Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2499 / 2500
(#) firstman válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 12, 2024 /
 
Vagy csinálsz ellenállás osztót a poti középállását kiváltva, vagy egyszerűen a gnd-t lehagyva direktre kötöd a potméter be, illetve kimeneti pontjait. ( Persze a két csatornának külön külön)
(#) Alkotó válasza firstman hozzászólására (») Júl 12, 2024 /
 
Az ellenállás osztó valóban kiválthatja a potmétert.
De az ilyen potméter megoldás a két csatornát ellentétesen szokta szabályozni (egyiket halkítja, másikat hangosítja). Ebből adódóan kb. középállásban azonos a két csatorna jele., Ezért nem zárható ki, hogy ha direktbe köti mindkét csatornát, akkor a kb. dupla jelszint túlvezérel valamit. Természetesen ez csak egy feltevés, de ha mindkét csatornát direktbe köti, akkor azonos hangerőállás mellett magasabb jelet kap a végfokozat, hangosabb lesz.
(#) firstman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 12, 2024 /
 
Nos, ami azt illeti, nem kellene hogy problémát okozzon, mert pontosan akkora lesz a jel nagysága, mintha az egyik végpontba tekerné a potmétert. Nem üzemszerű egy sztereó erősítőnek csak az egyik oldalát hallgatni, de nem is zárható ki, hogy ez megtörténik. Véleményem szerint meggondolatlanság lenne a gyártó részéről ha ezt nem kalkulálná bele a készülék használatába.
(#) btamas81 hozzászólása Júl 12, 2024 /
 
Fő a békesség, inkább kap két ellenállást oldalanként.
A magas mély potit szintén ilyen elv alapján akarom kiváltani.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 12, 2024 /
 
Ó, ne foglalkozzál Te mással. Tedd azt, ami neked jó! És persze tapasztalj, és hasznosítsd a magad számára!
(#) btamas81 hozzászólása Júl 12, 2024 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Szól a masina, nem is akárhogy. Én azt hiszem révbe értem erősítő terén.
Mondjuk az az ötletem nem jött be, hogy a mélynek adok némi plusszt nem jött be. 50k poti helyett 33k meg 15k ellenállást tettem, de nem igazán hallom ha ki-be kapcsolgatom a tone on/off gombot, de ez legyen a legnagyobb baj.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Júl 15, 2024 /
 
Szia, az alkatrészek el vannak rendezve. Mielőtt totál behuzalozom az egészet, gondoltam megosztom, hátha valami olyat látsz/láttok benne, ami nem oké. Nem akarom totál előröl kezdeni, ha "gond" van.

A nagyáramú részeket poligonnal gondoltam, illetve az erősítő kimenetét a NYÁK közepén vinném el.

Köszönöm!

PCB_v0.JPG
    
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Júl 16, 2024 /
 
Csak altalaban: A tranzisztorokat fektetve tennem, igy egy L alaku lemezzel a hutobordara csavarozhatoak. Altalaban minden ami kicsi, nem idealis. Nagy vonalakohoz kell hely. A meleg ellenallasokhoz kell hely. Ha van lelki erod, kicsit huzd szet az egeszet. A csatlakozo elemek meg nem latszanak(szamomra). Üveg biztositek a panelon segit hosszabb tavon, ha elfer erdemes betervezni. A tranyok kozel vannak. Nem fog elferni a szilikon szigetelo, vagy a csillam. Legalabb kell 5 mm de inkabb egy centi minden kozott, hogy szerelheto legyen. Legyen 30 szazalekkal szelesebb, akkor mar jobban szerelheto valamit kapsz. Kapcsolasi rajz jo lenne melle, nem lehet osszenezni. Legtobben sprintben terveznek. Ez miben van?
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2024
(#) diamik válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 16, 2024 /
 
Szia,

ez Altium Designer-ben van. Régóta ezt használom.
Ez már a második terv, épült egy prototípus. A szereléssel különösebb gond nem volt. Van beültető labor is.
Biztosíték van (olvadó), a pozitív és negatív ágon is, csak levettem a jelölését, mert teljesen feleslegesnek ítéltem meg. Csak a helyet foglalja.
Az áramkör nem folytonos üzemre lesz tervezve, így a hőképződés sem lesz jelentős.
A félvezetőket még húzhatom szét...

Olyan tanácsokra gondoltam egyébként, milyen jelet, hogyan NE vigyek, tápfeszültség/áram stb... Mert korábban (az első prototípust) feltettem és sok hideget kaptam érte. Így gondoltam, elébe megyek a dolognak.
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Júl 16, 2024 /
 
Szamomra rajz nelkul nem tiszta. Szimmetrikus a tap? Hogyan ne: surun ne. Lehetoleg foldpontokra figyelni, hogy ne legyen brummos.
Idézet:
„Ez már a második terv, épült egy prototípus”

Kep es a korabbi terv errol segitene.

Idézet:
„Biztosíték van (olvadó), a pozitív és negatív ágon is, csak levettem a jelölését, mert teljesen feleslegesnek ítéltem meg. Csak a helyet foglalja.”


Ha szimmetrikus a tap kell. Ha nem akkor valoszinu nem.

Idézet:
„Az áramkör nem folytonos üzemre lesz tervezve, így a hőképződés sem lesz jelentős.
A félvezetőket még húzhatom szét...”


Mi a funkcioja? Ha erosito, akkor is valamilyen folyamatot azert birnia kell. A tanacsok altalaban idegesitoek, de hasznosak tudnak lenni. Nem mindenki tervezett ilyet aki okoskodik. Ha melle teszed a rajzot, a korabbi mintadarab kepet a korabbi tervvel, akkor van mit nezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2024
(#) diamik válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 16, 2024 /
 
Szia! Az észrevételek egy része valóban jogos.

Az erősítővel hiszterézis karakterisztikát fogunk mérni (BH görbe).
A teljes rendszer a következőképp fog kinézni:
Hálózati toroid + Graez & puffer + Erősítő áramkör. A rendszer maximálisan 10A és kb 10Vpp kimeneti feszültségre van tervezve, mindezt kb. 10kHz-ig.

A második verziós kapcsolási rajzot és a megépült prototípus fotóját is mellékelem.

Kérdezni nem szégyellek, ezt a mellékelt ábra is mutatja.
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Júl 16, 2024 /
 
Egyebkent jol mukodott? Ertem mar a hutes lenyeget, nem kap terhelest. Ami nekem nem tiszta hogy a tranyok alatt hogyna szigeteltetek el? Nekem a csillam ilyenkor nem fert ala. Szilikon lappal is probalkoztam. Ezert szoktam szethuzni. A rajz szerint szimmetrikus tapot kap. Ha egyebkent nem brummos, jol mukodik, es bevalt, nem feltetlenul kell sokat okositani rajta. Neha az elet felulirja az elmeletet. Ami jo ne javitsd meg. Nyilvan, ha valamelyik funkcio nem mukodik, akkor erdemes tovabb gondolkodni,

Most esett le: A jelolest vetted le nem a biztositekot!
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2024
(#) diamik válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 16, 2024 /
 
Na értjük mi egymást!

Nagyon nagyon sok segítséget kaptam reloop fórumtársunktól (szerintem Ő előző életében tranzisztor volt ). És annak ellenére, hogy van tapasztalatom ebben sokat tanultam a projektből.

Kisebb módosítások kerültek bele, a BH görbe mérése miatt (is). Egy elektronikus áramhatároló, illetve a GND-kkel volt még itt anomália, mert a szkópunk viszonylag okos, de nem igazán azt láttuk, amit kellene.
A csillám tökéletesen odafér (kis méretrevágás után). Pasztát még nem tettem rá, mert ez nem a végleges verzió volt.

A vezetősávok kialakításánál kaptam a "kritikát".
Ha végeztem feldobom ide a NYÁK tervet és várom az ötleteket!

Köszi a rám szánt idődet!
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Júl 17, 2024 / 1
 
Sziasztok,

kész a végleges verzió. A GND-t telibe tette az alsó (bottom) oldalra. Bármilyen ellenvetést, rossz kialakítás, huzalozás stb. szívesen veszek!!

Rajz + NYÁK
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Júl 17, 2024 /
 
Idézet:
„A csillám tökéletesen odafér (kis méretrevágás után)”
SZoval nem fert oda. Egyebkent ertem.

En a sajat tapasztalatomrol tudok beszelni. Nyilvan ez egy ket oldalas nyak es nagyon sokat tart, de altalaban az ellenallasok ala nagyobb pacat rakok, igy az evek soran nem torik ki. Pont az emlitett csillam ugy miatt szet szoktam huzni a tervet.A tranyokat azert fektettem el, mert az L alaku lemezzel a nyak osszefoghato es a tranyo akkor sem torik le, ha leesik az egesz az asztalrol. Nekem ezek valtak be. Nem torekszem mar a miniaturizalasra, de hozzateszem gepesz vagyok, szoval a konstrukcio stabilitasa nalam elsodleges.

Sokan szoktak visitani, hogy ez vagy az a vonal nem az optimalis helyen megy. Szoktam nezni gyari paneleket, Sony stb... azert ok sem hulyek. Peldaul a tranyo emmiteret 4 tranyo eseten osszekotik fentrol rez lemezzel...

Szerintem egyebkent jol nez ki igy. Ha nem sorozat gyartas lesz nagy szeriaban biztos evekig elmegy gond nelkul.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2024
(#) szendi001 hozzászólása Júl 19, 2024 /
 
Sziasztok! Rendeltem egy ilyen panelt, es 30 szazalekig osszeraktam. Keresgelem bele az eredeti felvezetoket, elek sok benne a 120-150 voltos tipus. Abban kernek segitseget, hogy rajzot hol lehet hozza szerezni. Remelem valaki felismeri az alapkapcsolast. A vedelem nem annyira erdekes, magat a fokozatot keresem.Bővebben: Link
(#) orcika70 válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 20, 2024 / 1
 
Nagy esélyel nem lessz ehhez rajz, ha van kedved a nyák alapján időt szánni a visszarjzolásra, vagy ide feltehetnél a nyák mindkét oldaláról készült fotót, mert a linken található nemigazán használható a visszarajzoláshoz.
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Szia! Nem voltam a fórumon egy hétig, hol tart most a kivitelezés?
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Igen, észrevettem

Ha pár hozzászólást visszaolvasol, feltettem a kapcsolási rajzokat és a NYÁK tervet is. Épp várom az oltásokat, mit rontottam el

Komolyra fordítva a szót, elkészültem a tervekkel, még nem adtam le gyártásba, de jövő héten tervezem.

A GND-t az egész áramkörre vonatkoztatva egységesítettem, mert a BH görbék szkópos ábrázolása esetén az izolált GND problémát okozott. Opcionálisan beépítettem még az árammérő kimenetére egy lehúzó ellenállást is, mert "üresjárásban", terhelés nélkül gerjedt. Ha úgy lesz, maximum nem építem be.

Köszönöm a sok-sok segítséget, nagyon sokat tanultam a dologból (és még mennyi mindent nem tudok!).
(#) szendi001 válasza orcika70 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Kénytelen leszek, mert a beüzemelésnél segítene.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Bővebben: Link
Nos találtam ezt a panelt. Gyanúsan hasonlóak voltak a felvezetők és erre leírták a típusát ami: Marantz MA-9S2. Erre kerestem rá és találtam ezt a rajzot: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2024
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Júl 20, 2024 /
 
Kezdem a gerjedésnél. Az U3 használaton kívüli felét semlegesíteni kell! A 6-7 lábakat összekötöd, az 5-ös pedig testet kap. Úgy emlékszem erről korábban is volt szó. Beszéltünk az U3 negatív táp szűrőkondiról, az sem került fel a rajzra így a panelről is lemarad.
A terv nyilván követi a rajzot, elkötés nem lehet benne. Ami kicsit aggasztó az a Q6. Olyan mintha a piros réteg összekötné két szomszédos lábát.
A használt kb. 0,3 mm-es vezetősáv értelmetlenül keskeny, legalább a duplájára növelném. A végtranzisztorok meghajtó körében akár fel is éghet, mert ott Amper nagyságrendű áram is folyhat. A Dansk topicban a minap tárgyaltuk mennyire alacsony a bétája az általad is használt TIP tranzisztoroknak a csúcsáram közelében.
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Vas, 7:05 / 1
 
Q6 az elvi rajzon is hibásan van. A gate-nek a földre kell(ene) mennie.
Q4 és Q5 áramgenerátornak nem jó a közös referencia feszültség (D1 és D2), mert egy túlvezérlésnél felakadhat a végfok kimenete a + tápra.
A Q7-el kivitelezett szinteltoló egy trimmer kontakthiba esetén a teljes végfokot meg fogja sütni.
A vezetősávokat legalább a végtranzisztorok bázisai felé én is vastagabbra venném.
(#) orcika70 válasza szendi001 hozzászólására (») Vas, 7:27 /
 
Megoszthatnád velünk ha elkészültél a rajzzal.
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Vas, 13:55 /
 
Köszönöm az észrevételeket! Visszakeresem majd, melyik rajzon alapul a NYÁK-terv.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Vas, 21:29 /
 
Akkor majd átbeszélhetnénk, mit miért. Részletesen.
Őszinte leszek, régen tanultam ilyet, de ezeket naponta nem használom, így kikopott.

Az eddigi tanácsokat köszönöm mindkettőtöknek. Javítom folyamatosan.
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Vas, 23:26 /
 
Kivettem a FET-et az áramgenerátorból és pótoltam a hiányzó ellenállást. A nyugalmi áram szabályzóköre kapott két ellenállást, hogy ne alakulhasson ki szélsőségesen nagy áram.
Az U3-at próbáld magad megrajzolni a javaslat alapján.

Amp4.gif
    
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Hé, 9:26 /
 
Szia!

Köszönöm, hogy foglalkozol ezzel!
Szeretném érteni is, mit miért.
Ha jól értelmezem, D6, D7 állítja be a T3 és T4 bázisfeszültségét kb. 1,2V-ra. R20 és R27 állítja be a nyugalmi áramot. R3, R8, R9, R20, R27-et mi alapján méretezted? C1 valamiféle tápszűrést hajt végre?

R4 állítja a végfokozat nyugalmi áramát. Az 1kΩ-s potit "szétszedted kétfelé", maradt egy 500Ω poti és vele sorban egy 470Ω-s ellenállás. Eddig ok. De a 2,2kΩ-s? Illetve R4 egyik fele ki van söntölve.
Akárhogyan állítom a potit, nem a várt kimenet látom. Logikailag se áll össze. Biztos kell oda a 2,2kΩ sorba?
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:27
(#) Alkotó válasza diamik hozzászólására (») Hé, 9:57 /
 
A 2k2 ellenállással kapcsolatban arra gondolj, mi történik ha esetleg a trimernél valamilyen kontakt-hiba lépne fel (ami egy trimernél nem zárható ki).
(#) diamik válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 11:10 /
 
Értem én az alapelvet. Nyilván ha a trimmer kiesik, akkor nincs, ami korlátozza a végfokozat nyugalmi áramát. Azt hiszem, innentől nem is kell folytatni.

Viszont elnézést kell kérnem, mert elkötés volt a szimulációmban.

Inkább nem mondok semmit.
Következő: »»   2499 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem