Fórum témák
» Több friss téma |
Tisztelt felhasználók!
Kéretik a politikai és egyéb felekezeti ill, obszcén viccek bemásolását mellőzni szíveskedjetek.
Mekkora cuccot kaptam e-mailben!
A KRESZ-ről szól, arról, hogy mennyire érdemes betartani... Nod32 lehet kérdezősködik, de engedjétek csak
Ez nagyon jó :taps: és tanulságos is :eplus2:
Igen, ez aranyos! Volt egy hasonló, amit egyszer (régen) láttam, amiben az volt, hogy a különböző nemzetek tagjai hogyan vezetnek. Na, ha azt valaki megtalálná, és feltenné...
Itt van az oldal ahonnan ez is van nézzétek meg nagyon jó.
Bővebben: Link Üdv! szerk.: ezen a részén vannak az ilyenek Bővebben: Link
Visszatérve arra a szekrényre amiben az a sok biztosíték volt ott bugeza bugeza bugeza emettoros áam (idézet a tűzvédelemből)
Találtam még egy érdekességetfénycsöves fényvető
Sajnos már nincs meg a pps, de megtaláltam itten,.. Nagyon jó ez is! De erre gondoltál?
hogyan lehet egy 10mV-os műszerrel megmérni 10kV-ot?
a mutató körirányű kitérését szorozni kell a fordulatszámával...
na jó... és legyen egy régi történet is....
ifjú titán koromban az Északbudai munkás áfész Neon részlegénél melóztam. Neonreklámokat javítottunk. Aki ismeri azt tudja... aki nem... annak elmondom... szépjónagy feszültséggel üzemelnek a reklám neoncsövek!! Vas utca... ódry szinpad, neonreklám, javítunk a kollégával. Kolléga áll egy fém radiátor tetején.Már-már készen vagyunk mikor legkedvesebb kollégám szól... :minnyá kész, szólj a portásnak lassan bekapcsolhatttya... ..jómagam "ha már ő akarta" szóltam a portásnak .... ...csókolom... lassan be lehet kapcsolni a berendezést! na erre a 70 éves portásnéni mint egy friss zerge felugrott és a kollégámat feszültség alá helyezte... magam csak azt láttam ,hogy a kollégám levette az ingét két darabban, és leszerelte a komplett neonreklámot... úgy leszaggatósan... ...most hazudjam azt, hogy nem röhögtem visítva?!?!? hát nem... mikor láttam, hogy él, vinnyogva röhögtem... ...ja és ő volt a sofőr... mégis én vittem vissza a marosutcába a zsuk-ot... ....aztán többet nem mert velem együtt dolgozni... nem értem.... pedig ő mondta hogy..................
Jaaaaj eza KRESZes cucc ez nagyon durva...
régen megvolt csak meghalt a vinyó... (sehol nem találtam) Éshogy ne legyen OFF de témánál maradjak én a KRESZ-tesztprogramban találtam vmi érdekeset...
Na ja, a terminus technikus...
Csak csendesen írom, nehogy az ELMÜ-sök megtudják:
Anno, amikor még villamos mérőfejeket cserélgettünk az ELMÜ megbízásából, történt egyszer, hogy az éjszakai áram vezérlőt is cserélni kellett egy budai 4 emeletes ház egyik lakásában. Ebben nem is volna semmi, ha a vezérlőt lehetne feszültségmentesíteni, de nem lehet. Áram alatt KELL szerelni... (Bővebb fantáziájóak már sejthetik a folytatást!) Nos, én szereltem, a társam segített. Kezemben a 400V-ig átütésálló burkolatú csavarhúzó, miközben erőszakolom be a sorkapcsokba a vezetékeket. Hát a fránya csavarhúzó nem megcsúszott? Naná, hogy a fázist (bejövő) és a nullát zárta rövidre! A csavarhúzót úgy elhajítottam, hogy kis híján a társamnak a fejébe állt! Nem ismétlem meg, miket mondott, főleg, mikor kiderült, hogy a társasház utcai bejövő főbiztosítékat is sikeresen kivertük! (Ami önmagában még nem lett volna akkora baj, de nem volt nálunk olyan biztosíték... Ugye, a következő lépést nem kell ecsetelnem? A lovaknál használatos eljárást (patkolás) a villanyszerelésben is bevetettük, de azért szóltunk az ELMÜ-s kollégáknak, hogy ugyan nézzék már meg, mert mintha "lenne némi gond" a bejövő biztosítókkal. De villámgyorsan tűntünk el a helyszínről...) Másik, hasonló szitu: Akkoriban ment a Dallas c. igen kitűnő amerikai filmeposz, melynek sajátossága volt, hogy egy-egyrészt leadtak délelőtt, majd este, főműsoridőben ugyan azt a részt mégegyszer. Aki volt már villanyszerelő, tudja, hogy több okból is napközben szerelünk, legfőképpen azért, mert akkor van világos. (Áram nélkül nem igazán világítanak a lámpák sem...) Történt tehát, hogy becsengetünk egy körfolyosós, belvárosi házban az első lakásba. Idős nénike kicsoszog (1/2 óra), kinyitja a kémlelőablakot (1/4 óra), megkérdi mit akarunk. Bemutatkozunk, elmondjuk, miért jöttünk. Mami megérti (3/4 óra). Beenged, miután leigazoltatott (személyi, TAJ kártya, jogosítvány, útlevél, autó forgalmi, véradó igazolvány, tüdőszűrő igazolás, fényképes ELMÜ kitűző, adóigazolvány, vasúti és BKV bérlet, stb., 1,5 óra). Megnézzük a mérőfej hitelesítését (1,5 perc), közöljük, cserélni kell, díjmentes, 5-10 perc. Mama megérti (1,5 óra). Közli: most nem lehet, kezdődik a Dallas! (Hogy-hogynem, a főcím zene felhangzásakor elment az áram a házban, és rejtélyes módon csak a stáblista végén jött vissza! Pedig a mami szólt, hogy nézzük meg, de hát egy ilyen nagy házban, mire az ember megtalálja a hiba okát, ugyebár...) De, mert mi jó fejek vagyunk, nem hagytuk, hogy a néni unatkozzon, és interaktívan bevontuk a villanyszerelésbe: Lementünk a kapu alá, elszívtunk egy cigit (10 perc), majd visszamentünk, megkérdeztük, van-e már áram. Mami lelkesen kapcsolgatta az előszobai világítást, majd közölte, hogy még nincs. (Az lett volna a nagy csoda, ha van, miközben a ház bejövő főbiztosítékai, mindjárt mind a 3, a zsebemet húzták...) Elmentünk a kisboltba, vettünk reggelit (20 perc), kérdés-felelet, mint fent. Reggeli (15 perc) kérdés-felelet, ugyan úgy. Újabb cigi (10 perc) kérdés-felelet, eredmény ugyan az. Nagylevegő, biztik be, kérdés, mint fent, válasz: Vaaaaan! Gyerekek (30 múltam akkortájt!), magyuk nagyon ügyesek! (Nekünk mondja? Ismerjük az órát, meg hogy egy átlag magyar TV műsor egy órás... ) Viszont utána könnyedén cseréltük a ház összes mérőfejét! (Azzal mentünk tovább, hogy egy meghibásodott mérőfej okozta a zárlatot az imént, de már kicseréltük. Érdekes módon, senki nem tiltakozott az övé cseréje ellen ezután! )
Valaki elárulná mivel kezdődött ez a warn?
1600x1200 kevés volt neki
Hehehe....lol
erről nekem az az urbán legend jut az eszembe mikor a fakabát megállítja az autóst. "- Kapcsolja föl a gépjármű tompított lámpáját.... Jó! - most a helyzetjelző....Jó! - végül az index..... Jó...Nemjó...Jó... nemjó
Nyomd meg a Ctrl billentyűt és közben görgőz az egérrel.
Ez nagyon tuti, nagyot röhögtem rajta!
