Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hawksford Error Correction
Lapozás: OK   15 / 34
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Párszor felmerült már, hogy a harmonikus torzítás, és a THD nem teljesen ugyanaz. Az extrém alacsony THD, azt is jelenti, hogy az erősítő zaja (amit a THD-ba belemérünk) is meglehetősen alacsony, míg az alacsony harmonikus torzítás ugyanezt nem feltétlenül garantálja.
Abban igazad van hogy önmagában ez nem határozza meg, hogy jól is fog-e szólni az erősítő, mert pl. a modulációs torzítást a THD mérés nem mutatja meg, és ez legalább olyan fontos (ha nem fontosabb) paraméter. Egyéb torzításokról pedig még szó sem volt...

Fordítva viszont használható ez a mérés is, tehát ha a THD nem ér el egy bizonyos szintet, akkor az az erősítő semmiképpen sem azt adja a kimenetén, mint ami a bemenetén bement...
Összefoglalva: többféle torzítási adat, a mérési módszerrel együtt megadva, lenne igazából korrektebb, de a modulációs torzítást is csak esetlegesen adják meg, és azt is csak két mérőjellel (pedig... sokkal többet mondana az eredmény ha 3...4 jellel is mérnénk, vagy legalább nem csak szinuszos jelekkel mérnénk), a tranziens torzítások mérésére meg még egységesen elfogadott módszerről sem tudok.
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
" akkor ebből kiindulva ezeknek (mindegyiknek) teljesen egyformán és egymástól megkülönböztethetetlenül kellene szólniuk. De tudjuk, hogy ez nem így van."
Miből gondolod? Vagy hallottál már három milliomod torzítású erősítőt vakteszten? Ugyanazon körülmények között? Ugye nem. Tehát, nem kén' ilyeneket mondanod, mert nincs értelme.

Szerintem, az árat nem a THD határozza meg, hanem a gyártó. Ez a marketing. Az, hogy megcsinálunk amatőr szinten egy nagyon kicsi torzítást, az azt jelenti, hogy egész jól sikerült összedrótozni egy rakás alkatrészt. Mert ennél többet nem tudunk tenni és nincs is rá szükség. A szimulátorban mért eredmények persze, hogy nem pontosak, de a tendenciát azért egész jól megmutatják. Például a TPC a javaslatodra, ami hatalmas ötlet. Lehet, hogy semmi értelme nincs, de megnyugtató, hogy értjük, hogy mitől lehet jó.
Az ilyen LM3886 ez tényleg a lapos föld kategóriába esnek.
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
A harmónikus torzítás azt jelenti, hogy az analizátor kiszámolja, hogy az alapharmónikus "n" szeresei milyen amplitudóban vannak jelen egy jelben. Természetesen, lehet csináltatni mondjuk 5 Hz-enként is analizálást, csak a gép bírja ki memóriával a rengeteg adatot, te meg az időddel, mert az nincs meg fél órán belül. De nincs is sok értelme.

Gondolom, az IM torzításra gondolsz. Ha a gerjesztőjelek nem szinuszok lennének, akkor mit tudnál leszűrni a kapott eredményből? Esetleg tennél fel egy szimulációt?
Az utóbbi jó néhány évben 19 és 20 kHz-re tették ezt a két meghajtójelet. Gondolom, azért, hogy lássuk, hogy a teljes hangfrekvenciás sávban hogyan alakulnak a keverék jelek.
Lehet 3...4 jelet is a bemenetre kapcsolni, de nem hinném, hogy bármi értelme lenne. Semmivel sem mondana többet.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Nem vakteszten, de hallottam már szólni nagyon sok, milliomod százalék torzítású erősítőt. Te is tudod hol (többek között). És mindegyik másként szólt és mindegyikben volt valami döbbenetes. És volt olyan is amelyik nem tetszett.

Árról nem is beszéltem, csak a marketingről. Vannak akiknél nem szempont az ár, esetleg őket lehet lenyűgözni látványos mérési adatokkal. Vagy nem tudom. Ehhez sem értek. Egyébként a Topping amiről az előbb (feltehetően) szó volt (LM3886), olcsó készülék jó mérési adatokkal. A hangját nem ismerem, "shany" kezei között megfordultak már ezek az erősítők... Ő tud mesélni róluk.

A TPC-t sokan szidják a diyaudio-n. Szerintük jobb nélküle. Még nem próbáltam, nem tudom milyen lehet a gyakorlatban a hangzásra gyakorolt hatása.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-...47362/
Itt például mérnek több, mint három jellel is...

Topping.JPG
    
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Lehetséges, hogy mindenfélét hallottál, de az ugye nem egy vakteszt volt?
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Na és? Mit szűrtél le ezekből az eredményekből? Mivel vitt előrébb a minőségben?
(#) segítő válasza compozit hozzászólására (») Dec 15, 2023 1 /
 
A minőség sokdimenziós. Lehet menni, előre hátra es oldalirányban is.
A hajósok anno sokkal egyszerűbb oldották meg anno. É, ÉK, DK-D
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) cua válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
En egy Topping A70Pro-ot hallgatok, eleg fontos eleme az egyebkent rovid lancnak
Szamomra teljesen erdektelen mennyi a torzitasa, bizonyos szint alatt ugysem hallom, ha pedig hallom is, akkor sem zavaro.
Elotte egy D70Pro SABRE pofozgatja a biteket, a vegen egy HD660S2 mozgatja a levegot.
Igy, ebben a setup-ban nekem tetszik, jol hallgathato, akar hosszu tavu is lehetne.
De.
A megbizhatosag az katasztrofalis. Az erositobol a masodik peldanyt nyustolom (az elso siman behalt egy hulye hibauzenettel). A DAC-bol most fogom kapni a harmadikat. (Az elsonek megszunt a balanced output-ja, a masodiknak neha 'kattog' a USB bemenete, most varom a harmadik peldanyt :-| )
Mindezeket kb 8 honapon belul, azaz a DAC az negy honapon belul produkalta. A kereskedo eddig semmit sem teritett a lassan $300-at meghalado postakoltsegbol...
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2023
(#) compozit válasza segítő hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Valami építőjellegűt is tudsz írni?
(#) segítő válasza compozit hozzászólására (») Dec 15, 2023 /
 
Szia! Nem. Az építőjellegű érdekes megfogalmazás..
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Erre a vaktesztre való hivatkozással engem ki lehet kergetni a világból. Már százszor leírtam erről a véleményem, nem ismétlem meg.

A 32 jeles mérésből nem szűrtem le semmit. Írtad (Skorinak), hogy lehetne 3...4 jellel is mérni, de nem lenne értelme. Kitettem, hogy mérnek 32 jellel is. Nem tudom van-e értelme. Valami biztosan. De ezek mind állandósult állapotú mérések, a zenei jelhez semmi közük.

cua: Köszönjük a hasznos információt! Ezek a kínaiak a jelek szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a róluk kialakult negatív kép ne változzon meg még egy jó ideig.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Idézet:
„Párszor felmerült már, hogy a harmonikus torzítás, és a THD nem teljesen ugyanaz.”

Nem értem ezt a mondatot. A THD a "Total Harmonic Distortion" rövidítése.
A harmonikus torzítás mérése, a bemeneti torzítatlan szinuszjel "eltorzulásának" mérése.
A torzítási összetevők mindig az alapjel egész számú többszöröseiként jelentkeznek. A keletkező összetevők mértékét adjuk meg százalékosan, vagy dB-ben az alapjel amplitúdójához viszonyítva. A mérést az erősítő saját zaja, illetve a mérőberendezés saját zaja korlátozza. Egyes harmonikus összetevők emiatt eltűnnek a zajban. Ha minden harmonikus összetevő kisebb valamelyik készülék zajánál, akkor egyszerűen kijelentjük azt, hogy a THD egyenlő a mért zajjal. Ez a THD+zaj mérés. Én így tudom.
(#) Gafly válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Más nézőpont:
Régen nem volt ennyi csudálatos műszer.
Talán az egyik legegyszerűbb lehetőség volt tiszta színusszal megtáplálni az elejét az erősítőnek, a kimenetből pedig egy lyukszűrővel kiszűrni az alapharmonikust. Ami maradt, az "nem kell oda" elv alapján, minél kisebb, annál jobb...
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Jogos, lemaradt a +N.
(#) Skori válasza compozit hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Pl. lehetne kétféle négyszögjellel mérni, vagy négyszögjel + szinusz jellel, így ismert az összes bemenő frekvencia, minden egyéb pedig torzítási termék. Az lenne az értelme, hogy minél nagyobb, össze-vissza hullámzó katyvasz legyen a bemeneten, de olyan ami matematikailag jól leírható, és továbbra is mérhetők legyenek az "oda nem illő" jelek a kimeneten. Minél jobban hasonló lesz egy zenei jel tulajdonságaihoz a mérőjel, annál jobban közelítheti a kapott eredmény a hallható hangminőséget. Ha lenne általánosan elfogadott módszer, azzal reálisabban lehetne pl. erősítőket hangminőség alapján összehasonlítani. Illetve ezzel szerintem közelebb kerülhetnék ahhoz, hogy valamennyire számszerűsíteni tudjuk a hangminőséget. Nyilván ez 1db paraméter lehetne, a sok közül, de néhány ügyesen kitalált mérési módszerrel, sokkal többet tudnánk meg egy készülékről, mint mondjuk a THD+N mérésével.

Ha sok mérőjel esetén is hallásküszöb alatt marad minden a keletkező "idegen jel", akkor szerintem sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy valóban jó erősítőt mérünk.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2023
(#) Ge Lee válasza cua hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Ezek a Topping meg a Purifi is olyanok most mint a Quad volt annak idején. Ámuldoznak, nézegetik a 4 nullás THD adatokat, aztán amikor majd rájönnek hogy egyikben sem sok zeneiség van akkor feledésbe merülnek. Nekem annyit írt egy illető levélben aki hallotta mindkettőt, hogy mérve tényleg nagyon jók, szinte a mai csúcs, hallgatva meg a nagy átlagnál jobb, de semmi extra, neki otthonra egyik sem kellene.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Ugye, azt már sokan, sok helyen leírták nálunk jóval okosabbak is, hogy nem igazán korrelálnak a mérések azzal amit hallunk, tehát vagy a fülünkkel van baj vagy a mérésekkel. És akkor ilyenkor egyből felmerül az, hogy most akkor az a jó erősítő aminek 4 nullás a torzítása, vagy az amit a fülem jónak hall, mert természetesen, élethűen szól, olyan jelenlétérzettel mintha a zenekar élőben előttem játszana.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Idézet:
„...most akkor az a jó erősítő aminek 4 nullás a torzítása, vagy az amit a fülem jónak hall...”
Valószínűleg költői kérdésnek indult, de van rá válasz: Egyik sem.
A jó erősítő ott kezdődik, amit a fülem jónak hall és aminek a torzítása is 3...4 nullás.
És persze még pár további feltételnek is meg kellene felelnie, pl.:
szerk: a többit töröltem, mert itt off lenne, és felesleges vitát generálna.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2023
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Annak idején a Quad szerintem tök jó volt, kimondottan szerettem. Mondjuk évek óta nem kapcsoltam be, de ha lesz egy kis időm mostanában az ünnepek alatt, akkor előszedem és hallgatom egy kicsit, hogy kiderítsem most milyennek tűnik.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Nem nagyon befolyasolt a torzitasi eredmeny, egyszeruen inkabb csak kivancsi voltam, amikor megvettem.
Megtartanam mindkettot, mert a feljeb leirt lanc nekem tetszik, sokaig tudom hallgatni. Sajnos a megbizhatosag olyan alacsony amit nehezen (inkabb sehogy) tudok toleralni. Egy-egy hiba barmelyik gyarto barmelyi termekenel beesik, de mint irtam itt rovid ido alatt jottek a hibak. Raadasul mindket termeket koran vettem, azaz nem volt helyileg elerheto, igy viszont a visszakuldes dijat en fizetem. Azaz ez utobbin epp meg folyik a vita a kinai ceggel.
Kellett nekem turelmetlennek lenni...
(#) segítő válasza compozit hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
24 óra telt el. Szerinted volt építő jellegű hozzászólás? Pár öreg rágja a csontot
(#) compozit válasza segítő hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
Ha te nem találtál ilyet, akkor máris értelmetlen az ittléted. Csinálj úgy, mint a festék: kopj le!
(#) segítő válasza compozit hozzászólására (») Dec 16, 2023 /
 
A stílus maga az ember
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2023
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Dec 17, 2023 /
 
Akkor az objektív igazság (ami valójában nem létezik) elve alapján kijelenthetjük, hogy olyan erősítő ami a feltételeknek megfelelne nincs. Úgy egyébként erről az egészről egy film egyik jelenete jutott eszembe (- mi az a kezeden- óra- és mire jó - mutatja az időt - minek - hogy tudjam mikor kell felkelnem, ennem, stb - neked egy eszköz mondja meg hogy mikor mit kell csinálnod?). Ha nekem egy torzításmérő mondja meg hogy melyik erősítőt hallgassam akkor nagyon nagy a baj.
(#) segítő válasza Skori hozzászólására (») Dec 18, 2023 1 /
 
Mi a lényeg a hozzászólásodban? Semmi. Ezt a mérést már régen feltalálták, publikálták, szabványosították. Újdonság, esetleg? Szintén semmi. A HANGMINŐSÉG nem definiálható paraméter. Nem is mérhető. Ostobaságokra pazaroljuk az életünket. BOCS.
(#) segítő válasza Skori hozzászólására (») Dec 18, 2023 /
 
Idézet:
„Az lenne az értelme, hogy minél nagyobb, össze-vissza hullámzó katyvasz legyen a bemeneten”

Mondjuk pl. zene
(#) compozit hozzászólása Dec 19, 2023 /
 
Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó az, hogy "deebo" eltűnt, a rossz meg az, hogy van helyette "segítő".
(#) segítő válasza compozit hozzászólására (») Dec 19, 2023 /
 
Mondj igazat, betörik a fejed. Kissé belterjes, semmitmondó közegbe kerültem. Bocs. Elvileg ez egy műszaki fórum. Anno ígértem, hogy nem szólok hozzá. Mostantól legalább 1 hónapig be is tartom.
Pár eladó cuccot fogok csak feltenni. Kellemes Ünnepeket!
(#) compozit válasza segítő hozzászólására (») Dec 19, 2023 /
 
Üdvözlöm az elgondolásodat!
Következő: »»   15 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem