Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A földebe leszúrt vas-rész szonda, mint elem táplálja az alagútdiódás oszcillátort (alsó dióda), aminek a jelszintjét AM-ben modulálja a mikrofon.
Szia!
vétel állásban sima detektoros. Adás esetén , A földtelep energiája Az alagutdiódával oszcillál--s igy lehet adni is.A szénmikrofonnal AM ,de ha billentyűt kötsz a helyére akkor CW ben. Valóban kiváncsi lennék ,a hatótávra.
Mozgatod a modulációt,a föld kozti rudaknál van poenciálkülönbség. Csak nem tudjuk milyen mikrofon kell dinamikus, szén vagy kapacitív. Éna szénre tippelek vagy dinamikusra.
Majdnem biztos, hogy szén mikrofon kell.
Jó lenne a kapcsolási rajz forrása, valószínűleg ott részletesebben ír róla. Az sem mindegy, hogy Ge vagy GaAs alagútdióda, de lehet, hogy az 51Ohm-os potméterrel mindkettőre beállítható a megfelelő munkapont, utána kellene számolni... Ge alagútdiódám van, lehet, hogy megépítem a kapcsolást.
A qrz.ru-n azt írja, hogy legalább 2-4kOhm-os fejhallgató (terhelő impedancia) kell, 2kOhm alatt illesztőtrafóval kell bekötni.
Szerintem megoldható piezó hangszoroval parhuzamossan ellenálással vagy sorba 2 telefonhagszoro regi 250 ohmos. elég érzékenyek az a tapasztalatom.
A leírásban tárgyalt dióda GaAs anyagú...
Láttam, sajnos abból nincs szabad példányom.
Sziasztok!
Karácsony után egy" előfeszitett detektoros?"+ CW adó (ha már senkinek nincs alagut diodája ) A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2023
Sziasztok!
Kerámia rezonátorral épitett detektoros.
Jo jo mondjuk 500 vagy 512 kHz kvarcot , piezo rezonatort hogyan lehet faragni 540 KHzre?
Amugy olyasmi kf szurot nem is szeretnek ami egy viszonylag kozeli KH musorszoro ado frekijere van kihegyezve. ![]()
Szia!
Egy régi rádiótechnikában Hetényi Doktor értekezett erről a szűrő átalakitásről. Egy másik--másabb kapcsolás ? A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
Milyen szuro atalakitas lenne ez?
Ebben az L1 Cv1 a teljes musorsavot vevo parhuzamosrezgokor . A masik L2 Cv2 pedig a legkozelebbi "helyiadora" hangolt tapenergiat szolgaltato rezgokor lesz. Az taplalja a germanium tranzisztoros hangfrekvencias erositot. Az is 1 erdekes kerdes , hogyan fog hullamcsapdat csinalni a lelkes detektor epito, hogy elnyomja a helyi adot ? De ennek ellenere megis energiat is termeljen ugyan abbol ![]() Aha kozben rajottem: Idézet: .„vizbű veszi ki a zoxygént” Ha meg az fonextal kimeneti irasra gondoltal mint szuro az pedig kristályhallgatora utal. Manapsag ritka eszkoz az, ezert helyette piezzo hangszorokat lehet hasznalni. Igaz frekimenete masabb mint a regebbi kristalyhallgatoke. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
Mellesleg a D1 dióda feltölti a C1 kondenzátort, és nincsen tovább.
Az sohasem működhet, ha diódával sorban csak kondenzátor van, és semmi más. ![]()
Valójában csak egy rezgőkör van,
L == L1 || L2 és C = CV1 + CV2. Április? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
Teljesen jogosak az észrevételeid!
![]() Viszont, ha a tápot adó rezgőkört transzformátorrá alakítjuk, aminek a primer oldala egy helyi adóra hangolt soros rezgőkör, akkor a szekunder oldalon ott lesz a "nagyfesz" a táp számára, míg a primer oldalon azon a frekvencián elszívás lesz, tehát még jól is járunk vele, kevésbé fog zavarni a helyi adó erős jele! ![]() Gafly: ne feledkezz meg a kondi szivárgó áramáról!(ez itt a vicc helye) ))
Szia!
Vajon miért volt akkora sorköz a két 1/2 irás között? Az előző hozzászólásodra a válasz .... S egy másik kapcsolás . Ebben a két rezgőkör nem egy adóra/frekvenciára van állitva. De 1-2 ellenállás mintha hiányozna még a rajzról. sdrab javaslata -tetszik idővel kipróbálom. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
Viszont a Germánium diódának van viszárama és ez nem vicc..
![]()
A végén csak kihozzuk belőle, hogy működőképes (valamennyire) ez a kapcsolás?
Nagyon gyenge lábon áll a dolog. Van akinek megszólal valami, aztán azt hiszi, jó úton jár. De ez még ha működik is valahogy, műszakilag inkorrekt.
Koncepció szerint Soltból veszi áramot, ami működteti az erősítőt, amivel lehet a Kossuth rádiót hallgatni külön erősítővel, ami Paksról veszi az áramot. Nagyon ki van ez találva.
![]()
Proli007 háza táján még csak csak ... vagy kicsit északabbra
![]()
Lemaradt a smile..., de amúgy poénnak szántam, nyilván
![]()
Legjobb ha megépíted, akkor kiderül, menyire jo.
Szia!
Válasz nem csak Neked . A táp legjobb ez volt --méginkább a központi fűtéscsövön 10 menet -antenne föld helyett. A detektoros meg dupla diódával S ezt még nem próbáltam ki.
Sziasztok!
S ez vajon mire lehet jó? |
Bejelentkezés
Hirdetés |