Nekem is van hasonló élményem! A lakásunk felujítása után pár hónappal az történt hogy jött a közösképviselő, azzal a kérésével, hogy az alagsori lámpát át kéne kötni a lépcsőház világításra! Tyűűű, egyszerű, DE nem erre felé, föleg ha az édesanyám élettársa "megérti" itt a dolgokat. Ő (is) villanyszerelő, és technikummal végzett. Tehát levette a lépcsőházi amutomatával eggyütt a BS táblát. Mögötte egy tonna pamutszálasszigetelésű, 1,5mm2, 10mm2 -es stb., vezeték volt. Ez volt az alagsori előtérben, a fal tuloladalán a hálózati főeleosztó az összes betáplálással, ezért volt akkora kupac kábel a tábla alatt. Namost nekiált széthúzogatni mindent, hogy kiderítse melyik vezeték az ami az egy szem lámpához megy. Annyit még hozzá kell tennem hogy háromnegyedkilenckor ESTE, állt neki RÉSZEGEN, villanyt szerelni, ÁRAM ALATT! Közben meglett a kérdéses vezeték, de közben másik háromnak elfelejtette az eredetét. Elkezdte próbálgatni, (megjegyzem én már az elején lebeszélni nem tudtam, és a közösképviselő engedélyével nyúlt hozzá!!!) én csak a lakásajtó üvegén mindig a kék villódzást láttam, tudam hogy nem fényképezés van , aztán leszált abba hagyta, jöttem én. Namost a főelosztóban, 9db NKI biztosíték van, bejövő, elmenő, épület, tartalék. Abból a bizonyos NKI biztosítékból kettő kiszált. Hát persze hogy nekem még NKI fogóm sem volt! Csak egy pár gagyi kinai 6os villáskulccal helyettesítettem, mert akkor csak az volt, DE úgy hogy az acélöntvényszekrénybe raktam a gyertyát, és kombifogóval beraktam, aztán vissza a tepsrire a fedő, és készen is volt. Aztán, másnap reggel nyolc órakor nekiálltam felmérni a "károkat". Kettő emeleten nem volt egyáltalán világítás többek között, az alagsoron sem, és a pincékben. A legfelső szinten, megy csak előtéri lámpa nem működött. Amire a 20mm ganaj kábeloknak az útját kiderítettem és kijavítottam, az egy hét volt, mert nagyon össze vissza volt minden így is. Aztán a lakók, többek között egy önkörmányzati képviselő, közösképviselő engem okolt a meghibásodásokért is! Az E-onnnal jöttek hogy így meg úgy lessz az egész kiszedve és a mi költségünkön megcsináltatják. Na erre is volt nem kevés véleményem. A lényeg az az volt, hogy a nulla vezetőt, végig megszakította, de ez a vezető nem egy szál volt, hanem szintenkén, 6 féle színben pompázott. Piros, sárga, zöld, kék, fekete, szénfekete*, és csupasz is volt. (*gondolom a szénfekete kifejezés ismerős) Sok ampert mindenkinek! Megjegyzés: Azóta 125A -es NKI -ra vissza cseréltem, de a kulcsokat egy kicsit nehéz volt kcserélni, az NKI-k ra. Ebből még hatalmas balhé is lehetett volna, ha megtudja a lépcsőház, mert ez a része a mérők előtt vannak!
Jajj azt még elfelejtettem hozzá tenni, hogy ekkor voltam 18 éves!
Amúgy az édesanyám élettársa, a villanyszerelők szégyene! Amikor a felujítást csináltuk, a villanyszerelés 3hétig tartott. 1 hét munka, 1hét elutazás, aztán 1hét megint munka. Az alatt az egy hét alatt amig nem voltam ott megcsinálta a konyhát. Csak akkor derült ki, hogy nem a felrajzolt terveim alapján csinálta meg a csövezést, amikor a beépített szekrényt furtuk fel, rejtélyesen elhalgatott az ütvefúró, és egy kismegszakitó bólintott egyet. Hát persze hogy a teljesen új falat lehetett kibontani, aztán, C betű irányba lehetett kiekrülni.(átlósan vitte a csövezést, és nem viszintesen majd kanyar, aztán lefelé cső) A második elfurás meg a szekrény alatt lévő fénycső felrakásakor tapasztaltam, vezeték elfúrsa nékül. Csak az tünt fel hogy a fénycső melett lévő doboz ból jövő cső, egyvonalban van a fénycsővel, és a kiállása a falból is egyvonalban volt. Kihuztam a vezetéket befúrtam, tipli vissza a vezetetékek, felraktam a fényőt, műkszik hurrá tökéletes volt. A többinél nem volt semmi eltérés mert én mindig rászóltam hová rakja a csöveket. Szerelvényezéskor, meg mindig a kapcsoknál, kilógott a vezeték csupaszon, még a nulla is ami leért a fém testre, és nemtudtam miért dobja le a Fi. relé magát. Azt hittem hogy rosssz, hááát aztán mégsem. Ettől kezve határzotam el hogy én evvel az emberrel nem fogok együtt munkát csinálni, vagy én vagy bárki más, csak ne ő. Még a pékben is jobban megbiztam, mint ő benne.
Idézet: „átlósan vitte a csövezést” :wow3: :szomoru2: Ez szinte már nem is emberi...
Idézet: „szintenkén, 6 féle színben pompázott. Piros, sárga, zöld, kék, fekete, szénfekete*, és csupasz is volt. (*gondolom a szénfekete kifejezés ismerős)” Ne is mondd! Anno, amikor az első lakásunkba (a párommal meg az akkor 1/2 éves lányommal) "beköltöztünk", nekiláttam én is átnézni, amúgy biztonságtechnikai indíttatással a lakást. Az, hogy a gézvezetékek milyen állapotban voltak, egy dolog. Egy másik, hogy a konyhából a szennyvíz-lefolyó csövében kb. 17 db., különböző irányú és szögű (ja, és átmérőjű!) könyök volt, ez már szinte nem is érdemel említést. (Miután én kijavítottam, már összesen 3 (!) db. töréspont maradt csak benne...) Hanem amikor megláttam az elektromos rendszert! Végig, az egész lakásban egyetlen, 10A-es kismegszakítóról ment az áramellátás (a mérőfej alatt 16A-es kismegszakító volt... ). A vezetékek végig a "jó" kis, békebeli, pamutszigetelésű aluvezetékek voltak. Találkoztam olyan elosztó dobozkat összekötő védőcsővel (említsem-e, hogy kátráypapír-csévélésű cső, porcelán könyökökkel?! ), aminek az egyik végén bement egy kék és egy fekete vezeték, a másik végén meg kijött két "szénfekete", ami eredetileg piros (!) volt! (Ki lehetett az a szakbarbár idióta, aki a cső közepébe tett toldást a vezetékre?! Mint kiderült, a két-két vezetéket (hangsúlyozom: aluvezetékről van szó!) összecsavarta, majd "leszigetelte" ezzel a ragasztós vászon szalaggal (amit anno szigetelő szalagként árusítottak, és aminek kedvenc időtöltése volt, hogy az idő előrehaladtával szépen elöregedett, melynek folyományaként a ragasztóanyaga elengedett, "letekeredett" a vezetékről, ezáltal a kötést szépen szabadon hagyta, de megspékelte mindezt azzal, hogy a vezetékhez ugyan semmi áron nem tapadt, azonban minden máshoz a mai szuperragasztókat megszégyenítő módon, igen!). Na, az első ténykedéseim egyike az volt, hogy a falban lévő, összes vezetéket csövestül, mindenestül kitépkedtem (inkább vakoltam 10 nm-rel többet!), és új csövezés, új vezetékek kerültek a falba. (A párom szerint e téren kissé túlzottan maximalista voltam, de szerintem csak sokáig szeretnék élni...) (Megj.: A sors fintora, hogy ez után 4 évvel elköltöztünk, az új lakó meg nem tudta értékelni a munkámat... Minden vezetéket falon kívül szerelt csövekben vitt, újravezetékelve a lakást! ) Idézet: „egy pár gagyi kinai 6os villáskulccal helyettesítettem, mert akkor csak az volt,” Mozdonyvezető kollégák mesélik, hogy ha épp átmeneti "biztosíték-hiány" van a gépen, akkor a 10-es kulcs tökéletesen megteszi, csak figyelni kell, hogy mikor kezd el izzani. Olyankor ui. jobb, ha az ember fut, mint a gyalogkakukk a géptérbe, mert a villáskulcs képes középen kettérobbanni (nem vicc!), és iszonyatos sebességgel kivágódni...
Hasonló élményben volt részem nemrég .
Csak egy konnektort és egy kapcsolót akartam kicserélni, hogy a szép uj fürdöszobához illö legyen...
Hűűű, milyen ismerős képek! Teljesen nosztalgikus hangulatba kerültem a láttukra!
Nosztalgia?
Nekem nem ez jutott elöször eszembe! Annak a "villanyszerelőnek" az összes le és felmenö rokona (ugy 4-5 generációnyira) csuklott. Az egyik képen a zöld-sárga már az én jelölésem ...
Idézet: „Annak a "villanyszerelőnek" az összes le és felmenö rokona (ugy 4-5 generációnyira) csuklott.” Teljes mértékig megértelek, bár villanyszerelőnek még idézőjelben sem nevezném azt a kontár szakbarbárt, aki ezt így kivitelezte...
És ez csak a jéghegy csúcsa elhiheted...
A gázszerelőt majdnem megölte a vizcső... Tükör fölé lámpa=kábelcsere Rejtélyes piros(!) vezeték a falban vizcsőre kötve...
A nálunk (már nem) lévő vill.szer, minden vezetéket zöld sárgára cserélt! Kérdem : Mé? - Mert nem volt más! (egyébként ilyet láttam családi házak szerelésénél is)
Az ő mondása volt," A rend a hülyéknek való"! |
Bejelentkezés
Hirdetés |