Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   94 / 96
(#) Georgee hozzászólása Feb 20, 2024 /
 
Sziasztok!

Sok évvel ezelőtt megépítettem az oldalon a cikkek közt található forrasztóállomást. forrasztóállomás II Cserélni szeretném a pákát, mert nem fűt már rendesen. Kicseréltem a fűtőszálat, de a helyzet változatlan. Próbáltam a pákát direktbe tápra kötni, ott is csak szenvedve melegedett.
Kérdésem az lenne, hogy a Solomon páka helyére kompatibilis lehet-e például a Yihua Soldering Iron 907A forrasztója?

yihua.jpg
    
(#) img hozzászólása Ápr 14, 2024 /
 
Ez is egyfajta forrasztó állomás: kezes bárány.
(#) pipi válasza img hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /
 
Inkább kezes-lábas bárány jópofa
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /
 
Ügyes, de... a forraszanyagot (és benne a folyasztószert) a forrasztandó felületre kellene adagolni, és nem a páka hegyére. Persze biztos megoldható, de kicsit erőltetettnek érzem. Mondjuk ha valaki napi 8 órában forraszt, így biztos sokkal gyorsabban tud haladni.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /
 
Vezetékeket, lábasjószágokat gondolom mindenki úgy forraszt, hogy az ónt a mutató-, és a középső ujja tartja, az alkatrészt meg a hüvelyk-, és a gyűrűsujjával fogja (a másik kezében meg a páka van). A fluxot mindig legelőször teszem, egyébként meg ahogy mondod.
(#) img válasza pipi hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /
 
Kezes-lábas - ez is jó.
(#) tothtechnika2 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /
 
Ez egy jó játék, de komoly munkára alkalmatlan, játszani meg hobbizni feleslegesen bonyolult, ergó az én olvastaomban elég felesleges dolognak tűnik. (Lehet inkább a kis pákájának a hőmérséklet szabályzásával kellett volna foglalkozni, annak lehet több értelme volna.
(#) exabit válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Ápr 14, 2024 /
 
Amit látsz az egy koncepció egykezes forrasztásra. És bár lehet neked értelmetlen, de ott alul a hozzászólások között egy félkarú ember szerint viszont hasznos.
(#) Skori hozzászólása Máj 18, 2024 / 1
 
Végeztem egy újabb mérést a forrasztóállomásomon, mivel C210-es heggyel még nem volt lementett mérési eredményem. Azt kell tudni, hogy ez a C210-014 egy kicsi, vékony, hajlított végű, hegyes pákahegy, ami elsősorban apró SMD alkatrészek forrasztásához lenne alkalmas.
Íme a mérési eredmény: Bővebben: KÉP
Amikor a pákahegy nyugalomban van akkor 1°C-on belül tartja a hőmérsékletet. Forrasztás közben ez már közel ±2°C amikor mozgatom a felületen a pákát, a vizes szivacs pedig lehűti rendesen... Beteszem ide is a képet, csak lehet, hogy átméretezi a fórum...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2024
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Máj 18, 2024 /
 
Köszönjük, én éppen most forrasztom fel a panelre a BC817-eket.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Máj 18, 2024 /
 
A "lehűti rendesen" jellemzésed nagyon szigorú. Én azt látom, 330°C-ról visszaesik 20°C-t a hőmérséklet a vizes szivacson való lehúzástól, de után kb. 0,5 másodperc alatt azonnal vissza is fűti, azaz mire a szivacstól elérsz a forrasztási helyig, már bőven ott az elvárt hőmérséklet.
A vizes szivacs egy rendkívül agresszív hőelvonás, kis túlzással mintha vízbe tennéd.
(#) Janszi válasza Skori hozzászólására (») Máj 19, 2024 /
 
Lehet hogy butaságot kérdezek,de a 10% és az alatti pwm hajtás elégsége nem lehet a fűtőszál feszültségbeli túlhajtása?
(#) Skori válasza Janszi hozzászólására (») Máj 19, 2024 /
 
Az, hogy a forrasztáshoz 10%-os PWM elegendő - az teszi lehetővé a villámgyors felfűtést (amikor 100%-on fűt). A fűtőbetét elméletileg kiátlagolja a PWM-hez tartozó átlagos teljesítményt. Hogy ez a relatív túlhajtás káros-e, vagy sem a fűtőbetétre majd hosszú távon kiderül.
A 245-ös pákahegyek esetében több éves tapasztalat van, és nincs gond ezzel, a 210-es pákahegyek esetében meg majd kiderül - de reményeim szerint ezzel e lesz gond.
(#) Janszi válasza Skori hozzászólására (») Máj 19, 2024 /
 
Érdemes lenne a hideg-meleg ellenállást jegyezni 10 üzemóránként...
(#) tothtechnika2 válasza Janszi hozzászólására (») Máj 21, 2024 / 1
 
Biztosan túl van hajtva 100%-on, de kb 3 éve használom így és még egy hegy sem ment tönkre emiatt, sőt, maga a hegy mechanikailag előbb megsérül mint a fűtőszál, ugyhogy ettől nem kell aggódni.
(#) HA5AWS válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Máj 21, 2024 /
 
Sziasztok!
Adatlap szerint a névleges teljesítmény 75W a csúcsteljesítmény 140W. Szerintem miután a 100%-ot csak rövid ideig használja ami szerintem a csúcsteljesítményt nem lépi túl, nem lesz gond a hegyekkel.
Üdv: Gábor
(#) Skori válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 22, 2024 /
 
Egy linket tudnál adni arra az adatlapra amiből idézel?
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Máj 22, 2024 /
 
Arra én is kíváncsi lennék, mert sehol nem találni erről adatot pedig vagy fél órán át kerestem a JBC dolgaira, de a 245 az 50W-osként van a gyártó által is emlegetve, nem 75W-osként.
Egyedül a hőmérsékletre van adat egy 22 megás pdf-ben, hogy ha folyton le van sleep-elve 180 fokra akkor ötszöröse lesz a hegy élettartama vagy valami ilyesmi (talán ebben). Mondjuk a nedves szivacs meg a bevonatnak nem tesz jót, a régi weller hegyek némelyikén hajszálrepedések lettek ettől a bevonaton.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 22, 2024 /
 
Szintén 50W-ra emlékszem, de már nem tudom hol találtam erről adatot, felfűtéskor nálam 150...160W-ot kap néhány másodpercig, és a tapasztalatok szerint ez egy cseppet sem károsítja.
Forrasztás közben többnyire még az 50W sincs kihasználva, csak a töredéke.

Az iskolában a C245-944 pákahegyek kaptak rendesen a diákoktól, vizes szivacsot, meg minden egyebet, csak kíméletet nem, de (több mint 2 év alatt) nem tudták kinyírni. Szóval saját használatban, 60/40-es forraszanyaggal, én nem aggódom a vizes szivacs miatt sem. Ha pár év múlva netán mégis tönkremegy egy pákahegy, na bumm, akkor majd kicserélem...
(#) HA5AWS válasza Skori hozzászólására (») Máj 22, 2024 / 1
 
Szia!
Egy forrasztó állomás adatai között találtam, lehet marketing de szerintem tényleges adatok.
Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) cua válasza Skori hozzászólására (») Máj 23, 2024 / 1
 
Maga a munkaallomas 120W-os, legalabbis a hatuljara ez van irva

Ennek a PDF-nek a vegen pedig azt mondja:
Idézet:
„- Nominal Power 175W
- Peak Power (tool): 130W”

Mindezek a CD-2BQF-re vonatkoznak.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2024
(#) sdrlab válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Ezek marketing dumák csak! Jellemzően azt adják meg, amit megenged a(z elektronikai) konstrukció huzamosabb bevitt teljesítményként az adott páka típusra vonatkozóan első adatnak. A második(nagyobb) pedig az a teljesítmény, amit rövid ideig(felfűtés) bír leadni a táp...
Ezeknek nem sok köze van a gyártó által megadott adatokhoz! Különben is a 210-es hegyről volt szó eredetileg, ami tudtommal 20W huzamosan belepumpált teljesítménynek tehető ki
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Idézet:
„... a 210-es hegyről volt szó eredetileg, ami tudtommal 20W huzamosan belepumpált teljesítménynek tehető ki...”
Erről esetleg van valami elérhető adatlap?
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Nincs! Legalábbis huzamosabb keresés után is csak ezt az egy hihető adatot találtam a neten róla... A gyártó igencsak vicces a témában, hogy ennyire titkolja ezt az adatot...
(#) cua válasza Skori hozzászólására (») Máj 23, 2024 / 1
 
Ennek az PDF-nek a vegen:
Idézet:

- Peak Power (Tool): 40W
- Selectable Temperature: 90 - 450 °C / 190 - 840 °F
- Idle Temp. Stability (still air): ±1.5 ºC 7 ±3 ºF (Meets and exceeds”


Ez a 210-es, CD-2SQF station.
(#) Skori válasza cua hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Köszi!
Mondjuk az is ott van az oldalon, hogy
Idézet:
„Output: 23.5V”
Ami azért érdekes mert emlékeim szerint, a fűtőszál ellenállása kisebb mint a 245-ös pákának. Azaz 23,5V-ról a névleges 40W-os csúcs helyett felvenné vagy 3x...6x-osát, ha a pákavezeték ellenállásával nem számolok (lehet, hogy kellene, mert az sem jelentéktelen)...
(#) cua válasza Skori hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Igen, lattam. 24V/20W-ot irnak ra (a 210-re).
Amugy gondolkodtam miert nincs tobb info, aztan rajottem, hogy miert is lenne?
A gyarto nem reszegysegeket akar eladni, amibol/amihez aztan mindenki maganak fabrikal valamilyen allomast, hanem komplett rendszerben gondolkodnak, aminek az osszeallitasahoz megadnak mindent ami kell.
Termeszetesen nem tilthatjak meg, de nem is nagyon akarjak tamogatni a hazi megoldasokat..
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Máj 23, 2024 /
 
Az nem lehetséges, hogy nem hanyagság, vagy titkolózás van a háttérben, hanem a keresett teljesítményt nem lehet értelmezni a hagyományos módon?
Valamilyen időátlagot kellene venni, de olyan gyors a felfűtés/utánfűtés, ami jelentős tól-ig értékek közé adná az eredményt.
Persze van egy elvi maximum, de az is attól függ mennyi ideig jelentkezik az a bizonyos maximum. De hogy mégis legyen támpont, így tudni lehet egy feszültséget (22-24 V), aztán ebből fűtöget a páka hol nagyon, hol meg éppen-csak (ahogy a PID vezérelgeti a kitöltést).
(#) Monster02 válasza Skori hozzászólására (») Máj 23, 2024 / 1
 
Az elgondolásod helyes, de csak annyit tudok segíteni hogy jövőhéten szétborítók egy állomást és 210 heggyel megmérem a kimenetet.
(#) sdrlab válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 23, 2024 / 1
 
Van egy hővezetési képesség, ami a fűtőszál hőelemtől legtávolabbi pontjáig tart! Létezik egy teljesítmény, ami bepumpálásakor el fog olvadni a fűtőszál valamely része, miközben a hőelem azt mondja, alacsony a hőmérséklet. Könnyen belátható, hogy pl 24V esetén 100% kitöltésnél a belepumpált közel 300W teljesítmény veszélyes hőegyenetlenségeket okozhat a fűtőszálon belül... Ezen csak kevéssé segít az, hogy relatíve rövid ideig kapja meg ezt a teljesítményt.
Én pl ezért korlátozom be a megengedett max fűtési teljesítményt ha jól rémlik 60W-ra. A gyártónak minimum illene megadni egy maximális felfűtési sebességet, amivel szerinte hosszú időn keresztül is károsodás mentesen lehet használni a hegyet. Ez a gyárban biztosan rendelkezésre álló adat, sok mással egyetemben, csak nem kötik az orrunkra...
Következő: »»   94 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem