Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   132 / 134
(#) janir18 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

A legpontosabb magyarázatot adtad a folyamatról.
(#) erbe válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Semmivel sem fogyaszt többet a bojler, mint vízkő nélkül. Csupán zajosabb lesz a hőtermelése és amikor szükség lesz rá, kicsit lassabban fűt. Nem többet, mert ha visszaolvasol, inkább gyakrabban ki-be kapcsolgat. A bojlerbe benyomott energia nem jön ki belőle, csak lassabban hasznosul.
(#) proba válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

A vízkő ugye szigetel, a hő a víz felé nem tud távozni. A fűtőszál az alaplaphoz van csavarozva, ott a hőellenállás relatíve kicsi, és a fűtőszál hőmérséklete is magasabb mint vízkő nélkül. Szerintem a felesleges meleg a bojler alját, ezáltal a környezetet fűti. Persze a százalékokon lehet vitatkozni, de szerintem a lefelé menő veszteség nő meg.
(#) uniman válasza erbe hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

A vízkövet is felmelegíti...nemdeugyebár? Azzal kicsit nehezebb letusolni, mint a vízzel...ezért benne marad. Az a veszteség...vagy nem?
(#) erbe válasza uniman hozzászólására (») Aug 2, 2024 /

Előbb-utóbb kijön belőle.
Lefelé is van némi hőszigetelés. Először is, lefelé nem szívesen megy a meleg. Ezenkívül van egy, általában műanyag burkolat, ami gátolja a légáramlást. Másrészt a bojler alsó részébe áramlik a hideg víz, ami jóval hidegebb, mint a vízkő.
(#) gyuszo válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Elég lenne az 1800 W-os fűtőbetét is. Ekkora a gyári is. Bőven elmenne a 10 A-es kismegszakítóval.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2024
(#) Mate78 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Ebben 2400W a gyári fűtőszál,nem 1800W.
Különben is csak.akkor van gond,amikor már vízköves,ha visszaolvasol.
De értem,amit mondasz.

Lefotóztam a 150 literes Hajdu adattábláját. Ezen bizony 1,8kW szerepel.Ennél nagyobbat nem érdemes beletenni, otthoni környezetben. Közösségi helyeknél szoktak betenni nagyobbat, a gyorsabb felfűtési idő miatt. Olyan helyen, ahol esetleg 8-10 fő is fog zuhanyozni rövid időn belül. De ennek ára van. Gyakoribb karbantartás a nagyobb átfolyó áram miatt. Nagyobb hőveszteség, amikor kihasználatlanul van, a hőntartás miatt.

A 2400 W betétet, mint írtam közösségi helyeket használják, ott gyakrabban szükséges a karbantartás emiatt a fokozott igénybevétel miatt. Nyilván nagyobb a vízkőképződés is.
Nagyon sok bojlert javítottam már, tapasztalatból írom.
Otthoni környezetben 150 literes bojlerig bőven elég a 1800 W fűtőbetét.
De itt egy 120 literes adattáblája, ebbe nézd meg, mekkora a betét : 1200 W.

Lefotóztam Neked az adattábláját!
Ebben bizony gyárilag 2400W a betét.
De logikus amit irtál,kivéve a hőveszteség,mert az szerintem nem függ a fűtőszál teljesítményétől.De javíts ki,ha tévedek.
Köszönöm!

Akkor legalább így már kiderűl, hogy nem egy sima bojler, hanem indirenkt hőcserélős tároló.
Az a hőcserélő mire van és hogyan bekötve ? Az is befolyásolhat .
Ezért más benne a fűtőbetét teljesítménye. Nemcsak a bojler térfogat határozza meg.
Nagyobb térfogatot kell így melegíteni. Ha az a hőcserélő vízköves, szigetelt környezetben van, nagyon nem mindegy, hogy hogyan adja át a hőt. Akkor ez lesz a megoldás nyitja.
(#) uniman válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 4, 2024 /

Ez "...F" a Gyuszóé meg "...E" betűvégződésű típus. Fogjuk rá, hogy az előbbi "Fast" (gyosrfelfűtés), míg az utóbbi "Economic", azaz "gazdaságos"...
A régebbi cseh bojlerek cekászteljesítménye úgy volt belőve, hogy a 22-6 óra között bekapcsolt éjjeli áram (8 óra alatt) reggelre felfűtse a vizuket...

A beépített hőcserélőn(ebben egy csőkígyó) keresztül is lehet fűteni,pl.gázkazánnal,napkollektorral,stb.
Nálam a gázkazánra van rákötve,ha nincs áram,akkor gázzal is tudom fűteni.

A gázkazán működéséhez és a víz keringetéséhez nem szükséges az áram ?

Mármint vezérelt áram...
Vagy mondjuk mint most volt,amikor nem jó a bojler.Akkor lehet más módon fűteni.

Igen, így érthető, jó megoldás.
(#) KU202M válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 5, 2024 /

20 éve a 120 literesbe raktak 1 800 W-os fűtőszálat (nekünk ilyen van). Hogy fejlődik a forróvíztároló-technika... Ma már elég az 1 200 W-os is! Viszont a felfűtési idő annak idején 5 óra volt...
(#) janir18 válasza KU202M hozzászólására (») Aug 5, 2024 /

40 éve még 2000W volt és 7óra fűtés, a tábla szerint
(#) moltam hozzászólása Szept 16, 2024 /

Helo. Felismeri valaki ezt a régi hajdu bojlert? Milyen néven tudok hozzá alkatrészt keresni? Fűtőbetét elpukkant de akkor már kéne tömítés is.
(#) Gafly válasza moltam hozzászólására (») Szept 16, 2024 /

Szerintem én könnyű helyzetben vagyok, mert én csak elsétálok a régivel szükség esetén, és a kezembe nyomják a cseredarabokat...
(#) Busz hozzászólása Okt 15, 2024 /

Z120EK-1 érdemes költeni rá?

Sziasztok!

Talán soha nem karbantartott bojler, 10+ éves, így néz ki a fűtőszál, hőkorlátozó letiltott, illetve a TSE tartó törött, fűtőszálhoz rögzített résznél elporladt.

Szerintem nem olyan vészes a vízkő mennyiség, igaz a fűtőszálat belepte. Merjem ezt még visszatenni?
Hogyan kellene ezt tisztogatni?

Aktív anód viszont teljesen eltűnt... érdemes akkor még egyáltalán foglalkozni vele, vagy lehet akkor tartály is károsodott? Z120 EK-1 típus.
Meg van egy olyan alkatrész, egy fém alátét ami nem szerepel az alkatrészlistán:
https://www.megatherm.hu/Shared/ProductFiles/hajdu-villanybojler-an...et.pdf

Annak mi lenne a szerepe?
Köszönöm!
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Életemben nem volt villanybojlerem, de ránézésre:
- Bojler test szerkezeti integritását (rozsdás-e belül) csak Te és senki más nem tudja eldönteni.
- Aktív anód mindenképpen pótlandó.
- Tömítés igény szerint, de alapesetben szerintem minden bontás után.
- Fűtőbetét hasonlóképpen. Miután le lett oldva a vízkő, talán okosabbak leszünk.
(#) uniman válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Az anód folyamatosan beleoldódik a vízbe (emiatt nem is alkalmas fogyasztásra a forróvíz). Ha lepattan egy kis zománc zománc a tartály belsejéből, akkor oda lerakódik az anód anyaga, így védi.
Belenézel a belsejébe és kiderül mi a szitu...
Nálam van egy tévesen vásárolt alaplap, anóddal és anódhossabbítóval...a tiédbe is passzolhat.
(#) proli007 válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Hello! Szerintem ez nem az EK-1 alaplapja.
(#) proli007 válasza Busz hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Hello! Kimosod egy slaggal a tartály belsejét (amúgy is célszerű, hogy ne maradjon az alján vízkődarabok) majd egy zseblámpával belenézel, hogy hogyan áll a korrózió és a melegvíz kivezető csöve. De amíg nem folyik egy bojler, addig használható. Az alaplapot és azon lévő alkatrészeket megvásárolod és újra szereled. Tömítést minden megbontásnál cserélni kell (ez minden vizes munkánál alapszabály ahogy írta Gafly is)! Így jársz a legjobban, mint ha többször le kellene engedni a vizet. Nem tudom, hogy mi az a fém alkatrész, ami a listában nem szerepel.
(#) uniman válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Rég került hozzám..de már látom: Régi Z típusúhoz jó.
De ha a méretek (nyílás, furat) azonosak...akkor betehető(...vagy mégsem).
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024

ZK.JPG

(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Az anód szinte biztosan, az meg úgyis kelleni fog...
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Az tuti 120 litereshez jó: 32x190mm. Van még "hosszú anódtartó" is, talán az a régihez kellhetett, mert a menetek eltétőek az alaplapon meg az anódon. Meg magasítva a vízkő sem lepi be...
(#) proli007 válasza uniman hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Én az újat nem ismerem, nálunk és a lányomnál, még a réi van. De ezek az alaplapok vacakok. A zománc alatt a festéket értik, nem a tűzzománcot. Az egyik alaplap csöpögött, és kb 3 hónap után cseréltem. A festék teljesen fel volt rajta hólyagosodva. A sógorom adott egy régi tartályt, kerti zuhanynak. Na abban normális alaplap volt, talán palládiumozva van. Annak a tömítő felületére szépen rá megy a szilikon tömítés (a sima, nem ez a füles), nem lötyög rajta, mint a gatya. Kétévenként tisztítom, mert itt van vízkő rendesen. De már azon is látok korrózió nyomokat.
(#) uniman válasza proli007 hozzászólására (») Okt 15, 2024 /

Nálunk is 22 a "NK"...az átfolyós gázmelegítók is megkapják a magukét (nálam is).
Néhány Piccomat 36 polifoszfát adagolót már felszereltem ismerőseimnek. Dicsérik nagyon...kicsit drága ugyan, de az utántöltése olcsó. Meg nyugi van vele sokáig.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
Következő: »»   132 / 134
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem