Egy kis kiegészités

Amit keresel az a Hullámhossz λd 270...280 lesz , de ilyen ledeket szerintem csak a TME-nél kapsz (vagy kockáztatsz és kinából rendelsz ami 3-4 hónap múlva itt is van , és kitudja mit kapsz)
(#) Udvari Zsombor válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 8, 2023 /

Nagyon óvatosnak kell lenned, nehogy lesodord a forró pákaheggyel a gomb körüli SMD alkatrészeket! Az egyik oldalán megmelengeted a gomb két lábát, miközben lapos órás csavarhúzóval alányúlsz, így fel kellene tudnod emelni a paneltől a gomb egyik oldalát, utána már csak a másik kettőt melengeted meg, le kellene esnie a panelről a gombnak.
(#) Skori válasza Fidel hozzászólására (») Aug 8, 2023 /

A fertőtlenítésre használt germicid fénycsövek 260...265nm-es hullámhosszon adják a fény legnagyobb részét. Erre a tartományra létezik LED is, de lényegesen drágább a fénycsőnél, és ez a hullámhossz tartomány nem csak fertőtlenít, hanem a legtöbb anyagot, pl. a műanyagokat is roncsolja. Ez azt is jelenti, hogy az ilyen ledek önmagukat is kinyírják bizonyos (más ledhez képest nem túl sok) üzemóra alatt. Ráadásul az ilyen led veszélyesebb mint a fénycső, mert azzal ellentétben nincs látható fénye, esetleg belenézel, mert azt hiszed nem világít, másnap meg mész a szemészetre... szerencsés esetben meggyógyulsz, de ha elég sokáig nézted, akkor maradandó károsodás is lehet belőle. Ha javasolhatom maradj a germicid csőnél, szinte bármilyen - megfelelő teljesítményű - fénycső elektronikával működni fog, hiszen majdnem ugyanolyan mint a sima fénycső, csak nincs benne fénypor, és nem sima üvegből van, hanem kvarcüvegből, hogy átengedje az UV-t. Persze nem árt tisztában lenni vele, hogy a germicid cső fénye is veszélyes, és nem csak a szemre hanem a bőrre, és szinte minden környezetében található anyagra. A levegőben is keletkezik a fényétől ózon és nagyon kevés nitrogén oxid is, jellegzetes szaggal.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2023
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Aug 8, 2023 / 1

A germicid fénycső fényének hullámhosszára rosszul emlékeztem, most utána néztem és ezt találtam: 253.7 nm Bővebben: Link
(#) Fidel válasza Jonni hozzászólására (») Aug 8, 2023 /

Növény sátrat szeretnék fertőtleníteni meg az járt a fejemben, hogy a kenyértartóba kéne valamit csinálni, mert a zacskóban rendszeresen bepenészednek a péksütemények, pár nap után, és dobáljuk ki őket.
Erre gondoltam, hogy belerakni, és ajtó becsukódása után felkapcsolna egy percre mondjuk!

Találtam fénycsöves megoldásokat, de azért akartam pont érdeklődni, hogy ilyet csak úgy lehet venni egyszeri felhasználóknak, amikor megvakít, és mellé még ózont is termel, nem tudom, mennyit, de az meg nagyon mérgező mellé!

Led-et gondoltam első körben, de akkor az semmire sem jó? 280-180nm körüli kellene, ha jól gondolom!?
Ilyet nézegettem: LED UV
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2023
(#) antiktelefon válasza Fidel hozzászólására (») Aug 8, 2023 1 /

Ez mind kamu led. De legalább szép kék. Talán lemegy addig, hogy uv lakk megköt alatta, de nem uv-c.
(#) Fidel válasza Skori hozzászólására (») Aug 8, 2023 /

Van itthon leütött búrás higanygőz lámpám, régen azzal világítottam le a paneleket, az gyakorlatilag akkor ugyanaz?
Egyszer kicsit tovább ment a fürdőben, egy hétig lehetett még érezni a szagát, azt hittem, az az ózon, de akkor az lenne a NO?
Így ez kezd nem jó ötletnek tűnni a lakásban!
(#) Jonni válasza Fidel hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Életembe nem hallottam erről a ledről amit belinkeltél (meg is látszik hogy soha nem járok azon a sok kamu kinai weboldalon). Én nem merném megvenni , kicsit gyanus hogy nem hatékony. A nővény szárát meg nem hiszem hogy tudod fertőtleniteni, ha csak abból indulok ki hogy az UV-C megőli az algát, akkor a nővény szára se fogja szeretni.
(#) Jonni válasza Fidel hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Én a péksütiket lefagyasztom és amikor meg akarom enni kiveszem a fagyasztóból és vagy megvárom mig kiolvad vagy kiolvasztom mikróval, így ugyanolyan friss lesz mint lefagyasztás elött
(#) Skori válasza Fidel hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Nem teljesen ugyanaz, mert más a nyomás és a hőmérséklet a lámpában, mint a fénycsőben. Ha jól tudom a higanygőz lámpában ívkisülés van a gáztérben, míg a fénycsőben ködfény kisülés. A germicid fénycső UV-C tartományban adja a fény jelentős részét, míg a higanygőz lámpa a fény zömét inkább inkább UV-B hullámhosszon. Bár mindkettőnek elég széles a fényspektruma azaz a látható fénytől az UV-ig mindent is tartalmaz..

Az ózon hamar lebomlik oxigénre, és elvileg szagtalan. A szag amit érzel, általában azoknak az anyagoknak a szaga, amivel az ózon reakcióba lépett (pl. a levegő szennyeződései), az NO-nak van szaga, + amivel reakcióba lép. UV lámpázás után érdemes szellőztetni egyet.

A veszélyességének megfelelően, tudatosan használva, nem okoz bajt, csak akkor ha valaki felelőtlen, elővigyázatlan.
(#) Régi motoros válasza Fidel hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Az ilyen germicid lámpás fertőtlenítést éppen használaton kívüli helyiségekben szokták végezni, tehát amíg világít bent a lámpa, addig senki sem tartózkodhat az adott térben. Aztán mint ahogy már írták, természetesen szellőztetni is szükséges lehet.
(#) Fidel válasza Jonni hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Nem kamu a weboldal, és tapasztalat, hogy rendesen működő webáruházak vannak!
Nem növény szárat, hanem növénysátrat akarok fertőtleníteni vele.
(#) antiktelefon válasza Fidel hozzászólására (») Aug 10, 2023 /

Az oldal nem kamu, de 270nm-es LED-ből egy 3W-os chip még kínából is 3-5 ezer körül van és lejjebb meg nem is létezik nagyon kereskedelmi forgalomban. Ezek uv közeli kék ledek, amiknek semmi hatása nincs, esetleg jó lassan a 380-400nm-en kötő lakkokhoz jó lehet.
Mint ahogy 80TB pedrive sincs párezerért, de még vírust is kapsz az átverés mellé. nagyon sok cuccot veszek innen is, de azért észnél kell lenni.
(#) Jonni válasza Fidel hozzászólására (») Aug 10, 2023 /

Nos, valójában nem jól fogalmaztam. Úgy értem, hogy az ott árult termékek "tudása" sokesetben nem az ami le van írva.
(#) Kolti0 hozzászólása Aug 10, 2023 /

Üdvözlök mindenkit.
A véleményetekre lenne szükségem.
Van pár db. ilyen sorompó mozgatóm, így ahogy a képeken van.
Mi lehet a reális ára egyben? Hol kellene esetleg hirdetnem, megmutatnom, hogy olyan gazdára találjon aki tudná szinte minden porcikáját haszélni?
Köszönöm.
(#) Gafly válasza Kolti0 hozzászólására (») Aug 10, 2023 /

Szerintem kár lenne szétbontani.
Újonnan 400+, persze kompletten, kar nélkül.
Aki kapukat telepít, azokat telefonálnám körbe(, bár itt van szerintem olyan).
(#) Kolti0 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 10, 2023 /

Köszönöm. Talán majd valaki még ír aki érdekeltebb ebben a témában.
Megbontani lehet tényleg vétek lenne.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Aug 11, 2023 /

L7812ABV-DG stabilizátor segítségével kellene 5V-ot előállítanom 12V feszültségből. A csatolt részletek a stabilizátor adatlapjából származnak, ezalapján próbáltam összerakni a bekötést, tantál kondenzátorokat használtam.
A probléma ott van, hogy az 5V kimeneten is ~11V-ot mérek (semmi se melegszik).
Mit csinálhattam rosszul?

5Vstab.png

(#) JZoli válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Nevében lévő szám a kimenő feszültségre utal. Tehát ez egy 12V-os stabilizátor! Olyan kellene neked aminek a neve 05-re végződik. Ezzel ezt amit Te szeretnél nem tudod megoldani.
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Egy L(m)7805-öt kell használnod . Amúgy a kondi nélkűl is működik.
(#) Udvari Zsombor válasza JZoli hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Véletlenül 12V stabilizátort rendeltem volna?!
(#) sany válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Ha azt rendelted, amit belinkeltél, akkor igen.
(#) Udvari Zsombor válasza sany hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Sajnos azt. Egy CD meghajtóhoz akartam volna kiváltani a PC tápot egy 12V adapterrel, de így ugrott a lehetőség.
(#) sany válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Esetleg 5 V-os telefontöltő? Igaz nem tudom mennyi áramot vesz fel a CD lejátszó, de a töltők igencsak 500 - 600 mA környékén vannak.
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Ha a Hestore-ból rendelted, ott elég egyértelműen fel van tüntetve, hogy 12V-os.
Simán elnézted gondolom. De ne dobd ki, előbb utóbb jön majd egy barkács ötleted, amiben felhasználhatod.

Amúgy az volt a terv, hogy egy 12V-os dugasztáp, mellé a stab, és van egy CD lejátszód?
Arra vigyázz, hogy csak olyan CD meghajtót tudsz így használni audió CD lejátszására, amin van külön lejátszó gomb, meg esetleg hangerő szabályozó poti.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2023
(#) Bakman válasza Jonni hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Működik kondenzátor nélkül is, szerencsés esetben, egyébként gerjed és nagyon melegszik. Gondolod, hogy, véletlen vannak ott a gyári ajánlásban?
(#) Fidel válasza Jonni hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Ismerem már az oldalt, 819 alkalommal teszteltem.
Kollégám váárolt 5TB-s pendrive-ot 6e Ft-volt!
Lehet rá írni rendesen, szóval működik!
Az olvasással vannak gondok!
Nem is értettem, hogy ezt, hogyan gondolta? NAS szerveremben nincs ekkora tároló!

Igazából úgy vagyok a leddel, hogy 3usd nem a világ vége, kíváncsiságból megnézném, hogy mit tud, csak, hogyan lehetne megmérni a fénytartományát?
(#) Jonni válasza Fidel hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Idézet:
„3usd nem a világ vége”

Ez 1 db ára? Azzal semmire nem mész, én minimum 10-el próbálkoznék.
Szerintem a fénytartományt csak laboratoriumi körülmények közt lehet megfelelően mérni, otthon nem hiszem , hogy hiteles eredményt kapsz.
(#) Fidel válasza Jonni hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

De az ugye megvan, hogy viszonylag kis területről lenne szó, nem szoba, meg autó méret, hanem egy 200l doboz a nagyobb, a kicsi meg 20l kb.
(#) Jonni válasza Fidel hozzászólására (») Aug 11, 2023 /

Linkeld , be hogy melyik ledre gondolsz, mert így nem tudom. 200 liter ürtartalomra én minimum 4 powerledet raknék.
Következő: »»   3874 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem