Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   210 / 2208
(#) Müszi válasza korgs2 hozzászólására (») Aug 10, 2008
Jólesz
(#) ngyzoli válasza abraboro hozzászólására (») Aug 11, 2008
Hát igen,ez lenne az igazi a technika jelen állása mellett...de egy ilyen masina több 100ezres ára NEM VALÓSZÍNŰ,h megtérülne egy-két trafó tekerésén biztosan gyorsabb módszer a tiéd,már csak azt nem értem,hogyan rakod egymás mellé a meneteket mondjuk úgy 0.25-ös huzalnál bár igen nagy gyakorlattal/ügyességgel elképzelhető.én azért nem alkalmazom e módszert-pedig agyaltam rajta-mert ha átugrik" a drót,mire a gép megáll,6-8menet is rápöröghet,és ha a számláló nem számol VISSZAFELÉ,akkor innenstől gáz van...igen könnyen bele lehet kavarodni.3-4ilyen tévesztés,-és már el is csesztük a trafót. a kézi hajtás viszont döglassú-ez tény.
(#) PWM hozzászólása Aug 11, 2008
Sziasztok ! Azt szeretném kérdezni, hogy annak ugye semmi értelmne ha egy csöves előerősítőt rákötünk egy tranzisztoros végfokra? Vagy van?
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 11, 2008
Tehát ott tartottam,hogy tekercselés...most azt a módszert írom le,lépésről-lépésre,ahogyan én készítettem a trafókat.együtemnél nincs különösebb probléma,a vastag tekercseket-egyenletesen elosztva-be kell rétegezni az anótekercs menetei közé.PP-nél kissé komplikáltabb a helyzet.alaptétel ugyanis,h törekedni kell a TÖKÉLETES szimmetriára.ez annyit jelent,h menetszámra,ellenállásra,és geometriailag is-tehát mindenhogyan-közel szimmetrikus legyen a dolog.itt lép be egy sajátságos probléma:ha ugyanis csak simán,folytatólagosan tekerünk,a cséve egyre jobban hízik,vagyis ugyanazt a menetszámot egyre nagyobb és nagyobb átmérőre kell feltenni.ennek következtében a huzal effektív hossza megnövekszik a külső tekercsfélnél,vagyis az ohmikus szimmetria durván felborul.ezenkívül egyéb jellemzők(szórt,-és önkapacitás,stb)is kedvezőtlenül alakulnak.mit lehet hát tenni?egyik módszer szerint a csévetestet középen egy válaszfallal kettéosztják,így helyezik be a két féltekercset.e módszerrel tökéletesen szimm.trafó készíthető.viszont egy kész csévére válaszfalat applikálni,-főleg ha az lakkal is át van itatva-nem egyszerű,azonkívül ez plusz helyet is foglal,de gyárilag osztott csévetestet sem találni minden bokorban.én azt találtam ki.h elkezdem tekerni a primert.ebből készítek egy réteget,ez mindig 2vagy 4sor.erre rétegszigetelés kerül,majd hangszórótekercs.ez mindig egy sor,mivel a szüks.menetszám bőven elfér,sőt néha lazára is kell hagyni.erre ismét rétegszig.jön,majd szintén anód,de ezt a részt a MÁSIK tekercsfélbe kötöm be.új hanszórótekercs és szig.után ismét anódot'tekerünk,ezt a legelső tekercs-résszel kötöm sorba.megintcsak hsz-tekercs és szig.után anódtekercs jön,ezt a második tekerccsel sorosítjuk.ezt a szisztémát ismételjük addig,míg el nem érjük a szükséges menetszámot.e módszerrel az anódtekercs rétegei fésűfogszerűen egymás közé kerülnek,a két tekercsfél együtt hízik,s az ohmos szimmetria garantáltan 3%-on belül marad,ami már alkatrésztűrés.és nem kell osztott csévetest sem.remélem nem tűnik túl komplikáltnak. -legköz.folyt.
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008
Nem kétlem,meg lehet valósítani ésszerűen,nyilván akkor kifizetődő,ha gyakrabban is használjuk. és amint látható,a mechanikus számlálónak ELŐNYEI is vannak...
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008
Milyen Ricsinek?
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 11, 2008
Szerintem megpróbálok építeni egy kis tekercselőt,találltam otthon egy jó kis ablaktörlőmotort,szép lassan forog,és erős is.Hegeszteni úgy ahogy tudok ,de lehet,hogy nem is lesz szükség eme tudásom használatára( de szép lett),és van egy szupi számlálóm,amit egy reed relével lehetne is kapcsolgatni ...meglátjuk,mi lesz belőle....
Köbzöli,nagyon faintos tekercselőd van :yes: .
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008
Vááááá tényleg nekem tekercselted azt a trafót?El se akarom hinni,nagyon jól néz ki így képen is,és van rajta minden,anódfesz,fűtések... Előre is nagyon szépen köszönöm!
Még mindíg nem fogtam föl,nem is lehet szavakban leírni mit érzek. :puszi: --->na jó,azért ez már túlzás
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 11, 2008
Szia kocos, rendes tőled hogy vetted az adást, de sajnos mára le is zárúlt az aukció meghát muszály volt megvennem az ebay-en két gyönyörű EM83-at postaköltséggel együtt 11,000-ért szóval most erre ment el a pénz. (De meg igértem magamnak hogy nincs több varázsszem vásárlás )
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008
Épp írtam,meg kellett egy kis idő,amíg magamhoz tértemNagyon becsülöm,hogy ennyit foglalkozol velem,biztos nagyon sok munkaóra... van "benne",ezért nem is tudom,hogy köszönjem meg,majd még kitalálok valamit a rádióféleség mellé.Majd ha kész lesz a tekerőm,tekerek neked egy jelképes trafót.
Kezd könnybe lábadni a szemem örömömben.
Ja,igen,a linket megnéztem,nagyon jó kis oldal!Csak nem találltam meg,melyik kapcsolásra gondolsz?Van ott több GU50-es cikk is.
(#) kocos hozzászólása Aug 11, 2008
Két kérdés :
Szereztem két R vasmagos tafót. kb SM 74 mag méretűek, teljesen egyformák! Lehet ezekből kimenőt tekerni, ha igen hogy, és mekkora teljesítményre ?
Másik : EI116/45 ös trafó lemez, 16 cm2 vaskeresztmetszettel jó lehet GU-50 SE-hez, vagy túl nagy? Ugyanerre lenne EI96 9 cm2 -rel, az meg túl kicsi, nem?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008
Nem SU mag, hanem Ring . Az SU, ha jól tudom hiperszil.
És az EI 116-os trafót is kimenőnek gondoltam, hálózatinak lenne egy hipersil magtrafó
(#) sturbi hozzászólása Aug 11, 2008
Az SU mag ilyen (ez egy SU 75 B készlet, 297 W-os). 6C41C SE-hez készült rá kimenőtrafó.
320+640+320 primer, közte 2*91 menet szekunder. Ra=1,5 K.
(#) sturbi hozzászólása Aug 11, 2008
Az R mag meg ilyen (alighanem).
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2008
Ez nem két darabból van, hanem egy összefüggő, kör alakra csökkenő, nincs összeszerelési légrés sem, tekercselése a cséve forgatásával történik.
R mag
(#) PetAd hozzászólása Aug 12, 2008
Hello
Vettem a piacon két tungsram ef184-es csövet, hogy tudom megállapítani, hogy működik?
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 12, 2008
Régebben erről már volt szó .
Meg lehet próbálni kimenőt készíteni ebből a trafóból .
Nagyon szimmetrikus AC és DC szempontból is , nem igaz , hogy nem lehet szimmetrikusra tekerni , az ellenkezője igaz az SU magokra is .
PP-re kb 8-10W-ra jó lehet .
EL 84 PP--re 8-9 K Raa -ra áttekerhető , a szek.tekercseket távolítsd el , de előtte mérd meg mekkora feszt ad le a trafód eredeti állapotában .
Ebből meghatározhatod a jelenlegi áttételét és ez megadja a primer menetszámát , ami a szek . menetszámok kiszámításához kell .
Szek . tekercsek eltávolítása után , ha van rézfólia a tekercsek között , szedd le , én a szek . csévetestet is eltávolítottam , elég a primer műanyag csévéje is .
Igy szorosabb csatolást kapsz .Szek tekercsek a cséve forgatásával könnyen feltekerhetők , olyan vastag huzalt válassz , hogy max. 2 teljes sor adjon 1db. szek tekercset. A szek tekercseket kösd párhuzamosan , vigyázz a kezdet /végek itt fordítottan működnek ...
Kész trafót ellenőrizheted , ha bekötöd hál. trafónak , kimérheted a bekötés jóságát , mert ha elkötötted nem ad le semmit és füstölhet , és az áttételét is meglátod , hogy jó lett -e .
Ez nagyon jó minőségű vas , légrés nélkül , érdemes kipróbálni .
Itt gyárilag kimenőnek készült :
Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza PetAd hozzászólására (») Aug 12, 2008
Szia!
Valamikor a Posta foglalkozott az elektroncsövek mérésével. Mára ez - az alkalmazás megszűnésével - okafogyottá vált. A cső működésének elengedhetetlen feltétele az, hogy a fűtőszála ép legyen. Ez a 4-5 lábra van kivezetve. Erre 6,3V-ot kapcsolva a fűtőszálnak izzásba kell jönnie. Ha ez nem történik meg, akkor a cső hibás. A tetejének ezüstös (feketés) csillogásúnak kell lennie. Fehér elszíneződés nem megengedett. Sajnos azonban a cső ettől még lehet hibás, mert a katód a használat következtében kimerül, ill. az elektródák között zárlat is lehet, és kontakthiba is előfordulhat. Tehát a csövet üzemszerűkörülmények között tudod vizsgálni teljes bizonyossággal.
(#) PetAd válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 12, 2008
Kösz. Rákötöttem 6 v-ot és elég halványan, de azért izzott mindkettő. A tetejük is fémes színű volt. Ha mégsem működik, akkor sincs nagy gond, mivel csak 50ft volt darabja és kaptam érte dobozt is.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2008
Szia Zoli !

Itt megtalálhatod az R -CORE vasak adatait , méret és teljesítmény stb ...
Bővebben: Link

Persze az adatok 50-60 Hz -re vonatkoztatva , alacsonyabb frekin , mint kimenőnél , lényegesen csökken a kivehető teljesítmény .
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 12, 2008
Az anyag kémiai összetételét nem tudom , csak azt , hogy hosszú , nagyon vékony speciálisan kialakított formájú szalag feltekerésével gyártják , ezzel érik el a pontos kör keresztmetszetet , légrés nincs .
Jobb mint a toroid és más magok.
A kör keresztmetszete miatt nagyon kicsi a DC R -je , rövidebb a huzalhossz menetenként mint bármely más trafónál , a 2 cséve tökéletes szimmetriát biztosít , ideális , de drága mag .
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 12, 2008
Köszi, szerintem megpróbálkozok vele, mert két teljesen egyformát szereztem (Uniden beltérik hálózatija ). Olyan 10 centi hosszú lehet, és több secunder van rajta, megmérem a feszeket , és először megpróbálom így . Két Pl 500-zal működne? triódában olyan 15 wattot adna.
Csak olyan jó trafók, hálózatinak szerintem nem hazsnálom fel, porosodnia meg csak nem kellene, meg láttam is valami drága japó kimenőt ilyen vasra készíteni
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 12, 2008
Biztos sikerülni fog , ha leméred pontosan a méreteit , akkor a fentebb bemutatott táblázatból
azonosíthatod , hogy mekkora teljesítményű mag .
Elég csak egy szek tekercset megmérned abból azonosítható a primer menetszáma , amit én átalakítottam , ott a primer 1800-1900 menet között volt , úgy emlészem , és a DC R-je csak 2x 17 ohm , ezért nagyon jó a hatásfoka , mint hál trafónak is .
Ha megnézed a táblázatot a 600V/A -es üresjárati árama is csak 18mA , ezt nem sok vas tudja .

Igen gyártanak ilyen magra kimenőt , még SE -hez is .
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Aug 12, 2008
Hát nem tudom, én meg se próbálnám PL500-hoz. Az Uiden beltérik trafója olyan 30 W környékén lehet valahol, az nagyon kicsinek tűnik.
-Bár éppen most néztem CHZ linkjét, ott 40 W-hoz R50-es vasat használnak, az csak 65 W-os 50 Hz-en, ezek szerint mégiscsak jó lehet az Uniden hálótrafója.
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Aug 12, 2008
Most érkezik két 6AS7G, ahhoz érdemesebb lenne ellenütemben? Majd teszek fel képet a trafóról, meg megmérem, hogy mekkora. súlyra olyan két - három kiló lehet
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Aug 12, 2008
Két-három kiló ? , az R magos trafónál több kilówatt lehet, milyen beltérik voltak azok.
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 12, 2008
Már megint hülyeséget írtam, az 100-300 W közé esik, megyek is aludni.
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 13, 2008
Ne a súlyát méregesd , a méretiből beazonosíthatod a táblázat alapján !
6AS7G-hez kisebb Raa tartozik , szerintem 6-8W ig menne ha minimum R40 -es vas lenne .
Több is kihozható , ha a primert is megfelelően áttekernénk , mert jóval több menet is elférne .
Sajnos ezt házilag már nehezebb megoldani
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2008
Tudom, majd megmnérem, csak most nem ott vagyok, ahol a trafó!
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 13, 2008
Legutóbb a tekercsrészek elosztásának szisztémáját írtam le,a dolog lényegi része ezzel megfogalmazódott.még néhány gyakorl.fogás... az mindegy,melyik tekerccsel kezdjük a munkát,befejezni viszont mindenképpen a hsz-tekerccsel érdemes.mivel ez ált.testelve van,így a külső réteg mintegy leárnyékolja a kész trafó szórt tereit.mindig oldalfaltól-oldalfalig kell vinni a huzalt,a legszorosabb illesztéssel,ezért célszerű a fehér papír sorszigetelés,ezen jól látszik,ha túl nagy helyet hagyunk a menetek közt.a cséve felületének egyenesnek és simának kell maradnia,még a tizedik(huszadik!)réteg után is,nem lehet benne hullámosság,törés/lépcső,különben a trafót lehetetlenség lesz összehozni!ezért nem lehet soha fél/negyed sort tekerni,úgy kell kalkulálni,h egész sorokra jöjjön ki a menetszám,ez jelenti a nehézséget,ami inkább a hangszórótek-nél probléma,az anódot úgyis folyamatosan kell vinni.nem árt,ha minden egyes sorra teszünk szigetelést,mert a rag.szalag v papír kisimítja a menetek közötti "recét",a simább felületen könnyebb az új sor gurítása.s az önkapacitást is csökkenti,(meg nyilván helyet foglal).sajnos a kitöltési tényezőt a legjobb esetben sem tudjuk 0.7-de inkább 0.6 fölé tornázni.ahhoz négyszög keresztmetszetű huzal kellene .anódtekercsnél 2-3menet tévesztés még nem tragédia,viszont hangszórónál még fél,-sőt negyed menet is számít,mivel a tekik között kiegyenlítő áramok indulnak meg.ezért nem árt arra is ügyelni,h a vastag tek.kivezetéseit a cséve oldalfalán egy vonalban hozzuk ki.egy "gyakorló"trafó elkészítése alatt rá lehet érezni a technikára, a második már profi is lehet,tehát senki ne féljen belevágni.a végfok minősége 80(v 90)%-ban ezen múlik... folyt.
Következő: »»   210 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem