Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű RF modulátor

Témaindító: Lac, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Jan 30, 2024 /

Nyugati norma szerint 5,5 MHz-el nagyobb, mint a képvivő.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Jan 30, 2024 / 1

Nem mondanék senkinek ellent, inkább csak háttér Sany mesternek.

Nagy katyvasz az egész, különböző szabványokkal meg minden.
Csak illusztrációként, páran még akár emlékezhetnek is rá:
Idézet:
„After political changes at the beginning of the 1990s, for some Central and East European countries the questions of a transition from the SECAM to the PAL system in terrestrial television broadcasting, and a possible modification of the vision/sound intercarrier-frequency from 6.5 MHz to 5.5 MHz, became important. The main reasons for such changes included the gradually diminishing range of SECAM studio equipment, prospect of commonality with the neighbouring countries and, to some extent, political reasons as well.”

És akkor nem néztünk nagyon messzire...

Ami Sany mestert érdekelheti, hogy a kép (AM moduláció) és hang (FM moduláció) vivőjének távolsága 5,5 (mostanság), vagy 6.5 (régebben) MHz. Ami TV adóban voltam eddig, ott mindig két külön adó volt, egy nagyobb a képnek, és egy kisebb a hangnak, antenna előtt közösítve. Például így. Profi rendszernél nem gond a két külön kvarc pontosságú adó elkészítése, sőt határozott előnyei is vannak...
Házilag, meg kereskedelmi minőség esetén nem hogy egy kvarc sincsen benne, nemhogy kettő. Ha mondjuk egy TV játéknál is így lenne, akkor például vagy kép lenne, vagy hang, vagy két gombot kellene tekergetni, hogy mindkettő egyszerre...
Ezért inkább az intercarrier frekvenciára (arra azért sokkal könnyebb) csinálnak egy FM modulált oszcillátort, és azt keverik hozzá a képjelhez, mint a jelenlegi példában is.
(#) ONKYOS válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2024 /

Nem olyan bonyolult az, én még Tv.szerelő koromban megcsináltam.
Rf.modulátor, +3db, UHF,tranzisztor,hangolt erősítő fokozat, az UHF.sávra..
stabilan működik, 9V-ról, cigarettás doboznyi méretű,ónozott,rozsdamentes dobozban.
Áramfelvétele minimális, akkupack-ról,simán üzemel,napokig.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2024
(#) Gafly válasza ONKYOS hozzászólására (») Jan 30, 2024 /

Igazán én sem értem, miért van a nagy fennakadás?
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Jan 31, 2024 /

Rendben.
A kis TV PAL B/G rendszerű, tehát nyugati norma.

Még, ha nem haragszotok, lenne kérdésem.

A C9 jelzésű 220 pF-os kondenzátornak mi a szerepe a T1 kollektor körébe?
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Jan 31, 2024 /

A nagyfrekvenciás oszcillátor rezgőkörének felső oldalát földeli le, az üzemi frekvencián! Miközben a hang vivőt kevéssé terheli még....
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 1, 2024 /

Számomra érdekes, hogy ott van. Olyan, mintha zavarszűrő lenne.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Feb 1, 2024 /

Ahogyan sdrlab mester is mondja, a képvivőő frekvenciáján (több száz MHz) rövidzár, a videojel és hangvivő frekvenciáján meg nem nagyon (különösen hogy kis impedanciásan van meghajtva).
Ne audiofil kondenzátort tegyél oda, hanem mondjuk kerámiát, a pontos értéke nem lényeges.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Feb 1, 2024 /

H-hi. Pedig SMD C0 G akartam.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Feb 1, 2024 /

S közben még ott van a PAL szinvivö is 4,43MHz-n.
(#) sany hozzászólása Feb 1, 2024 /

Azért az igazsághoz hozzátartozik már csináltam valamit. De még nem mutatom meg. Hátha sikerül feléleszteni. Szerintem elbaltáztam, de majd kiderül.
A távol-keleti tranyókat hanyagolom, inkább maradok a BF199-nél.
A DC feszek nagyából megvannak. Kb. 0,6-0,8 V alacsonyabbak, mint amit a képen mutat. 12 V-tal néztem, R*= 39 Ω -mal. Próbálgatom.
Az L1 és az L2-t szerintem fojtó ferritre tekertem. De találtam hernyót.
(#) sany hozzászólása Feb 1, 2024 /

Szóval.
Egy kicsit félve teszem fel ide amit csináltam, mert nem tudom egyáltalán jó-e az az irány, amit elkezdtem.

Az elgondolásom, illetve annak megvalósítása a képen látható. Tudom vannak hibák, illetve lesznek biztos.

Jelenleg minden számolás nélkül, az R* helyére 39 Ω-os ellenállást raktam. Az tápfeszültséget 12 V választottam. Így az áramkör áramfelvétele jel nélkül 60 mA, amit stabilan tart is. A tranzisztoroknak BF199 választottam.

Jelen felállás szerint a mért DC feszültségek, a GND-hez viszonyítva az egyes tranzisztor lábakon:

T1 -> Uc=12,05 V , Ub=7,85 V , Ue=7,08 V

T2 -> Uc=12,05 V , Ub=2,76 V , Ue=5,13 V

T3 -> Uc=7,08 V, Ub=2,42 V , Ue=1,68 V

Az eredeti kapcsolási rajzon megadott értékeknél egy kicsit kevesebbek.

A C5 ellenállást 47+22+22 pF kondik soros kapcsolásával valósítottam meg.

Természetesen adtam már rá videojelet és audiójelet is. Egy 20 cm huzal csatlakoztattam rá, de így nem találtam meg a jelet a TV-n. Még...

Ha van véleményetek, ne tartsatok vissza. Minden kritikát elfogadok, illetve el is fogadom. ha újat kell csinálom újat csinálok akár.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2024
(#) dB_Thunder válasza sany hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Nekem ezzel a kapcsolással az a bajom, hogy egyetlen T3-as tranyóval hozzuk létre az RF frekit, ezen modulálunk AM-ben, és még ezzel is adunk!
Én csináltam volna ide egy lehetőleg quartz oszcit, és egy következő fokozattal, akár egy BF911-el csináltam volna meg az AM modulációt, és kicsatolást! Így sokkal stabilabb lehet a frekvencia!

Ha jól gondolom, akkor az audió modulátor oszcija, csak 5,5MHz-en jár..
(#) sany válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Igen, mindent az az egyetlen tranzisztor végez. A hang úgy van, ahogy írod.

Jelenleg a megadott értékkel, 4971 kHz-en megy a hang modulációs osszcillátorra. A adó osszcillátor meg nem tudom, hogy elindult-e.

Idézet:
„adó osszcillátor meg nem tudom, hogy elindult-e.”

Adó henköléshez én annó csináltam egy germánium arany tűs diódákból álló feszkétszerezős egyenirányítót, ami egy deprez műszert etetett. Ezzel lehetett térerőt indikálni!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2024
(#) sany válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Majd megpróbálok megbizonyosodni a működéséről. Lehet rosszul csináltam az egészet.

Nem néz ki rosszul!
Én mondjuk nem szoktam nyákra építkezni RF áramkörnél, csak néhány padot teszek a dobozba, amik RF szempontból hidegek!
(#) gerenk válasza sany hozzászólására (») Feb 2, 2024 / 1

Ha nem sikerül ezt próbáld meg Bővebben: Link
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Visszanéztem az írásaidat és nem találom, a kis tv-d melyik csatornán szeretné fogadni a vivőfrekvenciát.
Ezt jó lenne, ha megadnád és hátha kapsz tippet arra is, annak közelében hogyan tudjál tesztelni.
Azt ne gondold azért, hogy ezekkel a rezgőköri elemekkel kapásból odatalálsz, ahová szeretnél.
Egy szélesebb sávú valamilyen készülékkel meg kellene találnod először a vivőfrekvenciát, ahol pl. a vevő "sistergése" megszűnik és csend lesz - addig teljesen felesleges a modulációkkal foglalkozni.
(#) sany válasza ferci hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Azt nem tudom.
A kapcsolás leírása 500 MHz környékén írta a frekit. Ilyen kis TV-n jeleníteném meg.

Egy kicsit átalakítom panelt. A felesleges vezetősávokat lecsiszolom és közelebb teszem az alkatrészeket egymáshoz, az RF osszcillázorban. Sajnos 2,7 pF-os kondenzátorokat csak SMD-ben kaptam, azokból is 8050 típuskódúak, kicsiket. Így előfordulhat, hogy fogyasztószer marad(t) alattuk. Kerámia tárcsa kondenzátort 3 pF-sal tudnám helyettesíteni azokat. Igaz könnyebb lenne a panelt letakarítani alattuk,de szerintem elhúznák a frekit. Nem lenne meg az eredeti recept.
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

A kapcsolás leírása egy dolog és az 500 MHz "környéke" is.
Biztos van valami adatlap féle ahhoz a tv-hez.
Kellene egy kis trimmerkondi hangolni és az se egy fémes csavarhúzóval, mert 500 MHz az már nem 90 MHz környéke és egy apró módosítással már esetleg 40-50 MHz-cel arrébb is mentél és halványfogalmad se lesz, hol vagy éppen.
Aztán oda kell találnod vagy egy "fekete" képhez, vagy "csendes" hanghoz és az oszciddal.
Ha ezt nem tudod elérni, stop a többinek.
A kondik fajtája pedig csak akkor lesz érdekes, ha a hosszú idejű stabilitás nem lenne oké és elmászna lassan a freki. Nem hasból beszélek.
(#) dB_Thunder válasza ferci hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Én is akartam javasolni, hogy valami trimmer kondi kellene a hangoláshoz, mert a tekercs tekergetés nagyon vacak szórakozás már 100MHz környékén is! Még műanyag csavarnyúzóval is!
Vagy akár varikap is jó döntés lehet!
(#) ferci válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Ja, de a varikapot csak úgy nem lehet odarakni, ebben a struktúrában.
Egyébként attól tartok, egyáltalán nem megy az oszci.
Várjuk meg, ameddig a kolléga életjelet talál.
(#) dB_Thunder válasza ferci hozzászólására (») Feb 2, 2024 /

Idézet:
„a varikapot csak úgy nem lehet odarakni, ebben a struktúrában”

Úgybizony!
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Feb 3, 2024 /

A fórumon található számolókákkal kiszámolva a 4 menetes tekercs hosszát kb. 5 mm -re húzd szét. Ha mégsem talál, (fekete képernyő) akkor esetleg picit jobban. A "hangolás" fogpiszkálóval, vagy kihegyezett hurkapálcikával történhet, jobb híján.
Azt, hogy rezeg-e az oszcillátor, azt frekimérővel (ha van), vagy a db_Thunder által ajánlott diódás (ha nincs Ge, akkor Schottky diódás) multiméter előtéttel ellenőrizheted.
(#) ONKYOS válasza sany hozzászólására (») Feb 4, 2024 /

Jól van ez összerakva, ha és amennyiben a tranzisztor munkapontja, nyitó fesz.g rendben van, és a rezgőkör, a kapacitások megfelelőek, akkor mennie kell.
smd, szerintem hanyagold, és amatőr koromban, jó minőségű kerámia kondikat,használtam,és 3-3,5T. tekercseket, 4mm.fúrószárra tekertem meg.
Az oszcillátor jelének működésének indikálásához, germánium diódát használtam, de ha ez nincs , vagy nem beszerezhető, akkor 1N4148, is, de csak 200MHz-ig. Régi magnódeck érzékeny deprez műszerét használtam.
Ennek legfontosabb jellemzője, az hogy 50-100mV al ki lehet vezérelni, mert a belső ellenálllása, 400-600ohm !
(#) sany válasza ONKYOS hozzászólására (») Feb 4, 2024 /

Köszönöm a tanácsokat. Az igazság van RF derektorom. Még jó néhány éve megépített frekimérőbe az eredeti tervezője beleépítette, elég érzékeny.
Tehát a térerőt tudom mérni.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Feb 4, 2024 /

Széthúztam, így sincs semmi életjel. Próbálkozok.
(#) dB_Thunder válasza sany hozzászólására (») Feb 4, 2024 /

Ez egy földelt bázisú kapcsolás, azt tapasztaltam hogy eléggé érzékeny a visszacsatoló kondi, C12 értékére! Ráadásul itt még C13 is beleszól!
Fix feszültséget adnék neki, és addig szórakoznék a kondi értékekkel, hogy végre elinduljon az oszcilláció! Ehhez trimmer kondikat rajnék bele, gyanús ebben az értéktartományban inkább SMD lesz..
(#) ONKYOS válasza sany hozzászólására (») Feb 6, 2024 /

Na most a korabeli amatőrködésemhez,igazsághoz hozzátartozik,hogy én japán video rec.magnóból, mentettem ki az modulátort, kis fém doboz, és ahhoz építettem meg,az Rf.fokozatokat..
Az egész ák.t, egy cigis doboz méretű ónozott,fém dobozba építettem be, hasonló mint a régi Tv-k.tunerjei néztek ki.
Fabrikáltam az oldalára, Dc.táp csatlakozót, és egy RF.out, antenna kimenetet,ami egy erős koax.aljazat volt.
A video bemenet, és hang input, rca.csatl.val,
Igy kisérletezett, 11-12cm. hosszú, oxidmentes réz drótantennával, szórta a jelet, UHF,sávon, a csatorna frekvenciáját, kis trimerrel lehetett, beállítani.
A kisugárzott jelet,bármilyen CRT-s színes tv.vel fogni lehetett, szerencsés helyzetben, 80-100m.ről is.
De a lakásban, és a tetőteres szobában, nem kellett antenna, elég volt, egy huzal darabot, vagy kis csavarhúzót bedugni, a vevőbe, megvolt a jó minőségű színes kép+hang is.
Emlékeim szerint nem hangolódott el..
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem