Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
A földebe leszúrt vas-rész szonda, mint elem táplálja az alagútdiódás oszcillátort (alsó dióda), aminek a jelszintjét AM-ben modulálja a mikrofon.
Szia!
vétel állásban sima detektoros. Adás esetén , A földtelep energiája Az alagutdiódával oszcillál--s igy lehet adni is.A szénmikrofonnal AM ,de ha billentyűt kötsz a helyére akkor CW ben. Valóban kiváncsi lennék ,a hatótávra.
Mozgatod a modulációt,a föld kozti rudaknál van poenciálkülönbség. Csak nem tudjuk milyen mikrofon kell dinamikus, szén vagy kapacitív. Éna szénre tippelek vagy dinamikusra.
Majdnem biztos, hogy szén mikrofon kell.
Jó lenne a kapcsolási rajz forrása, valószínűleg ott részletesebben ír róla. Az sem mindegy, hogy Ge vagy GaAs alagútdióda, de lehet, hogy az 51Ohm-os potméterrel mindkettőre beállítható a megfelelő munkapont, utána kellene számolni... Ge alagútdiódám van, lehet, hogy megépítem a kapcsolást.
A qrz.ru-n azt írja, hogy legalább 2-4kOhm-os fejhallgató (terhelő impedancia) kell, 2kOhm alatt illesztőtrafóval kell bekötni.
Szerintem megoldható piezó hangszoroval parhuzamossan ellenálással vagy sorba 2 telefonhagszoro regi 250 ohmos. elég érzékenyek az a tapasztalatom.
A leírásban tárgyalt dióda GaAs anyagú...
Láttam, sajnos abból nincs szabad példányom.
Sziasztok!
Karácsony után egy" előfeszitett detektoros?"+ CW adó (ha már senkinek nincs alagut diodája ) A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2023
Sziasztok!
Kerámia rezonátorral épitett detektoros.
Jo jo mondjuk 500 vagy 512 kHz kvarcot , piezo rezonatort hogyan lehet faragni 540 KHzre?
Amugy olyasmi kf szurot nem is szeretnek ami egy viszonylag kozeli KH musorszoro ado frekijere van kihegyezve.
Szia!
Egy régi rádiótechnikában Hetényi Doktor értekezett erről a szűrő átalakitásről. Egy másik--másabb kapcsolás ? A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2024
Milyen szuro atalakitas lenne ez?
Ebben az L1 Cv1 a teljes musorsavot vevo parhuzamosrezgokor . A masik L2 Cv2 pedig a legkozelebbi "helyiadora" hangolt tapenergiat szolgaltato rezgokor lesz. Az taplalja a germanium tranzisztoros hangfrekvencias erositot. Az is 1 erdekes kerdes , hogyan fog hullamcsapdat csinalni a lelkes detektor epito, hogy elnyomja a helyi adot ? De ennek ellenere megis energiat is termeljen ugyan abbol . Aha kozben rajottem: Idézet: .„vizbű veszi ki a zoxygént” Ha meg az fonextal kimeneti irasra gondoltal mint szuro az pedig kristályhallgatora utal. Manapsag ritka eszkoz az, ezert helyette piezzo hangszorokat lehet hasznalni. Igaz frekimenete masabb mint a regebbi kristalyhallgatoke. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
Mellesleg a D1 dióda feltölti a C1 kondenzátort, és nincsen tovább.
Az sohasem működhet, ha diódával sorban csak kondenzátor van, és semmi más.
Valójában csak egy rezgőkör van,
L == L1 || L2 és C = CV1 + CV2. Április? A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
Teljesen jogosak az észrevételeid!
Viszont, ha a tápot adó rezgőkört transzformátorrá alakítjuk, aminek a primer oldala egy helyi adóra hangolt soros rezgőkör, akkor a szekunder oldalon ott lesz a "nagyfesz" a táp számára, míg a primer oldalon azon a frekvencián elszívás lesz, tehát még jól is járunk vele, kevésbé fog zavarni a helyi adó erős jele! Gafly: ne feledkezz meg a kondi szivárgó áramáról!(ez itt a vicc helye) ))
Szia!
Vajon miért volt akkora sorköz a két 1/2 irás között? Az előző hozzászólásodra a válasz .... S egy másik kapcsolás . Ebben a két rezgőkör nem egy adóra/frekvenciára van állitva. De 1-2 ellenállás mintha hiányozna még a rajzról. sdrab javaslata -tetszik idővel kipróbálom. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2024
Viszont a Germánium diódának van viszárama és ez nem vicc..
A végén csak kihozzuk belőle, hogy működőképes (valamennyire) ez a kapcsolás?
Nagyon gyenge lábon áll a dolog. Van akinek megszólal valami, aztán azt hiszi, jó úton jár. De ez még ha működik is valahogy, műszakilag inkorrekt.
Koncepció szerint Soltból veszi áramot, ami működteti az erősítőt, amivel lehet a Kossuth rádiót hallgatni külön erősítővel, ami Paksról veszi az áramot. Nagyon ki van ez találva.
Proli007 háza táján még csak csak ... vagy kicsit északabbra
Lemaradt a smile..., de amúgy poénnak szántam, nyilván
Legjobb ha megépíted, akkor kiderül, menyire jo.
Szia!
Válasz nem csak Neked . A táp legjobb ez volt --méginkább a központi fűtéscsövön 10 menet -antenne föld helyett. A detektoros meg dupla diódával S ezt még nem próbáltam ki.
Sziasztok!
S ez vajon mire lehet jó? |
Bejelentkezés
Hirdetés |