Fórum témák
» Több friss téma |
Két IC van a panelen, AZ494A és AS358, úgy érted hogy 230V nélkül csak az IC közvetlenül kössek adatlap szerinti 5V-ot?
A 358-as egy műveleti erősítő, a 494 meg a PWM vezérlő. Ha van, szkóppal meg tudnád nézni a 494 kimenetét, hogy pl. nem nyitja e egymásra a FET-eket.
Szerk.: Mármint igen. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2024
Én a 494 nek a tápját nézném meg először, a 230-ra dugáskor, hogy egyáltalán tud-e indulni.
Üdv. M.
Szkóppal nézted az induláskor?
Akkor ott kell keresni a hibát. Üdv. M.
Nem az induláskor néztem hanem bekapcsolás után kb 15mp mulva, ezt induláskor kellene vizsgálni?
Igen. Mivel nem megy ezért később nem is lesz táp.
Első induláskor kap egy lőketet valahonnan, és utána ha elindul saját magát ellátja táppal. Üdv. M.
Jártam ám úgy: kicsréltem a hibas dolgokat (még a vezérlőIC is szó szerint ki volt durranva), a csere után mégsem indult.
Hát a kis trafónak az egyik ága is meg volt szakadva... Franc se mérte ki előtte Vettem belevalót, és ment.
Így még nem mértem, de készítettem egy 494 tesztelő panelt meg vettem egy újat is. Kiforrasztottam a panelból és a tesztelő panelen nem villogott a led, az új 494-el igen. Beforrasztottam azt de továbbra sem indult el. Megpróbálom kimérni akkor hogy induláskor kap e feszültséget, ezt multiméterrel már nem tudom megtenni?
Szia! Multiméter is jó lesz és folyamatosan kell valamekkora feszültséget mérned a táplábak között.
Rákötöttem a multimétert és nem jelenik meg pillanatnyi feszültség sem a táp lábain. megvizsgálom honnan jön oda feszültség.
A nagyobb trafó kisfeszültségú oldalán nem jelenik meg feszültség a bekapcsoláskor pedig a tekercsei nem szakadtak, ilyenkor a kisebb vagy a nagyobb trafó "indul" előbb?
Bekapcsoláskor annak a lábain sem mérek feszültséget pedig annak is épek a tekercse. A nagyfeszültségú részen meg kimértem minden diódát és ellenállást, két kis kondenzátort volt azokat kivettem és megmértem szerintem jók, ESR=2.6R mind kettőnél, táblázat szerint ez jó.
Én úgy nézem, hogy a kis trafó a két nagy tranzisztor meghajtását végzi és nem segédtáp szerepe van. A 494 tápellátását kövesd le.
Köszi, visszakövettem és a kiírt alkatrészeket ellenőriztem is, nem hibásak. Ez a rész lenne az vagy máshogyan jut el oda a feszültség szerinted?
Ez egy tipikus "berúgós" táp, a szekunder oldalon is klappolni kell mindennek. Nem lehet zárlat a kimeneten és még a hűtő vezérlését is rá kell kötni. Bővebben: Link
Köszönöm szépen a doksit! Rádugtam minden kábelt de így sem indult el. A peltier elemet teszteltem 12V ról az működik. Átnéztem az összes alkatrészt a panelen a műveleti erősítőt is kimértem és jó, nem találtam hibás alkatrészt. Akkor kiszerelem a vezérlő panelt.
Inkább ez lesz a jó rajz. Az a helyzet, hogy itt minden egyes alkatrésznek tökéletes állapotban kell lenni a jó működéshez. Kimeneti elkók, ventilátorok, LM358. Az is jól látszik, hogy ez a kettős műveleti erősítő az NTC-k segítségével szabályozza a kimeneti feszültséget, ezzel együtt a Peltier-elem teljesítményét, így a hőmérsékletet is. Van ott még egy 8V-os stabkocka is, a saját kis világával.
Ahogy nézem ezen nincs stabkocka, PCB80830K2 van a panelra írva, meg a vezerlése digitális nyomódombos, és nincs ventilátor sem de a többi része ugyan az. Még megpróbálom kicserélni az összes kisfeszültségű kondenzátort.
Kicseréltem az összes kondenzátort kivéve a 230as oldalon lévő két nagy kondenzátort de sajnos továbbra sem indult el. Minden dióda ellenállas és tranzisztor jó a panelen, tudok még valamit ellenőrizni vagy most már valószínű, hogy a vezérlő egységen lehet a hiba?
Kiforrasztottam mind a két trafót mert biztosra akartam menni, hogy nem mérek bele mást és minden lábnál kitudom mérni a tekercseket, 0,1-0,8 Ohmot.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2024
Menetzárlatra hogyan tesztelted? Az induktivitását is megmérted?
Ma megmérem az induktivitását is de van több ilyen panelem és mindben ilyen értéket mértem a trafónál. Fura, hogy kb egyszerre mentek tönkre és más készülék nem hibásodott meg.
Ha mind tönkrement, akkor mérhetsz ugyanolyan értékeket a menetzárlatos trafókon. Szükség lenne egy tesztelten jól működő darabra, referenciaként.
A nagy trafón 11,5mH, 2x 0,12mH, kicsin 2x 5mH, 2x 0,38mH és 0,56mH mértem. Sajnos jó nincs nálam. Esetleg van Pesten olyan szervizes aki ilyeneket válalna én kezdem feladni.
Sziasztok,
ma a kezembe került egy Videoton tápegység (TVC). Lehet sokatoknak ez többet mond. Az eredeti probléma az volt, hogy a rákapcsolt eszköz (Videoton számítógép) egyszer csak leállt. Véletlenszerűen. Szétszedtem. A fent említett körülmények között a tápegység kimenetén se a DC5V se a szimmetrikus 12V nem volt mérhető. Gondoltam, megnézem az IC tápfeszültségét, 5V-ot mértem, jó is lehet. És itt jön a bakim: a kimeneti PWM jelet (14-s láb) akartam szkóppal megnézni, és kerestem egy GND hozzá. Sajnos a szkópom nem földfüggetlen (igen igen jó nagy vagyok) Bizti ki... Próbáltam szisztematikusan végigmérni a félvezetőket. Azóta nem indul, folyton kiolvad a biztosíték (F1). D10 - D12 közül kettő rossz volt, cseréltem. De a hiba most is fennáll (D11 most is rossz lett az utolsó próba után). A többi félvezető a mérések alapján nem tűnik rossznak. A "balesetből" eredő feketeség nincs, minden alkatrész vizuálisan "egészséges". Ha kell, darabokra szedem, de ha valakinek van tippje, szívesen veszem. A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2024
Leválasztó trafó, a bizti helyére 100 W-os izzó, az egyenirányított fesz (300 V) ellenőrzése.
A zárlat esetében a Q2 kollektor kiszigetelése. Ha minden ok, akkor a C6-on feszültséget mérni. Üdv. M.
Beszerzem a leválasztó transzformátort (egyébként is kellene) és nekifutok.
A Q2 "kiszigetelése" alatt mit értesz? Szakítsam meg a villamos kontaktust, hogy a CE között ne folyhasson áram? Most kiettem az áramkörből a mérés miatt. Semmi gond nincs vele. Vezető irányban látom szépen a nyitófeszt a műszeren, ellenkező irányban pedig zár. C6-on pedig az IC tápfeszültségét kéne látnom. Maximum 18V-ot. De ha jól olvastam utána, amennyiben ez 9,5V alatt van, a tápegység nem indul el. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |