Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   721 / 730
(#) flaci76 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Nem, azt az egészet veszi és lehet több sec hosszú is. Az a lényeg, hogy legyen egy mérőjel, amiben minden frekvencia benne van. Amúgy se lineáris, mert ha log skálán lökte a frekit, akkor magasba eső lesz a frekimenete, mint a rózsazajnak. FFT-vel frekitartományra transzformálja a mérőjelet és a visszamért jelet is. Utána felírható rá az átviteli függvény egy törtkifejezéssel, annak eredménye lesz a nyers frekifüggvény, amiben minden szenny benne lesz, reflexió, helység diffúz lecsengése stb. Ezt inverz FFT-vel visszatranszformálja, akkor lesz impulzus válasz, amin időben elkülönülnek a történések. Ezen kell kijelölni azt a részt, ami tiszta és csak a hasznos jelet tartalmazza, és annak az FFT-je lesz reflexiómentes frekimenet. Ez a kép illusztrálja:

Bővebben: Link

Létezik olyan megoldás is, hogy inverz konvolúciót használnak, vagy szokták cross-korrelációnak is nevezni, bár az kicsit más. Ilyenkor abból lehet kiindulni, hogy ha az eredeti jelet konvolúciós szorzással szorozzák az impulzus válasszal, akkor a rendszer kimenőjelét kapjuk. Mint egy digitális szűrőnél. Ennek az egyik inverze is megfelelhet, amikor kimenőjelből a bemenőjel ismeretében számol vissza impulzus-válaszba, de ez rettenetesen macerás, nincs jó algoritmus rá, de valamiért pár helyen mégis ezt írják a mérés alapelvének. Ezt csak azért írom le, mert ha elkezdesz keresgélni, akkor lehet, hogy ilyenbe is belefutsz majd.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2023
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 25, 2023 / 2

Bocsi, hogy még erről eszembe jutott...
20 évesen azt mondtam magamnak, hogy tudok én jobb erősítőt "csinálni", mint bármelyik mostani gyári (akkor még szűkös volt a kínálat).
30 évesen meg is csináltam.
40 évesen rájöttem, hogy mégsem csináltam meg.
50 évesen évesen kezdtem sejteni, hogy nem is értek hozzá.
60 évesen már eleget tanultam ahhoz, hogy megértsem semmit nem tudok.
64 évesen még mindig az alapokat tanulom.
De akadnak polihisztorok, akik mindenhez (is) értenek. Felnézek rájuk.
(#) Karesz 50 válasza flaci76 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Köszönöm szépen! Ez tényleg nagyon érdekes és roppant szemléletes a blokkvázlat. Nem mondom, hogy tisztán értek mindent, de úgy nagyjából... Félelmetes matematikai és számítástechnikai háttere van egy ilyen mérésnek, ami engem csodálattal tölt el.
Az erősítők azért egyszerűbbek, inkább maradok a kaptafánál.
A weboldalad azért majd olvasgatni fogom kikapcsolódásképpen. Örülök, hogy így "beléd futottam" véletlenül. Szeretem és tisztelem a megszállottakat : )
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 25, 2023 / 1

Idézet:
„Szeretem és tisztelem a megszállottakat : )”

Pláne akik el is tudják magyarázni.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 25, 2023 / 1

Műszaki akusztika. Ebben is sok minden van, méréstechnika és doboztervezés, méretezés is.
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Hogy lenne már 22-es csapdája az, ha legalább törekedsz arra, hogy valamit műszakilag megfelelően készítesz el? Komolyan azt hiszed, hogy hasracsapással készülő berendezések jobbak lehetnek? Nem értem, hogy mit képviselsz ilyenkor, az ezotérián kívül persze.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Igazából csak annyi történt, hogy nem értette a kérdező a probléma okát, de kitalált rá egy lehetséges megoldást, majd amikor fel lett hívva a figyelme arra, hogy nem jó dolgot akar csinálni és a váltót kéne csak kicsit átdolgozni, akkor megsértődött, hogy ő nem ezt kérdezte, ő szűrőt akar belerakni. Hát tegye.

Nem értem, keresett rajzot egy hangváltóról, ami valószínűleg jól megépítve sem lett volna az igazi, de valamiért egy alkatrészt több mint háromszoros értékűre cserélt (a középsugárzónál 10uf helyett 33uf) és nem értette miért üvölt a közép alacsonyabb frekvencián, mint kellene. Nekem feltűnt a nagyon alacsony induktivitás mellé tett nagyon magas kapacitás is amélyhangszórónál, és tekertem már néhány hangváltót, tudom, hogy néz ki az ilyen a frekvenciameneten, hát majdnem mint a dirac delta elméletben. És amúgy az is ismert, hogy a korabeli magyar hangdobozokra jellemzőek az ilyen kiemelések épp a nem megfelelően méretezett hangváltó miatt.
(#) flaci76 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Én Subvoice oldalát szoktam javasolni elsőre, az gyakorlatias, indulásnak nagyon jó. Az én oldalam kezdésnek szerintem nagyon száraz, de Subvoice kiolvasása után akit érdekel, annak remélem jó olvasmány. Nem kell mindenáron érteni a mögöttes matematikát, én se értek minden részletet. Felhasználói szinten érteni kell a mérőszoftverekhez, de egy kicsit több háttértudás mellett jobban megérti az ember a programok működését és a kapott eredményeket, és kb ennyi. Műszakilag teljesen jól kézben tartható egy hangsugárzó viselkedése is, az meg hogy milyen konstrukcióban szól jól, egyáltalán kinek mi a jó (mivel ez már szubjektív) az ugyanúgy vita tárgya lesz mindig is, mint az erősítőknél. De ahogy egy erősítőt is meg kell tervezni műszakilag, úgy egy hangsugárzót is, és ez az elmúlt 1-2 évtizedben ez nagyon meglendült, szakirodalom, szoftverek, hozzáállás, eszközök tekintetében egyaránt.

Én mostanság ahogy szabadidőm engedi Python nyelvben próbálgatok saját kisebb mérőprogramokat írogatni, és itt én is szembetaláltam magam azzal a ténnyel, hogy mennyi mindent nem tudok még, mennyi mindennek kell alaposabban utána néznem. De hát jó pap holtig...
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Átfutottam. Ez egy valóságos gyöngyszem és ráadásul magyar nyelven. Szemléletes ábrákkal, könnyen emészthető magyarázatokkal, képletekkel, számpéldákkal. Köszönjük! Az "akusztikai analizátorok" fejezetben részletesen elmagyarázza azt, amiről fentebb "flaci76" beszélt. Szinte sajnálom, hogy nem foglalkozom hangsugárzókkal, annyira érdekes minden sora ennek a jegyzetnek.
(#) Karesz 50 válasza flaci76 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Ezt is elmentettem a könyvjelzők közé és ezt is köszönjük! Talán írhatom többesszámban, feltételezve azt, hogy nem csak engem érdekelnek ezek a dolgok... még akkor is ha nem érdekelnek
Nekem amúgy most a HEC-kel kellene foglalkoznom, nem is értem mit keresek itt : )
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Én meg úgy vagyok vele, hogy az építés mikéntjét helyezem előtérbe, hogy azzal váljon jobbra a cucc hangzása. Elmélkedni itt vagytok Ti, ha gondom van kérdezek Tőletek.
A témához visszatérve, és az előzőekben elkülönített hobbista oldalról nézve a dolgokat, én igyekszem megmagyarázni, képekkel illusztrálni a dolgaimat az elején járóknak, hogy értsék építéseim lényegét. Engem az gondolkodtat el a nagy elmélkedések közepett, hogy a követőknek milyen esélyt ad, hogy ne csak az idejük menjen el a mérési hacacárékra, hanem hasznuk is lehessen belőle. mert mondjuk, ha valaminek jót tesz a süketszoba az a mikrofonos entyempentyem. Aztán meg számomra nem világos, hogy a mérés csak jó hangszórókra vonatkozik. Mondjuk van valamilyen adattáblája a programnak, ami a vonatkozó hangszórókat megemlíti? Honnan tudhatja valaki aki ilyet szeretne használni, hogy neki jó, vagy rossz hangszórója van? Ezt én épp olyannak tartom, mint a kondenzátormérést. No meg a mérés, és a hangzás szerinti megkülönböztetést.
És megint megemlítem, hogy nem a gyártói oldalról nézve írtam meg a véleményem e dologról!
(#) Cannon hozzászólása Okt 25, 2023 /

Sziasztok! Egy Alto TS212 típusú aktív hangfalban cserélem a magas hangsugárzót. Valószínű a gyári 8 ohmos volt, az új(TS312-be való) viszont 4 ohmos, emiatt az új magas hangosabb. Egy 20-30W-os 4R ellenállással gondoltam halkítani. Ki is próbáltam, teljesen jó így a hangja.

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek elég lesz-e a 30W, nem fog túlmelegedni az ellenállás?
(#) deebo válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Próbáld elolvasni amiket itt írnak egyesek, pláne flaci szavaira érdemes odafigyelni. Százszor le lett írva, hogy egyáltalán nem kell már süketszoba. Hogy melyik hangszóró milyen, az kiderül az adatlapon lévő adatokból, nem kell semmiféle mágiára gondolni. Nem értem, hogy miért van ennyira határozott véleményed, miközben a téma műszaki oldalával a lehető legkevésbbé sem vagy tisztában és nem is akarsz vele foglalkozni.

Cannon

A 30W ellenállás körülbelül a hangszóró valódi terhelhetőségének hatszorosa, én 2W ellenállást használok és még csak nem is melegszik. Megdöbbentően kevés elektromos terhelés jut a magassugárzókra normál üzemi körülmények között.
(#) Cannon válasza deebo hozzászólására (») Okt 25, 2023 /

Köszi deebo! Ebben az aktívban szeretnek elfüstölni a magasak, na meg nem egy szobai hangfal, azért is gondoltam. Kb. 200W megy a mélysugárzóra.

Szóval 10W is jó lehet?
(#) deebo válasza Cannon hozzászólására (») Okt 25, 2023 / 1

Igen, persze ilyesmit L pad-al szokás megoldani, de egy üvöltőbe gyanítom, hogy megfelel a szimpla soros ellenállás a magassugárzónál.
(#) Flatlander hozzászólása Okt 28, 2023 /

Sziasztok!

Nem tudom mennyire vág pontosan a témába,de talán jó helyen kérdezem.Adott egy házimozi szett,jelen esetben a center sugárzó.Az adttáblája szerint 4-8ohm illetve a neten is ezt találni róla,de más hangfalaknál is találkoztam már ezzel.Na mármost ez teljesen rendben is lenne,ha dupla csatlakozás lenne rajta de nincs,mérve pedig 4ohm. Mit takarna ez a 4-8ohm felirat azokban az esetekben amikor nincs lehetőség bekötést változtatni? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) deebo válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1

Ki a frász tudja, értelmetlen adat. Ha mérve 4ohm, akkor kezeld is annak.
(#) Flatlander válasza deebo hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

Ez oké de így,hogy vegyen újat az ember?Miért nem lehet azt ráírni ami? Házimozinál furcsa a 4ohm ráadásul nem is túl olcsó kategóriás.
(#) Cinema válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 2

Az impedanciája a frekvencia függvényében változhat, nagyjából ezt jelenti a 4-8Ohm.
Csak olyan erősítővel használható ilyen hangsugárzó, amelyik bírja a 4Ohm-os terhelést.

Üdv!
(#) dB_Thunder válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

Idézet:
„Miért nem lehet azt ráírni ami?”

Mert még nem büntették meg őket félrevezetésért!
Te is itt panaszkodsz ahelyett, hogy nekik írnál!
(#) deebo válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1

Idézet:
„Miért nem lehet azt ráírni ami?”

Kiváló kérdés.

Cinema.

Ez oké, de ez mindegyikre igaz, és ettől még ökörség ez a 4-8ohm felirat a hangszórókon.
(#) Flatlander válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

Nem az enyém a cucc,egy ismerősöm vett nemrég egy centert és csalódottan tapasztalta,hogy bizony 4ohm és nem lehet másképpp kötni..én pedig csak kiváncsi vagyok van e erre bármilyen értelmes magyarázat.
(#) Flatlander válasza deebo hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

Én is így gondolom...az,hogy frekvencia függvényében változik az mindegyikre igaz minek külön feltüntetni..Magnat márka igaz nem túl komoly,de azért 100+os összeg nem a legalja belépő szint.
(#) segítő válasza deebo hozzászólására (») Okt 28, 2023 / 1

A 4-8-16 ohm impedancia a csöves korszakban alakult ki, oka a végcsövek hatásfokának az optimális illesztése volt. A kezdeti tranzisztoros erősítőknél is volt létjogosultsága, a tranzisztorok anno gyengék voltak, határadatokon üzemeltek. Közben eltelt 3 évtized. Egy emberöltő! (1990-) A félvezetők sokat fejlődtek, de még mindig ugyanolyan kapcsolásoktól várják a csodát sokan. Csodák nincsenek. Egy jószármazású, korszerű erősítőnek házi használatban teljesen mindegy, hogy 4 vagy 8 ohmra dolgozik. (ÖKÖRSÉG) Mint az is, 4 vagy 8 ohm van írva a dobozra.
Ebben igazad van-szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) segítő válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

A lényeg?
(#) btamas81 válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

De miért is baj ha csak 4ohmos?
(#) btamas81 válasza Cinema hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

Ez így nem teljesen igaz. Lehet használni, csak ésszel
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2023
(#) tothbela válasza btamas81 hozzászólására (») Okt 28, 2023 /

Lehet hogy az erősítő nem szereti a 4 Ohmot. Amíg néhány gyári és épített erősítő alkalmas alacsony impedanciás hangsugárzó meghajtására, addig sok gyári a 8 Ohm alattiakkal bajban van.
(#) Cinema válasza deebo hozzászólására (») Okt 29, 2023 /

Nem, nem ökörség, ezzel védik magukat a gyártók, ha tönkremenne valami ok folytán akár az erősítő, akár maga a hangsugárzó.

Üdv!
(#) Cinema válasza btamas81 hozzászólására (») Okt 29, 2023 /

Persze, ésszel, de bármikor beüthet valami, ami kárt okozhat a rendszeredben.

Üdv!
Következő: »»   721 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem