Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Tippeket és (részletes) tapasztalatokat szeretnék tőletek kérni, hogy miket tartalmazzon egy jó középkategóriás PIC fejlesztő eszköz. Én 16F84, 16F628, 16F873, 16F874, 16F876, 16F877 -es kontrollereket szeretném kipróbálni vele. Köszi a fáradságot Üdv.: 5cmarzo
Hello!
Pont ma kezdtem én is foglalkozni a témával. Ezt, vagy valami hasonlót gondoltam hogy csinálok. Speciel nekem is F84 F628 és F877-es mikrokontrollerrel van tervben hogy megcsinálom, vagy a proci foglalatot univerzálisra tervezem megoldani, hogy kis adapter nyákkal bármit bele lehessen dugni a fejlesztőbe. Programozónak a PICKIT2-t használom, igy annak is kell valami tüskesor. Keresgéltem, de nem találtam semmilyen használható házilag elkészíthető cuccot, így marad a tervezés. Kiváncsi leszek az ötletekre én is.
javaslom ebből kiindulni, mivel vannak hozzá példaprogramok
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_257.html
Ne nagyon görcsölj ilyesmivel.....hamar rájössz, hogy fölösleges.
Minden új kütyü más mint az előző.... Egy próbapenelra felrakni egy PIC-et és programozó tüskéket, pár LED-et illetve kapcsolót esetleg egy LCD-t nagyon rövid idő..... Ha bonyolultabb az áramkör akkor meg úgyis NYÁK kel neki... Inkább modulokban gondolkozz (LEGO): -RS232 ilesztő -LCD -Kapcsoló stb.. Ezeket tedd egy panelre egy szalagkábeles csatival ! A tett halála az okoskodás....
Ha rám hallgatsz,ezt a felsorolást egyből megfelezed, vagy harmadolod...
Játszadozni ellehet vele...de ez nem zongora, hogy minden billentyűt megnyomjunk... Én amit javaslok, 16F628A 16F876A és 16F877A, azért A-s mert többek közt ezeket egy pillanat alatt fel lehet programozni, és "helyből" tudják a 20Mhz-t... Játszadozáshoz, Pl ez a rendszer nagyon hálás és gyors éshamar érsz el eredményt, tettem fel paneltervet egy 876A a rajz kapcsi nélkül is magáért beszél ( BP-n a satronik-nál kb 1100ft- ért csinálták nekem) kérhetsz a saját részre ha megfelel...Lehet rádugni LCD-t, van 14 optocsatolós bemeneti lehetőség 8 relé ki, helyén tudod programozni, Rs232-t csatlakoztatni...Bővebben: PIC_link
Mit kell tartalmazzon? 18,28,40 lábú foglalatokat, és rengeteg tüskecsatlakozót! Minden kezdő kapcsolást össze lehet építeni rajta, csak a megfelelő modulokat kell még megépíteni hozzá, de ezt már említették előttem is. Demo nyákoknak a világon semmi értelmük nincs... (amúgy élsz még(4 napja...), vagy megint magunkban beszélünk?)
Elkészült a kapcsolásirajz, ha kész a nyákterv akkor azt is feltöltöm. Szóval én valami ilyesmire gondoltam, aztán szépen lassan modulokat fogok hozzá csinálni, amit a megfelelő helyre dugom, mint a legó.
Üdv!
Én is Kit6263-al értek egyet, bár amit aBalazs talált az már jó lehet sok mindenre. Amit nem árt tartalmaznia szerintem: -RS232 -I2C csati (pl digit potinak) -grafikus kijelző (akár N3310) -külső EEPROM (pl képek tárolására) -3.3V stab kimenet, ehhez illesztett kimenetek (74HC245-tel) - bár ez kell az említett kijelzőhöz is -PWM erősítése FET-tel, diódás védelemmel -néhány állapot jelző LED -4x4 mátrixos billentyűzet Naggyából ennyi. Ezzel elég sok projektet el lehet kezdeni. A hangsúly azon van, hogy kezdeni! Egy végleges alkotáshoz szükség van ugye egy végleges hardverre, aminél lehet, hogy át kell portolni a fél progit, vagy más kijelző vezérlés kell... Elég sok macera van az ilyen kísérleti szoftverekkel. Én utoljára akkor használtam kísérleti panelt, amikor megtanultam PIC-el LED-et villogtatni és hangot kiadni. Azóta mindenhez saját nyákot csinálok. Az ismerkedéshez viszont számomra is "nagyszerű találmány" volt!
Azaz igazság, hogy én a próbapanellal, már szívtam eleget a kontakthibák miatt. Ezért is akarok valami fix dolgot építeni. Természetesen, amiket leírtál pako azokat modulonként akarom elkészíteni, hogy a mikrovezérlőnek bármelyik portjára lehessen illeszteni.
Bevallom egy kicsit elakadtam a nyák megrajzolásánál. Jelenleg ott tartok, hogy a protel lehuzalozta 2 oldalasra, én pedig kézzel javítom a felesleges dolgokat.
A Protheus Electra-t próbáltad már? Szerintem ennél jobb nyáktervező nincs, és ha ügyesen bánsz a nettel be is tudod szerezni a teljes verziót
Kis hiányosságokkal lassan kész a cuccos. A nyákkal jó nagyot *** mire levasaltam, volt benne egy csomó hiba. Mivel nem volt kedvem 2 oldalassal kinlódni, igy még hátravan a vezetékezés amiket még át kell kötnöm. Ime pár fotó...
A vulgáris szót kicsillagoztam, ez jelen oldalon nem szokás, Moderátor
Gratula egész jónak tűnik
A hűtőbordán mik vannak? Az egyik gondolom egy feszstab, de a másik? A PIC "DIPesítése" is szépen sikerült! :yes:
A hűtőbordán van még egy 7812-es, azt csak ugy odatettem, ha kell valamihez esetleg 12V akkor ne kelljen külön táppal vacakolnom. Az I/O portok kivezetésénél is azért 10-es tüske aljzat van, mert tettem oda is +5V-ot, és GND-t.
Üdv !
Tényleg szép munka. Hasonlón én is gondolkodtam. Egy LCD-t is beépítenék. (I2C eeprom és az óra IC sem ártana) Létraellenállásokkal tervezném a nyákot. Egy portot teljesítmény kimenetként építenék bele. Egy pár a hasonlót már csináltam (bár nem annyira univerzálisat) Üdv Mgy
Hi!
Én ezeket külön rádugható modulként szeretném megcsinálni. Bevált kapcsolásom meg még nincsen. Az óra ic lcd ott van a fiókban, csak idő kell még hozzá. De leginkább most a port kivezetésekre lessz szükségem, hogy át tudjam drótozni valami próbapanelre.
Az én bevált kapcsolásaimban 16f877A DIP tokosat használok.
Igazodok a 877 lábkiosztásához. PORT B mindig kimenet, vagy TR, vagy IRL, vagy relés. PORT C.0-C.3 és PORT D.0-D.3 mindig bemenet. PORT D felső bájtjai és az E0-E2 kezeli az LCD-t. A PORT A általában analóg, de dugaszolhatólag vagy drótozva további IO ként is felhasználhatom. A maradékok kezelik a soros portot, őrát, I2C EEPROMOT, MAX 485-öt és ami még szükséges. Jó, "amatör szinten", PBP-vel dolgozok, de sok feladatot meg lehet vele oldani. PICKIT2 vagy régebben PICWRITEL-lel programoztam. Van így egy univerzális PLC-m, mely évek óta nem hagy cserben. Akik hasonló mezilábas módszerekben gondolkoznak, azokkal szívesen felveszem a kapcsolatot. Üdv MGY |
Bejelentkezés
Hirdetés |