Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ferrit magok

Témaindító: banti22, idő: Jún 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) banti22 hozzászólása Jún 2, 2006 /

Szevasztok!

Valaki tudna nekem segíteni, hogy hol lehet Magyarországon, esetleg Bp.-en, ferrit magot, rudat kapni?

A segíséget előre is köszi!
(#) Tomee válasza banti22 hozzászólására (») Jún 2, 2006 / 1

Kis ferrit magokat a Lomexben is lehet kapni.
Mást nem nagyon tudok.
Mihez kéne?
(#) Topi válasza banti22 hozzászólására (») Jún 2, 2006 / 1

Ha 1000db csillagot raksz a téma címbe, akkor is ugyan annyian válaszolnak, mint ha simán beírod a témát. Csak utóbbi esetben nem töröljük a témát...

Vagyis máskor légyszíves rendesen írd be a téma címet... Nem kell figyelem felhívóvá tenni!
(#) banti22 válasza Tomee hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

Kimeneti szűrő tekercs lenne belőle kapcsolóüzemű tápegységbe. Mivel az áram elég nagy az előre megtekercselt tekercsek nem nagyon használhatók, meg a számításokhoz nem nagyon találok akkora méretű tekercset (vagy áramban, vagy induktivitásban nem jó). Ezért kéne ferrit rúd, vagy vmilyen ferrit mag aminek, azért van gyári adatlapja.
(#) banti22 válasza Topi hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

Bocsi,már módosítottam a címet.
(#) szabi83 válasza banti22 hozzászólására (») Jún 2, 2006 / 1

én csak ezt tom:
kerek 9x175 mm Ferritrud 200,-
itt
vagy a tali bt vácon, ez vasmagos

üdv
(#) gulyi88 válasza banti22 hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

hy

ha az egyenirányítás után van akkor nem kell ferrit!!!!
sima vas is jóó (egy régrbbi szaráment trafó megja)

a kimeneten jó esetben nincs váltó összetevő. ...
(#) banti22 válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

de a vasnak a vesztesége számít ekkora (15A) áramnál, így nem rakhatok akár milyen vasmagot oda, mert melegedni fog. Én a legtöbb tápban ferritet láttam a kimenten, és egy nagyonjó könyv is sokhelyen azt használja a tervezéskor.
Szerintem a szabályozás frekvenciája megjelenik a kimeneten (tüskék!), ha a szűrés rossz.
(#) Sebi válasza banti22 hozzászólására (») Jún 2, 2006 / 4

Így van. Ferritmagos fojtó kell oda. A RET (Szeged) tart a RADIOHM cég választékából egy egész sort, pl van 100uH 16A-re meg 20A-re, pucér kivitelben. Amúgy a táp kimenetére biztosan nem kell 100uH, de könnyedén letekerhetsz belőle a kívánt érték eléréséig, én is így szoktam, mert a kapható vasakhoz leginkább nem találni adatlapot...
(#) Resident válasza Sebi hozzászólására (») Jún 2, 2006 /

Szevasztok! Ne haragudjatok srácok, ha már itt a topic, akkor nem nyitok újat... Rokon megkért, hogy nézzek ferrit körgyűrű után, hogy hol lehet venni. (toroid trafó készítéshez kellene) Akármilyen weboldal megfelel, ami magyar. Aki tud ilyet az legyen kedves írja le.

KÖSZÖNÖM szépen!!!!!!!!!
(#) Sebi válasza Resident hozzászólására (») Jún 3, 2006 /

Milyen trafóról volna szó? Vmi kapcsolóüzemű táp autóba? Mert a "toroid trafó" kifejezés inkább a hálózati (50Hz-es) alkalmazásoknál használatos, de azok nem ferrit anyagúak, hanem általában tekercselt hipersil szalagból készülnek.
(#) Resident válasza Sebi hozzászólására (») Jún 3, 2006 /

Hali!

Egy hálózati Toroid-ról, akkor bocsi, hogy nem ferrit, de olyan vasmag(körgűrüt) akar venni az illető. (azért nem tudtam, hogy nem ferrit, mert nekem csak körgyűrűt mondtak, azt nem, hogy milyen anyagból legyen) Szóval, akkor pontosítva, olyan weboldalt mondjatok nekem, ahol lehet venni hálózati toroid trafó készítéséhez való "vasmagot".
Köszönöm, bocsánatot kérek!
(#) MaSTeRFoXX válasza Resident hozzászólására (») Jún 3, 2006 /

OFF:
Van gépe hozzá ?! Vagy kézzek tekeri meg? Az izgalmas
(#) Resident válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 4, 2006 /

Kézzel, tekeri, nagyon ráér a srác...
(#) Guszti válasza banti22 hozzászólására (») Jún 14, 2006 / 1

A váci Elektronikai és Mechanikai Kft. gyárt Mn-Zn ferritmagokat több minőségben, sok formában, rengeteg méretben.
Info: hagyferrit@invitel.hu
(#) (Felhasználó 1542) válasza Resident hozzászólására (») Jún 14, 2006 /

Villamossági boltban tudsz venni; a 12V-os halogén spotlámpákhoz használják kb 100-250 w körüliek (ránézésre). Nem emlékszem mekkora volt, de úgy
8000 Ft-ba fájt.
(#) RdsG hozzászólása Ápr 20, 2007 /

Van egy ferrit antennám egy rossz rádióból. Mi lesz abból ha én azt feldarabolom? Úgy értem h jó ötlet e? Ugyanis viszonylag hosszú és kisebb darabokban jobb szolgálatot tehetne. Esetleg mire figyeljek, és mivel lehet vágni?
(#) Norberto válasza RdsG hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

A gyémánt-vágókorong szerintem esetleg sérülés és törés nélkül elvágná...
(#) RdsG válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Szóval csak a vágással lehetnek problémáim... Ezek szerint funkcionalitásával, mint tekercsmag nem lesz probléma....
(#) Norberto válasza RdsG hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Attól, hogy feldarabolod, természetesen az anyaga nem alakul át, szóval "tekercsmagként" fog azok után is funkcionálni, csak épp kisebb lesz a mérete, és így más adatokkal kell a jövőben számolni vele :yes:

Bár az előző hozzászólásom az csak tipp volt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy lehet vágni bármivel is...még sosem próbáltam én se
(#) mex válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

Ferritet és ferrit alapú mágnest is daraboltam már minidrillbe fogott 30mm átmérőjű gyémántszemcsés tárcsával. A ferritet kiválóan vitte,a mágnest kissé nehezebben mivel vágás közben tapadt is. Mindenesetre védőszemüveg ajánlatos,mert porzik és pici szilánkok keletkeznek. Nem tudom egyébként,hogy érdemes-e rudat darabolni,mert egészben is kicsi az Al értékük általában,vágás után meg még kissebb lessz úgyhogy fojtónak vagy csak nagy frekin használható,vagy irreálisan sok menet kell rá.
(#) Norberto válasza mex hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

Kösz a tanulságos információkat RdsG nevében is
(#) RdsG válasza mex hozzászólására (») Ápr 21, 2007 /

A saját nevemben is köszönöm a válaszokat!

Még szerencse, hogy fojtót akarok belőle csinálni, és rádiófrekis tekercset csinálni belőle
(#) cassis hozzászólása Ápr 21, 2007 / 1

Nekem csak egy telefonszámom van ferrit gyártáshoz (remélem még jó)

Tali Bt.
06 - 27 501 220
(#) gulyi88 válasza cassis hozzászólására (») Ápr 21, 2007 / 1

nah, akkor legyen egy linked is oda
http://www.tali-transformers.com/
csá
(#) cappa hozzászólása Dec 10, 2007 /

Szevasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy a ferrit mag mérete milyen hatással bír egy antennában. Konkrétan egy vevőantennáról van szó, ami a leírás szerint 8mm átmérőjű és 50mm hosszú, és 1000menet kell rá 0,2 mm-es huzalból(kb. 5,3kHz a venni kívánt jel frekvenciája). Ha én ezt egy 10mm átmérőjű magból csinálom meg mi fog változni?Jó lesz-e egyáltalán? Ezekhez a nagyfrekvenciás dolgokhoz nem igazán értek, ezért kérném segítségeteket. Előre is köszönöm válaszaitokat.
(#) mex válasza cappa hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Az 5.3kHz nem éppen nagyfrekvencia,a hangfrekis sávban helyezkedik el. A tekercsednek nincs megadva az induktivitása? Gondolom vele párhuzamosan található kondenzátor is. Ha van akkor ennek az értékéből és a venni kivánt frekvenciából számolható az induktivitás. Különbség biztosan van a két ferritrúd Al értékében,csak azt nem lehet igy megmondani melyik irányban. Gyakorlatban erre is rá kell tekerni az 1000 menetet,és méréssel kell megállapitani a rezonafrekvenciát. Ehez legalább egy hanggenerátor és egy hangfrekis tartományú mV mérő kell. Legjobb lenne egy hangfrekis wobbler+szkóp párositás.
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

A legfontosabbat elfelejtettem megirni: A csévehengert annyival nagyobbra készitve ,hogy a ferritmag mozgatható legyen benne,változtatható lesz az induktivitása. Teljesen betolva a legnagyobb,ettől kifelé pedig csökken. A kivánt értéknél rögziteni kell,pl gyertyaviasszal,vagy valamilyen ragaccsal.
(#) cappa hozzászólása Dec 12, 2007 /

Köszönöm a részletes választ.
Azt hiszem inkább beszerzem az eredeti méretű magot,
így lesz a legkevesebb problémám vele, legalábbis remélem.
(#) Pafi válasza cappa hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Nagyobb átmérőjű maggal egy kicsit nagyobb lesz az induktivitása.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem