Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv! Lehetett volna, de
-így fért el, -így volt olcsóbb, -ez volt raktáron, -stb...
Mondjuk igaz, hogy a '70-es években a Tesla (és még sokan mások ) akkora 5000µF/50V-ot gyártottak mint egy kézigránát. Ki kellett cserélni a tápban két szűrőt, akkora hely szabadult fel, hogy beleférne pluszban a házba egy komplett huszárlaktanya.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2024
Hello! Feltehetően nem volt ekkora kondijuk vagy nem fért el vagy ebből volt a raktár. Kitudja..
A nyák viszont olcsó lehetett mert csak ez a nyolc kondi elfoglalja a teljes végfoknak kiszignált hely legalább egynegyed részét.
LM317Nagyot!Javítanék egy olajkályhát. Tünet: az olajszivattyú motorja (12 V-os játékmotor) folyamatosan a maximális vagy ahhoz közeli fordulatszámon megy. A motort egy IRFZ44 Fet kapcsolja ki és be, a fordulatszámszabályzásról egy LM317 gondoskodik. A motort, mivel csak a NYÁK lap van nálam, egy 120 Ω-os ellenállással helyettesítettem, lásd melléklet. Egyrészt a kontroller a Q1 jelű tranzisztort folyamatosan nyitva tartja, így RV3 mint ha ott sem lenne, pedig az az előlapra kivezetett poti. Másrészt ha Q2 bekapcsol, az LM317 kimenete 13 V-ról leeseik 8.5 V körüli értékre. Q2 kikapcsolásakor az LM317 kimeneti feszültsége 5-6 másodperc alatt kúszik fel 13 V-ra. LM317 bemente 30 V-ot kap (mindegy, hogy labortápról vagy a trafójáról járatom, a jelenség marad). Hogy a fenében működhetett ez eredetileg?
Szia! Az a szétégett R6 mi célt szolgál?
Akkoriban nem nagyon volt alkalmasabb kondenzátor a piacon. Simán csereszabatos egy mai 2200μF-os.
Referencia 1.245 V a műszerszerint. Amit lehet, megmértem, jónak tűnik minden, gerjedés nincs. Mérve az ellenállások és potik értékeit, a 8.5 V jónak tűnik, a trimmer potikra reagál a kimeneti feszültség. A terhelés nélküli feszültség felkúszás a kondenzátor miatt lehet. Előzőleg hibásan rajzoltam be, nem a kimeneten van hanem a feszültségosztó közepén (lásd melléklet).
Itt valami más trükk van, Q1-et mindig nyitva tartja a kontroller. Már Q1 jelenléte is kérdéses számomra. A végén még kiderül, hogy x üzemóra után csak alapjáraton hajlandó működni a masina. Holnap rákérdezek újra, hogy tuti maximumon forog-e a szivattyú, mert Q1 kikapcsolásával lehet változtatni a motorra jutó feszültséget 13 V-ig és így logikus is lenne a működés. Minimum 8 V, maximum 13.
Akkor az LM317 áramkör jónak tűnik, a "feszültség felkúszás" utalt hibára.
Ha a kontroller mindig nyitva tartja Q1-et, vannak-e valami szenzorok, amik miatt -is- lehet ez a jelenség.
Vannak "szenzorok".
Túlcsordulás érzékelés (tulajdonképpen egy kis tálka), alaphelyzetben zárt kapcsoló. Ha megszakad, Q2 FET-et kikapcsolja, a szivattyú nem működik. Kazántest alsó hőmérséklet, szobahőmérsékleten nyitott hőkapcsoló. Hideg állapotban nem lehet elindítani a szivattyút. Kazántest felső hőmérséklet, szobahőmérsékleten zárt kapcsoló. Ha a kazán túlhevülne, nyitja a kapcsolót, ami leállítja a szivattyút. Ezek mind digitális bemenetek, semmilyen kombinációban nem változtatják meg Q1 állapotát. A kontroller az LM317 kimeneti feszültségét méri egy feszültségosztón keresztül, talán ott lehet a titok nyitja, holnap tesztelni fogom. szerk.: Megzavart a fesz. ingadozás rendesen. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2024
Hello!
"Ha a kazán túlhevülne, nyitja a kapcsolót, ami leállítja a szivattyút." Ez nem hangzik logikusan. Pont hűtenie kellene és szokta is. A mikrokontroller, nem egy statikus logika, hogy a bemeneti változók állapota határozza meg a kimeneti állapotokat. Itt módosíthatják az eredményt az előzmények is.
Az olaj (üzemanyag) szivattyút állítja le, nem a ventilátort. Utóbbi bekapcsolva marad.
Ja, én azt hittem a vízszivattyú. De most hogy mondod, olajégő..
De ettől még amit a második részben írtam, igaz lehet. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2024
Jó felvetés, ez nem jutott eszembe. Mármint hogy egy ideig csak alapjáraton tolja a szivattyú. A teszt folyamatban...
Az a baj, sokszor a felhasználó még a hibajelenséget sem tudja rendesen leírni. Könnyen lehet, hogy itt is ez a helyzet, vakon vezetve engem a rengetegben. Arra meg nincs időm, hogy napokig figyeljem, mit hogyan tesz (vagy nem) a szerkezet.
Ön nyert. Pontosan nem tudom mennyi, de 30 perc biztosan elég, hogy elegendje Q1-et. Holnap mérgesen fogom felhívni cimborám...
znr varisztorSziasztok!Egy znr v10751u varisztor utódját keresném,de csak alin találok nagyobb kiszerelésben,esetleg nem tudtok alternatívát magyar oldalon ahol van is készleten!? Köszönöm
:-// :-\\\\Helló! Van valakinek ilyen készüléke kéznél?Mennyi lehet az akkucella Cutoff feszültsége ami alatt lekapcsolja a kimenetet? A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
Eredeti tipusszáma Panasonic ERZV10D751.
460V ACrms / 615V DC 10mm átmérőjű varisztor, ez alapján magyar boltban is biztosan lesz. BT-t a rádióbaSziasztok! Van egy szép hangú régi rádióm, aminek nincs bemenete és csak a rádiója működik. És van egy USB-s bluetooth eszközöm, már hangszóró nélkül. Hogy lehet őket összekötni?A mobilról hajtanám meg a bluetooth-t, ami a rádióba lenne beépítve és a CD bemenetre kapcsolva hallhatnám a mobilt. Kapcsolási rajz hiányában nincsenek nagy reményeim, de hátha valaki tud segíteni. Mellékeltem pár fotót a magnóról és a BT-ről is. Ha hasznos lenne még pár kép a magnó belsejéből, akkor légyszi írd meg min legyen a fókusz. Köszönöm előre is!
Az egyszerűbb megoldásos tanács, hogy FM transmitterrel megoldható mégsem vált be?
Ha a rádióba akarsz csatlakozni miért a BT modult fényképezed?
Különben elektrotanyán fent van a szerviz manualja, az előbb néztem. A bemenet választó IC-n még van egy szabad csatorna is, ha mázlid van, akár oda is be lehet kötni a BT -t. A kérdés inkább csak az, hogy ezt a negyedik bemenetet ki tudod e választani a gombsorról. A CD MC TUNER forrásoknak van saját gombja. A negyedik bemenetnek viszont nincs, de van úgynevezett GROUP UP és GROUP DOWN gombok, amit feltételezem, hogy talán arra van, hogy sorba tudd válogatni a bemenetek közt. Ha oltári nagy mákod van, talán ezzel a két gombbal lépkedve engedi kiválasztani a negyedik szabadon hagyott bemenetet. Ha nem, esetleg még meg lehet próbáli szimulálni a negyedik választó gombot egy 200Ω ellenállással, és ha szerencséd van talán beadja. Ha nincs szerencséd, akkor ahogy említetted, a nem használt eszköz bemenete helyett be lehet csatlakozni a BT modul hang kimenetével. Ui.: Ha már letöltöttem ide biggyesztem. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2024
Update: Ha a billentyűzet bemenetre egy 2kΩ -os potmétert kötsz, akkor az egész skálát végigpásztázhatod, hogy megtaláld azt az ellenállás értéket, ami szükséges lehet a "rejtett bemenet"
(Pl AUX IN) gomb felderítéséhez. Hogyha mégse lenne ilyen, akkor marad az általad is javasolt módszer, miszerint beáldozod a CD vagy MC bemenetet a BT számára. A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
Arra érdemes figyelni, hogy az MP3 modul hangszóró kimenetén egy 8002-es teljesítményfokozat van, ami egy ellenütemű monó 2W-os erősítő, az mindenféle bemenetnek sok. Vagy elôle levenni a hangot, vagy jól le kell osztani.
Azt kellene tudni, hogy a CD rész hogyan csatlakozik a magnó többi részéhez. Már találkoztam olyannal gagyi minihifiben (minihifi formájú magnó) hogy a CD résznek többek között van tápfesz és analóg sztereo csatlakozása a készülék erősítőjéhez, melyek CD-re kapcsolás esetén aktívak. Ha a te készüléked is ilyen, akkor lekötöd a tápfeszt a CD részről, amiből egyenirányítóval táplálhatod a BT modulodat, a sztereo csatlakozásra pedig a BT modul kimenetét kötöd ‒ így CD-re kapcsoláskor kellene aktiválódnia a BT modulodnak.
Itten Régi motoros fórumtársunk belinkelte a konkrét készülék szervízdoksiját, amiben benne van az összes főbb IC bekötése és tömbvázlata, valamint a teljes készülék kapcsolási rajza és hasonlók.
Néhány módszer leírásával, amivel vélhetően könnyen eredményre lehet jutni. Ennél jobb kiszolgálás hasonló kérdésre szerintem nem létezik.
Szia Ocika70! Az a helyzet - ciki, vagy sem - de nem találom azt a hozzászólást. Emlékeztem rá, de nem tudom mit írjak a keresőbe. A nyilvánvaló szavakat kipróbáltam, de a közelében sem jártam. Még tanulmányoznom kell a fórum működését. Ma estig azt hittem, hogy választ sem kaptam. De köszi, hogy emlékszel rá és emlékeztettél
Kedves Régi motoros! Nagyon köszönöm a tanácsaidat és a mellékletet is! Még meg kell értenem, de kiindulásnak jó lesz. Én még akkor tanultam elektronikát, amikor elképzelhetettlen volt egy japán áramkör beszerzése. És kaptam egy jól olvasható PDF-t. Köszi +1*!
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |