Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyák nyomtató kérdések
Lapozás: OK   12 / 12
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 15, 2024 /

Sziasztok!
Újra meg újra előkerül ez a téma Így 2024 ben létezik már elérhető technológia hogy közvetlenül a nyákra nyomtathassak és ne kerüljön 6 millióba? Esetleg valaki épített át sikeresen nyomtatót és van hozzá bevált tinta?
(#) sg576 válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 15, 2024 /

Több, mint 10 éve egy Epson SX-20 átalakítása nekem bevált, jól dokumentált folyamat. Az eredeti magenta DuraBrite tintával és "kompatibilissel" is működött, előmaratott rézre érdemes vele dolgozni. A fejek beszáradnak, ezért kellett volna még egy fejtisztítót is építenem hozzá, amivel meghajthatók a piezo dűznik és az UH kádban túlnyomással tisztít. Ezért nincs használatban.
(#) niedziela válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 15, 2024 /

2015-ben is csak egy kihívásnak volt jó, most 2024-ben pedig olyan mintha két bot összedörzsölésével szeretnél tüzet gyújtani.
(#) sg576 válasza niedziela hozzászólására (») Aug 15, 2024 /

Hobbi szinten egyet is tudok érteni az első tagmondattal, meg nem is. Ha valakinek van pár szabad hete, és rendszeresen sok NYÁK-ot akar csinálni nagy felbontással, akkor ez az a fajta kihívás, ami be is tudja váltani a hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor ha nem pont ez a helyzet, akkor viszont olyan kihívás, amivel egy hétvége alatt bőven el tud jutni az ember arra a szintre, hogy szép NYÁK-ot nyomtat, de csalódást keltően kellemetlen lesz a meglepetés, amikor a következő próbálkozásnál kiderül, hogy beszáradt a fej, és nem akar "kiszáradni".

A hasonlat egyáltalán nem állja meg a helyét, számomra érthetetlen. Ha valakinek sürgősen kell a NYÁK, akkor nem tudja megvárni a kínait, a hazai gyártók meg nem az olcsóságukról híresek, ha sietni kell. Tapasztalatból tudom, hogy az összes házilagos módszer közül ezzel lesz a legrövidebb időn belül kész a NYÁK, akár nyomtatott silkscreen-nel, és minden bizonnyal az UV-re keményedő soldermask gyantát is ki lehet vele nyomtatni - ha az embernek van ideje a kísérletezésre.
(#) gyulank válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 15, 2024 /

Esetleg Alin 44e-ért van tollas rajzoló.
(#) niedziela válasza sg576 hozzászólására (») Szept 15, 2024 /

Egy szóval hadd válaszoljak, kizárt, hogy ez jó, olcsó, és gyors legyen.
Két dolog miatt, egy, hogy pár hetet foglalkoztam vele, meg kitudja még hány ember tőlem függetlenül (ez jelenti a legkevesebbet, sőt, el is hanyagolható)
Nincs a földön pcb gyár, üzem, vagy bódé, ahol ezzel bárki panelt készítene (ez pedig meggyőző nyomós érv) és egyelőre az is marad.

Ha olyan helyen, ahol napi 10.000db nagyságrendben állítanak elő paneleket foto eljárással dolgoznak, erősen elgondolkodtató miért nem váltanak le egy innovativ bublejet-re pikk-pakk.

Idézet:
„Tapasztalatból tudom, hogy az összes házilagos módszer közül ezzel lesz a legrövidebb időn belül kész a NYÁK”

Akkor lenne tapasztalatod ebben ha lenne nyomtatód, de egyik hiányában a másik sem lehet.

Egy időben azzal is kisérleteztek, hogy olyan vegyületet állítsanak elő, amely akkori elképzelés szerint minden fémet arannyá változtat.

Ez hasonló kaliberü időtöltés.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 15, 2024 /

Ha mindenáron"nyomtatni " akarsz én inkább a DRY fóliát és hozzá egy kisteljesítményű uv lézert javasolnék akár egy egyszerűbb (olcsó) 3D nyomtatóra aplikálva . Egyébként a fólia felrakása a nyákra kb 15másodperc a levilágítása 45 az előhívása pedig max egy perc tehát nem egy lassú folyamat amíg elkezdheted a maratást .Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2024
(#) sg576 válasza niedziela hozzászólására (») Szept 15, 2024 /

Ez egy szónál azért többre sikeredett, bár valószínűleg mindannyian jobban jártunk volna, ha mondjuk egynél eggyel kevesebbel is beéred.
Az, hogy neked nem jött össze pár hét alatt, nem a technológia hibája. Egy Volkan Sahin nevű fickó anno még a nyomtatófej vezérlését is visszafejtette, és FPGA-val hajtotta meg. Egy időben egész aktív yahoo csoport működött a témában, ahol jól körbejárták a technológiai részleteket. Én egy hétvége nagyobb részét szántam rá anno.

Gondolom azért nem interjúvoltál meg minden bódét és hobbistát... Nem minden olyan technológiát vesznek át egy üzemben, ami kisebb léptékben megállja a helyét, magyarul ez az érv nem sikerült különösebben meggyőzőre vagy nyomósra. Egy komoly hátránya van, rendszeresen kell használni, különben beszárad a fej. Nyilván egy gyárban nem ezt a technológiát részesítik előnyben, mert a levilágításos módszernek ennél is jobb a definíciója, és egy monstre beruházás után a termelékenysége össze sem hasonlítható ezzel. Nem tudom, szerintem ez nem különösebben elgondolkodtató... Ez ugyanakkor továbbra sem von le az értékéből: akkor érdemes számolni vele, ha valakinek rendszeresen van szüksége nagyon rövid átfutási idővel NYÁK-ra. Vagy van annyi esze, hogy néha megjárassa a fejet...

"Akkor lenne tapasztalatod ebben ha lenne nyomtatód, de egyik hiányában a másik sem lehet." - ez kissé már óvodás szint... Ha gondolod, amikor legközelebb otthon járok, lefotózom neked az átalakított S20-at.

Az, hogy csalódás ért ezzel kapcsolatban, nem jelenti azt, hogy másokat ilyen módon kéne megpróbálnod meggyőzni arról, hogy nem igaz, amit személyesen tapasztaltak.
Nem nehéz: rézfólia előmaratása, tisztítás, szárítás (nyilván ezt egyszerre több darabon érdemes elvégezni, hogy ne kelljen minden alkalommal foglalkozni vele). Bekapcsolod a sütőt, előmelegítés, a NYÁK-ot elhelyezed a tálcán, átmegy a nyomtatón, irány a sütő, pár perc, majd jön a marató, vagy kétoldalas NYÁK esetén még egy kör a nyomtatóban. Silkscreen-hez plusz egy iteráció a legvégén. Nem egy végtelenül nagy ördöngősség.
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem