Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Tartaléknak jó, nem adnám el aprópénzért. Néha kell egyszerre két szkóp is, pld.: eltérő időalappal egy áramkörben.
OWON PDS 5022S vs. Voltcraft 632FGSziasztok!Van a két fent említett szkópom,de nem férek már az asztalon, egyiknek mennie kell. A gyors mérés miatt én arra szavaznék, hogy az OWON maradjon. Igaziból semmi különleges dologra nem használom, javarészt hangfrekis mérések, néha egy kis MHz alatti digitális jel. Mi a véleményetek ? Amelyik menjen, az szerintetek mennyit érhet ? (Voltcraftnál nem számít előnynek a beépített generátor) Köszi a véleményeteket.
Ez a két szkóp alma meg a narancs esete. Az egyik tárolós, másik analóg.
Bár sávszélességben hasonlóak, a digi szkóp a kurzorok, és a számszerűen egy pillanat alatt leolvasható értékek miatt az analóghoz képes fényévekkel jobb. A helyfoglalásuk sem egy kategória. Nagy kár érte, hogy STN kijelzôvel van szerelve az OWON. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2024
Az Owont add el inkább (nekem az olcsó és az ingyen közti árban) mert gondolkodom valami olcsó akkusban a másik mellé.
Itt az a kérdés, hogy analóg vagy digitális kell jobban. Én rátenném az analóg tetejére a digitálist, már csak egy helyet foglal (ha felfelé elfér).
A tápegységen van a szkóp, azon a generátor. Ennél nagyobb piramist már nem akarok építeni. Így is bajban leszek,mert az owonra nem fér rá a generátor és vica versa
Egy szkóp elég, hajlandó vagy kompromisszumot kötni. Marad az OWON. Köszi mindenkinek. Mennyit érhet a Voltcraft ?
Akinek egyáltalán nincs szkópja és nagyon akar, annak akár sokat is érhet a Voltcraft, mindenki másnak szerintem semmit. Ettől sokkal jobb analógot (kettős időalap, 100MHz stb) is nehéz volt eladnom tizenezerért néhány évvel ezelőtt.
Már azon is csodálkozom hogy a kérdés egyáltalán felmerül, nemcsak a méretek és súlyok okán, de a tudást tekintve is. Gyakorlatilag egyetlen okot sem lehet találni ami manapság egy analóg szkóp létjogosultságát igazolná, hacsak az nem, hogy milyen jól néz ki ahogy a csőre rajzolgat.
Feltételezem, hogy az owon-t vetted később, talán pont az analóg oszcilloszkóp leváltása is (ha nem is elsődlegesen) a célok között szerepelhetett. Nekem is volt nagyon jó analóg oszcilloszkópom, amit sajnáltam eladni, de a realitás meg, a helyszűke győzőtt...
Egyedül egy kicsi orosz analóg szkópot tartottam meg (CI94) mondhatni hobbiból vagy nosztalgiából, az értéke jelentéktelen, de anno nagyon vigyáztam rá, így szinte új, de már sok éve a dobozában pihen elrakva. Az ilyen fél asztalt elfoglaló, és csak átlagos (vagy az alatti) tudású analóg szkóp értéke valóban a nullát közelíti. Talán pár ezerért el lehet adni, vagy ha nem vagy rászorulva arra a pár forintra, akkor ajándékozd el valaki olyannak, aki majd örömmel használja. Akinek nincs ilyen műszere, de van hely az asztalán, az még változtathat ezen
Szoktam figyelni az apróhirdetéseket és szerintem ennek a fiatal(!) példánynak még van piaca. Ha felmész a Vaterára láthatod, hogy egy Gould 15MHz-es szkópra már van 20k-ért licit. Nem néztem utána pontosan de gyanítom, hogy ez egy nagyon fiatal példány (<30év). 30k-ért szerintem 3 napon belül elviszik, de nem lepődnék meg ha többet is ki lehetne hozni belőle.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2024
Szerintem is annyit, mint visszább xxxyyy leírta. Ha esetleg elromlik az Owon, bánni fogod, hogy a másikat eladtad. Elférne valahol szekrény tetején tartaléknak.
GW INSTEK GDS-1102A-USziasztok!A linkben szereplő GW Instek oszcilloszkópról mi a véleményetek? Megérné használtan még? GW szkóp Köszi szépen.
Szia! A 2 Mpts nagyon kevés ma már. Vagy elírás és csak FFT-ben annyi vagy 21 lenne?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2024
Siglent vagy Rigol 4 csatornás 12 bitesek sokkal nagyobb jelfelvételi memóriával 200e. körül vannak újonnan, 3 év garanciával.
Ez 64.000.- lenne és csak hobbi szinten használva.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2024
Annyit akár érhet is (rendben működik, mérőzsinórokkal együtt), hobbi szintet (ami tág fogalom) kielégítheti.
A linken 157e. -re gondoltam, azt hittem arról van szó. 64e. bőven megér, ha tudása elegendő.
Nem is olyan régen ennél eléggé gyengébb digiszkópokkal csináltunk sokmindent.
Sziasztok!
Csak egy plusz infó az olcsó digit szkópokhoz: Egy munkatársam vásárolt ilyet, már nem tudom milyen gyártótól, de az árához képest egész sokat tudott. Picit bosszantott is, hogy már töredék áron megkapni azt amiért én még mélyen a zsebembe kellett hogy nyúljak. Aztán elég kevés használat után, nagyjából egyszerre minden inkrementális szögadó megadta magát benne. Szerencsére a Farnellen találtam neki megfelelő tipust és kicserélgettük őket. A Tektronix szkópokat viszont hiába tekergetem sok sok éve, nem akarnak tönkremenni. Ezeket tartós használatra tervezték.
Nem feltétlenül kell cserélni, én eddig egyet sem cseréltem, tettem az enkóder lábaira egy egy smd kondit és ennyi.
A tek-től sem esnék hasra, többszörös áron kínálnak néha kevesebb tudást, kevesebb memóriával stb, mára az is felhígult mint minden más. A különbség meg abban van még, hogy azokba egyrészt minőségibb darabok vannak, másrészt nem csak szoftveres hanem hardveres javításuk is van. Az olcsóbb szkópokba meg nincs, ha a határozott átkapcsolás helyett egy prellezést lát az enkódertől, nyilván nem fogja tudni hogy mit csináljon. Ezzel együtt, én nagyon jó vételnek tartok pl. egy Siglentet, nem csak a régi analógok de egy tek helyett is, ha 15-20 év alatt az enkódereken kívül más bajuk nem lesz, akkor már verhetetlenek ár/érték arányban. Én sokkal jobban tartottam alaplap meg lcd hibáktól, de lekopogom eddig nem találkoztam vele. Szóval azok a kicserélgetett enkóderek sem biztos hogy sokkal tovább fogják bírni mint ami gyárilag volt benne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |