Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3989 / 3989
(#) gg630504 válasza Bakman hozzászólására (») 6:57 /

Valamint olasz és spanyol nyelvterületen. A Föld többi részén U.
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») 10:55 /

Aki nem igazodik el rajta és nem szőrszálhasogatásból és azért fizetnek, hogy ne értsem - az menjen el erdésznek. Vagy maradjon egyéb kaptafánál...
(#) Lamprologus válasza Bakman hozzászólására (») 11:02 /

Bakker! Lebuktam! Nem nézegetek angol adatlapokat!
Ha igen, akkor is próbálom lefordítatni a guglival! Az meg fordít annyi hülyeséget, hogy nem is tűnne fel ha keverné a V-t az U-val!
Köszönöm! Most már tudom, hogy nem elírás, hanem ők így szokták!
De azért én maradok az U-nál!

Megkérdeztem az Mi-t mi a véleménye róla:
Idézet:

Az elektromos feszültség jele, az "U", történelmi és nyelvészeti okokból alakult ki. Az alábbiakban elmagyarázom a hátterét:

Német eredet: Az elektromosságtan alapjait a 18-19. században német tudósok (például Georg Ohm) alapozták meg. A német nyelvben a feszültségre használt szó a "Spannung", ami „feszítés” vagy „feszültség” jelentéssel bír. A feszültséghez kapcsolódó mennyiség, a „potenciálkülönbség” németül "Unterschied der Potentiale" (a potenciálok különbsége). Innen származik az U.

Nemzetközi elfogadás: Ahogy az elektromosságtan fejlődött és egységesítésre került a jelölésrendszer, a német hatás erős maradt a terminológiában, különösen az európai szabványokban. Az U széles körben elterjedt és mára az SI-rendszerben is elfogadottá vált.

Angol nyelv hatása: Érdekes módon az angol nyelvben a Voltage szóból származtatva logikusan a V-t is használják, de az U a tudományos körökben (különösen Európában) továbbra is gyakori.

Ezért használjuk ma a feszültség jelölésére az U-t, amely egyszerre tisztelet a történeti gyökerek iránt, és egy elfogadott szabvány.”
(#) Lamprologus válasza Ódenka hozzászólására (») 11:15 / 1

Idézet:
„Aki nem igazodik el rajta és nem szőrszálhasogatásból és azért fizetnek, hogy ne értsem”

Na, ezt nem értem! És még megfejteni sem tudtam hiába próbáltam!
Aki megfejti, hogy mire gondolt a költő vendégem egy kávéra!

Kezdő topikban vagyunk, Európában, itt a feszültség jele az U, ha kezdőknek akarunk segédletet adni, akkor szerintem célszerűbb lenne az itteni jelöléseket preferálni!

Szerintem!
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») 11:41 /

Nagyon úgy néz ki, az az izgalmasabb, ha a f..ngot esztergálják. Ha alkotó kedvében a van a kellően képzett, ugyan rajzoljon már még 2 db segédábrát, egyikben minden U -> V, a másikban minden V -> U. Aztán mindenki választhat, melyiket hajlandó érteni.
Én megértem azt is, hogy valakit keresztre feszít, ha nem pontosan úgy van írva, mint az Írásban, neki az U-ról valamelyik tengeralattjáró ugrik be a V-ről meg a rakéta a múltból, szintén. Itt az alkalom, rövidre zárni (R(Ohm) = 0(zéró)) és lehet tovább haladni... A szögletes és egyéb zárójelek nem megfelelő alkalmazásáról, ill. hiányáról nyissunk egy másik kötetet...
Nekem itt ennyi elég is lesz, további kellemes időpocsékolást.
(#) gyula66 hozzászólása 12:33 /

Ellenállás mérő

Sziasztok! szeretnék segítséget kérni. Építeni szeretnék egy 2 kiló ohmos ellenállás mérőt a képen látható panel mérővel vagy esteleg PM438-al. Valami egyszerű eszközre gondoltam elemes (9 volt) táplállással.
(#) proli007 válasza gyula66 hozzászólására (») 12:50 / 1

Hello!
Készítesz hozzá, egy LM317-ből egy áramgenerátort.
- A Vin a 9V-os elem.
- Az R1 helyére egy 1,2k megy.
- Az Iout megy a műszer sárga vezetékére.
- Az Rload helyére megy a vizsgálandó ellenállás.
- A mért értéket a műszer trimmerével pontosítod.
(#) madzagos hozzászólása 13:01 /

kapcsoló

Keresgéltem a neten de nem igazán találtam egyszerű kapcsolást. Mikrovezérlővel kellene kapcsolnom +5voltot. Valami ötletet tudtok adni? A relé nem fér be pedig az volna számomra a legegyszerűbb. Kb 400mA áramfelvétel mellett. Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: 13:04
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 13:43 /

Hello! P-csatornás Fet pld. SUD45P03.
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 14:06 /

Bocsánat, azt hiszem nem jó tanácsot adtam, mert itt 1mA konstans áramot kellett volna előállítani ahhoz, hogy a 2kohm ellenálláson, 2V feszültséget lehessen mérni. De sajnos az LM317 minimális terhelését az adatlap 3.5mA..5mA-ben határozza meg. Tehát az 1mA-es áramgenerátort , nem lehet ilyen egyszerűen megúszni. Más megoldást kell keresni..
(#) wbt válasza madzagos hozzászólására (») 14:28 /

Szia, nem írtad, milyen feszről (5 vagy 3.3V pl.) meg milyen az aktív szint, általánosan használható az FDC6324L kis vacak, kb. 1.5V-nál nyit az alja. Vagy ahogy írták, egyszerű PFET (0 aktív).
(#) madzagos válasza proli007 hozzászólására (») 14:28 /

D2396 tranzisztort kötöttem be, úgy hogy a bázisra tettem 1 ohmot. a kollektort a pozitívra az emitter a kimenetnek. kb 1 volt esik rajta.
(#) wbt válasza proli007 hozzászólására (») 14:45 /

Szerintem jó a javaslat, csak ha sikerül 4mA-est csinálni, párhuzamosan "le kell vezetni" 3-at (ha jól emlékszem, ilyen áramgenerátor dióda van, régen használtam...) Vagy marad az LT3092 (árát nem tudom). Nem tudom, milyen pontosság kell az egész rendszerre, ha nagyon nagy, akkor híd és OPA.
Következő: »»   3989 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem