Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   965 / 965
(#) ötfelezős válasza freddyke hozzászólására (») Jún 25, 2024 1 /
 
MSZ HD 516 S2:1999-ben volt benne 2014-ig, aztán ezt felváltotta az MSZ EN 50565:2014
(#) szs válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 25, 2024 2 /
 
Ha válaszoltal volna, de jó lett volna.
Mert a szabványok felsorolgatása (amihez mi, mezítlábas hobbisták nem ferünk hozzá) ezen a hobbifórumon fölösleges.
Magamutogatasnak kiváló.
(#) freddyke válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Köszönöm, de sajnos a szöveget nem találok hozzá. Ötszámjegyű összeget nem szeretnék kifizetni az online szabványkönyvtár oldalán, ahonnan utána le lehetne tölteni.
(#) Atis57 válasza szs hozzászólására (») Jún 25, 2024 / 1
 
Szia!

Elég sok helyen láttam satuban fakalapáccsal "érzéssel" meghajtott vezetéket .(még 60 fokban is )

Szóval ha kézzel hajtanád,s a szigetelést nem sérted fel.......

Régen talán az érátmérő 3X-t irták. (hajókon )
Ez csak extrém nagy áramoknál érdekes , meg a merev rögzitése is.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Most a kedvedért megmértem, nekem a bojlerhez (külső méretet merve) kb 21mm széles kábelcsatornában megy a 3 szál 1,5-ös vezeték. És derékszögű "kanyarok" vannak.
Elegendőnek tűnik az is, semmi baja cca 20 éve. Tehát az a méretű, amilyen neked van sem fog bajt okozni. (Legalább belefér a 2X3 vezeték)
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2024
(#) Atis57 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Szia!

Igen .
A kezelési utasitás 4 oldalán mutatja is.--Bár nem elég látványos.

S innentől már csak a jóisten, meg a magasságos hivatal jó vagy rossz indulatán múlik, hogy mit tesznek veled.(büntetás, kerékbetörés ,felnégyelés stb )

https://www.eon.hu/content/dam/eon/eon-hungary/documents/Muszaki-ug...V01%20(002).pdf
(#) proba válasza freddyke hozzászólására (») Jún 25, 2024 /
 
Szerintem fogod a kábelt, benyomod kézzel a sarokba, az egyik magasság megvan, aztán ráhajlítod a fal sarkára, megvan a másik magaság is. Amihez az ujjadnál nagyobb erő szükségeltetik, az felejtős. Az egészet nagyon kábelfüggőnek gondolom, van e benne térkitöltő, milyen a szigetelés vastagsága keménysége.. Ha fontos a kis ív, használj sodrott vezetéket.
(#) KTobi válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2024 / 1
 
Rendes vezeték adatlapján szerepel a legkisebb hajlítási sugár, ez 5-10*d szokott lenni.
A sodrott sem jobb, az könnyebben hajlik és többször elviseli, de az sem szereti a túlhajlítást.
Egy videóban hallottam a megjegyzést, hogy a túl szűken hajlított védőcsőbe hiába létezik (fizikailag) behúzni a vezetékeket, a szűk hajlítás miatt megtöri a szigetelést végig az áthúzott részen és ez megmutatkozik a szigetelési ellenállásban, hiába épp kívülről szemre. Nem ellenőriztem, de logikusnak tűnik.
A 3*d sugár alá nem mennék.
A 3x1,5 vezetékre keress lapos kivitelt. Régebben használták vakolat alá, ma már a kerek az elterjedt, de még létezik beszerezni (fekete). Ennél a d egy ér átmérője nem pedig a teljes vezeték átmérője a kialakítás végett.
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Köszönöm a hasznos hozzászólásaitokat és a lemérést.

Teljesen véletlenül akadtam rá egy oldalon arra, amit a fórumra írás előtt hiába kerestem. A kulcsszavakra keresve több oldalt is találtam, ahol megadják a minimális hajlítási sugarat, mint 4-6x a külső kábel átmérője (1, 2), 12.5x a külső vezeték átmérője (3). Az utóbbinál sok tömör és sodrott 1.5mm2-es vezetéket átnéztem, a hajlítási sugár szorzója ugyanaz. A 3x1.5 kábel 8.2-8.9mm, a vezeték 2.7-2.8mm átmérőjű (tömör vagy sodrott). Az 1-es és 3-as link alapján a 3x1.5mm2-es kábelnél 4x8.9mm, a 1.5mm2-es sodrott/tömör vezetéknél 12.5x2.7 - 12.5x2.8 kerekítve 34-36mm hajlítási sugárra jön ki. Tehát eszerint mindegy, hogy kábelben vannak a vezetékek vagy szálanként. A 2-es link 6x8.2=49.2mm-es sugara eltér. Az adatok egységesen rögzített elhelyezésre vonatkoznak, illetve az utóbbinál egyszeri hajlításra.

Ha "előírást betartó" szeretnék maradni és a 34-36mm sugárból indulok ki, a kábelcsatorna magassága a kritikus a két külső, két belső falsarok miatt. A külsö saroknál el lehet faragni a sarkot a kábelcsatorna alatt a kitakart részen, hogy meglegyen a megfelelő sugár. A belső saroknál ilyen lehetőség nem adott. Emiatt 40x40-es csatorna kellene. Az éppen linkelt takaró idom ennél a méretnél már nem is íves, csak lecsapták a sarkot. Amíg a 15mm magasságú csatorna takaró-idomjánál szemre minimum 40%-al nagyobb sugarúnak látszik az ív, mint a kábelcsatorna magassága, a 25mm magasságúnál azonos sugarúnak, az említett 40mm magasságúnál még annyinak sem. Tehát a sarkok miatt minimum 40mm magas és ugyanilyen széles kábelcsatorna fedi a fent említett 1, 3-as példákban szereplő 3x1.5-ös kábel és 1.5-ös vezetékek gyári előírásait.

Másrészről vettem a lapot, hogy meg lehet a vezetéket, kábeleket "erőltetni", hogy belepasszoljanak az adott helyre és valószínűleg működni fog úgy is.

Viszont, sajnos nem vettem számításba, hogy villanysütős gáztűzhely dugalja is ezen lenne, egy redőnymotor, amelynek a vezérlője elhanyagolható, viszont a kismegszakítótól jövő vezeték ezen ágán van mosógép, hűtő, hajszárító és világítás (elhanyagolható) is.

Két meglévő szerelvénydobozból tudok elindulni, ez tűnt egyszerűbbnek. A másik kiindulási ponttól nincsenek sarkok, csak egy falon átvezetés (elfaragom a furat peremét) és két 90°-os sík fordulás. Szinte tehermentes a bejövő ág (alig van rajta figyasztó). De sajnos itt a megelőző hosszú szakasz áthúzása szükséges, mert az elmúlt 20-40 évben voltak benne "tákolások" (alumínium vezeték van, bővítve lett rézzel), amit úgy nem hagyhatok, emiatt egy egészen hosszú szakaszon ki kell cserélnem minden vezetéket rézre. Ezt próbáltan elkerülni.

Egy 40x40-es kábelcsatorna látványát nem tudnám elviselni. Terhelés elosztás szempontjából is ideálisabb, nincsenek benne sarkok, ezért a másik ágról bővítek. 40x15-ös kábelcsatorna lenne ideális, de mivel csak 40x20-as van, valószínűleg (még alszom rá egyet) megoldom a 32x15-össel azt a nehány 90°-os kanyart.
(#) freddyke válasza KTobi hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Sajnos a hozzászólásod csak azután olvastam, miután megírtam az enyémet. Lényegében ugyanazt írod le, amire én is rájöttem. A különbség csak annyi, hogy a falon kívüli kábelcsatornába nem behúzom, hanem belefektetem a kábelt vagy vezetékeket, a kanyaroknál egyszer hajlítom. Fixen úgy marad, ahogyan beleraktam. Ez lényegesen jobb, nem terheli az áthúzással, nem sérül a szigetelés.
Nem értem teljesen, amit a legvégén írsz. Valószínűleg vezetékeket viszek inkább, mert abból rengeteg van, mint kábelt. Nem tudom ennek a típusnak mekkora hajlítási sugarat adnak meg (ha egyáltalán szerepel ilyesmi az adatlapján), de néhàny 90°-os forduló miatt nem szeretném túlzásba vinni. Kb. 3-4x-es szorzó jön ki, attól függően milyen széles kábelcsatornát választok.
(#) KTobi válasza freddyke hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Ha vezetéket viszel erenként akkor jó. Ez egy olyan "kábel" ami úgy hajlik mint a vezeték, mert egymás mellett futnak az erek.
(#) proba válasza freddyke hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Ott is adott, közvetlen a sarok előtti egyenes részen kissé bekanyarodsz a falba, így az iv beljebb kerül...
(#) ötfelezős válasza szs hozzászólására (») Jún 27, 2024 / 1
 
Szerintem tökéletes választ adtam erre a kérdésre:
Úgy rémlik van szabvány a vezeték minimális hajlítási ívére, de nem találom.
Aki meg nem érti, mit olvas, az kérjen segítséget.
Következő: »»   965 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem