Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3989 / 3989
(#) gg630504 válasza Bakman hozzászólására (») 6:57 /

Valamint olasz és spanyol nyelvterületen. A Föld többi részén U.
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») 10:55 /

Aki nem igazodik el rajta és nem szőrszálhasogatásból és azért fizetnek, hogy ne értsem - az menjen el erdésznek. Vagy maradjon egyéb kaptafánál...
(#) Lamprologus válasza Bakman hozzászólására (») 11:02 /

Bakker! Lebuktam! Nem nézegetek angol adatlapokat!
Ha igen, akkor is próbálom lefordítatni a guglival! Az meg fordít annyi hülyeséget, hogy nem is tűnne fel ha keverné a V-t az U-val!
Köszönöm! Most már tudom, hogy nem elírás, hanem ők így szokták!
De azért én maradok az U-nál!

Megkérdeztem az Mi-t mi a véleménye róla:
Idézet:

Az elektromos feszültség jele, az "U", történelmi és nyelvészeti okokból alakult ki. Az alábbiakban elmagyarázom a hátterét:

Német eredet: Az elektromosságtan alapjait a 18-19. században német tudósok (például Georg Ohm) alapozták meg. A német nyelvben a feszültségre használt szó a "Spannung", ami „feszítés” vagy „feszültség” jelentéssel bír. A feszültséghez kapcsolódó mennyiség, a „potenciálkülönbség” németül "Unterschied der Potentiale" (a potenciálok különbsége). Innen származik az U.

Nemzetközi elfogadás: Ahogy az elektromosságtan fejlődött és egységesítésre került a jelölésrendszer, a német hatás erős maradt a terminológiában, különösen az európai szabványokban. Az U széles körben elterjedt és mára az SI-rendszerben is elfogadottá vált.

Angol nyelv hatása: Érdekes módon az angol nyelvben a Voltage szóból származtatva logikusan a V-t is használják, de az U a tudományos körökben (különösen Európában) továbbra is gyakori.

Ezért használjuk ma a feszültség jelölésére az U-t, amely egyszerre tisztelet a történeti gyökerek iránt, és egy elfogadott szabvány.”
(#) Lamprologus válasza Ódenka hozzászólására (») 11:15 / 1

Idézet:
„Aki nem igazodik el rajta és nem szőrszálhasogatásból és azért fizetnek, hogy ne értsem”

Na, ezt nem értem! És még megfejteni sem tudtam hiába próbáltam!
Aki megfejti, hogy mire gondolt a költő vendégem egy kávéra!

Kezdő topikban vagyunk, Európában, itt a feszültség jele az U, ha kezdőknek akarunk segédletet adni, akkor szerintem célszerűbb lenne az itteni jelöléseket preferálni!

Szerintem!
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») 11:41 /

Nagyon úgy néz ki, az az izgalmasabb, ha a f..ngot esztergálják. Ha alkotó kedvében a van a kellően képzett, ugyan rajzoljon már még 2 db segédábrát, egyikben minden U -> V, a másikban minden V -> U. Aztán mindenki választhat, melyiket hajlandó érteni.
Én megértem azt is, hogy valakit keresztre feszít, ha nem pontosan úgy van írva, mint az Írásban, neki az U-ról valamelyik tengeralattjáró ugrik be a V-ről meg a rakéta a múltból, szintén. Itt az alkalom, rövidre zárni (R(Ohm) = 0(zéró)) és lehet tovább haladni... A szögletes és egyéb zárójelek nem megfelelő alkalmazásáról, ill. hiányáról nyissunk egy másik kötetet...
Nekem itt ennyi elég is lesz, további kellemes időpocsékolást.
(#) gyula66 hozzászólása 12:33 /

Ellenállás mérő

Sziasztok! szeretnék segítséget kérni. Építeni szeretnék egy 2 kiló ohmos ellenállás mérőt a képen látható panel mérővel vagy esteleg PM438-al. Valami egyszerű eszközre gondoltam elemes (9 volt) táplállással.
(#) proli007 válasza gyula66 hozzászólására (») 12:50 / 2

Hello!
Készítesz hozzá, egy LM317-ből egy áramgenerátort.
- A Vin a 9V-os elem.
- Az R1 helyére egy 1,2k megy.
- Az Iout megy a műszer sárga vezetékére.
- Az Rload helyére megy a vizsgálandó ellenállás.
- A mért értéket a műszer trimmerével pontosítod.
(#) madzagos hozzászólása 13:01 /

kapcsoló

Keresgéltem a neten de nem igazán találtam egyszerű kapcsolást. Mikrovezérlővel kellene kapcsolnom +5voltot. Valami ötletet tudtok adni? A relé nem fér be pedig az volna számomra a legegyszerűbb. Kb 400mA áramfelvétel mellett. Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: 13:04
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 13:43 /

Hello! P-csatornás Fet pld. SUD45P03.
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 14:06 /

Bocsánat, azt hiszem nem jó tanácsot adtam, mert itt 1mA konstans áramot kellett volna előállítani ahhoz, hogy a 2kohm ellenálláson, 2V feszültséget lehessen mérni. De sajnos az LM317 minimális terhelését az adatlap 3.5mA..5mA-ben határozza meg. Tehát az 1mA-es áramgenerátort , nem lehet ilyen egyszerűen megúszni. Más megoldást kell keresni..
(#) wbt válasza madzagos hozzászólására (») 14:28 /

Szia, nem írtad, milyen feszről (5 vagy 3.3V pl.) meg milyen az aktív szint, általánosan használható az FDC6324L kis vacak, kb. 1.5V-nál nyit az alja. Vagy ahogy írták, egyszerű PFET (0 aktív).
(#) madzagos válasza proli007 hozzászólására (») 14:28 /

D2396 tranzisztort kötöttem be, úgy hogy a bázisra tettem 1 ohmot. a kollektort a pozitívra az emitter a kimenetnek. kb 1 volt esik rajta.
(#) wbt válasza proli007 hozzászólására (») 14:45 /

Szerintem jó a javaslat, csak ha sikerül 4mA-est csinálni, párhuzamosan "le kell vezetni" 3-at (ha jól emlékszem, ilyen áramgenerátor dióda van, régen használtam...) Vagy marad az LT3092 (árát nem tudom). Nem tudom, milyen pontosság kell az egész rendszerre, ha nagyon nagy, akkor híd és OPA.
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 14:48 /

És akkor az jó? Így a tranyó emittrkövetőt alkot, ahol az emitter alapból 650mV-al alacsonyabban van mint a bázis. Használj inkább P csatornás Fet-et. Amit javasoltam, azon kb. 5..10mV lesz a feszültségesés.
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 14:50 /

Inkább így kellene kialakítani..

Rx-0_5k.png

(#) proli007 válasza wbt hozzászólására (») 14:55 /

Az kicsit olyan lenne, mint úgy megfogni két oroszlánt, hogy ötöt megfogsz és hármat elengedsz..
Áramgenerátor dióda inkább az LM helyett lenne jó, mert kivonni a meglévőből nem tudsz úgy hogy azt 0V-ból is ki tudd vonni. A műszer meg ahhoz képest mér.
Nagy pontosságról nem lehet szó, mert a műszer amit belinkelt, maximum 3 digites. Tehárt az említett 2k úgy néz majd ki, hogy 2.00 k.
Esetleg LM334Z-t lehetne alkalmazni az LM317 helyett.
A hozzászólás módosítva: 15:01
(#) wbt válasza proli007 hozzászólására (») 15:05 /

Igen!!! De nem tudom, hogy válogatni akar-e (tehát van 10000db kb 2K ellenállás, tehát kell-e 0-tól (0ohm)). Sajnos kis áramra ilyen egybetokos dolog 3-4-10mA-t találtam anno. Csak egy ötlet volt, valamikor lézerdióda vezérléshez ez a sönt típusú szabályozás bejött, igaz, ott nagyfreki volt és nem számított a hatásfok.
(#) madzagos válasza proli007 hozzászólására (») 15:13 /

Egy vfd óra fűtését kell kapcsolnia , éjszaka mikor a kijelzés le van kapcsolva szoftveresen akkor a program lekapcsolja a fűtést is. Direkt erre használtunk fel egy lábat.
A hozzászólás módosítva: 15:15
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 15:15 /

Emlékeim szerint a fűtésnek nem kell 5V. Valami 2..3V-ra emlékszem.
(#) madzagos válasza proli007 hozzászólására (») 15:16 /

Csövenként van 2db 50ohmos ellenállás betéve az iv6 vfd csöhöz.
(#) proli007 válasza madzagos hozzászólására (») 15:19 /

Akkor végül is oda lehet kapcsolni a kedvenc tranyóddal is, legfeljebb csökkented az ellenállást. De azért nézd meg a rajzot is, mert a fűtőszál, itt egyben a katód is.
(#) madzagos válasza proli007 hozzászólására (») 15:22 /

Megnézem köszönöm.
Következő: »»   3989 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem